się jakoś skojarzył. Nie wnikałam, jak zwał tak zwał. Było słodko i smakowicie a to najważniejsze. Ilość składników na ciasto wystarczy do upieczenia dwóch mazurków, ale nadzienie jest do jednego bo drugi, na takim samym spodzie, zrobiłam z nadzieniem czekoladowym . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzacałkowicie rozpuści odstawiamy do przestudzenia na 5 minut. W misce mieszamy cukier, jajka i aromat. Mieszając dodajemy stopniowo masę czekoladową. Następnie dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy. Przelewamy do foremki i pieczemy przez 15 minut po upływie czasu przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Smacznego
cookplLubicie tak jak ja eklery z masą budyniową? Jak tak, to dobrze! Domowe eklery są najlepsze :) Polecam przepis idealny na ostatnie dni karnawału :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldLubicie tak jak ja eklery z masą budyniową? Jak tak, to dobrze! Domowe eklery są najlepsze :) Polecam przepis idealny na ostatnie dni karnawału :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldmasła 1 łyżka cukru pudru 1 szczypta soli Dodatkowo: lemon curd 2 banany (wg uznania) polewa czekoladowa Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i cukier puder. Cały czas mieszając powoli wlać mleko i rozpuszczone masło. Ciasto odstawić na 1 h (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze). Rozgrzaną patelnię lekko natłuścić masłem i usmażyć cienkie placki. Każdy naleśnik
Di gotujeUwielbiam serniki, co widać już chyba na moim blogu:) Najłatwiejsze przepisy są na serniczki na zimno. Połączenie gorzkiej czekolady z delikatnym musem malinowym jest po prostu
Ana Mari's worldroztopić, jajka roztrzepać, dodać mleko i przestudzone masło,wymieszać. Połączyć z suchymi składnikami. Wymieszać na gładką masę. Niewielką ilość ciasta wlać na nagrzaną patelnię i smażyć z obu stron, na złoty kolor. Podajemy z syropem klonowym, dżemem, miodem, kremem czekoladowym lub cukrem pudrem
magiczna kuchnia KasiUwielbiam serniki, co widać już chyba na moim blogu:) Najłatwiejsze przepisy są na serniczki na zimno. Połączenie gorzkiej czekolady z delikatnym musem malinowym jest po prostu
Ana Mari's worldCzekoladowa rolada biszkoptowa z delikatnym, kremem truskawkowym. Czy może być smaczniejsze towarzystwo do truskawek niż czekolada? Nie lepszego, nie znajdziesz. Ciasto smakuje wyjątkowo wykwintnie i jest bardzo proste do przygotowania, a pieczenie biszkoptowej rolady zajmuje tylko 10 minut. Przepis na roladę jest znakomity. Świetnie się zwija i nie pęka. Dla tego smaku warto odpalić piekarnik nawet w największy upał. Rolada
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czekoladę, wymieszać po upływie 10 minut do uzyskania gładkiej masy. Tak samo postąpić z białą czekoladą (w osobnym garnku). Ciasto wyjąć z lodówki, nakłuć widelcem. Piec w 200°C przez 12-15 minut. Wyjąć, wystudzić. Wystudzony mazurek wypełnić masami czekoladowymi i udekorować dowolnie np. migdałami, rodzynkami, skórką pomarańczową i orzechami włoskimi. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego
Chocolate Muffin Blogstół wielkanocny. Przepis i przygotowanie ciasta jest wyjątkowo proste z pewnością uda się każdemu miłośnikowi słodkości. składniki na tortownicę 23 cm spód 250 g wafelków czekoladowych ( np. wafelki Góralki ) 3 łyżki margaryny
Smakowite DaniaPrzepis na babkę kakaową - łatwy i dość szybki w wykonaniu. Babka jest pulchna, wilgotnawa i nie za słodka. Polecam :) Zawsze wychodzi SKŁADNIKI 1 szklanka mleka
Moje Kuchenne RewelacjeTo mój debiut jeśli chodzi o beze... Przed podjęciem tego wyzwania poszperałam w różnych przepisach i powiem Wam, że wyszło smakowicie:) A tak właśnie prezentuje się
Cukier&Puderchyba skupiałam co na nich a nie co w środku :) Jeden był na pewno na bazie murzynka z masą czekoladową (ten ze świnkami w błocie), pomysł zaczerpnięty z galerii GW. Czerwony koszmarek na dwa latka też był z ciemnego ciasta (raczej biszkopt, ale glowy nie dam). Mam mocne postanowienie, że na każde urodziny córki będę jej piec i zdobić torty
bistro mamalikieru o smaku kawy bita śmietana cukier trzcinowy Przygotowanie: Wszystkie składniki dobrze schłodzić. Do kieliszka najpierw wlać syrop czekoladowy. Następnie wlewać likier kawowy wolnym strumieniem po ściance kieliszka wtedy utworzy się druga warstwa. Na wierzchu szprycą do dekorowania ciast z końcówką gwiazdki delikatnie i wolnymi ruchami nałożyć bitą śmietanę. Posypać cukrem trzcinowym. Inspiracje znalazłam
Ala piecze i gotujeFanów Nutelli, Czekolady, Orzechów Laskowych i wszystkich słodyczy powstających z tych składników nie trzeba długo przekonywać do tego mazurka. Nutella z kawałkami orzechów laskowych, mleczna masa
Słodka StronaTo połączenie smaków jest genialne. Mleczna czekolada, brzoskwinie i pyszny kawowy spód sernika. Nie wiem czy nie zjemy go jeszcze dzisiaj, jest taki pyszny! Polecam nie
Magiczne Życie Martylaska wanilii mus czekoladowy : 200g czekolady deserowej 2 łyżki brandy 4 łyżki wody mineralnej 30g masła 3 jajka 55g cukru 150ml śmietanki kremówki oraz wiśnie z alkoholu migdały w słupkach Sposób przygotowania: Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier. Nie przerywając ubijania, kolejno dodajemy żółtka. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy
Pyry na Gazróżnie. Wszyscy są w rozjazdach i w rezultacie ustalenie jednego wspólnego terminu bywa skomplikowane. Tak więc czas jest wątpliwy - jedno co jest pewne, to to, że należy dostać dobre ciasto. To zadanie w tym roku przypadło mi. Czasem na dobre przepisy trafia się po prostu przez przypadek. Albo dlatego, że robi się przegląd lodówki i jest w niej coś(...)kubeczki śmietany kremówki i serek mascarpone. Najprostszym połączeniem byłoby zrobienie śmietankowego kremu, jednak w takie upały śmietankowe kremy nie najlepiej znoszą oczekiwanie na gości. Co z tego wyszło? Mocno czekoladowe babeczki :) z truskawkami. bo kto nie lubi truskawek? Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki 5 łyżek cukru 5 łyżek kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku
Ciastkozercywszystkich kobiet (moim kochanym Czytelniczkom składam najlepsze życzenia!), ale też urodziny mojej Mamy. Dlatego pomyślałam, że ciasto, które udało mi się na egzaminie chyba najlepiej, będzie z tej okazji idealne. Mamy tutaj spód brownie z dodatkiem mlecznej czekolady dla złagodzenia intensywnego, czekoladowego smaku (z samą ciemną czekoladą nieco przytłaczał pozostałe elementy) oraz delikatny sernik kasztanowy pod pierzynką z musu(...)prezentuje się absolutnie wspaniale. Sama jestem zachwycona i smakiem, i wyglądem. Z informacji praktycznych: polewy zostanie, ale żeby ładnie oblać wszystkie porcje, potrzebny jest zapas. Można też przygotować ciasto w tortownicy o średnicy 26-28 cm i polać je całe, a dopiero później kroić na kawałki. Pamiętajcie: ogranicza Was tylko wyobraźnia... (I pory roku; próba zdobycia jarzębiny
Pożeraczka, czyli raz adobrzekoniec dodajemy szczyptę chili. Studzimy. Jajko ubijamy do białości, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, kakao i ostudzoną masę czekoladowo-mleczną. Miksujemy do połączenia i dodajemy mąkę. Ponownie miksujemy (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Patelnię teflonową lub ceramiczną mocno rozgrzewamy, łyżką wykładamy ciasto i formujemy małe placuszki. Smażymy bez tłuszczu z obu stron
Kolorowy Przepisownikpółtłustego trzykrotnie mielonego 200 g cukru 4 duże jajka 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej skórka starta z 2 pomarańczy sok z 2 pomarańczy Dodatkowo: konfitura pomarańczowa kawałki pomarańczy Spód czekoladowy Masło i gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy brązowy cukier i cały czas mieszając czekamy aż się rozpuści. Dodajemy jajko i mąkę i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do formy(...)spód i wstawiay na ok. 60-70 minut do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia w zamkniętym piekarniku (nie wyjmujemy, bo ciasto opadnie!). Po ostygnięciu smarujemy konfiturą pomarańczową i wkładamy do lodówki na min. 3 godziny. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!tylko w pamięci. Jestem zagorzałą fanką truskawek, więc tym razem nie odpuściłam. Zaproszenie od Joasi na Ciasto na niedzielę nie pozostawiło cienia wątpliwości. Ma być „Truskawkowo mi !” Będzie, i to bardzo, jak upiekę truskawkowiec. Przepis zmodyfikowałam – biszkopt i polewa czekoladowa z mojego przepisu na Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie . Składniki na biszkopt: (forma keksowa(...)białek z cukrem. Chwilę miksujemy robotem na niskich obrotach, aby tylko połączyć składniki. W trzech turach dodajemy mąkę (ponownie przesiewamy przez sitko) i bardzo delikatnie mieszamy łopatką lub rózgą. Ciasto przekładamy na blaszkę o wym. 28cm x 35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º C na ok. 15 minut. Biszkopt powinien być lekko rumiany. Po wyjęciu
mojewypiekiinietylkokulinariów dodam jeszcze, że zarówno w przypadku bezików jak i blatów bezowych korzystam z tego samego przepisu na bezę - dla mnie to idealne proporcje. TORT BEZOWY Z MUSEM CZEKOLADOWYM* SKŁADNIKI 6 białek 375 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 2,5 łyżki kakao 200 g stopionej gorzkiej czekolady 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej 625 ml śmietany ubitej szczypta soli(...)przygotować czwartą blachę. Po upieczeniu pałeczki będą służyły do udekorowania tortu. Piec 45 minut, do momentu aż ciasto będzie blade i chrupkie - należy pilnować pasków bezowych, by się nie przypaliły. Wyłączyć piekarnik i studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiami. MUS CZEKOLADOWY Stopioną w kąpieli wodnej czekoladę wystudzić, połączyć z kawą rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody. Śmietanę ubić
KUCHARNIAKolejne ciacho, które pojawiło się na Wielkanocnym stole. Babka na pewno nie należy do ciast lekkich i dietetycznych. Musicie mi wybaczyć :) Ale gościom bardzo smakowała :D
Zdrowie na języku :PNaleśniki warte grzechu! Idealne naleśniki powinny być cienkie, sprężyste, ale nie gumowate ani suche. Ciasto naleśnikowe powinno być na tyle płynne, aby łatwo rozprowadzało się po
Smakowity Blog Kulinarnyłyżki kakao 2 łyżki oleju 1,5 szklanki mleka 1 budyń czekoladowy 1 łyżeczka mąki pszennej pół kostki miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki nutelli 200 g suszonych śliwek pół szklanki wódki lub rumu pół szklanki herbaty Wykonanie : Przygotowanie tego ciasta zaczynamy najlepiej dzień wcześniej . Suszone śliwki kroimy na drobniejsze części . Wódkę
Malinowa Kawiarenkamiskę metalową/ rondelek z czekoladą – nie powinien dotykać wody – czekolada powinna rozpuszczać się na parze. Ciasto dekorujemy rozpuszczoną czekoladą (nabrać trochę na łyżkę i rozprowadzać tworząc „esy-floresy”) i posypujemy płatkami migdałów. Podobne przepisy Tarta z czekoladowym musem Krem z kabaczka z chrzanową nutą i karmelizowanym ... Rogale marcińskie Babka limonkowa .yuzo_related_post img{width(...)webkit-transform: scale(1.2); transform: scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Aromatyczne ciasto marchewkowe z frostingiem pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchnibogactwo odżywcze. To "złoto Inków" jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, wapnia, magnezu, żelaza (zawiera go 5 razy więcej niż szpinak). Mąka amarantusowa znalazła się i w tym cieście. Składniki: 3,5 szklanki mieszanki mąk bezglutenowych, u mnie: - 1,5 szklanki płatków owsianych bezglutenowych zmielonych na mąkę, - 1 szklanka mąki amarantusowej, - 1 szklanka mąki gryczanej, 1/4 szklanki ksylitolu(...)wanilii w proszku, 1 łyżeczka cynamonu, 1 opakowanie ekologicznego budyniu bezglutenowego (u mnie czekoladowy, ale świetnie sprawdzi się waniliowy), 500 ml mleka roślinnego, u mnie kokosowe własnej roboty (40g płatków kokosowych + 600 ml wody). Wykonanie: Mąki mieszamy w ksylitolem, dodajemy olej, wodę i zagniatamy ciasto. Formujemy dwie kulki: jedna z 2/3 ilości ciasta, druga z 1/3. Mniejszą kulkę umieszczamy
Jeść, by żyć w zdrowiukawą tort. Uroku dodają mu czekoladowe gwiazdki. Do tego wszystkiego dostałam do przetestowania nowy mikser planetarny Philipsa, z czego bardzo się cieszę:). Jest to mój pierwszy mikser stojący i pięknie się prezentuje w mojej kuchni. Jest biały, smukły, wygląda nowocześnie i z klasą. Co najważniejsze wspaniale ułatwia pracę, szybko ubija pianę i dobrze wyrabia ciasto. Świetnie robi bitą śmietanę(...)ciasta drożdżowego ma specjalny hak, który jest odpowiednio wyprofilowany (ma kształt- spiralki). Ciasto jest świetnie wyrobione i ma idealną konsystencję. Mikser idealnie zastępuje ręczne wrabianie ciasta. Bardzo dobrze zbiera ciasto ze ścianek misy i dzięki niemu oszczędzam czas. Mikser ma 900W mocy co sprawia, że jest jednym z najmocniejszych tego typu urządzeń dostępnych na rynku, w które możemy wyposażyć naszą
Mała Cukierenka