wiśnie i galaretkę. Nakładamy krem i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Wierzch i boki pokrywamy pozostałym kremem. Boki tortu obsypujemy startą czekoladą bądź kakao. Wierzch tortu udekorowałam pozostałą galaretką oraz czekoladowymi kulkami. Sam środek tortu dekoruje samochód zrobiony z kakao. Inspiracja: biszkopt , krem
Moja Galeria Smakucukru 1 białko 150 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ser wymieszać z cukrem i białkiem. Odłożyć 1/4 masy i wymieszać ją z rozpuszczoną czekoladą. Masę czekoladową wyłożyć na ciasteczka. Na nią nałożyć warstwę białą, wyrównać powierzchnię. Ciasto włożyć do piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 45 minut. Ostudzić, włożyć do lodówki
Moja Galeria SmakuMuszę przyznać, że chia jest moim ostatnim odkryciem :) o zaletach tych nasion pisałam Wam przy okazji malinowo-czekoladowego puddingu < klik > Najbardziej podoba mi się to, że ich przygotowanie zajmuje mi chwilę, wkładam do lodówki na noc i rano śniadanie gotowe:) Ponieważ sezon na jagody właśnie trwa, więc postanowiłam przygotować pudding z ich udziałem. Zamiast mleka tradycyjnego użyłam mleka
Moja Galeria Smakulodówki. Rano pozostaje rozgnieść widelcem owoce i deser gotowy :) Zerknijcie też na inne propozycje z użyciem nasion chia: pudding kokosowo-jagodowy < klik > oraz malinowo-czekoladowy < klik > Składniki na 2 porcje: 200 ml mleka 3 łyżki nasion chia 2 banany 1 szklanka malin 3/4 szklanki borówek 1 łyżeczka kakao 1. Najpierw przygotować pudding chia. Do miseczki wlać
Moja Galeria SmakuIntensywnie czekoladowe, tradycyjne amerykańskie ciasto. Składniki: z przepisu Olgi Smile 400 g czekolady gorzkiej, dobrej jakości 2/3 szklanki cukru 6 jajek 5 łyżek kakao 200 g masła 2 szklanki mąki 200 ml śmietany 36% W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietaną i masłem. Ostudzić. Cukier ubić z całymi jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z kakao. Zmiksować. Dodać płynną czekoladę. Zmiksować. Przelać
Moja Galeria SmakuKokosowo-czekoladowy pudding pełen malutkich kuleczek/perełek :) Tapioka to rodzaj skrobi otrzymywanej z manioku. Wyglądem przypomina kulki ze styropianu, które po ugotowaniu robią się przeźroczyste. Tapioka jest produktem bezglutenowym, idealna będzie więc dla alergików. Najczęściej przygotowuje się z niej sosy, puddingi, kisiele czy też sławne bubble tea. Jeżeli lubicie puddingi z chia to myślę, że i ten przypadnie
Moja Galeria SmakuKremowy mus czekoladowy na bazie awokado i banana z dodatkiem kakao. Dla mnie świetna alternatywa dla słodyczy. Spróbujcie koniecznie! Składniki na 2 porcje: 1 dojrzałe awokado 1 banan 1-2 łyżki masła orzechowego 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 1 łyżka miodu (lub więcej do smaku) Awokado, banana obrać ze skórki. Z awokado
Moja Galeria Smakugorącą wodą. Żółtka ubić w drugiej misce. Połączyć z ubitą śmietaną. Oba rodzaje czekolad rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Jeżeli się mocno ociepliła, przestudzić. Wymieszać z masą. Mus czekoladowy wyłożyć na maliny. Odłożyć do lodówki na 30 minut. Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla
Moja Galeria SmakuTakie niby zwyczajne ciasto drożdżowe, a jednocześnie inne, bo w czekoladowej wersji- z dużą ilością czekolady, ale od razu dodam, że również i z ogromną ilością owoców- dla równowagi- bez dodatku kruszonki (jak w oryginale), a tylko delikatnie oprószone cukrem pudrem. Ciasto jest mięciutkie, puchate, pięknie wyrasta i... gdyby tylko gorzka czekolada byłaby mniej wyczuwalna, to dla mnie byłoby idealne
Kraina Miodem Płynącaczemu nie?! Składniki: 3 paczki herbatników kakaowych 1 śmietana 30% 1 serek mascarpone 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki soku z limonki 1 paczka wiórek kokosowych polewa czekoladową Wykonanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem dodajemy serek oraz sok z limonki delikatnie łączymy ze sobą. Na desce układamy 1 paczkę herbatników nakładamy masę śmietankowo-serową układamy boki, tworząc
kgwjanczewojagody, a tak naprawdę pełna dowolność, tyle że NIE WCISKAMY OWOCÓW DO CIASTA NA PATELNI, a jedynie dokładamy je do racuchów już na talerzu; - całość polewamy najlepszym sosem czekoladowym, o którym pisałam tutaj , a który króluje w naszej kuchni od dnia, w którym powstał w niej po raz pierwszy; - kropką nad "i" w tym królewskim śniadaniu są chrupiące płatki
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEMięciutkie, lekko wilgotne i moooocno czekoladowe. Do tego dojrzałe czereśnie. Idealny duet. Moje kubki smakowe mówią:YEEEES :))) Składniki: (u mnie forma 20x20cm z wysokim brzegiem) 200 g mi ękkiego masła 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 całe jajka 100 g czekolady deserowej 6 łyżek mleka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo
Walijskie Pichceniesera z wiaderka Vitello ) 300 g cukru 100 g miękkiego masła 40 g mąki pszennej 450 garść rodzynek 1 jajko 4 żółtka 4 białka cukier waniliowy 100 g herbatników czekoladowych 2 łyżki roztopionego masła Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 ºC. Masło rozpuścić i ostudzić. Tortownicę ( 25 cm ) wyłożyć folią aluminiową. Herbatniki przełożyć do lnianej ściereczki i drobno rozkruszyć
Atlas Smaków