Oponki serowe na bazie mielonego twarogu to idealna propozycja na Tłusty Czwartek. Banalnie proste do przygotowania, puszyste i bardzo apetyczne. Jeżeli smakowały Wam moje mini pączki
Oryginalny smakwiększości przypadków kawa stanowi u mnie swoisty deser. Dlatego nie wyobrażam sobie by w moich kuchennych szafkach mogło zabraknąć syropów do kawy . Wanilia, słony karmel czy słodkie ciasteczko… tak, tak właśnie może smakować wasza ulubiona kawa. Wystarczy odrobina by nabrała wyjątkowego smaku Poezja… Ach, rozpisałam się, ale chyba każdy miłośnik kawy mnie zrozumie A wracając do ciasta. Wykonacie(...)jajka M 2/3 szklanki mleka 8 łyżek oleju 1 łyżeczka naturalnego kakao 2 pełne łyżeczki zmielonej kawy kilka kropel aromatu waniliowego cukier puder do oprószenia ciasta lub polewa czekoladowa Uwaga! Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotowanie: Do większej miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy składniki łyżką. Do drugiej miski wbijamy jajka, dolewamy mleko, olej. Składniki
Słodkie okruszkiCiastka bez glutenu, laktozy i jajek - kruche, chrupiące i obłędne w smaku. Banalne w wykonaniu, choć przy wałkowaniu i wykrawaniu trzeba trochę delikatności. Przepyszne z dodatkiem polewy czekoladowej. Spróbujcie, bo naprawdę warto! Przepis pochodzi z włoskiego magazynu "La Cucina Naturale". SKŁADNIKI na ok. 40 ciastek 140 g mąki ryżowej pełnoziarnistej 100 g skrobi kukurydzianej ( mazeiny) 40 g mąki gryczanej(...)folię spożywczą i odstaw do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj delikatnie na grubość ok. 1,5 cm - stół możesz podsypać lekko mąką kukurydzianą. Szklanką lub foremką wykrawaj ciasteczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 12-15 minut. Ciastka pozostaw do wystygnięcia na minimum 24 godziny ( ważne!). Po wskazanym czasie
Kuchnia bezglutenowaskładniki na spód z herbatników: 150 g herbatników 80 g masła, roztopionego wykonanie : Herbatniki rozdrabniamy. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Przekładamy
Domowy Smak Jedzeniarazem naszła mnie ochota na chrupiące ciasteczka o smaku orzeszków ziemnych, postanowiłam więc je przygotować. Zrobienie takich ciasteczek zajmuje niewiele czasu i nie wymaga wielu składników. W łatwy i prosty sposób więc mamy pyszne małe co nie co do chrupania w ciągu dnia lub dodatek do kawy czy szklanki mleka. Takie ciasteczka fajnie się robi razem z dziećmi. Trzeba jednak(...)Każdą kulkę spłaszczyłam widelcem na krzyż tworząc ciastko o grubości ok. 0,5-0,7cm i jednocześnie robiąc na wierzchu ciastka wzorek w kratkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tak przygotowane ciasteczka przekładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka wstawiłam do rozgrzanego piekarnika i piekłam je ok. 15 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciastka od razu wyjęłam
Waniliowe Improwizacjeśmietanki 36% 250 g mascarpone 1/2 szklanki miodu (można dać ciut mniej) sok z połowy cytryny Dodatkowo: cynamon i kakao do posypania Masło roztapiamy na małym ogniu. Ciasteczka kruszymy na piasek. Dodajemy przestudzone masło, cukier oraz imbir i cynamon, dokładnie mieszamy. Przygotowaną masą ciasteczkową wylepiamy dno i boki tortownicy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Żelatynę zalewamy niewielką ilością(...)połączenia. Następnie do czekolady dodajemy roztopioną żelatynę. Do misy miksera wkładamy twaróg, mascarpone, płynny miód oraz sok z połowy cytryny. Miksujemy tylko do połączenia. Następnie cienkim strumieniem wlewamy masę czekoladową i jeszcze chwilę wszystko razem miksujemy. Resztę schłodzonej kremówki ubijamy na sztywno. Łączymy z masą twarogową, delikatnie mieszając. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy. Serniczek wkładamy do lodówki do stężenia
Smaki Na Talerzupieczenia, zapinamy obręcz żeby papier wystawał na zewnątrz, boków niczym nie wykładamy i nie smarujemy niczym 2. Produkty powinny mieć temperaturę pokojową, najlepiej wyjąć na całą noc 3. Spód - ciasteczka kruszymy, masło topimy, łączymy ciastka z masłem, wykładamy na przygotowane dno, dociskamy, tworzymy lekki brzeg, wstawiamy do lodówki 4. Masa twarogowa - twaróg, mascarpone, cukier, mąkę oraz wanilię dodajemy do miski(...)powinna być lekko ścięta 7. Obręcz zdejmujemy dopiero kiedy sernik zupełnie wystygnie, następnie schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc 8. Zimny sernik smarujemy przed podaniem kajmakiem i dekorujemy orzechami * czekoladowe choinki - ok 150 g białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali, zabarwiamy zielonym barwnikiem spożywczym. Na arkuszu papieru do pieczenia układamy patyczki, ok 6 szt. czekoladę przelewamy
Słodki Kompromisroku testuję pierniki ;) Nie tyle ciasteczka, co właśnie ciasta. Na długo dojrzewający już od początku listopada chyba stoi (nawet dokładnie nie pamiętam), a w między czasie popełniłam dwa placki takie szybsze w przygotowaniu- w sensie, że nie czekamy min. dwa tyg aż ciasto będzie odpowiednie. Dopiero teraz uświadomiłam sobie, że choć zupełnie różne, to jednak podobne, bo z nutą pomarańczy(...)oczyszczonej Krem pomarańczowy: 5 dużych pomarańczy 1 tabliczka czekolady białej 2 budynie śmietankowe 2 galaretki pomarańczowe 150g masła Dodatkowo: 1 mały słoiczek powideł śliwkowych 1 pomarańcza do dekoracji Polewa czekoladowa: 100g masła 100g cukru pudru 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao Sposób przygotowania Ciasto: Wszystkie składniki wyrabiamy na stolnicy, owijamy w folię spożywczą i pozostawiamy w lodówce
Kuchnia w czekoladzieSezon na truskawki w pełni. W przydomowych ogródkach nawet na Suwalszczyźnie zaczęły coraz bardziej pojawiać się truskaweczki. U nas tutaj tak wszystko troszkę później, ale
Z Majeczką w kuchniŚwiąteczne pierniczki. Bardzo aromatyczne, z dodatkiem orzechów i rodzynek. Najlepiej zrobić 2 tygodnie przed Świętami a polukrować kilka dni później. Rodzynki i orzechy sprawiają że pierniki
BullioKiedy brakuje czasu na cokolwiek, biegamy od sklepu do sklepu zahaczając do urzędów, poczty z rękoma pełnymi zakupów... Następnie biegiem do domu i
Malinowe PocałunkiCiasto Ferrero rocher zrobiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Nie za słodkie orzechowo- czekoladowe ciasto z kajmakiem i wafelkami. Ciasto bez pieczenia z kakaowymi herbatnikami. Idealne dla łasuchów. Składniki: 300g kakaowych herbatników (mogą być maślane) 250ml śmietanki 30% 500g mascarpone 1 szklanka mleka w proszku 2 łyżki nutelli 100g orzechowych wafelków 400g masy kajmakowej 100g siekanych orzechów(...)drugiej dodajemy masę kajmakową, 3 czubate łyżki mleka w proszku i orzechy, mieszamy. Na dnie formy układamy warstwę herbatników. Wykładamy masę z nutellą i wafelkami. Przykrywamy kolejną warstwą ciasteczek. Kolejno smarujemy masą z kajmakiem i orzechami i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. Na wierzch ciasta wykładamy jasną masę i posypujemy kakao. Ciasto chłodzimy przez całą noc. Smacznego
Słodki Zakątekstężeją i zrobią się mniej delikatne, ale nadal pozostaną wilgotne i pyszne. Będą przez to łatwiejsze do zapakowania np. na do pracy, szkoły. Pamiętajcie, aby nie przedłużać czasu pieczenia ciasteczek i wyjąć je z piekarnika zanim stwardnieją. SKŁADNIKI / 18 sztuk 75 g masła 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka, w temperaturze pokojowej 200 g cukru (najlepiej drobnego) 60 g mąki(...)proszek do pieczenia i kakao. W drugiej misce miksujemy jajka z cukrem na jasną i bardzo puszystą masę (około 7 minut). Cały czas miksując, łyżka po łyżce dodajemy masę czekoladową. Wyłączamy mikser, dodajemy przesianą mąkę i krótko miksujemy na małych obrotach miksera (tylko do połączenia składników). Odstawiamy lub wkładamy do lodówki, na czas ogrzewania piekarnika Piekarnik nagrzewamy
cool and mintygdzie pójść na cupcake’i w Nowym Jorku ( tu i tu ), gdzie można kupić nawet najdziwniejsze foremki i cukrowe dekoracje ( tutaj ) i gdzie robi się przepiękne lukrowane ciasteczka ( tu ) :) Dziś przyszła pora na wyjątkowe miejsce… Ten weekend spędziłam z rodziną w Rzymie i z całym przekonaniem mogę Was zapewnić: warto znaleźć chwilę, żeby w plan wycieczki wpisać fabrykę(...)napojami – słodycze wybieramy samemu przy ladach, bo oferta zmienia się w zależności od pory roku. A jest w czym wybierać :) My zdecydowaliśmy się na dwa rodzaje ciasta: czekoladowo-gruszkowe z kawałkami orzechów i jabłkowo cynamonowe oraz na zestaw pralinek: pistacjową, sernik z polewą truskawkową i piernik w czekoladzie. Mimo mocnego postanowienia, że zamawiam gorącą czekoladę po zjedzeniu wszystkich tych
Ciastkozercytego wszystkiego jeszcze rozpływająca się czekoladka(dobra to winna temperatury, ale wyszło idealnie) Mówię wam warto tam zajść ;) Skusiłam się również na zakup makaronika madagaskar oraz białej czekolady z ciasteczkami korzennymi No, ale nie samym słodkim człowiek żyje... Zajrzeliśmy do miejsca serwującego burgery wielkości dłoni ( serio rozmiar pokaźny ^^) zwanego Moaburger , D wybrał burgera z kurczakiem(...)cafe , robione na miejscu, z samodzielnie dobranej kompozycji. Nie zabrakło również sławnego Momo , i Masala Dosa z sosem orzechowym na deser skusiliśmy się na wegańskie ciasto marchewkowo-czekoladowe, koniecznie zajrzyjcie :) Coś nowego w smaku, pyszne ciasto i bardzo miła obsługa ;) A ostatniego dnia.. .. trafiliśmy na Festiwal Pierogów, bardzo fajne wydarzenie, oferujące przeogromny wybór smaków
More food, love and dreams