teraz ciemne strony margaryny.... Otóż margaryna jest tłuszczem utwardzonym, metoda zwaną uwodornieniem tłuszczów a w ten sposób powstają kwasy tłuszczowe typu trans ...Kwasy te występują również w chipsach, paczkach, czekoladach, batonikach żywności typu Fast Food w daniach z proszku i wyrobach cukierniczych. Kwasy tłuszczowe typu trans przyczyniają się do zmniejszenia stężenia dobrego cholesterolu we krwi i zwiększa stężenie złego cholesterolu
NaKońcuJęzykazapewne spadek wagi byłby bardziej efektowny, natomiast uważam że lepiej jest grzeszyć raz na jakiś czas niż zrezygnować całkowicie z diety bo raz się wyłamałyśmy i zjedliśmy wielką czekoladę...To nic, błędy zdarzają się każdemu ważne że gdy zjemy coś nie dozwolonego SPALMY te kalorie aktywnie...ĆWICZMY i jeszcze raz ĆWICZMY, nie opierajmy się na samych dietach zwłaszcza tych eliminujących
NaKońcuJęzykapostąpić z budyniem...i ciasto będzie idealne dla glutenka... Składniki 2 opakowania herbatników po 200 gram puszka masy kajmakowej korówkowej 2 budynie waniliowe ja użyłam Delecta waniliowe z białą czekoladą 2 szklanki mleka ( moja była pojemności 250ml.) 3 łyżeczki cukru 500 ml śmietany min. 30% tł 3 łyżki cukru pudru 2 fixy do śmietany 150 ml. masła kakao do posypania
NaKońcuJęzykapolecam. Ciasto polałam polewą czekoladową, co jeszcze bardziej wzmocniło smak czekoladowego ciasta. Skł adniki: 15 dkg mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dkg cukru 10 dkg czekolady gorzkiej 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki kakao 1 jajko 1/ 2 szklanki wody 1 łyżeczka olejku waniliowego 1 szklanka malin Wykonanie: Masło z cukrem podgrzewamy, dodajemy
Gorący kąsektworzyć wersje smakowe ciasta, np. biszkopt pomarańczowy, kakaowy itp. Biszkopt (ostudzony) kroimy na blaty, nasączamy alkoholem i wedle gustu przekładamy owocami, dżemem lub bitą śmietaną. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą, galaretką owocową lub kremówką i owocami. tiramisu
prawdziwe jedzenieBardzo aromatyczne ponieważ krem jest połączony z konfiturą różaną , płatki z konfitury zanurzone w kremie w momencie „przegryzania” nadają całemu ciastu bardzo oryginalny charakter (można porównać do kawałków czekolady w Straciatelli). Do tego biszkopt nasączony ponczem z cytrynówki delikatnie zaostrzającym całe ciasto, które polane jest jogurtem również dla zaostrzenia smaku i udekorowane kandyzowanymi płatkami róż. BISZKOPT 4 jajka
RAROSSAszklanka przecieru z dyni * 100 g czyli szklanka mąki pszennej typ 1850 graham * 100 g płatków owsianych * 30 g otrąb orkiszowych * 200 g w sumie: rodzynek, suszonych moreli, gorzkiej czekolady (kilka kostek), daktyli i kandyzowanej skórki pomarańczowej * 100 g orzechów - dałam nerkowce, laskowe i włoskie * jajko duże * 100 g masła stopionego * 1/2 łyżeczki cynamonu * 1/3 łyżeczki imbiru * 1/2 łyżeczki proszku
Zdrowa Kuchnia Sowywłaśnie do tego celu! A ponieważ książka jest kulinarna nie mogło w niej zabraknąć przepisów. Można powiedzieć, że jest to prawdziwa encyklopedia "drobnych" wypieków . Ciastka, ciasteczka z czekoladą i bez, na choinkę i pod choinkę ;) Jednak jak sama nazwa wskazuje na "słodkie i słone". A więc nie tylko różnego rodzaju wypieki, których w książce jest naprawdę sporo, ale także
Kraina Tysiąca Smakówmusi być pyszne... :-) Składniki: - schłodzona śmietana kremówka 30% (u mnie ok.400ml) - truskawki (ilość dowolna) - najlepiej schłodzone - beza (u mnie ok 1/3 blatu bezowego ) lub kupne beziki - płatki czekolady (u mnie słodzone ksylitolem) Śmietanę ubić w misie miksera na sztywno (uważać by nie powstało masło). Bezę połamać na mniejsze kawałki. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na kawałki (ja miałam malutkie
Smaczne Zdrowesoku dolać czystą wodę- tyle co połowa powstałego soku. Zagotować i rozlać do butelek. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 3 minuty. Do pozostałych owoców dodałam 200g stopionej gorzkiej czekolady i przełożyłam do słoiczków. Będę miała na zimę pyszny dodatek np. do budyniu
Z miłości do słodkościekosystem. Piernik będziemy piec najpóźniej jakieś 8 dni przed Bożym Narodzeniem. Skoro w centrach handlowych są już choinki, a w promocji w Tesco świąteczne Mikołaje z czekolady, nie mam innego wyboru jak dorzucić to: insertCookd("ee597198cfb0c729b858ceeb1f9566c7
sama złodyczmarzenia o zgrabnym tyłku skłoniły mnie do przygotowania batoników, które mają chociaż odrobinę osłodzić mi cukrowy odwyk. Jak zwykle nie potrwa on pewnie szczególnie długo, jednak kompletny brak czekolady wywołałby pewnie mały armagedon. Jeśli szukacie szybkiej w przygotowaniu, zdrowej przekąski - dobrze trafiliście! Składniki: 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki zarodków pszennych 3/4 szklanki pestek słonecznika 3 szklanki odżywki białkowej pół
sama złodyczMini serniczki na zimno z karmelem Ostatni przepis na sernik na zimno z czekoladą, dał mi spory fundament pod ten pomysł na serniczki. Jeśli tak łatwo po rozgrzaniu naczynia jest wyjąć sernik to tak samo można zrobić zagłębie w środku kieliszkiem. W powstał pomysł na serniczki z płynnym nadzieniem w środku. A jak nadzienie to ciężko znaleść coś lepszego niż
zjem to blog kulinarnyŻeby nie było podzielone po równo ;-D heheheh.... SKŁADNIKI: - 1 margaryna - 1/2 szklanki mleka -1,3 szkl cukru - 4 czubate łyżki kakao - 100 g czekolady mlecznej - 4 jabłka - 5 jaja - 2 szklanki mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - cynamon Na wierzch brownie: -migdały, płatki kokosa, wiórki kokosowe Wykonanie: W rondelku rozpuszczamy: margarynę, cukier, kakao, mleko. Mieszamy aż składniki się
SMYKWKUCHNIosączyć. Owoce ułożyć na cieście . Galaretkę wymieszać ze szklanką zalewy brzoskwiniowej , zagotować połać po cieście. posypać migdałami. Brzegi posmarować ubitą śmietaną. Dodatkowo można ozdobić strużkami gorącej czekolady. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewy