dania z grilla - 1362 przepisów (strona:38/91)

Zapiekanki z pieczarkami na chlebie tostowym 155

Szybka kolacja, czyli zapiekanki z pieczarkami. To danie to wspomnienie dzieciństwa, często robione przez moją mamę na kolację wczasach, gdy sklepy świeciły pustkami. Nie było wtedy grilli, tosterów, ale mieliśmy rożno (tak nie rożen, bo dla mnie rożen to hak do opiekania a ja zawsze na to ustrojstwo mówiłam rożno) i do niego właśnie mama wkładała kromki chleba

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kaszanka w cieście naleśnikowym 177

wiele sposobów czy to w pierogach, jak to Pani Gessler serwuje, czy to z patelni z dodatkami, czy z grilla, czy na omlecie... jednak ta najbardziej odpowiada moim gustom. Spróbujcie sami. Składniki 30 dag kaszanki 2 cebulki (można dać 1 cebulę i szczypiorek) 2 szkl. mąki 0,5 szkl. wody 2 jajka łyżeczka vegety margaryna do smażenia Sposób Mąkę, jaja

Kuchenne aromaty
Grillowane kurze nogi z oliwnej marynaty 186

nieśmiertelną kiełbaskę i kaszankę. Jednym z dań były udka z kurczaka zamarynowane w oliwie z przyprawami. Kolejne proste danie na letni obiad pod chmurką. Składniki: 10 pałek z kurczaka 2 łyżki oliwy 2 łyżki klasycznej przyprawy do grilla 1 łyżka pikantnej przyprawy do grilla 1 łyżka soku z cytryny sól Przygotowanie: Umyte udka posoliłam delikatnie i odstawiłam

Kuchnia po mojemu
Karkówka z grilla 196

rozpalaniem grilla np zimą. Stanowi to świetną zabawę np w Sylwestra. Dla mnie doprawiony grill jest na zasadzie NA WINIE,  czyli na mięsie ląduje to co mi się nawinie w ręce. Jednak dziś polecam świetną przyprawę.  Istria Bogucice dodaje każdemu daniu pięknej oprawy. Składniki: karkówka olej PRZYPRAWA: 4 łyżki cukru demerara 3-4 łyżki soli 1 łyżka(...)kroimy w plastry . W miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki przyprawy, mięso skrapiam dość obficie olejem i posypuję przyprawą. Wmasowuje ją dokładnie i odstawiam w chłodne miejsce.  Rozpalam grilla i układam mięso na ruszcie pilnując, aby się nie spaliło obracając je kilkukrotnie w trakcie pieczenia. Gotowe podajemy z ulubionymi sosami, pieczywem, warzywami, sałatki, tzatzykami.... Z tym, z czym lubimy

Malinowe Pocałunki
Szaszłyki idealne na grilla 208

Ja je uwielbiam, bo można nadziać na patyczki wszystko co lubimy. U mnie jest to przeważnie kurczak i warzywa, ale szynka wieprzowa, boczek i inne przysmaki

Magiczne Życie Marty
Wyjątkowe irlandzkie sosy do potraw z grilla i nie tylko – Ballymaloe Tomato Original Relish i Ballymaloe Jalapeno Pepper Relis 227

Wspaniale również pasuje podawany do lekkich posiłków z grilla. Sos ten doskonale zachowuje bogaty owocowy smak podkreślony przyprawami. Składniki Pomidory (41%) Ocet Cukier Cebule Rodzynki Sól morska Nasiona gorczycy Przyprawy     Ballymaloe Jalapeno Pepper Relish – t en pikantny sos nadaje wyjątkowego smaku potrawom. Pasuje on idealnie do dań mięsnych ale może być także wspaniałym dodatkiem sosów(...)pomidorów. Składniki Pomidory (26%) Przecier pomidorowy (8%) Czerwona papryka (33%) Paparyczki jalapeno (6%) Biały ocet winny Cukier Czosnek Przyprawy Sól morska     Wyjątkowe irlandzkie sosy do potraw z grilla i nie tylko – Ballymaloe Tomato Original Relish i Ballymaloe Jalapeno Pepper Relish. is a post from: naRuszcie.pl The post Wyjątkowe irlandzkie sosy do potraw z grilla i nie tylko

naRuszcie
Stek pieprzowy – wyjątkowe steki znane z kuchnii francuskiej 207

Stek z pieprzem ( Steak au poivre) to danie z kuchni francuskiej na które tradycyjnie składa się filet mignon pokryty grubo zmielonym / rozdrobnionym czarnym pieprzem. Tak

naRuszcie
Pomidory czosnkowe - ulubiona przekąska ;) 179

Ja uwielbiam pomidory, zieloną i lodową sałatę, ser, sos czosnkowy, oliwki. To danie, oj to nie danie, to zwykła przkekąska, zagryzka,  zasmaczek przed

Kuchnia z widokiem na ogród
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 350

Niedawno byłam przejazdem na Węgrzech, gdzie podczas obiadu w restauracji zainteresowało mnie danie sąsiada. Kawałek wołowiny na grzance, a na nim grillowany ser. Nie wiem

OstryKęs
Boczek - warkoczyk, zapiekany w cebuli 189

   Warkoczyki z boczku to pomysł na obiad a także na grilla.Składniki:-boczek surowy-6-7 średnich cebul na 1,5 kg boczku-kilka

