najlepsze kruche ciasteczka jakie ostatnio robiłam.Bardzo czekoladowe, wypełnione po brzegi musem jabłkowym. Jako ,że nie przepadam za papkami jabłkowymi zawsze jabłka na mus ścieram na tartce o grubych oczkach .Ciasteczka troszkę mi popękały w trakcie zlepiania,ale to wina za dużej ilości nadzienia.Smakują wyśmienicie!. Składniki: 240 g mąki pszennej 140 g masła,chłodne szczypta soli 3 łyżki cukru
Ladylaura.Choć sezon na borówki zdecydowanie mamy już za sobą wciąż jeszcze są miejsca, gdzie można je kupić. Oprócz owocowych stoisk na pasażach centrów handlowych (gdzie cena
Ciastkozercydelikatnie wilgotne ciasteczka z płatków gryczanych i owsianych bezglutenowych. Z dodatkiem suszonych truskawek.Takie ciasteczka śmiało można zapakować dziecku do szkoły. Nadają się również do kawki. Łatwe w przygotowaniu i nie potrzeba do nich wielu składników. Ja pokazałam Wam dwie wersje bez niczego i z polewą czekoladową z gwiazdeczkami. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki : 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych(...)wodzie i nabieramy masę, formujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego lub troszkę większe, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce.Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15/20 minut. Zimne ciasteczka możecie polać dowolną polewą czekoladową lub podawać bez niczego :) Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilizaproponować absolutnie rewelacyjny sernik czekoladowy z musem z białej czekolady! Czy już nie brzmi pysznie? :) Ciężki, wilgotny, kremowy i równy jak stół (pieczony w kąpieli wodnej) czekoladowy sernik na spodzie z ciasteczek Oreo i przykrywający go delikatny i bardzo słodki mus z białej czekolady oprószony z wierzchu gorzkim kakao. Deser jest wprost idealny i jest najlepszym czekoladowym sernikiem jaki jadłam
MyCookBook.plowocowym sokiem, która mnie zachwyciła i mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu Krokant: 1 łyżka masła ½ szklanki cukru 1 szklanka pokrojonych drobno orzechów lub migdałów Masa czekoladowa: 330 ml śmietanki 30% 350 g czekolady 1 łyżka masła 2 łyżeczki żelatyny Warstwa owocowa 1: 1 butelka (1/2 l) soku Szczupła talia 3 łyżeczki żelatyny Warstwa owocowa 2: 1 butelka(...)skrapiam częścią soku pomarańczowego. Wystygnięty krokant dodaję do wystygniętej masy czekoladowej i dokładnie mieszam. Następnie masę wylewam na ciasteczka i przykrywam kolejną warstwą ciasteczek, które również skrapiam sokiem pomarańczowym. Ciasto wstawiam do lodówki na około 40 minut (do momentu, kiedy warstwa czekoladową stężeje, a soki całkowicie wystygną). Po tym czasie wyciągam ciasto z lodówki i wylewam na nie pierwszy
Słodki sentymentminut na niewielkim ogniu, aż zrobi się brązowy. Następnie dodaję orzechy i całość mieszam. Krokant wykładam na folię aluminiową i odstawiam do wystygnięcia. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie masy czekoladowej. Śmietankę zagotowuję w rondelku, wkruszam do niej czekoladę i dodaję łyżkę masła. Odstawiam na chwilę, żeby czekolada się rozpuściła, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczam w ¼ szklanki(...)dnie niewielkiej blaszki układam 16 ciasteczek (ja użyłam rantu cukierniczego, który lepiej trzyma boki). Ciastka skrapiam częścią soku pomarańczowego. Wystygnięty krokant dodaję do wystygniętej masy czekoladowej i dokładnie mieszam. Następnie masę wylewam na ciasteczka i przykrywam kolejną warstwą ciasteczek, które również skrapiam sokiem pomarańczowym. Ciasto wstawiam do lodówki na około 40 minut (do momentu, kiedy warstwa czekoladową stężeje, a soki
Słodki sentymentKocham wszystko co czekoladowe:) Dzisiaj padło na trufle...znalezione na MojeTworyPrzetwory. Zrobiłam je po raz pierwszy i zapewne nie ostatni.Jeśli jesteś amatorem czekolady...wypróbuj ten
Anioły w kuchniCiasto czekoladowe bez mąki, na bazie migdałów – świetne dla osób na diecie bezglutenowej oraz fanów zdrowszych wersji wypieków. Nie jest to nasz klasyczny murzynek –
