Kiszona rzodkiewka i inne kiszonki 260była najgorsza kara dla mnie. Na szczęście z biegiem lat moja rodzina zaniechała tego procederu i mogłam odetchnąć z ulgą. Kiszonki zawsze traktowałam po macoszemu, byłam wielbicielką kiszonej kapusty i ogórków konserwowych. Dopiero z czasem, jak zaczęłam poznawać kuchnie i jej możliwości, zaczęłam doceniać uroki fermentacji. Niektóre przepisy powstały przez przypadek i były genialne, a niektóre należałoby owinąć zasłoną milczenia(...)obiadowych czy jako samodzielna przekąska. U mnie najszybciej znika rzodkiewka i kalarepa z kalafiorem. Marchewka z przyprawami Kroimy w plastry 6 marchewek młodych i wyszorowanych. Do słoika wrzucamy łyżeczkę czerwonego pieprzu, 4 goździki, małą laskę cynamonu, jedną gałązkę kopru. Zalewamy słoik i zamykamy. Codziennie odkręcamy na 30 minut, żeby odgazować. Po 5 dniach można śmiało jeść. Im dłużej, tym marchewka
ladykitchen
Kiszona rzodkiewka i inne kiszonki 160była najgorsza kara dla mnie. Na szczęście z biegiem lat moja rodzina zaniechała tego procederu i mogłam odetchnąć z ulgą. Kiszonki zawsze traktowałam po macoszemu, byłam wielbicielką kiszonej kapusty i ogórków konserwowych. Dopiero z czasem, jak zaczęłam poznawać kuchnie i jej możliwości, zaczęłam doceniać uroki fermentacji. Niektóre przepisy powstały przez przypadek i były genialne, a niektóre należałoby owinąć zasłoną milczenia(...)obiadowych czy jako samodzielna przekąska. U mnie najszybciej znika rzodkiewka i kalarepa z kalafiorem. Marchewka z przyprawami Kroimy w plastry 6 marchewek młodych i wyszorowanych. Do słoika wrzucamy łyżeczkę czerwonego pieprzu, 4 goździki, małą laskę cynamonu, jedną gałązkę kopru. Zalewamy słoik i zamykamy. Codziennie odkręcamy na 30 minut, żeby odgazować. Po 5 dniach można śmiało jeść. Im dłużej, tym marchewka
ladykitchen
Wątróbka wieprzowa z cebulką i jabłkiem 146Lubię przygotowywać szybkie i proste obiady, które nie wymagają dużo pracy i czasu poświęconego na ich przygotowanie. Jeśli mam możliwość wyjścia rano do sklepu mięsnego to
To Musisz Wiedzieć
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 242soli Farsz 0,5 kg kiszonej kapusty 10 dag grzybów suszonych 1 cebula liści laurowy, parę ziarenek ziela angielskiego, sól pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej PRZYGOTOWANIE Farsz Kapustę, grzyby, liści laurowy i ziele angielskie gotować aż będą miękkie, odstawić do przestygnięcia. Następnie zmielić razem z cebulą i doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Ciasto(...)blasze wysmarowanej tłuszczem. Paszteciki posmarować żółtkiem- dzięki temu będą ładnie rumiane. Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut w temperaturze 190 C. Ciepłe paszteciki najlepiej smakują z czerwonym barszczem . rrarossa@gmail.com
RAROSSA
Bułeczki z pieczarkami 140mojprzepisna.pl | Bułeczki z pieczarkami Jako, że w lodówce pieczareczki aż prosiły o łaskę, przygotowałam z nich farsz do krokietów. Później jednak pomyślałam, że nie za bardzo
moj przepis na
Bułeczki z pieczarkami 129mojprzepisna.pl | Bułeczki z pieczarkami Jako, że w lodówce pieczareczki aż prosiły o łaskę, przygotowałam z nich farsz do krokietów. Później jednak pomyślałam, że nie za bardzo
moj przepis na
Bułeczki z pieczarkami 165wstawiam do piekarnika ustawionego na minimalną temperaturę, tj. 30 st na 40 – 50 min). Przygotować farsz pieczarkowo-kapuściany Farsz: 650 gr pieczarek 4 średnie cebule 3 duże garście kapusty kiszonej 3 łyżki oleju 1/2 – 1 łyżeczka soli lub do smaku (ma być dość mocno przyprawione) 1/4 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) Z ww. składników powstaje około(...)opłukać pokroić na pół, a później kroić w półksiężyce, pieczarki dodać do zeszklonej cebuli, smażyć długo, aż cała woda odparuje, bez pokrywki. Zagotować 1 litr wody, do wrzątku wrzucić kapustę, pogotować na średnim ogniu 3-4 minuty. Dokładnie odcedzić, drobno poszatkować. Dodać do odparowanych pieczarek, dodać przyprawy, wymieszać, krótko przesmażyć (2-3 minuty), odstawić do ostudzenia. Uwaga, pieczarki muszą być
moj przepis na
Kruche drożdżowe paszteciki z kapustą 223wody, zmielić w maszynce do mięsa. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i na nim podsmażyć cebulę na złoty kolor. Dodać ją do zmielonej kapusty wraz z cukrem i wymieszać. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem. garnek Nature deska Paloma i nóż Santoku patelnia Nature Składniki ciasta: 700 g szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam typu(...)pomocy pędzelka smarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i obsypywać dowolnymi ziarenkami. Piec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Paszteciki podawać na zimno lub gorąco. Pysznie smakują z czerwonym barszczem. Przy okazji robienia pasztecików miałam okazję przetestować patelnię i garnek Ambition z serii Nature , bambusową deskę do krojenia i nóż Santoku . Jeśli rozglądacie się za nowymi garnkami
Codzienna kuchnia niecodzienna
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami (przepis na zupę i łazanki) 236Jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych w naszym domu jest zupa grzybowa ze specjalnie robionymi na tą okazję łazankami. Konkurowała ona zawsze z nie mniej tradycyjnym czerwonym barszczem z uszkami. Na zasadzie kompromisu robimy te zupy na zmianę. W tym roku czas na grzybową – zwłaszcza, że jesienią ususzyliśmy sporo wspaniałych prawdziwków. Oczywiście zupę tą można zrobić z każdego suszonego grzybka(...)posklejały. Gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Tak przygotowane łazanki mogą być świątecznym makaronem do wigilijnej zupy grzybowej, ale można je podawać także na różne sposoby – np. z kapustą i grzybami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewy
Kolorowa tarta z cukinią, marchwią, papryką w towarzystwie tymianku oraz parmezanu. 244mąki pszennej (450 używam) 150 g masła 90 ml zimnej wody szczyptę soli farsz 2 cukinie średnie 5 marchwi 1 paprykę czerwoną sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki mleko ok 1 szklanki (jeśli będzie za gęste dodajmy jeszcze trochę) sól do smaku gałka muszkatołowa(...)zdjąć i dopiekać już bez. FARSZ Cukinie, paprykę myjemy, osuszam, marchew obieramy. Aby uzyskać cienkie i równe plastry tnę warzywa na szatkownicy do kapusty (jeśli jest już końcówka warzywa, nakładam ręcznik bawełniany kuchenny i przesuwam w ten sposób po tarce, dużo to ułatwia i zabezpiecza przed skaleczeniem) Marchew blanszuję we wrzątku ok 4 minuty
Basia w kuchni
Uszka z pieczarkami 114Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów i uszek. Zwykle robi się je z leśnymi grzybami lub z kapustą i grzybami. Alternatywą dla nich będą uszka
okolicepalnika.pl
Żeberka w coli z grilla 217Żeberka w coli z grilla to dość oryginalne połączenie, ale tak przygotowane mięso jest kruche, delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Przepis jest niezwykle
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy kebab (z proziakowych placków) 249mleka Mięsko: tacka piersi z kurczaka (500g) po łyżce przypraw: kebab-gyros zioła prowansalskie papryka słodka bazylia curry 4 łyżki mleka trochę oleju do smażenia Sałatka: sałata lodowa papryka czerwona ogórek kiszony Wykonanie: Mięsko: Naszą pierś dokładnie umyć, lekko odsączyć z wody na ręczniku papierowym. Kroić w drobną kostkę. Nasze przyprawy wymieszać. Do miski z mięsem dodać mleko(...)sałatki można dodać np. śmietany bądź majonez lub zrobić ulubiony sos. Ja nie lubię takich rzeczy więc jem bez tego. Surówka nr. 2, którą jadła reszta rodzinki: Kapustę pekińską kroimy w paseczki, dodajemy do tego posiekany szczypior i wszystko mieszamy dodając śmietanę lub majonez i dodaje my do kebaba. Oni lubią wszystko :). W dniach od 29 listopada
Moje pyszne gotowanie
Uszka z grzybami do czerwonego wigilijnego barszczyku 186świąt, zapachy, miłą i czasem nerwową atmosferę. I uwielbiam wigilijne i świąteczne gotowanie :) A uszka sa według mojej Kochanej Mamy, która zawsze gotuje więcej grzybów aby część dodać do kapusty :* Składniki: ok 30dag suszonych grzybów duża cebula sól i pieprz 0,5kg mąki 250ml+60ml gorącej wody sól do smaku 1-2 łyżeczki oleju Przygotowanie: Grzyby zostawiamy(...)przygotowane uszka wrzucamy do wrzącej osolonej wody z łyżką oleju i gotujemy od momentu wypłynięcia na wierzch ok minuty. Rozkładamy tak, aby się nie zlepiły. Podajemy zalane barszczem czerwonym. Pycha - smak świąt
ChilliJemy