czekoladowe ciasteczka - 4304 przepisów (strona:120/287)

Babeczki czekoladowe z malinami i bitą śmietaną 224

Kakao, maliny i bita śmietana – trzy składniki, które razem tworzą deser idealny. Babeczki są wilgotne i mięciutkie, maliny dodają lekko kwaskowego posmaku a bita śmietana

Słodki Blog
Wafle ryżowe z kremem gryczano-czekoladowym i owocami 279

Postanowiłam na stałe wprowadzić wszelkie kasze do naszego jadłospisu. Co prawda nie jest ich wielką fanką, ale postanowiłam jakoś sama się do nich przekonać. Dlatego nie

Z miłości do słodkości
Macarons. Jak poskromić kaprysy? Instrukcja obsługi makaroników. 150

nimi podczas wesela Ludwika XIV z Marią Teresą w 1660 roku.  Formę "piętrową", czyli zlepionych ciasteczek, przybrały dopiero na początku XX wieku za sprawą  Pierre'a Desfontaines , wnuka Louisa Ernesta Laduree , słynnego francuskiego cukiernika, który wpadł na pomysł, by makaroniki skleić czekoladowym kremem. Z czasem cukiernicy zaczęli eksperymentować z dodatkami zamieniając wersję oryginalną na smakowe w niemal wszystkich(...)czujemy, że jest twarda lub mamy kłopot z jej ugryzieniem, musimy pogodzić się z przegraną. 5. Wnętrze makaronika powinno być lekkie, nieco ciągnące, tak jak w bezach.  6. Ciasteczko powinno unosić się na tzw. falbance, która powstaje podczas pieczenia. Jeśli wyjmujemy z piekarnika płaskie ciasteczka bez falbanki, upiekliśmy ciasteczka migdałowe, ale nie makaroniki. No tak, sporo tych reguł, można

KUCHARNIA
Szybkie ciasto bananowe 219

Ciasto bananowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Nie musimy do jego przygotowania wykorzystywać miksera, składniki mieszamy przy pomocy łyżki. Jest to ciasto, które zawsze się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasteczka z kajmakiem i kawałkami czekolady 151

filiżanki popołudniowej kawy lub herbaty :) Przepis na ciasteczka pochodzi z bloga „Moje Wypieki”, jednak zmieniłam w nim proporcje składników. Rodzince i znajomym bardzo smakowały :) Polecam! Składniki (na ok. 52 szt.): 500 g mąki pszennej 280 g kajmaku (masy krówkowej) 280 g masła (miękkiego) 10-11 łyżek cukru 200 g czekoladowych groszków (tzw. chocolate chips) lub dość grubo posiekanej czekolady gorzkiej(...)powstania gładkiego ciasta. Na koniec dosypujemy jeszcze czekoladowe groszki (są najlepsze, ponieważ podczas pieczenia nie rozpuszczają się) i jeszcze raz krótko mieszamy. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy je w dłoniach (najlepiej zwilżonych wodą – wówczas ciasto nie będzie kleiło się do rąk) na kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Następnie je spłaszczamy (ciasteczka powinny mieć grubość

MyCookBook.pl
Domowe lody bez maszynki z 3 składników 110

Ekstremalnie prosty przepis na domowe lody o smaku śmietankowo-czekoladowym. Robi się je błyskawicznie i nie wymagają użycia maszynki, a smak moim zadaniem lepszy niż w

Słodki Blog
Sernik czekoladowy z wiśniami bez pieczenia 119

Intensywnie czekoladowy, kremowy sernik na zimno z dodatkiem wiśni nasączonych alkoholem. Przepis jest bardzo prosty i szybki a większość czasu potrzebna jest tylko do dobrego schłodzenia

Słodki Blog
Tarta czekoladowa z orzechami włoskimi 183

Kruche czekoladowe ciasto wypełnione czekoladowym ganache z dodatkiem pasty z orzechów włoskich i udekorowane uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Tarta jest prosta do wykonania i pyszna

