drożdży kubek mleka jajo żółtko 3 łyżki cukru szczypta soli himalajskiej cukier waniliowy odrobina kurkumy ok. 100 g masła stopionego Dodatkowo: białko do posmarowania mak do dekoracji lukier czekoladowy gotowy z torebki (kiedyś kupiła to się przydał) domowa masa makowa Wykonanie: Mąkę przesiać do miski. Szklankę mąki odsypać do mniejszego pojemniczka, dać pokruszone drożdże, 1/2 kubka letniego mleka, łyżkę cukru(...)dokładnie wymieszać. Ostawić do wyrośnięcia. Do mąki w misce dać cukier, sól, cukier waniliowy i kurkumę wymieszać. Następnie dać zaczyn i wymieszać. Wbić jajko i żółtko, zagniatać ciasto, dać masło i tyle mleka, aby ciasto było łatwe do zagniatania. Nie za rzadkie i nie za twarde. Dłuższą chwile zagniatać i zostawić w misce do wyrośnięcia
Moje pyszne gotowaniebardzo trafny - polecam :) Składniki suche: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 175 g cukru 2 łyżki kakao 150 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady (zmieszał kilka smaków czekolady) Składniki mokre: 250 ml mleka 90 ml oleju 1-2 łyżki syropu waniliowego ETERNO 1 jajko Wykonanie: Suche składniki przesiewamy do jednej miski(...)mokre składniki roztrzepujemy trzepaczką. Potem wystarczy wlać mokre składniki do miski z suchymi składnikami i szybko wymieszać łyżką. Nie musimy przykłada się do mieszania, gdyż tajemnica udanych muffinek to ciasto ma być jak najbardziej grudowate, wtedy są one puszyste, a jeśli wymieszamy dokładnie na gładką masę mogą wyjść ciężkie i twarde. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami
Blondynka Gotujełyżki ciasta. Na wierzch układamy po pełnej łyżeczce powideł, a wszystko przykrywamy kolejną porcją ciasta. Formy mogą być napełnione prawie do krawędzi. Muffiny rosną bardzo ładnie, ale jeszcze nigdy ciasto nie wylało mi się poza brzegi foremek. Pieczemy je ok. 25 min. w 180 stopniach Celsjusza. Przed wyciągnięciem, chwilę studzimy w wyłączonym piekarniku, a dopiero po ok. 10 min. wyjmujemy(...)kratkę. Dzięki temu muffiny nie opadają, w środku są delikatne i puszyste, a z wierzchu delikatnie chrupiące. Dla mnie - idealne. W prawdzie przydałaby się do nich polewa czekoladowa, a najlepiej gache, ale już nie będę marudzić. I tak te muffinki poprawiły mi dzisiaj humor :) Smacznego
Ratunku obiadmuszę je piec na każdą wycieczkę:) Ja użyłam jogurtu truskawkowego i konfitury różanej, ale możecie dać dowolne smaki. Można również piec bułeczki bez nadzienie lub nadziewać je np. kremem czekoladowym. Składniki: 500g mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, 200g jogurtu owocowego, 4 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 120ml letniego mleka, jajko(...)letniego mleka dodać drożdże oraz cukier, wymieszać i odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, dodać sól i zaczyn, wymieszać. Dodać jajko, posiekane masło i jogurt owocowy. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Następnie podzielić na pół, utoczyć wałek i pociąć na około 9 kawałków. Każdy kawałek, lekko spłaszczać, nakładać po łyżeczce marmolady. Zlepiać tworząc małe
Z miłości do słodkościśrodku kawałki białej czekolady ....mmmm! Składniki suche: 250 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 175 g cukru 2 łyżki kakao 150 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady Składniki mokre: 250 ml mleka lub maślanki 90 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub zapach waniliowy 1 jajko Wykonanie: Suche składniki wymieszać w misce. Mokre(...)dokładnie połączyć w drugiej misce. Mokre wlać do suchych, parę razy niedbale wymieszać szpatułką. Chodzi o to, aby się płyn połączył z masą suchą. Teraz tajemnica udanych muffinek: Ciasto ma być jak najbardziej grudowate, wtedy są one puszyste, a jak wymieszamy dokładnie na gładką masę, będą ciężkie i twarde. Powstałą masę nakładamy do papierowych papilotek do 2/3 ich wysokości
