planowanie zostawiacie na ostatnią chwilę? Chcecie nieco odmienić swój świąteczny stół? Przygotowałam dla Was małą ściągawkę- a może coś wpadnie Wam w oko! POMYSŁY NA CIASTA I CIASTECZKA DYNIOWO-ŻURAWINOWE CIASTECZKA MINI KARMELOWE SZARLOTKI CZEKOLADOWO-KAKAOWO-KOKOSOWO-PIANKOWE PYSZNOŚCI CHRUPIĄCE PIERNICZKI MUFFINKI MARCHEWKOWE CIASTO JABŁKOWO-ŻURAWINOWE CHLEBEK DYNIOWY PIERNIK-NAJLEPSZY ŚWIĄTECZNE SOSY DOMOWY SOS KARMELOWY SOS ŻURAWINOWY KURCZAK
Gotowanie to kochanieMiłośników czekolady, zapraszam na baardzo czekoladowe brownies. Nuta owoców przebijająca się przez czekoladę zadowoli chyba każdego. Ciasto robi się szybko I prosto. Zaczynamy :) Składniki: 110 gr ciemnej czekolady- gorzkiej 85 gr kakao 225 gr masła 450 gr brązowego cukru 5 jajek 110 gr self raising mąki* ok 200 gr owoców- np. jagód I truskawek *self raising - odpowiada
Smaki Edytykremówki 50 g masła 1 budyń czekoladowy o smaku trufli 100 g gorzkiej czekolady 3/4 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 2 łyżki rumu Dekoracja: polewa czekoladowa posiekane orzechy włoskie Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, masło posiekać na kawałki wrzucić do mąki dodać łyżeczkę śmietany, żółtka, cukier, szczyptę soli i siekaczem do ciasta kruchego(...)ręką połączyć składniki.Na koniec zagnieść ciasto i wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy. Masa serowa: Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę dodać kremowy twarożek, zmiksować . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać do masy serowej wlać śmietankę dodać miękkie masło oraz wsypać budyń, wlać rum i krótko zmiksować aby nie napowietrzać zbytnio masy.Wylać na kruchy spód, wstawić do nagrzanego
Wanilia i Kardamonmieszamy. Jajko wraz z mlekiem i olejem mieszamy. Łączymy składniki mokre i suche. Formę do pieczenia muffinów wykładamy papilotkami i nakładamy do nich po dwie łyżki ciasta. Wierzch muffinów posypujemy kilkoma kropelkami czekoladowymi (ok. 2 łyżeczki). Pieczemy w 200C przez 20 minut. Studzimy na kratce. insertCookd("966603b086382f61b03de05802336725
Emcia Pichciszczypta soli (dość duża) 130g mąki orkiszowej razowej (może być pszenna razowa) 1/2 łyżeczki cynamonu 60g cukru brzozowego Dodatkowo: 1-2 łyżki mleka (gdy ciasto jest za suche) Opcjonalnie: dla dekoracji użyłam płatków czekoladowych Delecta Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać sól, wbić jajko i powoli (stopniowo) wsypać mąkę. Na końcu ciasto połączyć z cynamonem. (Jeśli ciasto(...)mleka.) Całość owinąć w folię spożywczą i odłożyć na około 20 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykrawać z niego dowolne kształty. (Można podsypywać mąką.) Ciastka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Dodatkowo ciastka delikatnie posypałam płatkami czekoladowymi.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) 15-17 minut w 190 stopniach. (Brzegi powinny być lekko zarumienione.) Po ostudzeniu
Di gotujewody 2 duże śmietany kremówki 30% lub 36% (ok. 700 ml) 5 łyżek cukru pudru ok. 400 g truskawek Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 2 łyżki oleju * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Przygotowanie: Ciasto: 1. Masło, wodę i cukier (zostawić 2 łyżki cukru do białek) przełożyć do rondelka i zagotować. Przelać do misy miksera(...)dolny blat ciasta. Powtykać umyte i odszypułkowane truskawki (jak na zdjęciu obok, można gęściej) i przykryć pozostałą masą. Na koniec całość przykryć drugim blatem ciasta. Wstawić na parę godzin lub na noc do lodówki. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek oleju, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Polać wierzch
Domowa Cookierenka Agimasę. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na czekoladowy spód, na górze "układam" łatki z masy czekoladowej, która jest dość gęsta. Dodatki: 250 g wydrylowanych wiśni - świeżych lub mrożonych Na sernik z łatkami równomiernie wykładam wiśnie lekko wciskając je do masy. W tym cieście sprawdzą się właściwie wszystkie owoce sezonowe, które są kwaskowe w smaku. Można wykorzystać także truskawki(...)masy serowej i czekoladowej. Pieczenie: Temperatura - 170ºC Czas - 45-60 minut, do ścięcia masy twarogowej Sernik jest pyszny, nieprzesadnie słodki, ale naprawdę MOCNO czekoladowy. Wiśnie dodają kwaskowatości, dzięki czemu równoważą słodycz ciasta. To ciacho to idealne rozwiązanie na poniedziałkową chandrę i nie tylko. Wierzcie mi, po nim świat wydaje się piękniejszy, nawet gdy mieliście naprawdę parszywy dzień
Cooking Monsterwstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60-70 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i zostawić ciasto do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto można potraktować paskami polewy czekoladowej lub lukru. Smacznego
Ze smakiem bez glutenumasy dokładnie się połączą. Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy na to nasze ciasto, pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut aż się zarumieni na wierzchu. Ja swoje ciasto dodatkowo po ostudzeniu polałam czekoladowym ganache na które przepis znajduje się tutaj - - - > Ganache
Delusional Trinemaślane. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 70-75 minut. Jeśli po 50 minutach ciasto mocno się zarumieni przykryć je folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić i polać polewą czekoladową lub ja ja lukrem. Dziękuję Gosiu. Buziak
Kuchnia Pokoleńchwilę mikserem na najmniejszych obrotach. w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy na przemiennie warstwę herbatników i masę dyniową do wyczerpania składników. Wierzch ciasta ozdabiamy pokruszonymi ciastkami. Ciasto można dodatkowo udekorować polewą czekoladową tworząc tzw. "esy floresy". Przechowujemy w lodówce. źródło: przepis własny Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: ok. 45 minut plus chłodzenie Koszt przygotowania
Pobite gary BarbaryWitam po dłuższej nieobecności (niestety pochłonęły mnie studia i nauka :) Dzisiaj zaprezentuję Wam przepis na ciasto kokosowe z dżemem porzeczkowym. Robiłam je pierwszy raz w życiu
Czekoladowa muffinkaTak jak obiecałam wrzucam kolejny przepis na Wielkanocne słodkości. Tradycyjnie u mnie w domu nie mogło zabraknąć babki wielkanocnej.Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie nie zabiera
Czekoladowa muffinkaPierwsze urodziny bloga już za nami, ale na tort nigdy nie jest za późno. Poza tym dziś inna ważna uroczystość - Dzień Chłopaka. Wszystkim Panom życzę wszystkiego
Czekoladowa muffinkapodobnie do tego, co w pudełku. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania: smakuje podobnie, tylko.. dużo lepiej 🙂 Jest wiele przepisów na ptasie mleczko (głównie na ciasta), ale ten jest […] Artykuł Czekoladowe ptasie mleczko pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówka