Flaczki to dla niektórych bardzo kontrowersyjne danie i omijają je z daleka. Jest to tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski żołądków wołowych lub cielęcych, czyli potocznie flaków. W przeszłości flaczki były ulubioną potrawą(...)dlatego rzadko je gotuję. Ale te nawet Monika jadła, więc chyba smakowały. Składniki: • 900 g gotowych pokrojonych i obgotowanych flaczków wołowych • 1 opakowanie mrożonego groszku • 2 korpusy kurczaka • 1 cebula • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • sól, pieprz do smaku • kilka liści laurowych i ziela angielskiego • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej • natka pietruszki • 2 łyżki masła Wykonanie
To co kochamksiążkę trafiłam szukając przepisu na kibbe, kuleczki z mięsa i kaszy bulgur faszerowane orzeszkami pinii. Oprócz przepisu na kibbe znalazłam ponad 500 przepisów i pomysłów na ryby, przystawki, kurczaka i desery. Wszystkie szybkie, proste i niezwykle apetyczne. Na koniec kilka informacji gdzie kupuję książki: 1. Na FB jest GastroKsięgarnia prowadzona przez dwóch szefów kuchni, nie ma takiej książki, której(...)kopalnia wszelkiego dobra księgarskiego z całego świata. Na koniec powiem Wam, że pisanie o książkach jest fajne, więc myślę, że kącik kulinarnego mola książkowego zagości na stałe na blogu Dajcie znać, co kupiliście, co wam dały książki, nad czym się zastanawiacie i czego szukacie? Może razem uda nam się dobrać coś fajnego. Post książki kucharskie 3 pojawił się poraz
ladykitchenwłaśnie w czasie studiów zaczęłam swoją przygodę z gotowaniem i dziwnym trafem sława i niesława „zupek chińskich” jakoś mnie ominęła. A dzisiaj chętnie po nie sięgam, przygotowując najszybsze wschodnie danie na świecie- japoński ramen. Do Kraju Kwitnącej Wiśni ramen przywędrował z Chin na początku XIX wieku. Podstawą tej zupy jest wywar mięsny lub rybny i makaron. Dzisiaj ramen(...)swój sposób przyrządzania wywaru zależny od najczęściej występujących tam produktów- można spotkać wywar na samym mięsie, na wieprzowych kościach, z dodatkiem ryb czy owoców morza, a także wywary na kurczaku czy na wołowinie. Zaprawiany jest pastą miso, sosem sojowym lub rybnym czy ostrygowym. Wariacjom regionalnym poddają się również dodatki, z którymi podawany jest ramen- od jajka przez szczypior, kolendrę, groszek
Karo in the KitchenOggi vorrei condividere con Voi una ricetta perfetta per il pranzo della domenica. Trattasi nello specifico dell o sformato di pasta con sugo
La grande e la piccola cuocaOstatnio miałam okazję nawiązać rewelacyjną współpracę z Firmą Hańderek. Muszę przyznać że ich wyroby są tak pyszne że można je jeść bez końca. Tyle opcji miałam
Dziś Ja gotujeWitajcie :) Mam dzisiaj dla Was pyszną błyskawiczną sałatkę z cieciorki, w sam raz na śniadanie do pracy czy szkoły. Do sałatki użyłam cieciorki firmy Rolnik
Sama słodycz i szczypta chiliBardzo sceptycznie podchodziłam do tej zupy i jakiś czas czekała na swoją kolej. No bo myślałam: zupa z mięsem i mlekiem kokosowym, jakoś mi nie pasowało
Moje Małe CzarowanieNie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Cukinia nadziewana ryżem i mięsem która od dawna gości na naszym stole ale tym razem jest wzbogacona w słonecznik. Kto
Podróż w kulinariaPrzedstawiałam już przepis na domową wersję sosu słodko kwaśnego, ale nie oszukujmy się: nie zawsze chce nam się go robić. ;-) W takiej sytuacji można ratować się
Szefowa kuchniDzisiejszy przepis to coś naprawdę smacznego ale niestety wymagającego czasu.Zapewniam Was jednak,ze warto,oj warto.Skrzydełka uwielbiamy w ogóle i nie ma praktycznie bez
Niespełnione zdolności kulinarneWczoraj miałem tak zabiegane popołudnie, że miałem 15 minut na przygotowanie obiadu. Oczywiście nie zjadłem go w ogóle, bo nie zdążyłem, a gdy wyszedłem z domu
BaRepasW zeszłą środę mieliśmy pierwszy, uroczysty grill w tym roku. Przygotowałam dwa typy szaszłyków: z kotletami ziołowymi ( przepis ) i greckie kebaby, na które recepturę podaję poniżej
Przepisy AleksandryDrobiowe roladki są specjałem mojej Teściowej. Robimy je bardzo często, gdyż są fajnym i dość szybkim pomysłem na obiad. Jeśli nie chcecie pół niedzieli przesiedzieć przy
Smakowy RajPo raz pierwszy miałam przyjemność wypróbować makaronu gryczanego..a to dzięki uprzejmości rodzinnej wytwórni makaronów Bio-Fabijańscy . W ofercie tej wytwórni możemy także znaleźć makarony
Moje domowe kucharzenieJeszcze tydzień i powrót do szkoły. Tak szczerze - chce mi się i nie. Znowu powroty po piętnastej i brak czasu na gotowanie. W tym wpisie prezentuje
Truskawkowa Fiestakurczaka ½ mielonego wieprzowo wołowego 50/50 2 cebule pęczek pietruszki 1 jajko 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu Sos 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 250 ml bulionu z kurczaka 250 ml śmietanki, 36% 1 ząbek czosnku 2 dymki, pokrojone w piórka 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Cebulę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobno pietruszkę. Cebulę, pietruszkę, przyprawy(...)pierwotnej objętości. Z gotowego farszu uformuj klopsiki o wadze około 30 g. Zrumień klopsiki na maśle i dodaj sosu. Zagotuj i gotuj sos przez 10 minut. Na koniec posyp danie pietruszką. Podaj klopsiki z ryżem ugotowanym na sypko z sałatą np. rukola. Spara Spara The post Klopsiki z sosie pomidorowo śmietankowym appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniarestauracja nazywa się Piccadilly. Zamówiliśmy tam: jagnięcinę z sałatką grecką, ryżem oraz pieczonymi ziemniakami (tak-dla mnie też było zdziwieniem, że do ryżu jeszcze pieczone ziemniaki) oraz makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym - uwaga - nie była to śmietana taka jak u Nas - gęsta i biała - nawet nie potrafię tego opisać - było to coś w rodzaju delikatnego sosiku jednocześnie nie tłustego(...)miejscowości Laganas, na którą idzie się kładką nad wodą. Argassi - główna ulica. Restauracja Piccadilly - danie makaronowe. Typowe greckie danie - jagnięcina z sałatką grecką, ryżem oraz pieczonymi ziemniaczkami. Ogród i fontanna restauracji Piccadilly. Kilka słów o greckiej, wyspiarskiej kuchni - oczywiście przeważały dania z warzyw, dania mięsne i owoce, jednakże i pyszne słodkie ciasta
MintTastemięs, kanapek, warzyw . Sos w tej formie nie spływał z warzyw , fajnie się komponował. Natomiast jako dip jest za płynny. OCENA 3/5 Glazura- jako glazura na kurczaku idealna, nie przypala się , zachowuje swoje wartości smakowe. OCENA 5/5 Sos na surowo- w tej formie ja osobiście najbardziej ten sos lubię. Dawałam go do upieczonych w piekarniku frytek(...)ceny. Z czystym sumieniem mogę polecić SOS HELLMANN'S AUSTRALIAN BBQ Nie wiem czy jest dostępny w Polsce , jeśli używaliście i znaleźliście w sklepach w Polsce dajcie znać w komentarzach
