Studzianina, studzienina, studzielina – kuchnia podkarpacka 217Studzianina*, studzienina**, studzielina***, albo zwyczajnie – galareta* – to nazwy, którymi na północy Podkarpacia określa się wieprzową galaretę. Jeszcze nie tak dawno nie było na podkarpackiej wsi świąt
Trzeci talerz
Pierś kurczaka pieczona z cynamonem 228Dziś chcę zaproponować pierś z kurczaka z przepisu mojego dziesięcioletniego syna. Od długiego czasu chętnie towarzyszył mi w kuchni podczas gotowania i w końcu chciał zrobić
kuchnia doski
Gulasz z pręgi wołowej 254Gulasz z pręgo wołowej to dla mnie najlepszy gulasz pod słońcem. Dzięki "klejowi" który jest w mięsie jest treściwy i pachnący i bardzo smakowity
Moje Małe Czarowanie
Hamburgery na drogę 195Zapraszam na bardzo fajne rozwiązanie na podróżowanie , proponuję smaczne domowe hamburgery , smakują super i szybko znikają , zapraszam do wypróbowania
Mój Smak
Kotlety schabowe z dzika 212700 g schabu z dzika, 1-1,5 łyżki posiekanych ziół (tymianek, rozmaryn), sól, pieprz, mąka do oprószenia kotletów, 3 jajka, bułka tarta do panierowania, tłuszcz
królestwo garów
Kurczak z octem balsamicznym z wolnowaru 219Nie wiem jak Wy, ale ja pokochałam gotowanie w wolnowarze (slow cooker). Mięso jest zawsze soczyste i aromatyczne. Dzięki wolnemu gotowaniu przyprawy wyczujemy w całym mięsie
kuchnia doski
Pieczona karkówka z kminkiem i cebulą 197Zdecydowanie nigdy nie byłam miłośniczką kminku, powiem nawet, że go nie lubiłam. Unikałam go jak tylko mogłam. W sumie teraz nadal nie jest moją ulubioną przyprawą
Smaki Ewy
PULPECIKI W SOSIE KURKOWO-ŚMIETANOWYM 228Pyszne pulpeciki w sosie kurkowo-śmietanowym, czyli szybki i prosty obiad. Podane z ryżem i domowymi buraczkami. To moja dzisiejsza propozycja dla Was. Może wizualnie niezbyt
Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa klopsikowa 192Dziś chciałam zaproponować pyszną zupe klopsikową. Jest naprawdę smaczna i bardzo pożywna, a zarazem bardzo delikatna i dlatego jest świetną propozycją obiadową również dla dzieci. Gorąco
kuchnia doski
Lipnicki bigos z cukinii – kuchnia podkarpacka 237Choć kapusta jest zdecydowaną liderką kuchni podkarpackiej (nie licząc ziemniaków), bywa u nas zastępowana innymi warzywami. Prezentowałam już kiedyś smaczny i zaskakujący bigos z cebuli , dzisiaj
Trzeci talerz
Szynka z dzika z kurkami 271700 g szynki z dzika, 1 cebula, 400 g kurek, tłuszcz (u mnie smalec gęsi), kilka gałązek rozmarynu, 1 łyżka bułki tartej, 1 jajko, sól, pieprz
królestwo garów
Curry masala z kurczaka 253Byłam w odwiedzinach u dzieci, przygotowali pyszny obiadek. Bardzo mi smakowało, to było naprawdę pyszne. Można zrobić bardziej lub mniej pikantne. To jest duża porcja Na
Kuchnia Pokoleń
Kotlety z indyka z fetą i pesto 211Mięso drobiowe w kotletach mielonych bywa suche i mało wyraziste. Myślę że to jeden z powodów, dla których nie gości zbyt często w tej formie na
Trzeci talerz
Tortilla z Mięsem Wołowym (Tortilla a'la Hamburger) 231Tortilla inspirowana składnikami charakterystycznymi dla hamburgera. Łączy w sobie mięso wołowe i warzywa cechujące hamburgera, jedyna różnica to zastąpienie bułeczki - tortillą oraz zmiana formy mielonego mięsa
Słodka Strona
Figi z chorizo 184Figi mają bardzo delikatną skórkę, dlatego też przy zakupie należy zwracać na nią uwagę. 120 g chorizo, 3 figi, Chorizo pokroić w plasterki. Figi umyć, osuszyć
królestwo garów