roku nie jedziemy do domu na święta, ale chcemy sobie ten czas zrekompensować i postanowiliśmy przyrządzić kilka wyjątkowych dań, ciast i deserów - między innymi duży tort ;)! Miał być mocno czekoladowy, z kremem i koniecznie z cytrusami! W końcu czekolada i cytrusy to połączenie idealne! Dziś przedstawiamy Wam pyszny tort - ciasto pieczone z dodatkiem startej skórki z pomarańczy, a do kremu(...)dodaliśmy lekko kandyzowane plastry klementynki w syropie, którą dodatkowo wzbogaca aromat wanilii i woda z kwiatów pomarańczy! Jak smakuje tort? Jest bardzo bardzo czekoladowy, z delikatnym kremem i cytrusowymi aromatami! Smakuje wspaniale! Tort jest wyjątkowy z pewnością dlatego, że użyliśmy bardzo wysokiej jakości składników. Kakao, czekolada biała i gorzka, które dodaliśmy do tortu są z profesjonalnej serii MAKRO - Horeca Select
Plate of Joynagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25-30 minut. Zapraszam również do skorzystania z przepisów na muffinki: Przepis podstawowy na muffinki , Muffinki z kremem czekoladowym i polewą czekoladową Muffinki czekoladowe z kremem czekoladowym i polewą czekoladową Muffinki czekoladowe z budyniem i polewą czekoladową Smacznego
paapilotkaakrem i dekorujemy muffinki. Dodatkowo, możemy je udekorować ozdobami cukierniczymi. Smacznego! Zapraszam również do skorzystania z przepisów na muffinki: Przepis podstawowy na muffinki , Muffinki z kremem czekoladowym i polewą czekoladową Muffinki czekoladowe z kremem czekoladowym i polewą czekoladową Muffinki czekoladowe z budyniem i polewą czekoladową
paapilotkaaPiec 25-30 minut (do suchego patyczka). Wyżej wymieniony przepis wystarcza na około 24 muffinki. Smacznego! Zapraszam również do innych przepisów na muffinki: Muffinki z kremem czekoladowym i polewą czekoladową Muffinki czekoladowe z kremem czekoladowym i polewą czekoladową Muffinki czekoladowe z budyniem i polewą czekoladową
paapilotkaaŚwięta to okazja, żeby podać na stół ciekawe i efektowne desery. Takie własnie są, moim zdaniem, czekoladowe jajka wypełnione bitą śmietaną. Ich przygotowanie nie jest trudne, ani zbytnio czasochłonne. Czekoladowe foremki można przygotować kilka dni wcześniej i przechować w lodówce. Samo ubicie śmietany i wypełnienie nią jajeczek nie zajmie nam dużo czasu(...)minut. Po schłodzeniu nałożyć drugą warstwę i ewentualnie trzecią. Wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Czekolada powinna dobrze zastygnąć. Schłodzone (służące za formę) jajka delikatnie odwinąć, wyjąć z czekoladowej "czapeczki" i usunąć przyklejoną do czekolady folię. Trzeba to robić delikatnie, żeby czekolada nie popękała. Do czasu przygotowania kremu czekoladowe foremki przechowywać w lodówce. Śmietanę podzielić na dwie części, jedna
Codzienna kuchnia niecodziennaKremowe piwo nie umiem tworzyć wymyślnych dekoracji, zmysłu artystycznego niestety nie posiadam, jestem typowym ścisłowcem. Szukałam inspiracji na tort, jedyną wytyczną którą dostałam, było to, że ciasto musi być czekoladowe, mocno czekoladowe. Do tej pory wstyd się przyznać, ale nigdy wcześniej nie jadłam masła orzechowego, od teraz mocno zawładnęło moim sercem, może bardziej podniebieniem. Słodko – słony smak idealnie wkomponował(...)się w mój gust, więc na pewno nie będzie to pierwszy przepis z jego użyciem. Tort czekoladowo-orzechowy nie jest przesadnie słodki, słodycz łamie masło orzechowe i konfitura wiśniowa. Inspiracja tutaj . Moim zdaniem jeden z lepszych tortów jakie jadłam Składniki na czekoladowe ciasto: 3 duże jajka 150 ml mleka 120 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1 szklanki brązowego cukru
dom-agi.plTelesforem? Niestety i tego zbioru już nie mam. Pewnie uczucie sentymentu i przywiązania nie było jeszcze u mnie na tyle silne, by nie pozwolić się rozstać z tym czekoladowym wspomnieniem. Ale i tak mam wrażenie, że zrodziło się u mnie dość wcześnie i z każdym rokiem dojrzewa i staje się silniejsze. Do dziś mam schowane wszystkie listy, które otrzymałam(...)torbę z ... ponad 4 kg kamieni, które P. zbierał specjalnie przez całe wakacje. Cóż to była za radość! Najlepszy prezent! Myślę, że spokojnie moglibyśmy nimi wyłożyć ścieżkę w ogrodzie. Czekoladowe jajka-niespodzianki też mają swoje wierne grono zbieraczy. Nas jakoś nigdy te zabawki nie zachwyciły na tyle, by zebrać kolekcję. Ale idea niespodzianki zawsze i wszędzie jest mile widziana. Uwielbiam
KUCHARNIANajpierw zjadła jeden kawałek. Potem sięgnęła po kolejny. Ile porcji sernika zjadła Anna-Maria? Od razu uprzedzam, że do wyniku się nie przyznam;) Zajmijmy się sernikiem. Na czekoladowym spodzie, bo taki lubimy najbardziej. Z kąpieli wodnej, bo nic lepiej nie wpływa na jego cudowną kremowość. Z kandyzowanymi gruszkami, bo ich karmelowa słodycz nie ma sobie równych(...)odrobiną imbiru i pieprzu, bo rozpalają i intrygują. Z warstwą kajmaku, bo jest lekarstwem na wszystkie rozterki. Z czekoladowymi płatkami z krokantem, bo ich chrupanie działa jak magia i dodaje energii, a ta będzie mi bardzo potrzebna jutro, kiedy wyruszę do szkoły, by zaproponować dyrekcji przystąpienie do warsztatów szkoleniowych organizowanych przez Slow Food Polska wraz z Europejskim Funduszem Rozwoju
KUCHARNIAdoczekała choinki i została zjedzona znacznie wcześniej :), a później z sukcesem odtworzona. To dla mnie podwójny powód do radości. Co robiłyśmy? 1. Dropsy żurawinowe i syrop żurawinowy / Granolę czekoladową* 2. Konfiturę z pomarańczy, cebuli i chili - do serów 3. Syrop cytrynowo-waniliowy do herbaty / Syrop piernikowy* 4. Czekoladowo-bananową konfiturę z kardamonem 5. Czekoladowy makaron tagliatelle 6. Trufle daktylowo(...)według indywidualnych preferencji gotujących czy też osób, do których miały trafić jadalne podarki. Pachniało wanilią, cynamonem, chili, pieprzem, kardamonem, imbirem, goździkami i wieloma innymi, wspaniałymi zapachami. Prawdziwie czekoladową rozkosz zafundował nam Lindt , którego udział w drugiej edycji warsztatów był dla nas prawdziwym wyróżnieniem. Smakowałyśmy najlepsze czekolady łamiąc bezkarnie kolejne tabliczki, topiąc, mieszając i siekając, a wszystko
KUCHARNIAWitajcie kochani! Dziś mam dla Was genialny przepis na puszysty...wilgotny, przepyszny SERNIK Z MUSEM CZEKOLADOWYM - po prostu NIEBO W GĘBIE! Nie ukrywając uwielbiam serniki , ale nigdy mi nie wychodzą, ale nie tym razem!! :D Sernik jest taki wyjątkowy, bo piecze się go w kąpieli wodnej. Przepis na to cudo znalazłam na stronie mojewypieki chyba nie muszę nikomu(...)przedstawiać autorki tej strony :) Składniki: spód: 160 g ciastek czekoladowych z nadzieniem typu Oreo 30 g roztopionego masła Ciastka (w całości) i masło zblendować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać. Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz
Cukier&Puderkażdym razie z okazji Jego urodzin przygotowałam tort, który zawiera świąteczne elementy:) Ma piernikowy, wilgotny spód brownie, a także aromatyczny mus pomarańczowy. Do tego dwa kolejne musy - czekoladowy i waniliowy. Musy są delikatne i puszyste, rozpływające się w ustach. Nie przerażajcie się ilością składników, bo one powtarzają praktycznie się w każdym kolejnym musie, a sam tort robi się bardzo łatwo(...)PIERNIKOWY SPÓD BROWNIE:3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki ciemnego kakao2 łyżeczki przyprawy piernikowej3/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli200 g masła1 szklanka brązowego cukru2 duże jajkaSKŁADNIKI NA MUS CZEKOLADOWY:300 ml śmietany kremówki 36% (bardzo zimnej)200 g mlecznej czekolady 2 łyżeczki ciemnego kakao2 pełne łyżeczki żelatyny2 łyżeczki gorącej wodySKŁADNIKI NA MUS POMARAŃCZOWY:200 ml śmietany kremówki (bardzo
Słodko-Słony Świat IlonySernik czekoladowy chodził za mną … chodził i wychodził!Intensywnie czekoladowy , ale nie gorzki …Delikatny …Niesamowicie kremowy i puszysty …Dzięki dodatkowi polewy z masła czekoladowego i wstążek z czekolady nabiera iście królewskiego charakteru.Kto się skusi?SKŁADNIKI: ( tortownica 18cm )SPÓD: * herbatniki – 100 g * kakao – 1 łyżka * masło – 2 łyżkiMASA: * ser biały mielony(...)śmietana 30% – 50 g * jajko – 2 szt * masło – 1 łyżka * cukier puder – 3 łyżki * mleczna czekolada – 50 g * kakao – 2 łyżkiDODATKOWO : * masło czekoladowe * mleczna czekolada – 50 g * śmietana 30% – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:SPÓD:Ciastka drobno siekamy razem z kakao.Dodajemy roztopione masło i wszystko razem dokładnie mieszamy.Wykładamy do tortownicy wyłożonej NA SPODZIE
Ostra na Słodkodrożdży świeżych (lub 11g drożdży instant)54 g cukru7 g soli 43 g mleka pełnego w proszku216 g mleka 135 g Tang Zhong na mleku52 g masłaPasta czekoladowa:11 g kakao w proszku11 g cukru11 g gorącej wody Przygotowanie chleba: Przygotuj pastę czekoladową: w miseczce wymieszaj kakao z cukrem, zalej gorąca wodą i dobrze rozetrzyj.W dużej misce wymieszaj suche(...)mleko o temperaturze pokojowej, wymieszaj i wyrabiaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze.Podziel ciasto na dwie równe części o wadze 1/4 i 3/4 całości. Do mniejszej części dodaj pastę czekoladową oraz 13 g masła, następnie dobrze wyrabiaj do uzyskania elastycznego ciasta o jednolitym kolorze.Do większej części ciasta dodaj 39 g masła i dobrze wyrabiaj do uzyskania elastycznego ciasta.Obie części
Grahamka, weka i kajzerkadwie pralinki. Przyda się też krem (maślany lub budyniowy) reszta to kwestia tego, co akurat mamy w kuchni do ozdoby i wyobraźni. Pralinki pandy zrobiłam z kilku babeczek i czekoladowych dropsów. Można też nabić je na patyczki i podać w wersji "lizaków".Proste babeczki czekoladowe Krem maślany (wystarczy kilka łyżek w zależności od tego, jak bardzo suche jest ciasto, resztę(...)można przechowywać w lodówce)Lukier królewski+ czekoladowe dropsy, wiórki kokosowe, czekoladowe cukiereczki, masa cukrowa na oczka (można je też zrobić z czekolady)Babeczki kruszymy na małe kawałki w rękach lub w robocie kuchennym. Jeśli ciasto jest zbyt kruche i nie chce się kleić (kiedy ściśniemy część w ręce, rozkrusza się na kawałki) dodajemy po łyżeczce krem maślany i dalej wyrabiamy
CiastkozercyPogoda nie jest tak piękna jak wczoraj ;(. Liczyłam na kolejną dawkę pozytywnej słonecznej energii... Ale cóż trzeba sobie jakoś radzić ;). Więc moja kolejna przesłodka kombinacja czekoladowa. Były czekoladki bazyliowe, teraz pokusiłam się na miętę. Na dziś przygotowałam trufle i czekoladowe, kolorowe usta. Są delikatne, kremowe, po prostu przepyszne i swojej roboty. Do tego kawa(...)można się rozmarzyć. Składniki: 200 g czekolady deserowej 160 ml śmietany kremówki 30% świeża mięta garść płatki czekoladowe do dekoracji czekolada w ulubionym smaku (do czekoladek) Wykonanie:200g czekolady siekamy, śmietanę podgrzewamy z delikatnie posiekanymi liskami mięty i tuż przed jej zagotowaniem zdejmujemy z gazu. Zalewamy czekoladę samą śmietaną (wyjmujemy listki mięty) i czekamy kilka minut. Mieszamy do połączenia
Malinowe Pocałunki