Dzisiaj zapraszam Was na pyszny sernik cappuccino na spodzie z ciasteczek czekoladowych, deser ten dedykuję Akademii Kulinarnej Whirpool z okazji jej 3. Jubileuszu. Życzę Akademii i
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskabędzie ścięty z wierzchu. Gdyby za szybko się rumienił należy przykryć go folią spożywczą i dalej piec. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniepołamaną tabliczkę czekolady. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm natłuszczoną i posypaną skruszonymi biszkoptami lub bułką tartą. Ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez ok 30 minut do tak zwanego "suchego patyczka" po upieczeniu studzimy polewamy polewą czekoladowa przygotowaną z czekolady którą topimy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany. Smacznego
kgwjanczewogęste to dolać jeszcze trochę mleka. Powinno mieć konsystencję śmietany. Jabłko obrać i pokroić na płaskie kawałki. Dodać do ciasta, wsypać rodzynki i wymieszać. Na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu smażyć niewielkie placuszki. W czasie kiedy będą się smażyć przygotować sos czekoladowy: czekoladę połamać i razem z mlekiem (lub kremówką) umieścić w miseczce nad parą wodną i rozpuścić. Polać placuszki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJeśli lubisz brownie to to jest pójście o krok dalej jeśli chodzi o czekoladową doskonałość. Lava cake Składniki: 50g gorzkiej czekolady 25g masła 2 łyżki
DiteczKolejne ciasto z serii "bez pieczenia". Tym razem sernik w nieco innym wydaniu, ale równie pyszny co tradycyjny. Przekładany herbatnikami, polany polewą czekoladową, znakomity do kawki czy popołudniowej herbatki. No i oczywiście bardzo szybki do przygotowania! 1 kg sera (twaróg podwójnie zmielony - u mnie posiekany w malakserze) 4 jajka 1 szklanka mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieskładniki na ciasto makowo kokosowe: 5 białek 200 g wiórek kokosowych 100 g maku 90 g cukru dodatkowo: duże opakowanie podłużnych biszkoptów polewa czekoladowa, lub roztopiona czekolada wykonanie: składniki na kerem: 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 łyża cukru wykonanie
Domowy Smak JedzeniaTorcik przygotowałam na swoje urodziny. Jest bardzo delikatny. Mus truskawkowy i czekoladowy cudownie rozpływają się w ustach. Rodzince smakował, mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Torcik
Smakołyki AsiSzybkie w przygotowaniu i bardzo pyszne. Smaku nadaje im konfitura wiśniowa z dodatkiem czekoladowego likieru. Idealne małe co nie co na spotkanie z rodziną i znajomymi
VioletoweKucharzeniełyżek cukru trzcinowego * 150ml wody mineralnej gazowanej * 100ml oleju rzepakowego * 2 jajka * łyżka ekstraktu waniliowego Ganasz czekoladowy : 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 100ml kremówki * kolorowa posypka Przygotowanie : Mokre składniki rozmieszać, suche składniki dokładnie wymieszać. Mokre przelać do suchych. Ciasto przelać do papilotek na 3/4 wysokości. Piec 25 minut w 200 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Czekoladę posiekać, śmietankę
Magiczne Życie Martynapisać coś swojego. Dla osłodzenia pochmurnych, jesiennych dni proponuję Wam sernik z gruszkami. Proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które zapewne wielu z Was lubi. Zapraszam po przepis. Sernik z karmelizowanymi gruszkami składniki na spód: 200 g ciastek owsianych czekoladowych 40 g stopionego masła szczypta cynamonu masa serowa: 750 g twarogu śmietankowego 1 opakowanie jogurtu naturalnego około
Przysmaki Karolkipolecenia maleństwa! Składniki: 125g miękkiego masła 50g cukru pudru 110g mąki tortowej 40g proszku budyniowego o smaku waniliowym polewa czekoladowa Przygotowanie: Mąkę przesiać z budyniem i cukrem pudrem. Masło ubić około 2 minut, dodawać suche składniki w 3 partiach. Wymieszać. Ciasto schłodzić w lodówce około 2h. Po tym czasie można nadawać ciasteczkom dowolny kształt: okrągły, owalny
Cakes By KejtKażdy z nas napotkał w sklepie gotową utwardzoną polewę do ciast – producenci zalecają rozpuścić ją w gorącej wodzie i polewa gotowa. Raz spróbowałam i od
Magiczny GarnekPodpieczony spód posypujemy bułką tartą (wchłonie sok z jabłek) na bułkę układamy równomiernie jabłka i polewamy całość budyniem. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i przykrywamy nim masę budyniową. Całość pieczemy ok 30 minut w 170 st. C. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową. Smacznego
Cynamonowe szczęściechwili gdy zobaczyłam to ciasto wiedziałam że je przygotuje, nie tylko wygląda rewelacyjnie ale też tak smakuje. W moje wersji, nie odważyłam się przygotować kremu czekoladowo - twarożkowego jak to jest w oryginale, zastąpiłam go masą z bitej śmietany oraz mascarpone. Kostka BRW - Black Red White czyli Czarny spód z ciasteczek oreo Biała masa mascarpone oraz Czerwona galaretka z owocami. SPOSÓB
RAROSSAsernikowego (użyłam twarogu we wiaderku Pilos (z Lidla) 6,5% tłuszczu) 0,5 szklanki mleka 4 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru kilka kropel aromatu waniliowego 6 jajek stewia wg. smaku (ja dałam aż 0,5 szklanki, najlepiej spróbować surowe ciasto) Sposób przygotowania: Żółtka, budyń, mleko, aromat, stewię miksujemy na największych obrotach przez około minutę dodajemy ser, miksujemy białka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćstarta gruszka -łyżka cukru pudru -cukier waniliowy -starte jabłko -płaska łyżeczka cynamonu -olej rzepakowy do smażenia Wszystkie składniki na ciasto łączymy w jedną masę do konsystencji gęstej śmietany. Dodajemy starte owoce i mieszamy. Smażymy na rumiano na oleju rzepakowym. Mus czekoladowy. -dwie duże łyżki kremu czekoladowego -serek mascarpone -śmietanka 30% 1/3 kubka śmietany ubijamy trzepaczką, dodajemy 3-4 łyżeczki mascarpone
BaRepasprzepisów na blogu jest brownie z karmelem i orzeszkami ziemnymi , takie połączenie tak nam zasmakowało, że postanowiłam przygotować kolejne ciasto w podobnym stylu. Dzisiaj prezentuję Wam pyszny sernik z dodatkiem masła orzechowego, solonego karmelu, orzeszków, a wszystko na słodkim, mocno czekoladowym spodzie brownie. Chyba nie muszę pisać więcej, zapraszam po przepis :-). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu
Pora coś zjeśćolej rzepakowy i cukier wanilinowy. 2/3 ciasta wlać do formy wysmarowanej tłuszczem, a resztę wymieszać z kakao. Ciemne ciasto wlać na jasne. Piec 45 min. w temperaturze 170*. PS.: Ażeby było jeszcze bardziej NIE dietetycznie babkę można polać polewą czekoladową :) Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie może go zabraknąć w mojej kuchni. Spożywanie już
Zdrowie na języku :PZnowu słodkie! ;-) no cóż łasuch ze mnie ogromniasty! Dzisiaj zapraszam Was na czekoladowe muffiny z dodatkiem bananów i chałwy, podane z kremem czekoladowym. Muffinki wyszły
SMYKWKUCHNIMoje pierwsze Fondant au chocolat, czyli ciastko - lawa, to nic innego jak przepyszne czekoladowe ciastko z płynnym środkiem. Udało się za pierwszym razem :D Robi się
Bon Appetit Małgorzatydużych odległościach - w trzech rządkach po dwie kulki ciasta. Zapobiega to przyklejaniu się ciastek do siebie i wylewaniu ciasta na całą blachę. Czekoladę gorzką można zastąpić mleczną, deserową, białą lub mieszanką tych czekolad. Zamiast czekolady można użyć gotowych kropelek czekoladowych dostępnych w hipermarketach. Margarynę można zastąpić masłem
Gospodyni Miejskadodajemy kakao oraz aromat rumowy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy najpierw jasne ciasto, układamy owoce a następnie wylewamy ciasto ciemne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st na ok 50-55minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy, polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem
Walijskie Pichceniegotować na małym ogniu.Przestudzić . 2. białka ubić . 3. Dodać żółtka do masy czekoladowej i wymieszać , dodać mąkę z proszkiem i sodą i jeszcze raz wymieszać . 4. Na końcu dodać ubitą piane z białek i delikatnie wszystko wymieszać łyżką . 5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto. 6. Piec w temp 180 st. do suchego patyczka około 25 minut
Sama słodycz i szczypta chilimasła - 250 g chałwy waniliowej masa czekoladowa - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru - 1 łyżka kakao - 100 g gorzkiej czekolady - 200 g masła - 300 g bezów Przygotowanie: Proporcje podwajamy i pieczemy dwa biszkopty: Białka, cukier i wodę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz stopniowo mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do blachy o wymiarach
Zainspirowana w kuchniwielu innych krajach. Churros przygotowuje się z ciasta parzonego, wyciskanego i smażonego w gorącym oleju. Dzięki temu są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Dla nas churros mogą kojarzyć się z pączkami, gniazdkami i tłustym czwartkiem, natomiast w Hiszpanii są bardzo popularne na śniadanie. Szczególnie w chłodniejsze dni w towarzystwie sosu czekoladowego (polecam!) lub dulche de leche. Przepisów(...)rzadka) ½ łyżeczki cynamonu dodatkowo ½ szklanki cukru wymieszanego z ½ łyżeczki cynamonu Wodę zagotować z masłem i solą. Dodać mąkę z cynamonem. Zmniejszyć moc/ogień do minimum. Energicznie mieszać łyżką, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia. Masę odstawić do przestudzenia. Jajka roztrzepać razem, dodać do ostudzonego ciasta. Zmiksować do uzyskania gładkiej i dość gęstej masy. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką
Pełny talerzDzisiaj coś słodkiego, miałam zapas czekolady w szafce więc trzeba było ja wykorzystać. Klasyczne i proste ciacho czekoladowe, które wzbogaciłam ziarnami słonecznika. składniki: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła lub margaryny 110 g mąki pszennej 6 jajek 250 g cukru 1 garść ziaren słonecznika W kąpieli wodnej rozpuścic masło z czekoladą, masę wystudzić. Jajka ubić a następnie porcjami dodawać(...)cukier, cały czas ubijać. Następnie porcjami dodawać mąkę a potem rozpuszczoną czekoladę z masłem. Na koniec dodać ziarna słonecznika. Blaszkę o wymiarach 25x28 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 20 minut. Ciasto wystudzić, posypać cukrem pudrem i pokroić w kwadraty
Monia miesza i gotujerodziców i teściów, trzeba się przygotować. Muffinki zawsze dobrze pasują do kawki w rodzinnym gronie. Muffinki czekoladowe z budyniem Składniki na około 12 dużych babeczek : Nadzienie 1,5 szklanki mleka 1 budyń w ulubionym smaku 3 łyżki cukru, jeżeli budyń jest niesłodzony Ciasto 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanka cukru pudru 2 łyżki kakao cukier waniliowy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)około połowy wysokości foremek wlać masę kakaową. Następnie nałożyć łyżeczką porcje nadzienia budyniowego, i przykryć masą kakaową. Piec w 180 stopniach C, około 25 min. Babeczki można udekorować polewą czekoladową albo cukrem pudrem Polewa: 100 g czekolady mlecznej 50 ml śmietanki 30% 1 łyżka masła Śmietankę i masło zagotować w garnuszku. Odstawić na bok. Czekoladę połamać. Dodać do gorącej śmietanki
Kocham Czekoladęjabłek. Jest smaczne i nie za słodkie. Zapraszam... Skala smaku 8/10- placek musi poleżeć kilka godzin w lodówce dlatego warto go zrobić dzień przed konsumpcją. Żródło: "Wielkieżarcie" Kruche ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 200 g. masła 1/2 szkl. cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg. jabłek najlepiej Szara Reneta (chodzi(...)szkl. mleka 200 g. masła 3/4 szkl . cukru pudru Do dekoracji: polewa czekoladowa- 4 łyżki śmietanki kremówki ewentualnie mleka, 100g. czekolady mlecznej- Smietanke doprowadzić do wrzenia, wyłączyć gaz i wrzucić kostki czekolady. Zostawić pod przykryciem na 5 min i rozmieszać, polewać placek odrazu. Opis: Ciasto: Do mąki dodać miękką margarynę, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia-zagnieść ciasto
Kubki smakuMusicie tego spróbować. Składniki: Spód: 170 g mąki pszennej tortowej 120 g zmielonych orzechów laskowych Skworcu 50 g cukru 150 g masła, zimnego i twardego 1 jajko Masa czekoladowa: 300 g czekolady mlecznej 2 garście pokrojonych na mniejsze kawałki orzechów brazylijskich Skworcu 80 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Jeśli nie posiadamy takich orzechów i nie zamierzamy ich nabyć(...)przekładamy do formy. Zawijamy boki tak, aby potem masa nam nie ściekała z ciasta. Widelcem dziurkujemy cały spód, ponownie władamy do lodówki na około 30 minut. Potem pieczemy (bez termoobiegu)w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 35 minut na złoty kolor. Masa czekoladowa: Roztapiamy czekoladę razem z kremówką. Po roztopieniu wrzucamy pokrojone orzechy, mieszamy i przekładamy na wystudzony
Blondynka Gotujejest na formę o średnicy 24-26 cm a jego przygotowanie zajmie Wam zaledwie 130 minut . Warto ją zrobić , gdyż jest banalnie prosta i niesamowicie pyszna! Składniki na kruche ciasto 200 g maki pszennej tortowej u mnie Młynomag 100 g masła 2 żółtka 3 łyżki śmietany 12 % 70 g cukru pudru . Ja zmiksowałam w młynku do kawy drobny cukier(...)pudru Dodatkowo puszka brzoskwiń u mnie VOG cukier puder, bita śmietana i dekoracja czekoladowa z Lidl Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, mieszamy z mąką i dodajemy resztę składników. Mieszamy i zagniatamy elastyczną kulę. Nie wyrabiamy zbyt długo, gdyż ciasto zacznie się kleić. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Nagrzewamy piekarnik
Z Kuchni Do KuchniSezon na truskawki pomału dobiega końca. Dla ich zagorzałych fanów, takich jak ja, to niezbyt dobra wiadomość. Dlatego, co powiecie by na osłodę połączyć truskawki z mocno czekoladowym smakiem brownie? To musi być dobre! Dlatego dzisiaj propozycja na bombę kaloryczną pod postacią czekolady, mascarpone i truskawek ☺ składniki: brownie: 3 tabliczki gorzkiej czekolady kostka masła 3 jajka 250 g cukru(...)dodać do masy. Na końcu dodać mąkę i wszystko dokładnie pomieszać. Foremkę o wymiarach 20×30 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać do niej ciasto. Piec 35 minut w temperaturze około 170 stopni. W międzyczasie przygotowujemy krem: mascarpone dokładnie ubijamy. W osobnym garnku ubijamy śmietanę, dodając pod koniec ubijania cukier i wanilię. Żelatynę rozpuszczamy
Ania i Marcin gotują