Gotowanie PatkiSkładniki: woda 3,5 litra, skrzydełka kurczaka 5 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, brokuły 1 opakowanie/mrożony bukiet, kapusta 1 główka/młoda, cukinia 1 sztuka, kucharek 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, śmietana gęsta - ile potrzeba, makaron świderki 150 gram umyte skrzydełka zalać małą ilością wody,zagotować i wodę wylać(...)minut wsypać mrożony bukiet brokułowy, gotować z 5 minut, wsypać pokrojoną młodą kapustę i gotować z 10 minut, wsypać kucharka, pokrojoną cukinię i gotować z 10 minut, do smaku dać paprykę ostrą, na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki makaron świderek z błonnikiem owsianym ugotować wg opisu na opakowaniu, zupę podawać z makaronem, skrzydełkiem, śmietaną - zupa jest bardzo lekka, smaczna
W Mojej Kuchni Lubiękuchni przyprawy, suszone limonki i żółtą soczewicą. Jest to jedno z moich ulubionych dań irańskich, które najlepiej smakuje z szafranowym ryżem . Jest to bardzo aromatyczne i pełne smaków danie. Suszona limonka ma intensywny zapach. Mój mąż używa jej do herbaty, a ja między innymi trę na tarce i posypuję rybę. Bez problemu znajdziecie ją w sklepie z orientalnymi(...)pomidorowego przecieru 100 g żółtej soczewicy 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego 1 łyżeczka garam masala ¼ łyżeczki sól do smaku 4 ziemniaki olej do smażenia 1 l bulionu z kurczaka Pozbaw mięso błon i pokrój na kawałki. Rozgrzej olej i zrumień posypując kurkumą. Przełóż do garnka. Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek w plasterki. Zeszklij na tej samej patelni. Dodaj
codojedzeniajeszcze lepiej gdy to samomotywowanie jest wzmocnione pochwałami innych (w tym miejscu aż chciałoby się dodać, że liczę też na te z Waszej strony ;-) hihi ). Ale skąd to danie... otóż od kiedy dostałam paczkę od "Kuchnie Świata" wiedziałam, że je zrobię :-) Zwykle faszeruję bakłażany nadzieniem wytrawnym, ale tym razem postanowiłam coś zmienić, przełamać rutynę i wykorzystać oryginalne indyjskie przyprawy(...)posiłku... a aromat! Polecam Wam przygotować bakłażany w ten sposób i jestem pewna, że zrobicie to nie jeden raz :-) SKŁADNIKI 2 bakłażany (raczej mniejsze) ok. 300 g fileta z kurczaka 1/3 szklanki kuskusu 1 dojrzałe mango 2 marchewki kawałek białej części pora (ok. 10 cm) 3 łyżki rodzynek 1 łyżka oleju kokosowego 4 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem 2 łyżeczki garam
Czary - gary w kuchniSkładniki: udka kurczaka 4 duże, woda 2 litry, włoszczyzna 1/4 pęczka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, jajka ugotowane na twardo 2 sztuki, ogórki konserwowe 2 sztuki, szczypiorek 1 pęczek, żelatyna 6 łyżeczek udka zagotować w małej ilości wody i tę wodę wylać - wlać 2 litry wody, dodać małą porcję włoszczyzny i gotować do miękkości udek(...)kości, pokroić mięso na drobno, dodać pokrojone drobno ogórki konserwowe, jajka na twardo, szczypiorek, pieprz mielony do rosołu gorącego wsypać żelatynę i mieszając rozpuścić, wlać do mięska, wymieszać, galaretkę dać do miseczek lub zostawić w jednej dużej i zostawić do stężenia w lodówce na kilka godzin smaczna lekka galaretka i na śniadanie i na przekąskę..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię