przełożyć do rondelka. Dodać 3 łyżki śmietanki 30% i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Wystudzoną babkę delikatnie wyłożyć z formy i polać polewą czekoladową
pink envelopeuwaga!) PRAWĄ nogą i wkrocz z pozytywną energią w NOWY DZIEŃ :) Z racji tego, że zima powoli odchodzi na jakiś czas w niepamięć na jej huczne pożegnanie zrobiłam pyszne czekoladowe, marchewkowe babeczki! Cynamon, kardamon i imbir oraz bardzo kojarzą mi się ze świątecznymi wypiekami. Dlatego to ostatni przepis iście zimowy.. Teraz tylko wiosenne. Czekamy na Wielkanoc więc zajadając się
Czarnawisienkaśmietanki. Te lody będą hitem na tegoroczne letnie przyjęcia, są idealne na upalne dni! #Somersby #ElderflowerLime. Polecam też inne moje przepisy na semifreddo: - porzeczkowe – z truskawkami i czekoladą - czekoladowe – z jagodami Składniki: 1 łyżka miodu, 400 ml piwa SOMERSBY Elderflower Lime 2 limonki, 100 ml śmietanki 30% mrożone owoce (maliny, borówki amerykańskie, poziomki) W rondelku podgrzewamy miód
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPamiętacie cytrynowe cantuccini z pistacjami, które opisywałam już kiedyś tutaj: http://ewakuchennie.blogspot.com/2013/08/cytrynowe-cantuccini-z-pistacjami.html Dziś pokażę Wam jak zrobić ich czekoladową wersję z miodem i orzechami ja użyłam laskowych, ale z włoskimi czy nerkowcami też będą smaczne. Składniki: 2 duże jajka 1/2 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki miodu 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!duże jajka 2 szklanki mąki 1/3 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 tabliczki czekolady pokrojonej w drobną kostkę lub garść groszków czekoladowych Banany rozgnieść widelcem na gładką masę. W misce dokładnie ubić jaja z olejem. Cały czas mieszając dodać rozgniecione banany, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i mąkę. Papilotki napełniać do3/4
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!łyżka syropu klonowego lub miodu kostki lodu Wszystkie składniki umieszczamy w robocie kuchennym i dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji i pijemy :) Takie to proste :) Zapraszam do obejrzenia czekoladowych koszyczków z marcowego wyzwania , pizzy z patelni z wyzwania lutowego , faszerowanych tortilli z wyzwania styczniowego oraz rozetek z grudniowego wyzwania ! I zajrzyjcie na pozostałe blogi biorące udział w wyzwaniu: Paulina
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!papier śniadaniowy i zabieramy - czy to na piknik, czy na wyprawę życia, czy do pracy/szkoły. Smacznego :) Zapraszam do obejrzenia smoothie z melona i banana z kwietniowego wyzwania , czekoladowych koszyczków z marcowego wyzwania , pizzy z patelni z wyzwania lutowego , faszerowanych tortilli z wyzwania styczniowego oraz rozetek z grudniowego wyzwania ! I zajrzyjcie na pozostałe blogi biorące udział w wyzwaniu: Paulina www.mojapasjasmaku.blogspo
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kamieniami na kaczki", choć nie wiem czemu ;) Tata najbardziej lubi te z migdałami i morelami suszonymi , Mama woli te z pistacjami i cytryną , a mi ze świętami kojarzą się czekoladowe z miodem :) Cantucci, cantuccini lub biscotti - włoskie ciasteczka, twarde, dwukrotnie pieczone dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem najczęściej zanurza się je w kawie lub winie. Polecam zrobić
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!powinno lekko się zarumienić. Wyjąć blachę z piekarnika, nałożyć kolejnych 4-5 łyżek masy i znowu podpiec. Czynność tę powtarzać do całkowitego zużycia ciasta. Ciasto ostudzić. Podawać z masą czekoladową lub z miodem. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!prosty do zrobienia. I zdecydowanie warto go zrobić! ;) Nie trzeba dodawać jagód - można zrobić po prostu sernik kawowy. Można dodać również rozpuszczoną tabliczkę czekolady lub kakao i zrobić sernik czekoladowy. Składniki: Spód: 200 g ciastek maślanych 80 g masła Masa serowa: 1 kg sera sernikowego lub półtłustego potrójnie mielonego 120 g (ok. 1/2 szklanki) cukru 3 duże jajka
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Zabierałam się za to ciasto, zabierałam i nie mogłam zabrać. Ale w końcu się udało! Mocno czekoladowe, gorące... Czekoladoholikom na pewno się spodoba i zasmakuje :) Składniki (na 6 ramekinów): 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 tabliczki czekolady mlecznej 150 g masła 1 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki mąki 3 jaja 3 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Masło i czekoladę roztopić
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!być czysty, ale lekko wilgotny. Wyciągnąć ciasto z pieca. Odczekać z 10 minut a następnie wyjąć z formy i studzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. The post Ciasto cynamonowe z domowym musem jabłkowym appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaLussekatter są bardzo puszyste i delikatnie maślane. Najlepsze w dniu upieczenia. Szwedzi spożywają je na śniadanie wraz z gløggiem (czyli grzanym winem z przyprawami korzennymi), a dzieci z napojem czekoladowym. Polecam w okresie świątecznym! Za przepis dziękuję mojej znajomej ze Szwecji – Marcie :) Przy okazji pozdrawiam również mieszkającą w tym kraju Monię :) Składniki: 50 g świeżych drożdży 100 g masła
Moja Delicja