mamy jesień. Szaroburą, mglistą i zimną. Co z tym zrobić? Przejeść! Korzenne lub czekoladowe smaki, to jest to co o tej porze roku kusi mnie najbardziej. Oczywiście, aby nie było nudno, jak zwykle zaproponuję Wam nowy pomysł, który przeszedł mi do głowy w najmniej oczekiwanym momencie. W metrze. W drodze do domu. W gąszczu ludzi zamyślonych lub totalnie zmęczonych(...)skoro się pojawił, to niegrzecznie byłoby z niego nie skorzystać. Tak powstał przepis na czekoladowe ciasto z gruszkami, które przygotowałam z okazji urodzin mojej Babci. Niestety, tak szybko jak zostało to ciasto zrobione, tak samo szybko zostało zjedzone, nawet nie doczekało się zdjęć "środka", dlatego musicie mi uwierzyć na słowo, że ciasto jest pulchne, wilgotne i słodkie. Koniecznie wypróbujcie
Słodkie Przyjemnościmrozy? Ja nie należę do zwolenników zimna, zimy czy podobnych tematów. Ale nie ukrywam jedno w zimnie lubię. Mój apetyt. Brzmi dziwnie, wiem, ale już tłumaczę. Latem, ciężkie czekoladowe i korzenne smaki omijam duuużym łukiem, jednak gdy tylko nadchodzi długa noc i mróz, z szafy wyjmuję ciepłe kapcie, ulubiony kubek z wąsem na korzenną pomarańczową herbatę i sięgam
Słodkie Przyjemnościbiszkopt lub inne kakaowe ciasto,śmietana kremówka,1 śmietan-fix lub inny stabilizator,galaretka o dowolnym smaku,dowolne owoce w syropie - użyłam brzoskwiń,opcjonalnie: koniak, brandy, likier kawowy, czekoladowy lub amaretto.Galaretkę przygotować odpowiednio wcześniej, zalać nią owoce odsączone z syropu i odstawić do zestalenia się.Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu lub samodzielnie:pół(...)biszkoptu i nasączamy go łyżką syropy z owoców lub alkoholu (w wersji dla dorosłych),na niego porcję ubitej na sztywno kremówki, niewielką ilość pokruszonego i nasączonego biszkoptu,budyń czekoladowy,nasączony biszkopt,śmietana,pokrojona na drobniejsze kawałki galaretka z owocami.Deser możemy podawać od razu lub odstawić do lodówki nawet na kilka godzin. Jest to fajna
Codzienna kuchnia niecodziennażelatyny- ¼ szklanki wrzątku (do rozpuszczenia żelatyny) Składniki na poncz do nasączenia biszkoptu: - 1 szklanka wrzątku- 1 łyżka kakao- 2 łyżki alkoholu (wódki)- 1 łyżka syropu waniliowego Składniki na polewę czekoladową: - 125g dobrej czekolady- 3 łyżki słodkiej śmietanki- ok. 35g miękkiego masła Dodatkowo:- dżem lub powidła do posmarowania spodu ciasta (dałam morelowy) Przesiewamy obie mąki i kakao. Białka oddzielamy(...)czym jest ten czas poświęcony na przygotowanie pysznej, rozpływającej się w ustach Wuzetki? Tak dzisiaj, jak i kiedyś, Wuzetka podana z tradycyjnym napisem lub rozetką z wisienką. Bardzo czekoladowo i śmietanowo. Udało mi się przypomnieć smak Wuzetki, a pamiętacie, jaki był smak Waszej? Smacznego. Wydrukuj przepisThe post WuZetka appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkorazem z Córcią, raniutko by miała co po chrupać na śniadanie w pierwszy dzień zerówki. Przepis podpatrzony w Małej Cukierence. U nas bez lukru. Kruche delikatne i bardzo czekoladowe! czekoladowy ideał.Składniki na ok 20 ciasteczek:(składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 180 g miękkiego masła (o zawartości tłuszczu
Dzieje kuchennej WiewióryCravings)!Wbrew pozorom ciasto nie jest przesłodzone, jest miękke i wilgotne- ale nie za ciężkie- a świeżości i kontrastu smakowego nadają kwaśne porzeczki zwieńczające górę.Fani nutelli i czekoladowych smaków będą na pewno zadowoleni, choć ja przyznam się szczerze, że jadłam lepsze ciasta czekoladowe...Mimo to uważam, że przepis warto wypróbować i ja- zapewne nieraz- do niego wrócę :)* nutella
Kraina Miodem Płynącamacie ochotę zamiast masy kajmakowej możecie mleko skondensowane słodzone gotowa na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny. Wybór należy do Was ;) Masę kajmakową wylewamy na upieczony spód.MASA CZEKOLADOWA:130 g gorzkiej czekolady55 g mlecznej czekolady3 łyżki masłaDODATKOWO:orzechy macadamia SkworcuCzekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, podczas rozpuszczania czekolady dodawałam po kawałeczku masło. Masę czekoladową wylałam na warstwę kajmaku
Blondynka GotujePomysł mamy – realizacja wspólna!Dziś mam dla Was kolejny przepis na wspaniały sernik – tym razem z serków homogenizowanych.Przełożony czekoladową masą budyniową i mięciutkim ciastem tworzy wspaniałe trio , które zachwyci nie tylko wielbicieli serników!Miękki , puszysty , delikatny i niesamowicie łatwy!Taki sernik zniknie z talerzy błyskawicznie!Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO: – mąka – 2 szklanki – proszek do pieczenia(...)łyżeczki – masło – 100 g – cukier – 0,5 szklanki – jajka – 2 sztMASA BUDYNIOWA: – mleko – 1 l – budyń czekoladowy – 3 sztMASA SEROWA: – margaryna – 125 g – serki homogenizowane – 600 g – cukier – 0,5 szklanki – jajka – 3 szt – budyń śmietankowy – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO
Ostra na SłodkoSoczyste maliny z połączeniu z czekoladowym ciastem i odrobiną bitej śmietany – czyż nie cieknie Wam ślinka na samą myśl?!Wielbiciele ciast czekoladowych , brownie i murzynków będą zachwyceni! Wielbiciele innych słodkości – również zjedzą z przyjemnością!Ciasto jest miękkie , a zarazem mokre … owoce lekko kwaskowe … a polewa z białej czekolady to tylko kropka nad I!SKŁADNIKI:- mąka
Ostra na Słodkowiecie mam w domu wielką fankę wszelkiego rodzaju SERNIKÓW , dlatego o serniki jestem proszona najczęściej.Był już SERNIK PUSZYSTY Z KARMELEM SERNIK Z WIŚNIAMI I GALARETKĄSERNIK CZEKOLADOWY Z POLEWĄSERNIK ŚMIETANKOWY Z CZEREŚNIAMISERNIK Z BRZOSKWINIAMIPOMARAŃCZOWY SERNIKa ostatnio taki Z MAKIEMWszystkie smakowały równie wyśmienicie!Dziś mam dla Was kolejny przepis na sernik!Tym razem wersja dwukolorowa przypominająca znane i lubiane CIASTO ZEBRA.Jasna(...)ciemna masa serowa wzajemnie się przeplata , a polewa czekoladowa na górze jest dopełnieniem całości.Smakuje wręcz obłędnie … i nie tylko wielbiciele serników będą zachwyceni!Spróbujcie! SKŁADNIKI:MASA SEROWA:* ser biały 2krotnie mielony – 500 g * sok cytrynowy – 3 łyżki * cukier – 3/4 szkl * jajko – 2 sztCIEMNA MASA :* czekolada gorzka – 2 szt * masło – 200 g * jajko
Ostra na Słodkodzień stanie się piękniejszy.Nic wycudowanego!Nic nadzwyczajnego!A jednak widać , że przyrządzone z sercem ….Puszysta drożdżowa chałka / plecionka smażona w jajku , podana z ulubionymi konfiturami i masłem czekoladowym , albo samym cukrem pudrem z całą pewnością podbije serce drugiej połówki!SKŁADNIKI:* chałka – 1 szt* jajko – 2 szt* mleko – 125 ml* olej do smażenia(...)sól – 1 szczyptaDODATKOWO:* dżem* miód* masło czekoladowe* cukier puder SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i szczyptą soli. Chałkę kroimy na kromki. Obtaczamy w masie jajecznej. smażymy po kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku.Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.RADA:To samo możesz zrobić z dowolnym czerstwym pieczywem.Dodaj
Ostra na Słodkojajeczną.( można dodać odrobinę spirytusu do smaku! )CAŁOŚĆ:Ze ściereczki rozwijamy biszkopt, skrapiamy wodą, smarujemy masą kakaową, układamy powidła i ponownie zwijamy ciasną roladę.Całośc polewamy roztopioną polewą czekoladową.Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Smacznego
Ostra na SłodkoWalę prosto z mostu : TO NAJLEPSZE CIASTO CZEKOLADOWE JAKIE DO TEJ PORY JADŁAM!Tak! Niby takie nic … bo idzie tylko kilka składników , prostych , najzwyklejszych , dostępnych w każdym domu , nic wykwintnego i nic drogiego – a ciasto smakuje naprawdę obłędnie!Jest niesamowicie ” mokre ” , a zarazem tak puszyste , że ciężko utrzymać w dłoni.Intensywny , wyrazisty smak i niesamowity zapach.Wielbiciele(...)murzynków i wszelkiego rodzaju ciast czekoladowych na pewno będą zachwyceni!A co ważne ? Cała foremka kosztuje tylko 8 złotych! ( +/-) SKŁADNIKI:* margaryna – 125 g * mleko – 250 ml * mąka pszenna – 1 szklanka * cukier – 1 szklanka * jajko – 1 szt * soda – 1 łyżeczka * cynamon – 1 łyżeczka * kakao – 2 łyżki * dżem z owoców leśnych ( nie może być
Ostra na SłodkoSernikiem tego ciasta nazwać nie mogę , bo więcej tutaj ciasta czekoladowego niż sernika , ale wielbicielom zarówno tego i tego wypieku z całą pewnością posmakuje.Mokre , zimne , delikatne ciasto czekoladowe przełożone kremowym , waniliowym białym serem tworzy rewelacyjną całość!Nie za słodkie … nie za ciężkie … nie za trudne – w sam raz na wypiek do popołudniowej kawy.Polecam!SKŁADNIKI
Ostra na Słodkomyśl cieknie ślinka!Swoje zamiłowanie do kawy postanowiłam wykorzystać również podczas sobotnich wypieków – to był strzał w 10!Delikatny kawowy biszkopt … serowa masa z domowym śmietankowo – czekoladowym likierem … chrupiące płatki migdałów … czekolada … i chrupiące pałeczki skrywające w sobie karmel i ciasteczko – brzmi obłędnie , prawda?!I tak samo smakuje!Ciasto jest świetnym dodatkiem(...)masło – 100 g* duże żółtko – 1 szt* cukier puder – 2 łyżki* mleko w proszku – 1 szkl* żelatyna – 2 łyżeczki* domowy likier śmietankowo – czekoladowy – 4 łyżki* płatki migdałów – 50 gDO DEKORACJI :* płatki migdałów – 50 g* czekolada deserowa – 50 g* ciastka z karmelem w czekoladzie – ok. 20 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :BISZKOPT
Ostra na Słodko