Lekki i puszysty sernik z truskawkami na zimno na bezglutenowym orzechowo-czekoladowym spodzie. Delikatny i bardzo truskawkowy. Pyszny! SKŁADNIKI: spód: 200 g ciastek bezglutenowych pełnoziarnistych (np. Nutri free Multicereale klik) 70 g orzechów włoskich 60 g masła masa: 400 g serka waniliowego (np. Danio) 220 g serka truskawkowego (np. Danio) 500 ml śmietanki kremowej 30% 1/2 szklanki cukru(...)sztuk ładnych truskawek listki mięty Spód: Masło rozpuść. Ciastka i orzechy zmiksuj w blenderze na piasek, wlej masło i dobrze wymieszaj. Ciasteczkową masę wciśnij w spód tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Tortownicę wsadź do lodówki. Masa serowa: Truskawki umyj, osusz i obierz. Żelatynę rozpuść w 1/3 gorącej wody i lekko przestudź. W dużej misce umieść truskawki, serek, cukier
Kuchnia bezglutenowarobienia polewy. Ma krótką listę składników, dużą zawartość kakao, ale niestety także cukier. Wciąż szukam tej idealnej, póki co muszę zadowolić się tą. Wracając do przepisu, oto twarogowo-czekoladowo-jagodowe kulki, które powstawały w wielkich bólach. Mimo wszystko warto było się pomęczyć! Są delikatne, nie za słodkie, ale też nie za bardzo gorzkie, lekko jagodowe. Składniki (ok. 20 sztuk wielkości(...)serwatki - wyłóż go na sitko i przykryj czymś ciężkim na minimum godzinę - sama powinna spłynąć. 2. Jagody (świeże lub rozmrożone) zmiksuj/zblenduj na gładką masę z twarogiem, mlekiem, kakao i ksylitolem. 3. Do masy serowej dodaj roztopioną (na wolnym ogniu lub w kąpieli wodnej) czekoladę.Wymieszaj. 4. Obsyp dłonie kakao, następnie formuj kulki z masy i obtaczaj w kakao
Powiedz dietom nieserka Almette fruit z Jagodą i Maliną 2 łyżeczki żelatyny 50 ml mleka 100 g masła 2 łyżki kakao herbatniki jasne typu petit beurre truskawki Polewa czekoladowa: 125 g masła 2 łyżki wody + 1 łyżeczka żelatyny (namoczyć) 1/2 szkl. cukru pudru 3 czubate łyżki kakao Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy polewę, rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy cukier puder, a gdy się cukier(...)folię aluminiową na której układamy ciastka 3 x 4 sztuki. Żelatynę zalewamy mlekiem, gdy napęcznieje zagotowujemy i miksujemy z serkami. Na środkowych ciastkach ułożonych na folii aluminiowej układamy część masy serowej, na których układamy równo duże umyte, osuszone truskawki bez szypułek, które przykrywamy resztą masy serowej. Podnosimy folię z obu stron i składamy z ciasta tzw. „chatkę”, Smarujemy tak ułożone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej na noc). składniki na masę serową: 1500 g sera białego (zmielonego) 12 jajek 300 g masła 300 g cukru 1 budyń waniliowy (bez cukru) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli 1 puszka brzoskwiń wykonanie: Białka(...)miksujemy. Białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy stopniowo do masy i delikatnie mieszamy. Brzoskwinie kroimy w kostkę, dodajemy do masy i również delikatnie mieszamy. Całość przelewamy na wcześniej upieczony biszkopt. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 60 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i dekorujemy np. polewą czekoladową. (inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak JedzeniaSernik na Święta! Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie bardzo prostego sernika o nucie smakowej cynamonu i kakao. Smakuje lekko czekoladowo, jest troszkę kremowy. To fajna propozycja nie tylko na same Święta, ale również jako ciasto na weekend w okresie zimowym. Sernik robi się bardzo szybko. Przygotowałam go w małej tortownicy ale bardzo wysokiej, dwa razy wyższej niż taka standardowa. Jeśli taką(...)łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka śmiatany - 2 łyżki kakao + ewentualna mąka do podsypywania Z w/w składników zagniatamy ciasto, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 20 minut. MASA SEROWA: - 1 litr sera na sernik (gotowy z wiadereczka) - 3 białka - 4 żółtka - 120 g masła/margaryny - 100 g cukru pudru W/w składniki zmiksuj blenderem, zrób to szybko i sprawnie
SMYKWKUCHNIAksamitny, mega czekoladowy, prosty do przygotowania, mój osobisty faworyt na rodzinne przyjęcia, rozpływający się w ustach , krem z białej czekolady to poezja smaków, z pewnością posmakuje
Wanilia i Kardamondziałanie zamierzone! Po czym chłodzić w lodówce. Masę śmietankową przygotować przed samym podaniem deseru. Masa śmietankowa: 1. Ubić mocno schłodzoną śmietanę na sztywno, dodać cukier puder 2. Pod koniec ubijania dodać schłodzony serek mascarpone, ubijać aż masy się połączą Schłodzony sernik dekorować chmurkami masy śmietankowej, jagodami oraz listkami mięty. Smacznego :) Zobacz także: Sernik z wiśniami(...)sernik z kiwi sernik wiśniowy sernik z musem czekoladowym
KreatywnePinywarstwa kremu orzechowego, kolejno płatki bez dodatku czekolady – czynność powtarzamy do wykończenia składników. Podajemy mocno schłodzone! BABECZKI SEROWO-CZEKOLADOWE NA CHRUPIĄCYM SPODZIE SKŁADNIKI: ( 8 szt ) SPÓD: * czekolada mleczna – 100 g * płatki pszenne z otrębami Lubella – 100 g MASA: * ser biały 3 x mielony – 80 g * masło orzechowe – 80 g * cukier puder – 50 g * żelatyna(...)PRZYRZĄDZENIA: Czekoladę roztapiamy, dodajemy pokruszone płatki, dokładnie mieszamy. Masą wylepiamy spód i brzegi foremek, odstawiamy do lodówki na godzinę. Żelatynę mieszamy z zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia. Ser biały miksujemy z cukrem pudrem i masłem orzechowym, a następnie dodajemy żelatynę ( wcześniej hartujemy 2 łyżkami masy serowej ) – m ieszamy, wkładamy porcjami na schłodzone spody
Ostra na SłodkoUwielbiam serniki… ale to już wiecie. Najbardziej lubię, aby sernik miał jakiś konkretny smak – czy to owocowy, czekoladowy, kawowy lub każdy inny wymyślony. Ostatnio miałam bardzo dojrzałe śliwki węgierki i postanowiłam je wykorzystać właśnie do sernika. Wyszły ozdobne kleksy w delikatnym śliwkowym smaku. Uwielbiam takie… bez spodu, bez polewy, lekko słodkie. Ciasto(...)mlekiem skondensowanym, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. • Wbijać po jednym jajku co 30 sekund, cały czas miksując na wolnych obrotach. • Na koniec dodać śmietanę. Masa serowa będzie dość płynna. • Śliwki zmiksować z cukrem, dodać taką samą objętość masy serowej i wymieszać dokładnie. • Wlać masę serową do tortownicy wyłożonej na dnie folią aluminiową
To co kochamZastanawiałam się czy z okazji setnego wpisu upiec tort, napisać notkę z kilkoma statystykami... Uznałam, że setny wpis poświęcę cudownemu sernikowi, a 101 statystykom. :) Nie jestem
Brzuszki ŁakomczuszkiSernik na zimno z dodatkiem trzech rodzajów czekolady. Kremowy, puszysty, rozpływający się w ustach. SKŁADNIKI: (na tortownicę 28cm, blachę 24x24cm)1/2 masła1 szkl cukru pudru1
Kto ugości moich gości?smaku, niezwykle kremowy i.... słodki :) Czyli tak jak lubię najbardziej :))) Wystarczy już niewielki kawałek aby zaspokoić wielki głód na słodkie małe conieco ;) Sernik bierze udział w akcji GOPLANY "Z czekoladową nutą" Spód: 200g herbatników łyżka kakao 100g masła Sernik: (składniki w temp. pokojowej) 1kg serka waniliowego z wiadereczka 2 czekolady Goplana Klasyczna Gorzka 90g 180ml śmietanki 30% 3 jajka(...)dodać cukier i chwilę miksować aby jajka były tylko lekko ubite. Cały czas ucierając na średnich obrotach dodawać ser, śmietankę i rozpuszczone w kąpieli wodnej czekolady Goplana Klasyczna Gorzka. Masę serową wylac na spód z herbatników. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Sernik piec 60 minut, następnie wyłączyć grzanie i studzić go przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy będzie zimny przełożyć
Smakołyki Asipołączyłam sernik z białą i gorzką czekoladą i tak powstał delikatny i puszysty serniczek na zimno .... Masy mają konsystencję ptasiego mleczka, a prosto z lodówki smakuje jak lody :)***Sernik czekoladowy *** Biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa: 1000g serka kremowego waniliowego (użyłam Vitello z naturalną wanilią) 1000ml śmietanki kremowej(...)2.Przesiewamy przez sitko wszystkie sypkie produkty do biszkoptu i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając . 3.Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 35 minut w temp. 180°C. Po przestudzeniu ścinamy nożem wierzchnią warstwę (skórkę), aby uzyskać większą przyczepność masy serowej. 4. Schłodzoną śmietankę kremową ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami serek waniliowy
ciemna strona patelniPiekąc sernik zawsze staram się coś zmienić. Choćby po to, żeby wypróbować rożne smaki. Dzisiaj sernik z brzoskwiniami i w polewie czekoladowo-orzechowej. Doskonałe wykończenie sernika nadaje mu zupełnie inny smak niż zwykle. SERNIK: 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego 1 kostka (200 g) masła 1 szklanka cukru 5 jajek 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka(...)Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na gładką masę. Ucierając dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Ucierając dodajemy po łyżce twarogu. Następnie ubite na sztywno białka. Na koniec dodajemy przekrojone w ćwiartki brzoskwinie. Formę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki. Do formy przekładamy masę serową. Sernik pieczemy 60 min. w piekarniku nagrzanym
W kuchennym oknie Ewygalaretki już nam przestygły przystępujemy do przygotowania masy serowej. W tym celu ubijamy na sztywno kremówkę (uwaga by nie zrobić masła), którą dodajemy stopniowo (cały czas ubijając) do masy twarogowej. Po dokładnym połączeniu dodajemy powoli wlewając naszą pierwszą rozpuszczoną i przestudzoną galaretkę wraz z żelatyną i dokładnie mieszamy, najlepiej łopatką.Gdy masa zaczyna lekko gęstnieć wykładamy ją na spód(...)wykładamy na stężałą warstwę zielonej galaretki. Następnie owoce zalewamy lekko tężejącą ostatnią już galaretką malinową (lub truskawkową) i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. W rondelku przygotowujemy polewę czekoladową: wlewamy kremówkę, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i podgrzewamy do rozpuszczenia (nie gotujemy). W minimalnej ilości wody (u mnie 4 łyżeczkach) rozpuszczamy dokładnie żelatynę i dodajemy ją do rozpuszczonej polewy czekoladowej
Smaczne Zdrowe