Kiedy dwa lata temu przygotowaliśmy z mężem Wielkanoc u siebie w domu upiekłam babkę czekoladową i sernik. Teraz sytuacja się powtarza – święta też będą
Szybko Tanio SmacznieMocno czekoladowe, wilgotne bez nasączenia, o umiarkowanej słodyczy, a do tego delikatny rozpływający się w ustach krem czekoladowy - takie właśnie jest to ciasto tortowe. Zrobienie tortu jest pracochłonne, a takie ciasto nie wymaga od nas dużo czasu. Składniki: ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 - 3 łyżki kakao krem: 3 jajka
Kuchcik gotujestarte jabłka, bakalie lekko oprószone mąką i dokładnie wymieszać łyżką. Białka ubić i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Piec w 180 stopniach C ok 1 godziny. Po wystudzeniu ciasto oblać polewą czekoladową i dowolnie udekorować. Kategoria: Ciasta
kuchcikowniaczekoladowa tarta to wariant dietetyczny. ciasto: 3 żółtka i 1 jajko pół szklanki mąki kukurydzianej 9 łyżek otrąb owsianych 3 łyżki słodzika 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku ½ olejku waniliowego 7 łyżek mleka nadzienie: 3 łyżki mąki kukurydzianej ¼ szklanki wody 1.5 szklanki truskawek słodzik w proszku – kilka łyżek
Humanistka w kuchniKolejny mój drożdżowy wypiek, chyba szybko nie dam wam z nimi spokoju. Ciągle szukam nowych pomysłów na wykorzystanie ciasta drożdżowego. Tym razem postanowiłam wykorzystać pomysł, który
ciastkarnia na kruchym spodziemogłam przepuścić takiej okazji. Sernik z prawdziwego twarogu to jest to co najlepsze, niezależnie od dodatków które do niego dodamy. Ale jak dodamy do niego jeszcze migdały i czekoladowy spód al'a murzynek, to muszę przyznać, ze powstaje nam fantastyczny przepis! Kto z Was da radę mu odmówić? Nikt, kto lubi te smaki :) Szczegóły poniżej, częstujcie się :) Zapraszam(...)orzechów laskowych Sposób przygotowania sernika: Jajka ubić razem z cukrem na puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia połączyć razem z kakao i dodać do masy jajecznej. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do miski przełożyć twaróg i dwukrotnie
Słodkie PrzyjemnościCzekoladowy spód: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, wymieszać. Do masy maślanej dodawać partiami przesianą mieszankę mączną i śmietanę- na przemian. Gotową masę przełożyć do keksówki (lub małej tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągnąć wraz z papierem(...)rondla, zasypać cukrem i odstawić na około 15 minut, by puściły sok (owoce zamrożone odmrozić). Kiedy już puszczą sok, zagotować, następnie zagęścić mieszanką z mąki ziemniaczanej z wodą. Składanie: Czekoladowy spód przełożyć do foremki- w której się piekł- wyłożonej folią aluminiową lub folią przeźroczystą. Następnie ułożyć warstwę z masy mascarpone i włożyć do zamrażalnika na 5-6 godzin. Przed podaniem
Kraina Miodem Płynącadekoracji kuleczki czekoladowe (albo wiórki czekoladowe) Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: biszkopt : białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas ubijając powoli dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy go jeszcze ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku(...)proszku. Masę dobrze wymieszać przy użyciu robota kuchennego. Połowę masy wyłożyć na placek z masą truskawkową. Przykryć górną częścią placka i wyłożyć drugą część masy Milky Way. Całe ciasto udekorować czekoladowymi kuleczkami. Schłodzić ok 1h. Smacznego
Niezły Młynekroku miały być Święta bez keksa ... ale do głowy wpadł mi pewien pomysł i musiałam go zrealizować. Powiem tyle - nie żałuję ! Keks czekoladowo-bananowy, to najlepszy keks na świecie ! Składniki: ( na keksówkę długości 25-27 cm ) * 150 g masła o temperaturze pokojowej * 150 g cukru * 300 g mąki pszennej * 3 jajka * 2 nieduże banany * 130 g gorzkiej czekolady(...)składniki dokładnie się połączą, dodać rozpuszczoną czekoladę oraz pogniecione banany - zmiksować. Następnie wsypać bakalie ( te większe, jak np daktyle, morele i inne - posiekać ). Na koniec dodać mąkę - dokładnie wymieszać ciasto. Do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec 30 minut w 180 stopniach C, po tym czasie ciasto nakryć folią aluminiową i piec kolejne 30 minut. Upieczone, ostygnięte
kolorowotorcikowonajlepiej przez całą noc. Wówczas herbatniki przejmą wilgoć z kremu i staną się miękkie. Jeśli zamiast owoców wolisz czekoladę i bitą śmietanę, polecam Czekoladową chmurkę :) Czekoladowa chmurka - ciasto bez pieczenia
Trzeci talerzRolada tiramisu to świetna wersja deseru który wszyscy znają. Biszkopty nasączone kawą i likierem rumowym z czekoladą Victoria Cymes , Ekspresowe ciasto w formie rolady jest
Kulinarne Fantazje Mariolioknami upał więc zapraszam na pyszny sernik na zimno z jeżynami i borówkami, na kruchym ciasteczkowo - czekoladowym spodzie. Ciasto jest lekkie kremowe , wprost rozpływa się w ustach :) Sernik podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold - http://www.porcelanabogucice.pl
Sama słodycz i szczypta chiliFantastycznie mieć własny sad, czereśnie doskonale obrodziły więc zabrałam się za ich przetwarzanie. Był kompot, konfitura, pierogi no i oczywiście ciasta :) Na początek ciasto które zawsze
Słodka Kraina Wypiekównaprawdę godne polecenia. Wybrałam je ze względu na połączenia kokosa i czekolady, które ostatnio jest moim ulubionym. Poniżej oryginalny przepis oraz moje modyfikacje. Kokosowo-czekoladowe babeczki typu „cupcake” Składniki: Ciasto: 200 g miękkiej margaryny 200 g drobnego cukru 4 jaja 170 g mąki samorosnącej 30 g proszku kakaowego 160 ml kremu kokosowego (jeśli(...)pudru. Przyciąć końcówkę rękawa do dekoracji, nałożyć tylkę cukierniczą, o ile chcesz z niej skorzystać, i napełnić rękaw polewą. Wyciskać na babeczki, a następnie udekorować wiórkami czekoladowymi Moje modyfikacje: Użyłam do ciasta cukru trzcinowego. Dodałam ¼ łyżeczki aromatu kokosowego. Użyłam mleka kokosowego zamiast kremu kokosowego.Zamiast mąki samo rosnącej dodałam ½ łyżeczki proszku do pieczenia i 2/3 łyżeczki sody. Zmniejszyłam ilość
Mania Gotowania