pomyśleć, że bałam się, że nie da się ich zrobić bez jajek... Po co te jajka tam w ogóle są?? Moja dzisiejsza WARIACJA NALEŚNIKOWA to ciasto Z MLEKIEM CZEKOLADOWYM a w naleśniki zawinięte PLASTERKI BANANA. Jako że to mleko dość gęste jest, trochę zmieniła się proporcja mleka i wody czyli wyszło tak: - 2 miarki mąki zwykłej pszennej (żeby(...)przekombinować) - pół miarki mleka sojowego czekoladowego (Biedronka, 4 zł/litr) - 1,5 miarki wody W usmażone naleśniki - które, jak widać, wychodzą brązowe - zawijamy plasterki banana (w moich wyszło 5 kawałków na naleśnik czyli jakieś pół banana). Jednorazowo zjada się 4-6 a potem dojada jeszcze 2 :) Gotowe rulony układamy wszystkie razem na dużej patelni (może być "piętrowo") i podgrzewamy (odrobina
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEdalej… Po krótkiej burzy mózgów postawiłam na ciemny dla kontrastu z bezami i biszkopcikami kolor ciasta, przełożony mocno kawowym, delikatnym kremem, obłożony biszkopcikami i przyozdobiony pastelowymi bezikami. Ciemne czekoladowe biszkopty o średnicy 20 cm, stąd też torcik miał być nie za duży, skromniutki i kameralny. Po przełożeniu, udekorowaniu uzyskałam piękny, pokaźny torcik, który z przyjemnością zaszczyciłby niejedno przyjęcie(...)możemy pokruszyć. Obwiązujemy kokardą do dekoracji. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Źródło na biszkopt i lekko zmodyfikowany krem: bbcgoodfood.com Dekoracja : pomysł własny The post Czekoladowo – Kawowa Charlotte Inaczej appeared first on Made
Made By Mom And SonLubimy muffinki, jednak nie piekę ich zbyt często. Właściwie sama nie wiem dlaczego;)) Dlatego wykorzystałam okazję i dołączyłam do akcji prowadzonej przez Bożenkę . Zrobiłam wilgotne, czekoladowo- kawowe muffinki z czekoladą polewą. Wyborne! Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 3/4 szklanki maślanki, 1/2 szklanki kakao, 3/4 szklanki gorącej kawy, szklanka cukru(...)zmiksować. Uwaga! Ciasto jest bardzo rzadkie, ale takie właśnie ma być;) Masę rozlać do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Piec około 18 minut w temp. 180st. Ostudzić. Ganache czekoladowe: 200g śmietanki 30%, 200g gorzkiej czekolady. Czekoladę połamać na kawałki, wraz ze śmietaną stopić na parze, lecz nie doprowadzić do wrzenia! Przestudzić i udekorować muffinki. Źródło
Z miłości do słodkościszklanka śmietany 30 % · 1 łyżeczka esencji waniliowej · 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej najlepiej deserowej lub gorzkiej · Płatki migdałowe do dekoracji Sposób wykonania: Herbatniki rozkruszyć blenderem, rozpuścić masło lub margarynę i dodać do herbatników, dodać łyżkę(...)jeszcze po leżakować w piekarniku kilka minut. Powinno go to ustrzec przed opadnięciem. Po tym czasie wyjąć upieczone ciasto z piekarnika i wystudzić. Rozpuścić polewę czekoladową w kąpieli wodnej i polać nią wystudzony sernik, posypać płatkami migdałowymi. Gdy polewa wystygnie, sernik wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, po leżakowaniu w lodówce, schłodzony jest najlepszy
Na słodko lub wytrawnieSkładniki na mleczną masę: ½ szklanki mleka 2 szklanki mleka w proszku (niebieskiego pełnego) 2/3 szklanki cukru 350 g miękkiego masła lub margaryny 16 g cukru waniliowego Składniki na polewę czekoladową: 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady 70 g masła Sposób wykonania: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku i wszystko dokładnie(...)składniki połączą się dodać cukier waniliowy i mleko w proszku. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na jedną część ciasta i równomiernie rozsmarować. Całość przykryć drugą połową. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej rozpuszczone również masło i wszystko wymieszać. Gorącą jeszcze polewą polać wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego
Na słodko lub wytrawniezwykle okazała się nie zawodna jak zawsze, moja ulubiona książka H.Lipińskiej i A Woźniakowskiego „Ciasta słodkie i wytrawne” Tym razem wybór padł na babkę kakaową w polewie czekoladowej. Wspaniałe puszyste, lekko wilgotna ciasto, dokładnie takie jak lubię. Składniki: 210 g mąki pszennej 110 g mąki ziemniaczanej 170 g cukru 4 jajka 210 g masła lub margaryny 3 łyżki(...)kakao 4 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Kilka kropel olejku cytrynowego 2 łyżeczki cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 30 g margaryny Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym jajku, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mleko, kakao, proszek do pieczenia, olejek cytrynowy, cukier waniliowy i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Tortownicę
Na słodko lub wytrawnieOstatnio mam fazę czekolady.. Prawie wszystkie wypieki są u mnie czekoladowe i teraz skubnęłam przepis z tej strony. Wspaniałe, lekko wilgotne ciasto o smaku orzechowym to dokładnie to czego mi było potrzeba. Przepis jest na dużą kesówkę. Składniki na ciasto: 7 łyżek mąki pszennej ( trochę więcej niż płaskich ) 100 g mielonych orzechów laskowych(...)temperaturze 175 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeżeli po nakłuciu patyczek będzie suchy, ciasto można wyjąć z piekarnika. Po wystudzeniu ciasto polać polewą czekoladową. Składniki na polewę: 3 łyżki masła lub margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao, 1 szklanka cukru pudru Sposób wykonania polewy: Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki , wymieszać krótko
Na słodko lub wytrawniecukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki syropu klonowego szczypta soli Dodatkowo: Cukier puder do obtoczenia ciastek Sposób wykonania Czekoladę rozpuścić, dodać olej, wymieszać i wystudzić. Do wystudzonej masy czekoladowej dodać cukier, cukier waniliowy, syrop klonowy, kawę i wszystko dokładnie wymieszać do momentu, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Na końcu dodać białka i wszystko zmiksować. Do oddzielnej miski(...)wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia sól i wszystko wymieszać. Do wymieszanych suchych składników dodać stopniowo masę czekoladową, cały czas mieszając. Gotowe ciasto przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień łyżką nabierać porcje ciasta, uformować kulę, a następnie obtoczyć w cukrze pudrze. Gotowe kule ciasta układać w odstępach 5 cm na wyłożonej papierem blaszce. Każda kulę
Na słodko lub wytrawnieBył wtorek. Padło pytanie "zrobisz dziś coś słodkiego?", odparłam, że mam taki własnie plan!!! i upiekłam dwie blachy ciastek, jedne owsiane i wegańskie a drugie obłędnie, mocno czekoladowe :) Własnie te drugie wskazywaliście jako przepis pożądany więc proszę uprzejmie :)Przepis z "Nigellisimy" zmodyfikowany po mojemu.Ciastka czekoladowe BARDZO125 g miękkiego masła150 g drobnego cukru trzcinowego1 jajko200 g mąki pszennej30 g dobrego
Dzieje kuchennej Wiewióryobiad fasolka, bardzo smaczna ale inna niż wszystkie.Za oknem spadł śnieg i świeciło piękne słońce, na twarzach domowników zagościł uśmiech. Nie tylko z powodu aury zaokiennej ale i ciastek czekoladowych BARDZO!Powiecie na jaki przepis macie ochotę? Czekoladowe ciastka czy czerwona fasolka w czerwonym, kwaśnym sosie???Przepisy tak czy owak niebawem
Dzieje kuchennej Wiewiórykruchych placków. Smarujemy cienką warstwą powideł śliwkowych i wykładamy połowę masy. Przykrywamy biszkoptem i smarujemy pozostałą masą. Drugi kruchy placek smarujemy od dołu powidłami i umieszczamy na reszcie ciasta.Polewa Czekoladowa: 100 ml kremówki podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia, wrzucamy drobno połamaną gorzką czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia oraz otrzymania gładkiej konsystencji. Aby uzyskać efekt "białych
Słodka Stronaczekają na swoją kolej :) A co do pieczenia. Nie miałam okazji w tym roku piec nic dyniowego, szkoda może zrobię to w weekend. A dziś mam dla Was przepysznie czekoladowo-kawowe ciasto z cudownie czekoladową polewą. Świetnie smakuje na ciepło, jeden kawałek ma na pewno pełno kalorii, ale po co się tym przejmować? Po prostu palce lizać!"Składniki:3 jajka150
Słodkie Przyjemnościmacie wszystko przygotowane już parę godzin wcześniej? W tym roku planuję moje zadania rozłożyć tak, aby się ze wszystkim wyrobić na czas. Zobaczymy jak mi pójdzie. Dziś kawowo-czekoladowe brownieSkładniki:3 jajka200 g masła150 g cukru pudru100 g czekolady200 g mąki1/3 szklanki espressołyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki połamanych orzechów włoskichSposób przygotowania:Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy rozpuszczone espresso, cukier(...)puder , czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy kakao i ponownie mieszamy.Jajka miksujemy na najwyższych obrotach, gdy powstanie piana dodajemy ostudzoną masę czekoladową i lekko mieszamy (najlepiej łopatką, albo łyżką). Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta.Orzechy miażdżymy na mniejsze kawałki i dorzucamy do masy. Całość przekładamy do podłużnej prostokątnej blachy
Słodkie Przyjemnościnormalności. Studia, praca, zajęcia dodatkowe. Trzeba się do tego z powrotem przyzwyczaić. A jak tam Wasze noworoczne postanowienia? Macie już jakieś? Ja nadal myślę :) A myślenie umila mi ciasto czekoladowe, własnego pomysłu. Jedno z tych puszystych, mniej słodkich ciast. Macie ochotę?"Składniki:200 g masła3 płaskie łyżki kakao200 g gorzkiej czekolady100 g cukru pudru5 jajek200 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku(...)orzechów laskowychSposób przygotowania:Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i kakao - mieszamy, dodajemy czekoladę. Gdy się rozpuści, odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy, dodajemy do nich ostudzoną masę czekoladową i łączymy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i połamanymi orzechami. Przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180`C przez 25-30 minut.Polewamy rozpuszczoną białą
Słodkie Przyjemnościmarmurowym blacie - ja to zrobiłam na blacie kuchennym - i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Gdy czekolada stwardnieje, za pomocą ostrego przyrządu - u mnie nożyk do ziół - przeciągamy po blacie tworząc czekoladowe płatki, zawijasy itd.Gotową czekoladową posypkę układamy na wierzchu tortu. Odstawiamy na co najmniej 4 godziny w zimne miejsce, aby ciasto zmiękło (ja zostawiłam na noc w szczelnym pojemniku).Smacznego
Słodkie Przyjemności