Blondynka Gotujenigdy nie jadłam.. może kiedyś skuszę się na cheata. Aktualnie szukam stale zdrowych zamienników i padło na to cudo. MEGA wilgotne, wręcz mokre, lekko rozwalające się. Mocno czekoladowe, słodkie i zdrowe. W połączeniu z truskawkami - obłędne. Bez cukru, bez mąki, bez laktozy. Ktoś chętny na kawałek? :) Hello! Witam Was już czerwcowo. Niedługo lato, wakacje, więcej słońca.. plaża, woda(...)masę i równomiernie rozprowadzamy. Truskawki myjemy, pozbawiamy ogonka i kroimy. Dekorujemy nimi brownies. Pieczemy ok. 70 min w 180 stopniach. Po wyjęciu piekarnika dobrze chłodzimy i dopiero wtedy kroimy. Ciasto jest bardzo mokre i łatwo się rozwala, dlatego należy uważać
Czarnawisienkagorzka, jest moją faworytką, po niej beza. Ponieważ bezę połączoną z obecnymi ciągle w naszym ogródku malinami już przedstawiałam, proponuję dziś połączenie malin z mocno czekoladową, zdrowszą, bo pełnoziarnistą, wersją muffinek. Przepis ze zmianami pochodzi ze strony mojewypieki.com Przygotujcie sobie wcześniej: - 220g mąki pszennej pełnoziarnistej - 60g otrębów jęczmiennych - 50g kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - łyżeczka proszku(...)rozgrzewać piekarnik do 170 - 180 stopni. i cukrem. Następnie dodaję wymieszane suche składniki. Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodaję posiekaną czekoladę. Mieszam, żeby równomiernie rozprowadzić ją w cieście. Za pomocą małej chochli, jakiej używam do odmierzania ciasta na jeden naleśnik, odmierzam ciasto do foremek, silikonowych i papilotek papierowych. Porcja daje 18 sporych muffinek. Na koniec na każdej umieszczam
I tu będę miała takie tepyszne ciacho, inspirowane przepisem znalezionym tutaj. U mnie ciasteczkowy, bo akurat białko o takim smaku mam w domu. Ale każdy inny smak też będzie dobry, można próbować do woli: czekoladowy, truskawkowy, waniliowy… co kto chce, na pewno będzie pyszne😀 Składniki – spód kokosowy : 3 jajka 50g mąki kokosowej 30g wiórków kokosowych 15g oleju kokosowego – zimnego Opcjonalnie: jakieś słodzidło do dosłodzenia(...)czasu – około 15 minut do pół godziny – w zależności od wielkości kostki. Pod koniec prażenia jabłek dodajemy duuużo cynamonu😉 I odstawiamy jabłka do ostygnięcia. Teraz bierzemy się za robienie ciasta – i tak jak lubię najbardziej – wszystkie składniki mieszamy razem na jednolitą masę😀 Wychodzi zwarte ciacho o plastelinowej konsystencji. Masę wsadzamy do zamrażalnika na 15 minut albo do lodówki na godzinę
Jak gotować i nie zwariowaćStyczeń jest dla mnie okresem obfitującym w urodziny. Mam okazję pokosztować wypieków rodziny, a dodatkowo również wykazać się swoją inwencją twórczą. Dzisiaj przepis na ciasto kokosowe mojego pomysłu z wykorzystaniem przepisu na biszkopt orzechowy Siostry Anastazji (na swoje urodziny dostałam dwie jej książki kulinarne). SKŁADNIKI Na biszkopt orzechowy: 5 jajek 150 g zmielonych orzechów włoskich 5 łyżek cukru 5 łyżek(...)małe kieliszki wódki 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 ml mleka 60 g cukru pudru 200 g masła Na polewę czekoladową: 1 czekolada 150 ml śmietany 30% Dodatkowo do dekoracji: 1 łyżka kokosu kilka połówek orzechów włoskich WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno formy o wymiarach 25x30
