Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na walentynkowy deser, a kochacie kawę spróbujcie mojego kawowego deseru Lusette z wafelkami (lub czekoladowego ). Deser powstał w ramach akcji Lusette Inspiruje. Tworzy go delikatny mus z wafelkami, galaretka kawowa, mus czekoladowy oraz lekki biszkopt. Ilość składników oraz kroków do wykonania tego deseru może trochę przerażać, ale bez paniki, całość robi się całkiem sprawnie(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyża oleju galaretka kawowa: 3 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso,sam proszek) 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki żelatyny 1 szkl gorącej wody mus czekoladowy: 300 ml śmietany 30% 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/2 szkl gorącej wody mus wafelk owa straciatella : 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru
Bon appetit mon amieCiasteczka czekoladowe z płatkami kukurydzianymi , może nie są zbyt atrakcyjnie wizualnie, ale są pyszne, tanie i proste do przygotowania. Na pewno są lepsze od kupnych tego typu słodyczy. Podobnie też robię mleczne cukierki . Do ciasteczek dodatkowo dodaję kakao i płatki kukurydziane, bez płatków smakują jak kakaowe krówki. Z płatkami przyjemnie chrupią. Poza tym, że ciasteczka czekoladowe są smaczne, robi się(...)błyskawicznie. Czasami zdarza nam się gotową masę na te ciasteczka wyjeść łyżeczką prosto z garnka, zanim masa na ciasteczka zdąży zastygnąć, bo to taki domowy czekoladowy krem krówkowy. Ta masa czekoladowa nadaje się też to przekładania ciasta polecam dodać wtedy odrobinę masła. PYCHA! A tutaj znajdziecie przepis na domowy kajmak i cukierki karmelki. Jak przygotować domowe ciasteczka czekoladowe z płatkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmojprzepisna.pl | Ciasto Izaura czyli Sernik z murzynkiem Pogoda istnie sernikowa, w domu sporo sernikożerców, więc zapraszam na kolejny sernik. Tym razem połączony z ciastem Murzynek, czyli klasycznym ciastem czekoladowym. Fajne ciasto, dość szybko się robi, chłopakom bardzo smakowało, nie za słodkie, z błyszczącą polewą. Zapraszam:) Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na formę 30 na 25 cm: Składniki na warstwę serową(...)pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g roztopionego masła Białka oddzielić od żółtek. Białka odłożyć. Ser, żółtka, cukier, mąki, wanilię, masło, zmiksować tylko do połączenia. Składniki na warstwę czekoladową: 100 ml oleju 1 szklanka mleka 3 łyżki kakao 1/4 szklanki cukru lub więcej do smaku 1 łyżeczka sody 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka rozmiar L Formę do pieczenia
moj przepis naPyszne ciasto mocno czekoladowe zostało "stworzone" dla miłośnika czekolady jako drugi tort na jego urodziny :) gdyż pierwszy rozszedł się momentalnie i trzeba było przygotować coś nowego dla niespodziewanych gości. Miał on równie duże powodzenie co pierwszy ;) a najlepiej smakował przy kawie. Jest on idealny na każdą kryzysową sytuację, gdyż w miarę szybko można go przygotować, a dzięki duuużej zawartości czekolady(...)szklanki mąki krupczatki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru, 15 g cukru wanilinowego 2. Ciasto czekoladowe : 5 jajek, 1/2 szklanki cukru, 15 g cukru wanilinowego, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka
Kulinarna (nie)codziennośćDzisiejszy tort robiłam na urodziny mojej siostry. Tort szwarcwaldzki to zwykle kilka warstw czekoladowego ciasta przełożonego bitą śmietaną i wiśniami, oczywiście z czekoladową dekoracją :) Ja zdecydowałam się na biszkopt czekoladowy. Żeby krem był bardziej stabilny dodałam do niego serek mascarpone i bitą śmietanę w proszku (ten składnik można śmiało pominąć, ja chciałam mieć pewność, że wszystko będzie na swoim miejscu(...)śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 1 bita śmietana w proszku (opcjonalne) +wiśnie ze słoika (lub świeże jeśli jest sezon ;) ) do dekoracji, sok wiśniowy i/lub wiśniówka na poncz, wiórki czekoladowe, ciemna czekolada do rozpuszczenia na polewę (ja użyłam gotowej polewy czekoladowej i efekt końcowy nie do końca mi się podoba… ) Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia
Ciastkozercymojprzepisna.pl | Sernik czekoladowo-porzeczkowy z musem żurawinowym Ciekawy serniczek składający się z 3 warstw. Czekoladowej, porzeczkowej oraz żurawinowej. Warstwa czekoladowo-porzeczkowa jest pieczona, natomiast warstwa żurawinowa nie wymaga pieczenia. Składniki na tortownicę 23 cm: Warstwa czekoladowa: 500 g sera twarogowego (u mnie z wiaderka President) 130 g gorzkiej lub mlecznej czekolady roztopionej, jeszcze ciepłej 90 g śmietany kremówki 1 łyżka(...)duże jajka 1 łyżka cukru (do smaku, ja nie dawałam) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, zmiksować tylko do połączenia. Sernik czekoladowy wyjąć z piekarnika, na niego delikatnie i równomiernie wylać masę porzeczkową, pomagając sobie łyżką. Wstawić do piekarnika. Piec około 30 min w temperaturze 160 st. Do momentu, aż środek sernika się
moj przepis nagotowane, czy na zimno. Tradycyjnie – nie ma u mnie świąt bez sernika. Tym razem sernik, który „chodził za mną” od dłuższego czasu – Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową. Inspiracją był dla mnie przepis Szarlotka na blogu Cukiernicze kreacje, z moimi zmianami (tym razem niemałymi). Składniki na spód – proporcje na tortownicę 26cm (ciasto półkruche): - 250 g mąki(...)worku (używam worka do pieczenia indyka) i zabezpieczamy przy górnej zewnętrznej krawędzi nicią bawełnianą, aby worek się nie zsunął podczas pieczenia (dokładnie widać to na gif-ie przy serniku czekoladowym z wiśniami ). Tortownicę wstawiamy do szczelnej brytfanny. Masę serową przekładamy do tortownicy na półkruchy spód. Pozostawioną masę serową (250ml) dodajemy do rozpuszczonej, ostudzonej, ale jeszcze płynnej czekolady (jeżeli zdążyła zastygnąć
mojewypiekiinietylkoCiasto czekoladowe z kiszoną kapustą? I to paleo, bezglutenowe, bez zbóż, nabiału i orzechów? Tak – takie ciasto da się zrobić i jest przepyszne! Choć w Niemczech kiszoną kapustę jadano w słodkościach od setek lat, to w Polsce takie połączenie jest bardzo egzotyczne. Zrób coś szalonego i upiecz ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą! O kapuście kiszonej i jej leczniczych właściwościach(...)Łatwa do przechowania i transportu, trwała oraz zawierająca dużo witaminy C kapusta kiszona okazała się strzałem w dziesiątkę i odtąd na stałe zagościła na statkach. Bezglutenowe brownie – ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą, przepis : 3/4 szklanki mąki kokosowej 3/4 szklanki masła klarowanego ( przepis ) albo zwykłego lub oleju kokosowego 3/4 szklanki kakao (naturalnego, gorzkiego) 3/4 szklanki kapusty kiszonej albo kwaszonej
PaleoSMAKCiasta i desery” Ewy Aszkiewicz trafiłam na staropolski deser przygotowywany właśnie na to święto. Oczywiście przepis został zaadaptowany do bardziej współczesnych czasów. Składa się on z 3 budyniowych kremów: czekoladowego, waniliowego i śmietankowego wzbogaconych dodatkowo o kakao, szafran, wiórki kokosowe itp. Trzy różne kremy mają symbolizować Trzech Króli. To bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu propozycja, z łatwo dostępnych składników(...)Przed podaniem deser warto schłodzić oraz posypać go odrobiną startej czekolady :) Składniki (na 6-8 porcji): Krem czekoladowy: 1 op. budyniu czekoladowego 2 szklanki mleka 1 łyżeczka masła 2 czubate łyżki cukru 2 łyżki drobno posiekanych rodzynek 1 czubata łyżeczka kakao 1 czubata łyżka cukru (do kakao) 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego Krem waniliowy: 1 op. budyniu waniliowego 2 szklanki
MyCookBook.plczasu na stężenie w lodówce. Całość jest zwarta, dość ciężka i choć uzależniająca, to myślę, że na raz dacie radę zjeść tylko jeden kawałek :) Dlatego też potrójnie musowe ciasto czekoladowe jest doskonałym deserem na wszelkie święta, czy też rodzinne uroczystości, kiedy jest się z kim nim podzielić :D Przepis pochodzi z bloga www.mojewypieki.com. Dla mojej rodziny robiłam to ciasto kilkukrotnie(...)ponieważ wszyscy za nim przepadają. Za każdym razem się udało. Z czystym sumieniem polecam więc je i Wam :) Składniki: Ciasto czekoladowe: 85 g masła 200 g gorzkiej czekolady 3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 1/3 szklanki cukru trzcinowego szczypta soli Mus z gorzkiej czekolady: 2 łyżki kakao 5 łyżek ciepłej wody
MyCookBook.plMoje najulubieńsze czekoladowe ciasto kruche, jest naprawdę kruche*, pyszne, czekoladowe, przepyszny słodki krem na bazie śmietany i białej czekolady, a do tego świeże porzeczki lub inne kwaśne owoce np. świeże jeżyny, truskawki, czarne porzeczki, jagody. Co powiecie na Czekoladową tartę z panna cottą i czerwonymi porzeczkami? Mi też się podoba :). Inspirację czerpałam ze strony moje wypieki . Składniki na ciasto kruche(...)podgrzewać, mieszając aż żelatyna całkiem się rozpuści (można też rozpuścić w garnuszku na palniku, lub mikrofali). Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Rozpuszczoną dodać do ciepłej czekoladowej mieszanki, dokładnie wymieszać do połączenia się. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Gęstniejącą panna cottę przelać na całkowicie wystudzony kruchy spód tarty. Odstawić do lodówki do stężenia
moj przepis namojprzepisna.pl | Torcik czekoladowy ze świeżymi owocami Jako że jestem czasem przekorna, na przekór pogodzie przekazuję Wam przepis na świetny torcik czekoladowy z owocami, mój torcik robiony był w lecie, ale idealnie nada się również teraz na Walentynki czy Tłusty czwartek, można użyć następujących owoców: granat, kiwi, mandarynki, pomarańcze, ananas, mango, liczi, banany (koniecznie skropione sokiem z cytryny). Torcik posmakuje każdemu(...)lubi ciasta wilgotne, jest bardzo, bardzo prosty w wykonaniu. Źródło przepisu Moje Wypieki . listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Składniki na czekoladowe ciasto: 3 duże jajka (rozmiar L) 150 ml mleka 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1 szklanka brązowego cukru lub 3/4 szklanki cukru białego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub parę kropel aromatu waniliowego
moj przepis naDiabelsko czekoladowe i niebiańsko pyszne! Takie jest Devil's food cake. Każdy czekoladoholik zakocha się w tym cieście od pierwszego kęsa. Delikatne, puszyste, wilgotne, intensywnie czekoladowe ciasto i wspaniała kremowa czekoladowa masa, która nigdy do końca nie zastyga kusząc swym iście diabelskim połyskiem. Kto przejdzie na "ciemną" stronę mocy? Skuście się bo naprawdę warto!!! PS. Nieco uzależnia... ;-) Składniki: Ciasto(...)około 30 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez około 10 minut, następnie zdjąć obręcze i wystudzić ciasta na kratce. Masa czekoladowa: 300 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 60 % 125 ml wody 170 g masła 30 g ciemnego cukru muscovado Czekoladę połamać na małe kawałeczki. Masło pokroić w kostkę. Wodę
maniapieczeniaMocno alkoholowy, lekko kwaskowy tort z kremem czekoladowo-orzechowym i wiśniami. Dla mnie idealny. Polecam na rodzinne uroczystości – tylko dla dorosłych. Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem śmietanowy: 750 ml śmietany 36% 1 usztywniacz do śmietany 2 łyżki cukru pudru 125 g serka mascarpone 1 łyżka żelatyny Krem(...)czekoladowo - orzechowy: 250 g kremu czekoladowo- orzechowego (podobny do nutelli) (klik) 200 g margaryny (miękkiej) Dodatkowo: 200 g wydrylowanych wiśni ze spirytusu np. z nalewki 100 g gorzkiej czekolady Rurki czekoladowe do dekoracji Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana jest lśniąca i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, miksujemy
VioletoweKucharzenieCiasto czekoladowe idealne za każdą okazję, u mnie gościło na świątecznym stole i bardzo smakowało. I pomimo sporej ilości czekolady wcale nie jest zbyt słodkie. Spróbujcie sami a na pewno je pokochacie. Składniki na ciasto czekoladowe: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki cukru 3/4 szklanki kakao 1,5 łyżeczki sody 2 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego ( w temp(...)dość rzadkie. Przekładamy do formy ( 40x25) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 170 st. C. Odstawiamy do wystudzenia Masa czekoladowa: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 250 ml. śmietany kremówki Śmietanę wlewamy do garnka, czekoladę łamiemy i wrzucamy do śmietany. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając do czasu aż czekolada się
Słodka Kraina Wypieków