czekoladowe - 14235 przepisów (strona:88/949)

Ciasto czekoladowe z burakami 714

Ciasto czekoladowe z burakami to kolejne pyszne ciasto z wykorzystaniem czekolady oraz niestandardowego składnika w postaci warzywa. Na blogu znajdziecie już ciasto czekoladowe z cukinią , a także brownie dyniowe , tym razem sięgnęłam po buraki, które nadają ciastu wspaniałej miękkości i wilgotności. Dzięki środkom spulchniającym ciasto wyrasta i nie przypomina z wyglądu brownie, choć w konsystencji jest do niego podobne(...)suszone daktyle, które świetnie sprawdzają się w tej roli. W cieście znajdziecie też stosunkowo niedużo tłuszczu w postaci zdrowego oleju kokosowego. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto czekoladowe z burakami Składniki: CIASTO 300g purée z ugotowanych lub pieczonych buraków 220g mąki pszennej 100g gorzkiej czekolady 120g suszonych daktyli 120ml gorącej wody 80g oleju kokosowego 60g miodu gryczanego

Smakołyki Bereniki
Czekoladowy torcik z kiwi 242

tortu na swoje urodziny zazwyczaj nie mam. Chyba, że sobie sama go upiekę, a skoro życzenia były, to i torcik też musiał być :) Powstał na moim ulubionym cieście czekoladowym, które oczywiście musiało wyrosnąć z wielką górą na środku. Na taką górę mam tylko jeden sposób… trzeba ją ściąć. Nie walczyć, ale się cieszyć, że wyrosła, bo można(...)egzotyczny smak. W taki sposób powstał mój torcik urodzinowy… dla mnie, ale z myślą o moich synkach i mężu, którzy śpiewali mi „sto lat” :D CIASTO CZEKOLADOWE: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 4 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki mleka MASA Z KIWI

https:KKuchniaMniam
Kakaowa babka majonezowa 162

tylko mały szczegół. Na Wielkanoc obok sernika ( tutaj sobie wybierzcie ) obowiązkowo piekę dwa rodzaje babek majonezowych: babkę jasną z cytrynowym lukrem i babkę kakaową z majonezem i polewą czekoladową, obie znikają zaraz po rozkrojeniu. Te ciasta pełnią też rolę dekoracyjną wielkanocnego stołu. A można je upiec w ostatniej chwili, gdyż zajmuje to tylko trzy kwadranse bez obawy, że nie wyjdzie(...)Babka majonezowa zawsze wychodzi! Kakaowa babka majonezowa z polewą czekoladową : składniki: ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao ¾ szklanki cukru 4 jajka 4 kopiaste łyżki majonezu 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 100 g czekolady + 50 ml śmietanki 30% (rozpuścić w kąpieli wodnej) lub polewa czekoladowa wg tego przepisu czekoladowe jajeczka i złote perełki Przygotowanie: Piekarnik

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Muffinki czekoladowe z kremem malinowym 253

Czekoladowe muffinki z orzeźwiającym i wyraźnym w smaku kremem malinowym. W środku z małą niespodzianką w postaci czekolady. Pieczenie muffinek dla mnie również były pewnego rodzaju niespodzianką, gdyż spodziewałam się innego efektu. Czekoladowy krem miał znajdować się tuż pod powierzchnią, albo przynajmniej w środku muffinek. Po rozkrojeniu okazało się, że w trakcie pieczenia krem powoli spływał ku dołowi, tworząc(...)samym pustą przestrzeń. Jednak nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło :) Dzięki temu muffinki napełniłam kremem malinowym również od środka, a gęsty krem czekoladowy znajdował się tuż poniżej :) Takie niespodzianki to ja bardzo lubię :) 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 100 g masła 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki

https:KKuchniaMniam
Tarta z musem czekoladowym 135

Bardzo lekka tarta czekoladowa, a właściwie tarta z czekoladowym musem. W zależności od użytej czekolady, może być bardzo słodka, albo lekko gorzkawa – wytrawna. Jednak w każdej wersji robi naprawdę wrażenie. I znika błyskawicznie. Można także zrobić bardziej wytrawny spód (z czekolady np. 85% kakao), a mus z czekolady deserowej, żeby tarta nie była zbyt gorzka. Ale wielbiciele gorzkiej czekolady(...)mogą zaszaleć i zrobić całość z bardzo gorzkiej czekolady. Nie polecam jednak robienia całości z czekolady mlecznej – tarta czekoladowa będzie wtedy zbyt mdła, a przecież chodzi o tę „iskrę” :)   Składniki: Spód: – 220-250 g ciasteczek typu digestive (mogą też być owsiane) – ok. 80-100 g masła – 80 g gorzkiej czekolady

Pociąg Do Kuchni
SERNIK Z KREMEM CZEKOLADOWYM, KARMELOWYMI ORZECHAMI I WŁOSKĄ BEZĄ 172

furorę! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) KRUCHY SPÓD: * ciasteczka markizy ( czarne ) – 200 g * kakao – 1 łyżka * cukier puder – 1 łyżka * masło – 80 g KREM CZEKOLADOWY: * mleczna czekolada – 100 g * posypka Delecta Decorada „Płatki Czekoladowe” – 40 g * masło – 50 g * śmietanka 36% – 50 ml KARMELOWE ORZECHY: * orzechy włoskie(...)piasek, dodajemy kakao, cukier puder i roztopione masło – wszystko razem mieszamy, a następnie wylepiamy dno i boki tortownicy – odstawiamy na ok. 20 minut do mrożenia. KREM CZEKOLADOWY: Masło roztapiamy ze śmietanką nad kąpielą wodną, dodajemy posiekaną czekoladę oraz czekoladowe płatki Delecta i mieszamy do uzyskania kremowej masy. Wylewamy na schłodzony, kruchy spód i odstawiamy na 20 minu

Ostra na Słodko
Czekoladowe babeczki ze śmietankowym kremem i kuleczkami aero 140

Wyjątkowo czekoladowe babeczki, a na nich pyszny śmietankowy krem na bazie kremówki i serka mascarpone. Całości dopełniają dwukolorowe kuleczki aero w elemencie dekoracji. Czekoladowo… śmietankowo… i pysznie! SKŁADNIKI NA BABECZKI CZEKOLADOWE (12 sztuk ) : 200 g. mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 jajka 150 ml. mleka 100 g. brązowego cukru cukier waniliowy 80 g. roztopionego masła 80 g. czekoladowych(...)cukier brązowy, kakao i mleko ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, oraz szczyptę soli- miksujemy do momentu, aż nie bedzie żadnych grudek. Dodajemy czekoladowe kropelki i delikatnie- ręcznie mieszamy. Otrzymaną masę przelewamy do foremek [ do wysokości 3/4 foremki ] i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 do 25 minut, na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia: góra

Domowe Torty
Czekoladowe babeczki z drobinkami białej czekolady 139

Prosty i sprawdzony przepis na mocno czekoladowe babeczki. Coś pysznego dla tych- którzy lubią nie tylko mleczną ale również białą czekoladę. SKŁADNIKI NA BABECZKI CZEKOLADOWE (12 sztuk ) : 200 g. mąki pszennej 2 jajka 150 ml. mleka 100 g. brązowego cukru cukier waniliowy 80 g. roztopionego masła 100 g. czekoladowych, białych kropelek lub posiekanej na drobne cząstki białej czekolady 2 łyżeczki(...)wystygnięcia, po czym delikatnie wyjmujemy z foremek [ starajcie się unikać narzędzi typu nóz czy widelec! ]. Jeżeli babeczki uparcie nie chcą rozstać się z formą poruszajcie je delikatnie palcami. Czekoladowe babeczki smakują świetnie nawet bez żadnych dodatków. Jeżeli jednak chcielibyście je udekorować- możecie to zrobić za pomocą bitej śmietany, lub jednym z polecanych na moim blogu kremów np. śmietankowym, czekoladowym, pomarańczowym

Domowe Torty
Muffinki bardzo czekoladowe 128

często zamrażam muffiny i wyjmuję kiedy mam na nie ochotę. Bardzo szybko się rozmrażają i są idealnym rozwiązaniem na poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Moje ulubione muffinki to te bardzo czekoladowe a przepis na nie poniżej. Muffinki bardzo czekoladowe Składniki: 200 gram czekolady gorzkiej 180 gram mąki (pół na pół pszennej i żytniej razowej) 20 gram kakao 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 175 gram masła 2 jaja 130 gram cukru 100 gram kefiru cukier waniliowy dodatkowo: Domowy dżem wiśniowy z dużą ilością owoców Muffinki bardzo czekoladowe Wykonanie: Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy czekoladę połamaną na kosteczki i dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Do tego wlewamy letnią czekoladę z masłem i mieszamy łyżką

Pyza i Surówka
Czekoladowe ciasto z buraczkami i dynią 360

Czekoladowe ciasto z buraczkami czerwonymi, przełożone kremem z dodatkiem dyni :) Warzywa nie są znacząco wyczuwalne. Dzięki burakom ciasto czekoladowe jest wilgotne, a dynia sprawiła, że krem nabrał żółtego koloru, dodając mu charakterystycznego smaku. Szczególnie polecam dla wielbicieli czekoladowych przysmaków. CIASTO CZEKOLADOWE Z BURACZKAMI: 3 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 100g czekolady gorzkiej (70%) 100g masła 200g buraków ugotowanych 1 łyżeczka(...)łyżkę dyni do dekoracji, a do reszty wlać przestudzoną żelatynę. Zimną kremówkę i mascarpone ubić na sztywny krem dodając pod koniec ubijania cukier puder. Połączyć z dynią. Wystudzone ciasto czekoladowe przekroić na pół i przełożyć kremem dyniowym. POLEWA: w garnuszku zagotować cukier puder z wodą i kakao. Dodać masło, a następnie czekoladę. Rozpuścić. Polać po wierzchu ciasta. Z odłożonego puree