Passions hobbies lifeDzisiaj podam przepis na szybko zastygającą i smaczną polewę czekoladową. Polecam ją do serników, babeczek, drożdżówek itp. SKŁADNIKI : 100 g margaryny 1/4 szklanki mleka 3 łyżki(...)kakao. Ciągle mieszając zagotowujemy i ściągamy z gazu. Polewę mieszamy do momentu aż żelatyna się rozpuści i powstanie gładka, lśniąca masa. Kiedy ostygnie od razu wylewamy ją na ciasto i rozsmarowujemy. Zastyga momentalnie, ciasto odkładamy do lodówki. Po 2-5 minutach można je kroić
Kulinarne Fantazje MarioliŻartobliwa nazwa dla tego pysznego deseru. Ciemne ciasto, przełożone kakaowym kremem, oblane czekoladą z rodzynką na wierzchu ... nie tylko dla panów, myślę że każdy się skusi ;) SKŁADNIKI Biszkopt: 7 jajek, 1 szkl. mąki, ¾ szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao Krem: 2 budynie śmietankowe bez cukru, ½ l mleka, ¾ szkl. cukru pudru, 1 kostka masła, 2 łyżki kakao(...)Dodatkowo: biszkopty, 1/4 szkl. wódki, powidła śliwkowe, polewa czekoladowa, rodzynki WYKONANIE Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka i suche składniki, łączymy delikatnie. Wylewamy na blaszkę (24x38cm), pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. Krem: Z mleka i budyniów gotujemy budyń, studzimy. Masło ucieramy dodając
słodki bratekszklanki cukru (użyłam brzozowego) 2 jajka 1/2 szklanki maślanki straciatella (może być kefir) 1/2 szklanki kaszy manny 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) Dodatkowo: płatki czekoladowe do posypania cukier puder, bita śmietana lub dowolny krem do ozdobienia Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mieszając - wbić po jednym jajku i wlać maślankę. Następnie wsypać(...)końcu - mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Zagłębienia w formie do muffinek wysmarować masłem, posypać mąką i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości). (*) Babeczki posypać płatkami czekolady i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić
Di gotujepostanowiłam Wam wytłumaczyć Więc tak oto : TARTA - może mieć spód zarówno kruchy, francuski jak i drożdżowy a wypełnienie... zależne od okazji, ochoty, potrzeby i możliwości - słodkie kremowe, owocowe, czekoladowe jak i warzywne, słone, pikantne - co nam w duszy gra to i na talerzu w przypadku tarty Piecze się w czym się da - w formach silikonowych, metalowych, teflonowych, wysokich, niskich, okrągłych(...)kwadratowych, małych i dużych - bo możemy mieć WIELKIE tarte albo MALUTKIE tarteletki QUICHE - także może mieć spód francuski, drożdżowy lub kruchy - choć podobno tradycyjnie powinien mieć spód z ciasta chlebowego. Pieczony w ceramicznych formach ale też w tradycyjnych metalowych lub silikonowych naczyniach. Różnica pojawia się dopiero gdy dochodzimy do wypełnienia - quiche - ZAWSZE - jest wytrawny z farszem zalanym masą śmietanowo - jajeczną
sierotka maRysia w kuchnitruskawki i czekolada- czyli połączenie idealne! Wysokie, nie za słodkie ciasto , doskonałe na różnego rodzaju uroczystości. Serdecznie polecam! ;) Składniki: Ciasteczkowy spód: 150 g herbatników 1,5 łyżki kakao 100 g masła Limonkowa masa serowa: 500 g serka homogenizowanego naturalnego w temperaturze pokojowej 250 g sera białego w temperaturze pokojowej skórka i sok z jednej limonki 2 jajka w temperaturze pokojowej(...)łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru ( lub więcej) Ganache czekoladowe: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany 30 % Mus truskawkowy: 1 galaretka truskawkowa 3/4 szkl. gorącej wody 200 g truskawek 2 łyżki cukru (opcjonalnie) Polewa z białej czekolady: 1 biała czekolada 80 ml śmietany kremówki 30% Dodatkowo: herbatniki maślane okrągłe biszkopciki świeże truskawki do dekoracji Przygotowanie: 1. Ciasteczkowy spód: Herbatniki
Nastoletnie Wypiekanie