łasuchowania. Jest to moja pierwsza babka drożdżowa ale na pewno nie ostatnia bo bardzo nam zasmakowała. Myślę, że świetnie się w niej sprawdzą zamiast rodzynek kawałki gorzkiej czekolady. Składniki: 50 g drożdży szklanka mleka 500 g mąki 3/4 szklanki cukru 60 g masła 3 jajka szczypta soli garść rodzynek sok z jednej pomarańczy i starta skórka Wykonanie: Drożdże
ciastkarnia na kruchym spodziestół. Ja życzę was smacznego jajka i do zobaczenia po świętach, odpoczywajcie i bawcie się. Pozdrawiam Mazurek z masą kajmakową http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2013/03/mazurek-z-masa-kajmakowa.html Babka ajerkoniakowa w polewie z białek czekolady http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2013/03/babka-ajerkoniakowa-w-biaej-czekoladzie.html Babka czekoladowo pomarańczowa http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2013/03/babka-czekoladowo-pomaranczowa.html Babka cafe latte http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2014/04/babka-cafe-late.html Babka kawowa http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2014/04/babka-kawowa.html Mazurek pomarańczowy http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2014/04/wielkanocny-mazurek-pomaranczowy.html Babka tulipan
ciastkarnia na kruchym spodziestopni + do dekoracji: 2 łyżki cukru trzcinowego, 2 plasterki mango ( przejdź do przepisu ) Sernik na zimno z Matchą Składniki: 150g herbatników maślanych 70g masła 2 tabliczki białej czekolady 700g serka do serników z wiaderka 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 2 płaskie łyżki herbaty matcha 4 płaskie łyżeczki żelatyny 1/2 szkl. wody ( przejdź do przepisu ) Źródła: E-Herbata Natura herbaty
My Culinary Artnią fajnie bawić. Oczywiście ze wzglądu na zbliżające się Święta Wielkanocne nie mogłyśmy się powstrzymać i zrobiłyśmy mały obrazek z bazi na górnej części tortu. Użyłyśmy do tego roztopionej czekolady w kąpieli wodnej i płatków migdałowych. Jak zrobicie coś fajnego, pochwalcie się swoimi dziełami na facebooku lub blogu i piejcie z dumy jak my, że stworzyliście takie cudo
Kolizje SmakówKrem: 330 ml śmietanki 36% 500 g mascarpone łyżka aromatu waniliowego 1-2 łyżki cukru pudru 4 banany Dekoracja: 3 opakowania ciasteczek Hit 1 opakowanie drażetek Mimi w mlecznej czekoladzie Przygotowanie tortu zaczynamy od upieczenia biszkoptów. Ubijamy białka z cukrem, a następnie dorzucamy żółtka. Do powstałej masy dokładamy przesianą mąkę i mieszamy delikatnie łyżką lub łopatką. Masę rozlewamy
Kolizje Smakówszybko dekorujemy. Ważny jest czas, żeby nasze banany nie ostygły zbytnio. Nasz ulubiony dodatek do cieplutkich bananów to zimne lody najlepiej waniliowe. Całość posypujemy cynamonem oraz polewamy odrobiną roztopionej czekolady. Powstaje nam pyszny deser godny najlepszych kawiarni
Kolizje Smakówpozostawiając nieco wyższe brzegi. Ciasto umieszczamy w zamrażalniku. W czasie kiedy spód się chłodzi przygotowujemy krem. Śmietanę kremówkę miksujemy na bitą pianę. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder oraz pokrojoną czekoladę. Chwilkę ubijamy. Wyciągamy ciasteczkowy spód. Nakładamy odrobinę kremu, a na to układamy banany. Skrapiamy je odrobiną soku z cytryny by nie ściemniały. Nakładamy pozostały krem formując półkole. Pozostałe ciasteczka kruszyny
Kolizje Smakówwraz ze swoim menago właśnie wróciła. :-) Wrażenia niesamowite! Szkoda, że tak szybko minęło. :-) Aga zajadała krewetki, ja rozsmakowałam się w kalmarach, a nasz menago zachwycał się churros z czekoladą. W drodze powrotnej miałyśmy jeden dzień w Belgii- zdecydowanie polecamy czekoladoholikom i fanom frytek. W dwóch słowach- było pysznie! A poniżej mała "kulinarna" fotorelacja. Zdjęcia pochodzą przede wszystkim
kuchnia do kwadratulubimy ;-) Przepis na 24 muffiny. Składniki suche: 400g mąki 6 łyżek kakao (prawdziwego :-) 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 pokruszone czekolady (60-70%) Składniki mokre: 2 szklanki mleka ( temperatura pokojowa ) 4 jajka 200g rozpuszczonego masła ( musi być wystudzone ) Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej, dokładnie. Powstałą "mokrą" masę wlewamy
kuchnia do kwadratuchwili znaczenia. Ważne jest to, że panforte na zawsze wpisał się we włoską tradycję bożonarodzeniową. Panforte występuje w dwóch wersjach: Panforte Nero , o ciemnym zabarwieniu dzięki dodatkowi kakao lub czekolady, z gorzką odmianą migdałów lub Panforte Margherita , o jasnym kolorze i delikatniejszym smaku, stworzone przez Enrico Righi w 1879 r. dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Panforte oznacza po włosku
Chilli Czosnek i Oliwamija się z celem, bo taki produkt nie będzie posiadał korzystnych właściwości zdrowotnych. A oto jak włoskie mamy przyzwyczajają swoje dzieci do charakterystycznego smaku oliwy - podają ją razem z czekoladą! - co wdzięcznie prezentuje nam nasza modelka, Asia z Hiszpania Portal :) Klarowność oliwy Najwięcej cennych właściwości mają oliwy niefiltrowane , zawierające małe fragmenty oliwek, które nadają oliwie mętny wygląd. Ale uwaga - Marco
Chilli Czosnek i Oliwarabarbaru zawsze robię wyjątek . Uwielbiam ten kwaśny smak wspaniale kontrastującą ze słodyczą deserów, zaś rabarbar jest dostępny zbyt krótko, abym mogła to zmarnować. Po finansjerkach z rabarbarem i białą czekoladą przygotowałam kolejny deser inspirowany francuską kuchnią - tosty francuskie z pieczonym rabarbarem . Tosty francuskie w swojej najprostszej formie to po prostu czerstwe pieczywo namoczone w jajkach i mleku i usmażone
Chilli Czosnek i Oliwadwóch smakach, w tym doszedł jeszcze trzeci - z kakao. Bardzo fajna alternatywa dla czekoladowych łasuchów, których myślę jest niemało a szczególnie dla dzieci, które szaleją na punkcie czekolady. Taka zdrowa słodycz. Mogą ją zajadać nawet łyżkami, wyjdzie im tylko na zdrowie. Składniki: - 1300g gotowych gęstych powideł (polecam ten przepis ) - 4 kopiaste łyżki dobrego ciemnego kakao (bez cukru) - 4 łyżki ksylitolu
Smaczne Zdroweramach akcji na FB Almette, postanowiłam przygotować przepyszne dietetyczne ciasto z jabłkami i brzoskwiniami pokazać, że można zrobić pyszne danie do którego nie trzeba używać masła, mąki czy czekolady, czyli produktów które same w sobie są już bardzo smaczne i bardzo bardzo kaloryczne. Dużo więcej kreatywności wymaga od nas stworzenie przepisu z produktów o niskim indeksie glikemicznym
SMYKWKUCHNIsię bardziej podoba. A ze śliwek robię też pyszne powidła - przy drobnych zmianach dodatków uzyskamy ciekawe smaki . Dla tych, którzy nie przepadają za śliwkami mam cudowną Tartę z czekoladą i orzechami ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza