masę serową zmiksować do połączenia, ale nie za długo. Gotową masę wylać na schłodzony ciasteczkowy spód Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 - 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. Dodatkowo: Masa kajmakowa do polania na wierzch. Opcjonalnie: Polewa czekoladowa oraz rozpuszczona biała
The Sweet Damselwaniliowym. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać masę krówkową. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Do każdej z mas dodać połowę białek i dokładnie wymieszać. Na upieczone ciasto wlewać porcjami na przemian obie masy. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 50-60 minut. Po wystudzeniu udekorować sernik polewą czekoladową i dowolnymi
Monia miesza i gotujejedno ciastonie smakowało tak samo, chociaż posługiwałam się tym samym przepisem.Tak samo jest i tym razem. Posługując się starym przepisem na SERNIK, pozmieniałam nieco. Zamiast kruchego spodu, dałam petitki.Aby masa serowa nie była lejąca, zredukowałam ilość mleka do minimum, pominęłam też olej. Wprowadziłam też podział na kolory.Znowu wyszło coś pysznego, nieoczekiwanego, co powstało na podstawie spontanicznego odruchu, w ogóle(...)całkiem nowy przepis na podstawie TEGO;/ na blaszkę 20x 25 cm 1 kg białego twarogu 4 jajka szklanka cukru kryształu szklanka cukru pudru 1/2 szklanki mleka 2 opakowania budyniu czekoladowego 2 opakowania budyniu waniliowego 2 opakowania herbatników Blaszkę wyścielam folią aluminiową, na dnie układam ściśle herbatniki. Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni. Żółtka oddzieliłam od białek, które ubijam następnie
W kuchni Karmel-itkiciastek czekoladowych ok. 50 g masła Przygotowanie: Miękkie masło oraz ciasteczka zmiksuj w blenderze. Od razu możesz przygotować formę (26 cm). Wyłóż papierem do pieczenia lub natrzyj masłem/ olejem, a następnie mąką oprósz. Na tak przygotowaną formę wyłóż masę ciasteczkową, uklep. Do miksera dodaj zmielony twaróg. Lekko zmiksuj. Następnie powoli po 1 jajku wbijaj do masy serowej
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoserowa: 50 dag sera ricotty lub twarogowego 1 jajo 1/3 szklanka cukru pudru świeża wanilia z 2 lasek 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Opcjonalnie do polania: świeże owoce lub konfitury 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem, kawą i kakao.Ostudzić do temperatury pokojowej. 2. Jaja miksujemy z cukrem, dodajemy masę czekoladową, mąkę
Apetyczna babeczkaczekoladowy. Ciasto (a może ciastko?) jest doskonałą propozycją dla osób, które nie lubią piec wielkich porcji. Wiadomo, że jak ciasto stoi w zasięgu ręki - kusi najbardziej... A i osobie samotnej lub z małą rodziną duże wypieki również nie do końca odpowiadają. Spód: 15g ciasteczek w czekoladzie (mogą być zwykłe kruche lub herbatniki) 1 łyżeczka masła Masa serowa: 120g
Di gotujeczekoladowa 1/2 szkl kaszy gryczanej 1 szkl. wody 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 5 łyżek masła 4 łyżki mąki razowej 2 jaja 4 łyżki cukru Kaszę gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lub jak ja w mikrofali i łączymy z kaszą. Jaja ubijamy z cukrem do białości i łączymy z kaszowo-czkoladową masą(...)koniec dodajemy mąkę i dokładnie całość mieszamy. Wykładamy do foremek ( ja tradycyjnie użyłam silikonowych, niewymagających natłuszczania) Warstwa serowa 350 g sera twarogowego ( u mnie tradycyjnie president) 4 łyżki cukru 2 jaja aromat waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, a następnie mieszamy z serem, mąką ziemniaczaną i aromatem
Cynamonowe szczęściePolewa czekoladowa: 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1/4 kostki palmy 1 łyżeczka żelatyny Sernik: Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch. Nadal ucierając dodawać stopniowo ser. Dodać ostudzone stopione mało, budyń i krupczatkę, wymieszać. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli i wymieszać z masą serową. Tortownicę
Smakołyki Asigwiazdki czekoladowe perełki cukrowe Spód: Rozdrobnić w malakserze migdały i pierniczki. Przesypać do miski, dodać stopione masło i wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i docisnąć. Wstawić na godzinę do lodówki. Warstwa I Wymieszać serek z mlekiem zagęszczonym i śmietanką. Żelatynę namoczyć w wodzie aby napęczniała, następnie podgrzać do rozpuszczenia, dodać do masy serowej
Wiem co jemczekoladową (czego zwolennikiem jest mój Mąż), jednak o tej porze roku zwyciężyły owoce i galaretka. Spód (21cm): 200 g pełnoziarnistych herbatników maślanych 3 łyżki kakao 75 g miękkiego masła Herbatniki włożyć do woreczka, pokruszyć. Dodać kakao i masło. Połączyć razem. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, wylepić masą herbatnikową. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Masa
Pełny talerzmocno czekoladowy, lekko gorzki, zalicza się do tych wilgotnych, ciężkich, choć akurat to zależy od twarogu, jaki wykorzystamy. Ja najbardziej lubię serniki z tradycyjnego twarogu trzykrotnie mielonego i taki też jest ten, który Wam dziś przedstawię.Przepis jest na tortownicę o średnicy 21cm. Sernik czekoladowySkładniki:ciasto1 szklanka mąki pszennej7dag margaryny 3 łyżki cukru1 jajkoszczypta soli1 łyżeczka kakao masa serowa
Smakołyki Berenikiwspomniałam, robiłam czyszczenie lodówki i wrzucałam to co mi wpadło w ręce. Masę wyłożyłam w dwie mniejsze obręcze do potraw i do jednej miseczki. W obręczach masę ugniotłam ubijaczami dołączonymi do obręczy, w miseczce masę ugniotłam łyżeczką i wstawiłam do lodówki. MASA SEROWA: 250 g sera z wiaderka (użyłam sera Włoszczowa) około 50-100 ml śmietanki kremówki(...)masa była dosyć słodka. Żelatynę rozpuściłam w minimalnej ilości wody i przestudzoną wlałam do masy serowej, zmiksowałam krótko i masę serową wlałam na spód ciasteczkowy do obręczy i do miseczki. Wstawiłam do lodówki. Po około 2 godzinach masa stężała. MASA ŚMIETANOWO - PORZECZKOWY: 125 g serka mascarpone cukier puder 1 łyżka musu z czarnej porzeczki (zmiksowany domowy dżem z czarnej porzeczki
Blondynka Gotujeczekoladowa: 100 gram czekolady gorzkiej 5 łyżek mleka 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białka. Do miski dodajemy żółtka oraz mleko słodzone miksujemy do białości. Następnie dodajemy ser oraz stopione masło i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Składniki dokładnie mieszamy mikserem. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Białka oraz wiórki kokosowe łączymy z masą serową mieszając
kgwjanczewoDziś Sylwester więc coś idealnego na imprezy :) nie trzeba kroić a każdy może sobie sam nałożyć kosteczkę na talerzyk .Dodatek alkoholu w polewie załamuje słodkość całości
Wypieki Renesztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować na gładką masę. Jeżeli okaże się zbyt gęsta dodać troszkę mleka. Wszystko zależy od era. Jedna są bardziej mokre inne zaś takie suche. Masę serową przelać do misy multicookera, dodać pianę i wymieszać. Zamknąć pokrywę multicookera i nastawić pogram CAKE i czas 1 godzina i 30 minut. Ciasto udekorować wiórkami kokosowymi i marynowanymi
ClauditteMissCookingserka mascarpone 150 g białej czekolady 70 g brązowego cukru 1 łyżka esencji waniliowej 2 jajka do dekoracji można użyć: maliny prażone migdały sos truskawkowy/malinowy wiórki czekoladowe wykonanie: Ciasteczka mielimy na piasek i dodajemy do nich stopione masło. Dokładnie łączymy ze sobą, a powstałą mieszanką wykładamy 16 papilotek do muffinek. Nakładamy po 1 łyżeczce. Białą czekoladę topimy(...)kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałe składniki na sernik, a więc oba sery, cukier, wanilię i jajka miksujemy. Pamiętajmy by nie miksować zbyt długo aby nie napowietrzać masy serowej. Na końcu dodajemy stopioną czekoladę i mieszamy. Masą serową wypełniamy papilotki, nakładamy 2 łyżki do każdej muffinki. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze
Przysmaki Karolkizasadzie marmoladą jabłkową, która znajduje się pomiędzy dwoma kruchymi plackami, stanowiąc podstawę sernika. Sama masa serowa jest odchudzona, bez dodatku masła, jedynie z jajkami i małą ilością cukru. Do jej zagęszczenia wykorzystałam proszek budyniowy. Dołożyłam jeszcze łyżeczkę skrobi kukurydzianej, aby masa była bardziej zwarta. Wierzch sernika tak jak podstawa jest w tonacji jabłkowej. Zrobiony jest bowiem z zagęszczonego skrobią kukurydzianą(...)soku jabłkowego, ale może to być również zrobiona z niego galaretka, bądź też po prostu polewa czekoladowa." Przepis zgłaszam do akcji "Serniki 2012" Czytaj więcej
Wiem co jemjednym żółtku. Następnie dodać proszek budyniowy i stopniowo twaróg. Z białek ubić sztywną pianę. Za pomocą łyżki lub silikonowej łopatki wmieszać ją z masa serową.Pod koniec wsypać bakalie i delikatnie wymieszać. Teraz gotową masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do gorącego (175-180°C) piekarnika i piec około 60-65 minut .Po tym czasie piekarnik(...)wyłączyć, drzwiczki lekko uchylić. Sernik wyjąć z piekarnika (po okolo 20-30 minutach),kiedy lekko przestygnie . Polukrować lub,posypać cukrem pudrem,można też dac polewę czekoladową . Smacznego
w mojej kuchni