Wyróżnienia. I pierogi z dynią, orzechami i cebulką 215dokładnie ile wtedy miałam lat, ale na pewno było to w gimnazjum. I pamiętam, że podeszłam do tej sprawy bardzo ambitnie, ponieważ na swoje pierwsze cukiernicze rewolucje wybrałam tort czekoladowo - pomarańczowy :) Miał to być prezent dla dziadków z okazji Dnia Babci I Dziadka. Przygotowywałam go pod okiem taty, który udzielał mi w trakcie pieczenia technicznych wskazówek. I muszę nieskromnie przyznać
My simple kitchen
Domowy krem czekoladowo - orzechowy 186czym poznając ich obłudę i zło ucieka w samotność". Źródło: weheartit Jeśli jesteście na diecie to ten przepis nie jest absolutnie dla Was:P Jesli natomiast kochacie wszystko co czekoladowe i orzechowe to zapraszam do lektury :) Krem jest dobrą alternatywą dla nutelli i co najważniejsze - domowej roboty. Raz można przecież zapomnieć o tych nieszczęsnych kaloriach... :) Przepis pochodzi z wycinka
My simple kitchen
Ciasteczka cappucino z kremem czekoladowo - orzechowym 230Myśli. Świata. "Każdy daje innym to, co ma we własnym sercu". Składniki: 15 dag masła 1 jajko 3 łyżeczki cappucino 30 dag mąki 7,5 dag cukru pudru krem czekoladowo - orzechowy (np.taki - klik ), lub nutella Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka w dowolnych kształtach. Piec około
My simple kitchen
Torcik orzechowo - czekoladowy 215kawałki...:) Przepis na ciasto stąd ( klik ) (zamieniłam tylko orzechy laskowe na włoskie) a przepis na krem zaczerpnęłam od babci. Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto orzechowo - czekoladowe 5 jajek 6 łyżek cukru 20 dag zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem orzechowy: 20 dag zmielonych orzechów włoskich pół tabliczki
My simple kitchen
Koktajl bananowo - limonkowy 170niecierpliwością :) Zachciało mi się koktajlu. Z bananem. I czekoladą. Lecz później zauważyłam na półce w lodówce limonke i stwierdzilam, że jednak mam ochotę na coś bardziej orzeźwiającego niż czekoladowego :) Może to kwestia energetyzującego koloru limonki? Ach wiosno, gdzie jesteś... Porcja dla 2-3 osób Składniki: 1 duży banan 1 limonka 1,5 szklanki mleka 1 łyżeczka mleka Banana obrać. Wycisnąć
My simple kitchen
Tarta z rabarbarem, 100-tny wpis, Liebster Blog i...niespodzianka :) 243osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował. 1. Od czego zaczęła się Twoja przygoda z gotowaniem? Od ugotowania budyniu czekoladowego w wieku 5 lat, który konsystencją przypominał niezidentyfikowaną, lejącą się ciecz, a nie owy budyń :D A tak całkiem serio to najszybciej zaprzyjaźniłam się z piekarnikiem i ta miłość (zresztą
My simple kitchen
Ekspresowy torcik na Dzień Dziecka 211łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 300 ml mleka opakowanie gotowego kremu do tortów truskawki Dekoracja: truskawki pokruszone cukierki czekoladowe, drażetki, wafelki itp. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Partiami wsypywać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Ubijać aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodawać kolejno żółtka. na końcu
My simple kitchen
Ciastka - Łapy Misia 194posmarować rozpuszczoną czekoladą. * według przepisu ciastka należy posmarować przed pieczeniem białkiem i posypać cukrem. Ja jednak zrezygnowałabym z cukru i po upieczeniu posmarowała je rozpuszczoną czekolada lub gotową polewą czekoladową. Moim zdaniem, czekolada świetnie się komponuje z tymi ciastkami. Uwielbiam zimowe zachody słońca, kiedy niebo nabiera kolorów pomarańczy, czerwieni, purpury i fioletu
My simple kitchen
Deser lodowy z karmelizowanymi bananami - Marcowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 237również i do nich, na pewno też przygotowały coś pysznego :) Składniki na 2 porcje: 1 banan 1 łyżka masła 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżka śmietany kremówki lody waniliowo - czekoladowe bita śmietana (użyłam takiej w sprayu bo zalegała mi w lodówce - oczywiście możecie ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem) starta czekolada advocat Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy brązowy cukier
My simple kitchen
Kawa mrożona 194mała bomba kaloryczna nie pójdzie nam w tyłek;)) Składniki na 2 duże porcje 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 kostki mlecznej (lub dowolnej) czekolady 4 gałki lodów waniliowo-czekoladowych mleko woda bita śmietana kostki lodu Kawę zalewamy 200 ml wrzątku i odstawiamy na chwilę. Do każdej szklanki dodajemy po 2 kulki lodów. Na lody wlewamy zaparzoną kawę a następnie uzupełniamy mlekiem
My simple kitchen
Tort Miś 222koła wycięte za pomocą kieliszka 5. Pyszczek: 3 koła wycięte za pomocą kieliszka 6. Z pozostałych skrawków ciasta formujemy nogi i ręce. Krem: 800 ml mleka 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru kostka masła 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego 100 ml wiśniówki + 50 ml wody wiśnie z kompotu gotowy krem do tortów smaku waniliowym
My simple kitchen
Ciasto czekoladowe z gruszkami i whisky 226niej mąkę z proszkiem do pieczenia, 2 żółtka i wlać whisky. Całość dokładnie ze sobą połączyć. Białka ubić na sztywno i nie używając już miksera wmieszać je w masę czekoladową. Ciasto przelać do formy. Na wierzch ułożyć gruszki i całość posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 45-50 minut (aż do suchego patyczka). Przed podaniem oprószyć
My simple kitchen
Kostka piernikowa na miodzie 217miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika lub 2-3 łyżeczki domowej 100 g masła 5 jajek 10 g proszku do pieczenia 500 g mąki bakalie (opcjonalnie) polewa czekoladowa Dwie łyżki cukru podgrzać na patelni. Gdy lekko zbrązowieje, zalać piwem. Piwo należy wlać bardzo ostrożnie. Karmel wówczas stwardnieje i należy go wraz z piwem powoli rozpuścić na małym ogniu. Następnie
My simple kitchen
Mus czekoladowo - pomarańczowy. Styczniowe Wyzwanie Blogerek 194wielkiej ochoty na słodkie, lecz przy okazji kolejnego już wyzwania blogerek. Głównie również dlatego, że po całonocnym imprezowaniu nie miałam ochoty na siedzenie i kombinowanie w kuchni. Mus czekoladowo-pomarańczowy jest bardzo szybki i banalnie prosty w przygotowaniu a składniki pewnie każdy z Was ma pod ręką :) Tematem styczniowego wyzwania brzmiał "artystycznie na talerzu". Przyznam, że za jego realizację wzięłam
My simple kitchen
Sernik gotowany w miodowym cieście 256łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera 1 szklanka cukru 25 dag masła 1 cukier waniliowy 4 jajka 3 budynie waniliowe 1 szklanka mleka Polewa czekoladowa: ½ kostki masła 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie konieczności podsypywać mąką jeśli zbyt mocno by się kleiło. Podzielić
My simple kitchen