Poezja smakuDzisiaj mam dla Was pyszne ciasteczka kakaowe z Masłem migdałowym firmy Primavika http://www.primavika.pl/ Do dekoracji ciasteczek użyłam Ziarenek Cynamonowy Raj z Ziarenkowa http://www.ziarenkowo.com/ Zapraszam do wypróbowania produktów tych firm zdrowych , ekologicznych , bez konserwantów. Składniki na ciasto kakaowe : 2 , 1/2 szklanki mąki(...)możecie nim rozwałkować , wykrawać foremką dowolne kształty. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut . Upieczone ciasteczka można podawać samodzielnie lub przełożone kremem czekoladowym Dr . Oetkera. Krem ubić w szklance mleka , nałożyć do szprycki , wyciskać wzorkiem na jednym ciasteczku i przykryć drugim ciastkiem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilikryzysowy , gdy nie było nic w lodówce, takie cuda się wtedy wyczarowywało . Uwielbiam te stare przepisy z notatników kulinarnych mojej mamy . Teraz przerabiam je na bezglutenowe . Te ciasteczka są przepyszne . Polecam ogromnie :-) * * * Składniki (proporcje na blachę o wymiarach: 35cm x 20cm mierząc od spodu): 400 g cukru pudru 2 łyżki miękkiego masła 2 całe jajka 2 łyżki miodu(...)polewę umieszczamy w rondelku i delikatnie podgrzewamy, aż do zagotowania. 7. Jeszcze gorące ciasto kroimy na małe kwadraciki. Wiórki kokosowe wsypujemy do dużej miski. 8. Jeszcze gorące ciasteczka wkładamy do gorącej polewy czekoladowej na ok. 5 sekund (muszą się całkiem zanurzyć) i następnie wkładamy do miski z wiórkami i obtaczamy wiórkami z każdej strony i układamy na talerzu. Przepyszne. Smacznego
Kawa z mlekiemGordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Bardzo odchudzony sernik Życzę smacznych Świąt Wielkanocnych! Święta Wielkanocne już(...)pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Bardzo
karmelowykakaowo-owsiane bez pieczenia. Zajadałam się wtedy nimi ze smakiem i nic więcej do szczęścia już nie potrzebowałam. Teraz postanowiłam przypomnieć sobie te chwile, ciasteczka wzbogaciłam jednak gorzką czekoladą i suszoną żurawiną - wyszły pyszne! Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe OWSIACZKI CZEKOLADOWO-ŻURAWINOWE 8 łyżek mleka 360 g cukru trzcinowego 100 g masła 2 łyżki kakao zapach rumowy 90 g gorzkiej czekolady(...)około 5 minut. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę. Powstałą masę studzimy, blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy małe porcje (formując ciasteczka) i odstawiamy do wystygnięcia. Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe SMACZNEGO
peggiwkuchniwystygną, roztapiamy w kąpieli wodnej białą czekoladę. W jeszcze ciepłej maczamy łyżkę, podnosimy ją do góry, aby nadmiar czekolady spłynął i tworząc w powietrzu zygzaki, pozwalamy spływać czekoladowej strużce wprost na nasze ciasteczka :) Kiedy czekolada zastygnie możemy już jeść nasze Cranberry Noël :) Smacznego
MyCookBook.pl500g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% wanilia (aromat, cukier waniliowy) 10 ciasteczek oreo 200g białej czekolady 1 opakowanie śmietan fixu Składniki na polewę czekoladową 100ml mleka 100g czekolady mlecznej 1 łyżka kakao Dekoracja 6 ciasteczek oreo Przepis na spód Ciasteczka Oreo rozdrabniamy przy pomocy blendera. W rondelku roztapiamy masło. Rozdrobnione ciasteczka mieszamy z masłem i wykładamy na spodzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!teraz spójrzcie na zegarki :) Jeśli do godziny 5 po południu pozostało jeszcze trochę czasu, to możemy zabrać się do pracy i przygotować cudownie czekoladowe i przepełnione aromatem rumu ciasteczka do popołudniowej herbaty Będą gotowe na... 5 o'clock! Składniki 420 g mąki pszennej 200 g miękkiego niesolonego masła 140-160 g drobnego brązowego cukru(...)dodać kakao i krem (lub syrop) czekoladowy, wyrobić do uzyskania jednolitego koloru. Oba ciasta zagnieść ręcznie. Po połączeniu ciasto będzie wyglądało, jakby ktoś pomalował je nierównomiernie pędzelkiem. Z ciasta uformować wałek o średnicy około 2,5 cm i odcinać plastry o grubości 4-5 mm. Można też ugniatać w dłoniach ciasteczka przypominające wyglądem niewielkie kamienie (pamiętając przy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata