Szybki, prosty, nieprzekombinowany obiad. Nie jadłam lepszego risotto jak z ryżu Uncle Ben's, a z dodatkiem selera naciowego to już poezja. Seler dodaje mu świeżości
Życie zaczyna się w kuchniW kuchni dążę do tego by "zdrowe" połączyć ze "smacznym". Przy tej potrawie z pewnością mi się to udało. ;) Panierka z otrębów pszennych, z mnóstwem aromatycznych
Szefowa kuchnikilka godzin poleżał. W domu zawsze mam słonecznik, bo lubię go prawie do wszystkiego i znalazłam kilka orzechów włoskich, więc pomysł już był. Dorsza wyszedł bardzo smaczny :)) Pozdrawiam :)) Składniki: filet z dorsza papryka czerwona wędzona słonecznik orzechy włoskie sól różowa pieprz z młotkowaną kolendrą oliwa Dodatkowo: roszponka pomidorki koktajlowe suszone pomidory z bazylią i czosnkiem frytki Dorsza umyłam(...)mnie ryba stała w lodówce jakieś 4 godziny (przygotowałam ją sobie po prostu wcześniej, ale wystarczy jej góra dwie). Po tym czasie przygotowałam sobie naczynie, na spód którego dałam troszkę oliwy, położyłam na nią dorsza. Orzechy pokroiłam na mniejsze kawałki. Przełożyłam na rybę, na orzechy dałam słonecznik. Rybę wstawiłam do piekarnika. Piekła się razem z frytkami (na osobnej blaszce
kruche babeczkipotrawy wzięła się stąd, że w powszechnym mniemaniu jest to danie gotowane przez kobiety lekkich obyczajów, które nie chodzą na targ, by kupić świeże produkty, tylko gotują po godzinach, ochoczo korzystając z produktów w słoikach i puszkach. Tak czy owak, nie ma chyba lepszego dania na leniwy dzień taki jak dzisiaj lub jak kto woli(...)posiekanepuszka krojonych pomidorów150g czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych w plasterki2 łyżki kaparówpęczek posiekanej natki pietruszkipieprz, sólPrzygotowanie:Zaczynamy od nastawienia wody na makaron.Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekane filety anchois i smażymy około 3 minut, aż się niemal rozpadną. Następnie dodajemy czosnek i chilli i smażymy kolejną minutę, mieszając.Gotujemy makaron według zaleceń na opakowaniu.Do sosu dodajemy pomidory
Smakowity Blog KulinarnySą tu jacyś fani szpinaku? :-) Ja niewątpliwie nim jestem! Zjadam go minimum 2 razy w tygodniu, jeśli nie jako warzywny składnik obiadu, to jako dodatek - z
Szefowa kuchniPo kaszę kuskus sięgam zazwyczaj wtedy kiedy brak mi czasu, chęci lub cierpliwości do gotowania zwykłej kaszy. Wystarczy zalać ją wrzątkiem, połączyć z dodatkami i gotowe
Szefowa kuchniMiałam dwa dorsze atlantyckie i postanowiłam zrobić je z tym, co akurat mam w domu. Po wyciągnięciu z piekarnika poczułam rozczarowanie, bo jogurt ściął się lekko
Passions hobbies lifefiletów mintaja lub innej ryby Ciasto: 1 szklanka mąki 1 jajko 1/2 szklanki wody 3-4 łyżki maggi Zalewa 3 duże cebule 5 dużych ogórków konserwowych 1 średni słoik papryki konserwowej 2 szklanki wody 1/4 szklanki oleju 3 łyżki octu 1 łyżeczka soli sól, pieprz, olej do smażenia Rybne filety pokroić w nieduże kawałki, posolić(...)nadmiaru tłuszczu. Przygotować zalewę: Warzywa pokroić w kostkę, cebulę w piórka.dodać wodę,olej, cukier, ocet i sól. Całość zagotować. Układać warstwami ryby, warzywa a na końcu zalać zalewą. Danie najlepsze jest na 2-3 dzień
Jadło i czytadłoBardzo proste a jakże smaczne jedzenie z mięsa nogi kurczaka. Kupuję zazwyczaj gotowe mięso bez kości, jest to wygodne i zaoszczędza wiele czasu podczas przygotowania obiadu
Pieprzyć z FantazjąPrzeglądając kuchnie blogerek trafiłam na ten przepis, zainspirował mnie bardzo i postanowiłam go wypróbować, wybrałam wersję z marynatą- palce lizać! SKŁADNIKI: 4 pojedyncze piersi z kurczaka
Kuchnia BeatySkładniki: 1 kg fileta z mintaja (może być inna ryba ) 4 plastry ananasa z puszki 4 cebule 2 małe cukinie 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka pasty pomidorowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia sól do smaku Wykonanie: Filet z ryby kroimy w kawałki 4 cm solimy, obtaczamy w połączonych dwóch rodzajach(...)pastą pomidorową, chwilkę dusimy jeszcze. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ananas, dokładnie mieszamy. W szklanym naczyniu układamy na przemian kawałki ryby oraz przygotowany gorący sos. Tak przygotowaną danie rybne odstawiamy na 24 godz. Smacznego
kgwjanczewofareast-language:EN-US;} Fileciki z indyka z brokułami Indyk słynie ze swoich walorów zdrowotnych, dietetycznych. Brokuł niedoceniany skarb. Składniki: · ½ kg fileta indyka · Sól · Pieprz · Olej do smażenia(...)Przed podanie posypujemy posiekanym szczypiorkiem 15. Danie gotowe. 16. Smacznego
Kulinarna ChwilaNastępne danie z kuchni mojej Mamy. Cała rodzina uwielbia tego kurczaka, nawet Sławek, który nigdy nie jada papryki. Najlepszy na zimno na drugi dzień po zrobieniu. Składniki: • 4 piersi z kurczaka • sól, pieprz do smaku • olej do smażenia Panierka • 2 łyżki mąki • 2 jajka • 2 łyżki majonezu Zalewa paprykow-cebulowa(...)wody • 1 szklanka cukru • 1/2 szklanki oleju • 1/4 szklanki octu • 1 łyżeczka soli • 200 g keczupu – 1 mały słoiczek • 200 g koncentratu pomidorowego – 1 mały słoiczek Wykonanie: • Filety pokroić na małe kawałki, posypać solą i pieprzem. • Roztrzepać jajka z mąką i majonezem. • Kawałki kurczaka wrzucić do mokrej panierki i smażyć
To co kochamoraz odgrzania. Sznycle możemy podawać z ziemniakami, kluskami czy kopytkami, a jako dodatek wspaniale się sprawdzą miodowe ogórki czy mizeria. Pomysł na danie jest zainspirowany Kwestią Smaku i kurczakiem w sosie pomidorowo-koperkowym – ja przygotowuję danie w nieco zmienionej, paprykowej formie. Sznycle z indyka w sosie paprykowym: 500 g sznycli z piersi indyka (lub kurczaka(...)mała, czerwona papryka mały pęczek koperku przykładowo do podania: ziemniaki / kluski / kopytka, ogórki szklarniowe z miodem / mizeria Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy. Filety (sznycle) z indyka lub kurczaka rozbijamy lekko tłuczkiem. Posypujemy solą i pieprzem. Do dwóch łyżek mąki dodajemy 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, mieszamy i obtaczamy w niej kotlety
Poezja smakulekko zarumieniło. Sam łosoś w środku chrupiącego ziołowego ciasta pozostał wilgotny i aromatyczny. Myślę, że ciasto stworzyło pewną izolację dla cudownego łososiowego smaku, który w nim pozostał. Danie podałam z sałatą miodową i lodami z natki pietruszki. Było przepysznie. Składniki dla 4 osób: 500 g surowego łososia norweskiego do marynaty: sól, pieprz ziołowy, 4 łyżki oleju(...)razy co 15 minut ubijając aż do całkowitego zamrożenia lodów. Jeżeli macie maszynkę do robienia lodów to oczywiście sprawa jest o wiele prostsza i mniej skomplikowana. Przygotowanie łososia Filety pokroić w paski o długości ok. 10 - 15 cm i szerokości 3 cm. Podane składniki na marynatę wymieszać ze sobą i dokładnie wysmarować nią paski łososia. Zawinąć
Jadło i czytadło