Maminek kulinarny
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 379

Niedawno byłam przejazdem na Węgrzech, gdzie podczas obiadu w restauracji zainteresowało mnie danie sąsiada. Kawałek wołowiny na grzance, a na nim grillowany ser. Nie wiem

OstryKęs
GRILLOWANE FILETY Z KURCZAKA Z TRUSKAWKAMI W SOSIE BALSAMICZNYM 292

różne rodzaje mięsa z owocami, dlatego zaszalałam z kurczakiem i truskawkami i wyszło danie znakomite :) Zaskakujące połączenie soczystego kurczaka z słodko-winnym sosem balsamicznym z truskawkami to moja dzisiejsza propozycja dla Was. Filety z kurczaka możecie przygotować na patelni grillowej albo w sezonie na prawdziwym grillu lub poza nim - na zwykłej patelni (przez resztę roku i użyć do tego

Słodko-Słony Świat Ilony
Karkówka w ostrej marynacie na grill 228

Sezon grillowy  rozpoczęty. Na dobry początek robiłam karkówkę, chyba jedno z najbardziej tradycyjnych grillowych dań. Wyszło pyszne, wyraziste mięso. Oczywiście warto kupić wieprzowinę dobrej jakości, np QAFP. ale dzięki długiemu marynowaniu w ostrej marynacie, każda będzie smaczna. Podawać z sałatą i np. pieczonymi warzywami. Polecam! składniki 5-6 szt ok 1 kg karkówki  marynata pęczek pietruszki(...)pięścią. Posmarować z obu stron marynatą, ułożyć jeden na drugim, włożyć do miski, zawinąć folią i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę albo najlepiej na całą noc. Rozgrzać grill ogrodowy.  Przed grillowaniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Ułożyć mięso na aluminiowej tacce lub bezpośrednio na ruszcie i grillować po ok 7 - 10 minut z każdej strony

Stare Gary
Ljutenica - bułgarska pasta z pomidorów, bakłażanów i papryki 223

przysmakiem. Pasta pomidorowo bakłażanowo paprykowa. Wyszła bardzo smaczna. Robiłam z nieco mniejszej ilości składników niż podano w oryginalnym przepisie. Dałam trochę więcej ostrej papryki i myślę że następnym razem dodam jej jeszcze więcej. Moje papryki i bakłażany opiekałam na grillu i to był znakomity pomysł - skórka szybko się zwęgliła, obieranie było łatwe, a pasta zyskała lekko dymny aromat. Bardzo polecam

Stare Gary
KONKURS URODZINOWY - MOJE SMAKOŁYKI DLA MONIKI 157

wszystkich przepisów wybiorę 2 moim zdaniem najciekawsze zgłoszenia. Nagrodami w konkursie są: I miejsce – kosz piknikowy II miejsce – grill 10.  Nagrody zostaną wysłane tylko na terenie Polski. 11.   Nagrody zostaną wysłane w ciągu 14 dni roboczych, od otrzymania danych zwycięzców. 12.  Możecie wysłać jedno zgłoszenie. Ps. mile widziany komentarz, czy podoba Wam się konkurs

Moniki Smakołyki
Ziemniaki ze szpinakiem 151

Szpinak, suszone pomidory, feta równa się połączenie idealne. Na szczęście w dzieciństwie nikt mnie nie zraził do szpinaku ;) Te ziemniaki przyrządzałam trzy razy w minionym tygodniu

Corner With Recipes
Pomidory w sosie czosnkowym oraz żółtym serem/ sezon grillowy 273

Bywa, że minimalizm składnikowy rozczula nasze podniebienia, i dokładnie taka sytuacja spotyka moich gości podczas konsumowania przystawki grillowej z pomidorów. Proste, szybkie, przepyszne! Co Nam trzeba

upichcona
Ogórki konserwowe z papryką na zimę. Domowe przetwory. 209

Ogórki konserwowe z papryką w słoikach to świetna sprawa dla tych co cenią sobie dania 2 w 1. Za jednym zamachem mamy i ogóreczki i papryczkę konserwową. Doskonałe jako przekąska, przystawka do obiadu,do grilla,do sałatek. Zarówno ogórki jak i papryka z tego, co tu dużo mówić, najprostszego przepisu wychodzą jędrne i można je naprawdę długo przechowywać

Kuchnia z widokiem na ogród
Tagliatelle ze szparagami i groszkiem 207

Majówka minęła pogada lepiej przemilczeć i grilla też nie było. Najważniejsze było - odpoczynek:)) nawet ja muszę czasem przestać gotować nie wytrzymam długo ale dwa dni sobie dałam :)) W maju mamy sezon na szparagi i nie było innej opcji jak ich nie wykorzystać do makaronu. Zrobiłam z rana makaron i wedle mojej fantazji połączyłam go z szparagami i groszkiem dodałam nutę(...)łyżeczkę)oraz otartą wcześniej sparzoną skórkę z cytryny-  pieprzę świeżo zmielonym pieprzem ,  wymieszam na patelni - podaję na talerzu z posypanym parmezanem (można wykorzystać inny twardy dojrzewający ser)- danie to przyrządza się bardzo szybko i świetnie smakuję, warto wykorzystać okres gdzie mamy świeże szparagi :)Smacznego

Basia w kuchni