https:KKuchniaMniam
Krem czekoladowy z nutą pomarańczy 219

wyciskamy sok z pomarańczy, a następnie dodajemy do niego wódkę (opcjonalnie). Serek mascarpone miksujemy z 1 łyżką cukru. Dodajemy do niego rozpuszczoną czekoladę - miksujemy do połączenia składników. Do masy czekoladowej dodajemy skórkę z pomarańczy, dokładnie mieszamy. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy do niej 1 łyżkę cukru pudru. Do masy czekoladowej dodajemy ubitą śmietankę, delikatnie mieszamy za pomocą(...)łyżki. Maczamy biszkopty w soku pomarańczowym i układamy na dnie pucharków. Przykrywamy warstwą kremu czekoladowego. Następnie kładziemy kolejną warstwę biszkoptów i kremu czekoladowego. Odstawiamy krem czekoladowy do lodówki, aby się schłodził. Jeśli zostanie Wam reszta soku z pomarańczy to możecie z niego przygotować galaretkę :) 5 g żelatyny zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy żelatynę w odrobinie ciepłej wody

W kuchni Katie
TORCIK BROWNIE Z BORÓWKAMI – najlepsze brownie na świecie! 266

Brownie , brownie , brownie … Chyba wszystkim z nas cieknie ślinka na samą myśl o mega czekoladowym cieście rozpływającym się w ustach! Dziś mam dla Was przepis właśnie na brownie! Ale nie takie zwykłe czekoladowe. a w formie małego torcika wypełnionego po brzegi borówkami. Połączenie słodkiej czekoladowej masy z owocami zachwyca przy każdym kęsie! Każdy sięga po dokładkę – wiem sama(...)masło i kakao – rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puch, wsypujemy mąkę i miksujemy na woilnych obrotach. Wlewamy przestudzoną ( nie musi być zimna! ) masę czekoladową -mieszamy. Dodajemy borówki, wylewamy do foremki wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego na 150C piekarnika na ok. 45-50 minut, studzimy. Po wystudzeniu dekorujemy pozostałymi borówkami

Ostra na Słodko
Tajemnice imion i imieninowe ciasto z porzeczkami 213

łez. Dumna, przyniosłam do domu pudełeczko, i od razu zabrałam się za szukanie odpowiedniego przepisu, który moje skarby uhonoruje odpowiednio. Na stronie Java cupcake trafiłam w końcu na ciasto czekoladowe z kremem porzeczkowym, które mnie urzekło swoją prostą, a jednocześnie bardzo efektowną dekoracją. Czym prędzej więc wybrałam się na zakupy, bo kilograma kwaśnej śmietany na składzie(...)udekorowałam koralami porzeczek. Dumna jak paw, podziwiałam swoje dzieło (choć nad oblewaniem zdecydowanie muszę popracować). I, muszę przyznać, smak również mnie urzekł. Ciężkie, niemal w stylu brownie ciasto czekoladowe doskonale kontrastuje z lekkim, kwaskowatym kremem, w którym czerwone kuleczki niemal eksplodują smakiem po rozgryzieniu. Polewa  i dekoracja to taka kropka nad i - dzięki temu ciasto naprawdę pięknie się prezentuje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ GRYSIKOWĄ I OWOCAMI ( WIŚNIAMI, BORÓWKAMI I PORZECZKAMI ) 259

godnie zastępują je inne owoce. Są borówki , wiśnie i porzeczki , które to właśnie postanowiłam wykorzystać do zrobienia kolejnego przepysznego ciasta, na które przepis dostałam od cioci. Kruche ciasto czekoladowe pokryte delikatną masą grysikową i owocami jest idealnym pomysłem do popołudniowej kawki i na rodzinną imprezę. Kwaskowate owoce fantastycznie przełamują słodki smak masy grysikowej i kruchego ciasta. Gwarantuję , że jest(...)jedno z tych ciast, po które każdy sięgnie z przyjemnością. Polecam! SKŁADNIKI: ( blacha 22 x 30 ) CIASTO CZEKOLADOWE: * mąka pszenna – 2,5 szkl * cukier – 1 szkl * budyń czekoladowy z cukrem – 2 op * masło – 200 g * żółtko – 5 szt * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki MASA: * białka – 5 szt * śmietana 18% kwaśna

Ostra na Słodko
Mus malinowo-czekoladowy 163

Dzisiaj kolejna słodka propozycja z przepisu, który znajdziecie w książce Cukiernia Lidla” To delikatny mus malinowo-czekoladowy Składniki na mus malinowy: - 100 g malin - 15 g cukru pudru - 3 g żelatyny - 20 ml wody (ewentualnie jeżeli nie macie świeżych malin to możecie wykorzystać sos z malin Deluxe – 100g) Składniki na mus czekoladowy: - 200 ml śmietanki 30% - 2 żółtka(...)czekolady mlecznej - 50 g czekolady deserowej Dekoracja: - maliny - pałeczki czekoladowe - trochę startej czekolady Porcja na 2-4 osób w zależności od wielkości pucharków. Najpierw robimy mus malinowy. Żelatynę wsypujemy do zimnej wody żeby ją namoczyć. Maliny mieszamy z cukrem pudrem i miksujemy. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w mikrofali lub podgrzewamy do rozpuszczenia. Żelatynę łączymy z malinami i przekładamy do pucharków. Teraz

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania