pokrojone na kawałki, wymoczone śledzie. Odstawiamy na dobę, aby smaki się przegryzły.Śledzie w oleju, to nie tylko zakąska. Z ugotowanymi ziemniakami (nawet w mundurkach) mogą stanowić pełnowartościowe danie obiadowe. Mając na uwadze walory zdrowotne śledzi – są bogate w pełniowartościowe białko, witaminy i mikroelementy – śledzie pod różną postacią powinny częściej gościć na naszych stołach, nie tylko przy okazji świąt
mojewypiekiinietylkoWitam Was serdecznie w Nowym Roku! :)Poprzedni rok był dla mnie dobrym rokiem, bardzo dużo się nauczyłam pod względem kulinarnym. Mam nadzieję, że na tym nie
Czerwona Porzeczkaaluminiową i odkładam na ok.10 minut (przez ten czas soki się wchłoną, a mięso będzie soczyste). W tym czasie szykujemy sałatkę z rukoli ze szpinakiem.Filety możemy podać jako danie obiadowe, czy kolacyjne. Z ryżem, ziemniakami, frytkami, bagietką – jednym słowem – z czym kto lubi i na co ma ochotę. Poza tym, idealnie komponuje się w sałatce (ale o tym, innym
mojewypiekiinietylkomięsem pieczemy warzywa, (potrzebują trochę mniej czasu) mają być al dente.Paluszki drobiowe zrolowane w boczku podajemy z warzywami i ulubionym sosem. Mogą być na przystawkę, kolację lub stanowić danie obiadowe. Mięso zawinięte w boczku jest soczyste i bardzo ostre. I właśnie taki smak – ostry – idealnie się komponuje z chrupiącymi, delikatnymi warzywami z przebijającą nutką cytryny. A kolejny dodatek, czyli
mojewypiekiinietylkotemperaturę do 200° C i dopiekamy klopsy przez 15-20 minut (aż będą rumiane). Wyjmujemy i odstawiamy na 10 minut, aby soki się wchłonęły. Klops możemy podać, jako danie obiadowe ( z sosem) lub do kanapek na śniadanie, czy kolację. Klops jest dobrą alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych, a także kupnych wędlin. Aromatyczny i bardzo wyraźny w smaku – idealny
mojewypiekiinietylkominut. W połowie pieczenia brokuły mieszamy.Brokuły pieczone z migdałami możemy podać jako dodatek do mięs, ryb i nie tylko. Na pewno wzbogacą każde, nawet najprostsze i najskromniejsze danie obiadowe. Nie każdemu odpowiada smak gotowanych brokułów, ale smak pieczonych z migdałami zaskakuje bardzo pozytywnie. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Brokuły pieczone z migdałami appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkoPomimo, że wszyscy pewnie bardzo lubimy świąteczne dania, idę o zakład, że większość z nas ma już ich serdecznie dosyć. A poza tym za pasem Sylwester... Dlatego dzisiaj propozycja czegoś zupełnie innego, co świetnie sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe każdego dnia, jak i przekąska na imprezę sylwestrową. :)Składniki (na 6 porcji):1 opakowanie ciasta francuskiego100
Zakręcony Widelecsmak- i z bulionem, dzięki któremu pieczeń jest soczysta i wilgotna.Można ją wykorzystać na kilka sposobów: zaraz po upieczeniu, czyli w wersji ciepłej idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe, na zimno zaś będzie smakowitym dodatkiem na chlebie czy jako imprezowa przystawka z dodatkiem sosu i np. oliwkami.* pierś z indyka- 500 g* szynka szwarcwaldzka- 50 g* płatki jęczmienne
Kraina Miodem Płynącazapiekania natłuszczonej niewielką ilością oleju, dodać pokrojoną w półplasterki cebulę. Udusić w piekarniku przykrywając częściowo naczynie przykrywką lub kawałkiem folii aluminiowej.Podawać z ulubionymi dodatkami jako danie obiadowe lub na zimno, pokrojone w plastry, jako przekąskę.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaZima już się zaczęła, oknem mróz a ja podczas obiadu miałam okazję powspominać tegoroczną ciepłą, kolorową jesień. :-) Sos z podgrzybkami Nasza Chata wyszedł pyszny, właściwie taki
Szefowa kuchniPodczas wigilijnej wieczerzy tradycyjnym daniem rybnym jest smażony karp. Jest to jednak ryba nieszczególnie polecana dzieciom. Naszą alternatywą dla młodszych biesiadników są kotlety rybne. Przygotowujemy
Kolizje SmakówJest to tanie danie obiadowe. Potrawa pochodzi z łódzkiego.Składniki:1 kilogram ziemniakówokoło pół szklanki mąki pszennej (zależny od gatunku ziemniaków)1 cebula20 - 30 dag wędzonego boczkusól, pieprzolej Ziemniaki obieramy i gotujemy. By zachować wartości odżywcze ziemniaków, wrzucamy je do wrzątku i solimy pod koniec gotowania. Gdy ziemniaki są ugotowane, odlewamy wodę i dodajemy do nich mąkę
Bon Appetit MałgorzatyBaked ricotta with roasted tomatoesSkładniki.50 dag ricotty2 białka30 ml oliwy z oliwek1 łyżka oregano suszonego1 łyżka tymianku suszonego1 łyżka masło stopione do formy2 pomidory1 łyżka
Kulinarny karnet ChristopheraZapraszam do zapoznania się z moimi przepisami, być może znajdziemy coś , co nas zainteresuje.Polecam dania obiadowe, szyneczki i schaby domowe,sałatki i ciasta. jednym słowem mały mix świątecznyMięsne kwiatyKiełbasa wiejskaRoladki z szynkąCiasteczka orzechoweŚledzie po ŻydowskuRyba po greckuSałatka wielowarstwowafilet z indykaSzynka drobiowaNalewka świątecznaPieczona karkówkaRoladki z łososiaRoladki wieprzowePasztet domowySernik z malinamiRafaello ciasto bez pieczeniaPierogi z kapustą i grzybamiCiasto makoweSzynka
W kuchennym oknie EwyPieczeń rzymską robię wtedy ,gdy nie mam ochoty na smażenie kotletów mielonych. Wymieszać , wstawić do piekarnika i gotowe ! Wygodne danie obiadowe.składniki600 g mielonego mięsa
Stare Gary