kilka ciekawych pozycji, ale doszłam do wniosku, że nie będę tego tematu traktować wprost. Przyświecać mi będzie jeden cel, prostota wykonania i minimalna ilość składników użytych w daniu. Maciek pisał, że kurczakami upolowanymi o świcie też się raczyli, a ja mu wierzę! Dlatego upiekłam skrzydełka marynowane w miodzie, z dodatkiem skórki cytrynowej oraz kilku innych przypraw. I jestem zachwycona
zadanie-gotowaniewraca po ciężkim dniu pracy powinnam coś ugotować... To jeden z tych przepisów, które można by opatrzyć hasłem "jak robić, żeby się nie narobić". ;) Idealne danie na lato - lekkie w smaku :) PODUDZIA Z KURCZAKA W POMIDORACH Z OLIWKAMI Składniki: - 2 podudzia - 1 kartonik 500 gramów przecieru pomidorowego - 1 puszka 400 gramów pomidorów bez skóry krojonych - garść zielonych oliwek - pieprz
Życie zamknięte w smakuZapraszam na bardzo prosty, szybki i pyszny obiad ;) Pierwszy raz gotowałam coś z kardamonem, ma on bardzo przyjemny cytrynowy aromat, bardzo fajnie pasuje do tego dania ;) Składniki: podwójna pierś z kurczaka (600g) ananas u mnie świeży 6 plasterków sera żółtego pieprz, sól kardamon mielony tymianek olej papier do pieczenia Kurczaka dzielimy na 6 części- odcinamy(...)kurczaka. Rozkładamy arkusz na blacie, śliską stroną do góry. Smarujemy niewielką ilością oleju. Układamy pierś z kurczaka na jednej połówce papieru i przykrywamy drugą ( papier można spiąć wykałaczkami, wtedy nie będzie się otwierał podczas smażenia). Kurczaka smażymy na zwykłej patelni lub patelni grillowej ( na patelnię nie dodajemy tłuszczu!:). Kurczaka można oczywiście usmażyć normalnie lub upiec. Na każdy usmażony kawałek kurczaka
Czerwona PorzeczkaAksamitny w smaku szpinak, aromatycznie pikantny kurczak oraz przyjemnie serowy beszamel, a to wszystko zamknięte w płatach makaronu. Te elementy tworzą przepyszną lasagne – danie nieco pracochłonne, lecz nadające się nawet na wykwitną kolację(...)dziwo nie wymaga od Was specjalnych umiejętności kuchennych, a jedynie cierpliwości i uważności w trakcie wykonania. Do dzieła! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNOWANIE PIERSI Z KURCZAKA (5 min): myjemy je, oczyszczamy i kroimy w kostkę, mniej więcej 1cm x 1cm. Wrzucamy do miski i dodajemy przyprawę – garam masala (indyjska, ostra mieszanka
Nerds Kitchenniby ogródek mały, ale plenny :) I tak tym razem zerwałam tylko kilka łodyg botwinki, kilka listków młodego jarmużu, dwie gałązki świeżego majeranku i nadziałam nimi kotlety z kurczaka. W rezultacie otrzymałam pyszne danie. Goście i mąż byli zachwyceni, więc polecam szczególnie! Składniki na roladki drobiowe z jarmużem, botwinką i twarożkiem: na 1 roladkę 1 rozbity, pojedynczy filet(...)kurczaka kilka listków świeżego majeranku (lub innych świeżych ziół) ewentualnie 1/3 łyżeczki suszonego 2-3 listki młodego, blanszowanego jarmużu lub 2-3 listki botwinki (ewentualnie surowego szpinaku) 2 ugotowane łodyżki botwinki (gotujemy 8 minut, a po tym czasie dodajemy listki jarmużu, gotujemy razem jeszcze 2 minuty, odcedzamy i wkładamy do zimnej wody, po 30 sekundach odsączamy) 2-3 łyżeczki twarożku
Rozpustne gotowanieKolejna wersja znanego i lubianego zielonego curry :) Składniki na 4 porcje: 2 łyżki oleju 2 cebule cukrowe, pokrojone w piórka 4 cm imbiru, startego na tarce
Tajskie smakimoim oknem są już pączki, a mi towarzyszy lekki katar, co zwiastuje pierwsze wiosenne pylenie roślin. Dzisiaj na rozgrzanie przedstawiam Wam indyjskie curry butter chicken czyli kurczaka w maśle. Takie danie miałam okazję jeść już w Ganeshu oraz na Najedzeni Fest, więc spróbowałam je przygotować w domu. Wyszło bardzo smaczne, aromatyczne i sycące danie
Pora coś zjeśćRisotto lubię zjeść od czasu do czasu w różnych wydaniach, ale nie jest to moja ulubiona potrawa :-) Bardziej lubię chilli con carne, ale nie jest wskazane
Passions hobbies lifeRoladki drobiowe to niezła alternatywa dla popularnych i oklepanych roladek, panierowanych w jajku i bułce tartej. Nie żebym miała coś przeciwko, ale gdy nie przepadamy za
Pieguskowa Kuchniajednej z promocyjnych gazetek Kauflandu przeczytałam przepis na kurczaka z ryżem i brokułami . Na zdjęciu zobaczyłam apetyczne danie, a i w wykonaniu bardzo proste. Przepis troszeczkę zmieniłam i przygotowałam pyszny obiad. Składniki: 2 filety z piersi kurczaka 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka kurkumy 2 torebki brązowego ryżu 1 brokuł sól pieprz Filty z kurczaka kroimy
Salonik smakówzwykły biały, bo nie będzie sypki) mrożone warzywa - ulubiona mieszanka 750 g (ja dałam groszek zielony plus mieszankę grecką bez przypraw) 3 szklanki bulionu (lub w ostateczności przegotowanej wody z dodatkiem soli, pieprzu) tłuszcz do posmarowania formy, np masło pałki z kurczaka - 6 szt marynata do kurczaka: łyżka oleju, po łyżeczce soli, kurkumy, pieprzu i czerwonej słodkiej papryki. zioła prowansalskie(...)ryż (suchy, niegotowany), zalewamy go dwiema szklankami bulionu. Na ryż wysypujemy warzywa i oprószamy je ziołami prowansalskimi, (lub jeżeli macie gotową mieszankę przypraw z warzyw, to można dać taką). Na warzywa wykładamy kurczaka i wsuwamy do piekarnika na 60 minut z włączoną funkcją termoobiegu (170 stopni) W czasie pieczenia zaglądamy kilkukrotnie do piekarnika, by pozostałym bulionem nawilżać mięso za pomocą
Poezja Smaków - blog kulinarnydodajemy konfiturę, pokrojone mango lub brzoskwinie. Kosztujemy, w razie konieczności doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, makaronem lub chlebkiem naan. Curry z kurczakiem i papryką - doskonała propozycja na pyszne i proste danie, które przygotujecie w 20 minut! Idealne z ryżem, makaronem lub chlebkiem naan. [foodiepress] [hide] Curry z kurczakiem i papryką Składniki: filet z kurczaka - 2 pojedyncze
Pogotujmy.plMakaron z sosem pomidorowym i kurczakiem to jedno z tych dań, które robi się ekspresowo, dużo szybciej niż spaghetti bolognese czy nawet spaghetti carbonar a. Wystarczy podsmażyć kurczaka, zalać przecierem pomidorowym lub pomidorami z puszki oraz dodać ulubione dodatki – u mnie to oliwki oraz kapary. Zapraszam Was serdecznie na ten prosty i smaczny przepis. Makaron z sosem pomidorowym
Kuchnia BazyliiCiekawy pomysł na wykorzystanie kalafiora - zapiekany z mięsem drobiowym i serem pleśniowym. Dzięki wykorzystaniu udek z kurczaka farsz nie będzie suchy. Danie idealne do podgrzewania. Składniki na 3-4 porcje: 1 średniej wielkości kalafior 1/2 kg udek z kurczaka bez skóry i kości sól, pieprz przyprawa do kurczaka posiekany koperek świeży lub suszony posiekana pietruszka świeża lub suszona
UgotowaćZnacie popularne sosy słodko-kwaśne, które można kupić w sklepach? Zazwyczaj są pełne chemii i tłuszczu a mimo to nie raz zdarzyło się po nie sięgnąć
Szefowa kuchnibazie kaszy pęczak przygotowałam całkiem smaczne danie. Sycące i rozgrzewające - w sam raz na jesienny obiad. Porcja dla dwóch osób: - szklanka kaszy pęczak - ok. 600 ml bulionu ( prawdopodobnie nie wykorzystamy wszystkiego ) - por - białą część + ok. 2 cm zielonej - 2 łyżki oleju - 1 łyżka masła - 1 duży pojedynczy filet z kurczaka lub mały podwójny - 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku(...)pieprz - ok. 1 łyżeczki - sól do smaku ( uwaga - bulion bywa słony sam w sobie ) Do przygotowania dania możemy użyć bulionu warzywnego bądź drobiowego. Jeżeli go nie mamy można zastąpić go wodą - w tedy należy danie odpowiednio doprawić solą / pieprzem / lubczykiem. Kurczaka pokroić w krótkie paski. Por w krążki. W rondlu rozgrzać olej. Obsmażyć kurczaka, dodać por (białą
kawawszklance