Oryginalny smak
Mazurek czekoladowo-orzechowy 202

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka. Kruche, kakaowe ciasto z pysznym czekoladowo-kajmakowym nadzieniem, udekorowane orzechowymi rozetkami i posypane uprażonymi orzechami laskowymi. Do ciasta dodałam

Oryginalny smak
Domowe pierniczki 141

wylądują na świątecznym stole… a niektóre już zostały zjedzone? Pierniczki to świetny pomysł na spędzenie wolnego czasu z rodziną – małe pociechy chętnie pomogą przy wykrawaniu i dekorowaniu ciasteczek ? Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżka masła 2 łyżki gorącego miodu 1 jajko 1/2 szklanki ciepłego(...)lukier (zrobiony samodzielnie lub ze sklepu), cukrowe dekoracje (koraliki, gwiazdki, kwiatki), kolorowa posypka do ciast, polewa czekoladowa, bakalie. 2. Po upieczeniu pierniczki są twarde, ale zmiękną w ciągu 1-2 dni, jeśli zamkniesz je szczelnie w pojemniku z połówkami lub ćwiartkami jabłka (ciasteczka wchłoną wilgoć z owocu). 3. W „choinkowych” piernikach dziurki możesz zrobić przed pieczeniem np. słomką

Kulinarne S.O.S.
placki czekoladowe 225

Oczywiście weekend nie może się obyć bez placuszków, co prawda wczoraj cały dzień poświęciłyśmy na pieczenie ciastek i ciasteczek (no można na niektóre powiedzieć, że pierniczków). To poranek rozpoczynamy standardowo w naszym przypadku. Co prawda na dzień dobry usłyszałam, że czekoladowych  nie chce .... gdzie czekolada mogłaby być jedynym składnikiem jej diety .... To następnie, większość zostało skonsumowana :) Składniki: 1 szklanka

Gotowanie z pasją
Sernik czekoladowy 164

Coś dla fanów mocno czekoladowych smaków! Czekoladowy sernik z bitą śmietaną oraz dekoracją cukrową z pistacjami. Świetne połączenie gorzkiej czekolady, bitej śmietany i karmelu.  Zapraszam :)  Składniki: 120 g ciasteczek kakaowych, 30 g roztopionego masła Ciasteczka zmielić blenderem na pył, w miseczce wymieszać z masłem. Dno tortownicy o średnicy 20 – 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać zawartość

Plate of Joy
Muffiny z białą czekoladą i żurawiną 212

ostudzamy, następnie dodajemy czekoladę i mleko. W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki, następnie łączymy je z masą czekoladowo, maślano mleczną i wyrabiamy ciasto :) Powstałą masą napełniamy foremki i pieczemy w temteraturze ok 180 - 200 stopni przez +/- 30 minut. Upieczone ciasteczka oprószamy cukrem pudrem i jemy :) Smacznego

Taste Of My Day
Czekoladowe misie karnawałowe czyli Słodki Czwartek odc.143 202

dodać nic ująć, tylko jeść jedno za drugim. Oto nie lada gratka dla wszystkich łasuchów czyli Czekoladowe misie karnawałowe. Powstały wg przepisu Majki . Zmodyfikowałam je co nieco. Czekoladowe misie karnawałowe 300 g maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g białego cukru 75 g cukru trzcinowego (u mnie pół na pół jasnego i ciemnego) 1 łyżeczka mielonego cynamonu szczypta(...)lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy porcjami na blacie posypanym mąką na grubość ok pól cm. Za pomocą foremek wycinamy ciasteczka (ja użyłam wszystkich misiowych foremek jakie miałam). Układamy ciasteczka na blachach. Wstawiamy blachy do piekarnika i pieczemy ciasteczka przez ok. 12 min. Wyjmujemy je, studzimy na kuchennej kratce. Po wystudzeniu dekorujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry