Przygodę ze ślimaki zaczęłam od konkursu „ zerwane”, na który wysłałam przepis faszerowane kwiaty cukinii , zorganizowany w ramach Europejskiego Festiwalu Smaku . Nagrodą była wizyta na farmie ślimaków Snails Garden :), gdzie zobaczyłam jak przygotować ślimaki*. 70 g szalotki, sól, cukier, 300 g obranych ślimaków**, 2 ząbki czosnku, 150 ml białego wytrawnego wina, 300 ml mocnego bulionu, 1/3 natki pietruszki, 140 g niedużych(...)potraw ze ślimaków. W restauracji Finka leżącej na polu golfowym Sand Valley golf resort . Ja przygotowałam ślimaki smażone . Kamila z ugotowane pozamiatane , razem z Mariolą Skalmowską przygotowała pieczarki faszerowane oraz bruschettę ze ślimakami na ostro, według przepisów z książki „ Ślimaka podróż kulinarna ”. Jola z kulinarne przygody przygotowała ”tartę”/placek drożdżowy z farszem, z kaszą gryczaną i ślimakami, przygotowanym
królestwo garówwzględnie smaczne posiłki. Kilka rzeczy mnie mile zaskoczyło, co do innych miałam uwagi. Jedzenie było dobrej jakości, urozmaicone, były dania, których samej nie chciałoby mi się robić np. faszerowana papryka, cukinia czy kotlety z kalafiora i kiszonej kapusty. Posiłki były urozmaicone. Dla mnie absolutnym mistrzem był ich zakwas buraczany, który nie wiadomo dlaczego nie znalazł się w torbie weekendowej(...)pewno bardziej ekologiczne i zdrowsze rozwiązanie. Podsumowanie W skali 1-5 dietę warzywno-owocową w Akuku oceniam na 4/4- Ogromny plus za koktajle i zakwas buraczany. Dobre sałatki i faszerowane warzywa. Uważam, że warzywa powinny być al dente, więcej świeżych warzyw i ziół, trochę bardziej urozmaicone śniadania, zupy kremy - do dopracowania. Czy skorzystam ponownie z diety pudełkowej? Myślę
Cytryna&Co.przyprawach i oliwie 16. Halvas - pomarańczowy/cytrynowy deser z kaszy manny 17. Pasta Elias - pasta z oliwek 18. Boureki - warzywna zapiekanka z ziemniaków i cukinii 19. Graviera - tradycyjny kreteński długodojrzewający ser żółty wytwarzany z mleka owczego lub owczo-koziego. 20. Tsigariasto - jagnięcina w sosie z wina Inne greckie, tradycyjne dania, które warto(...)obsługa. Jedliśmy sałatkę grecką, pierożki kalitsounia, mousakę, sfakian pie, tosty i wszystko było bardzo smaczne. Violakis 1967 - miejsce co do którego mam mieszane uczucia. Bardzo dobre dolmades i faszerowane kwiaty cukinii, bardzo dobra ośmiornica w occie i obrzydliwa jagnięcina, która albo nie była naszymi smakami albo po prostu była okropna. Nie wiem, to była nasza pierwsza styczność z tym mięsem
CzarnawisienkaCukinia wypełniona po brzegi pieczarkowym risotto zapiekana z serem. Prawda że brzmi pysznie zapewniam że i tak smakuje! Tylko kilka prostych składników i możemy przygotować pyszny
Andzia PichciSzaszłyki z roladek Najlepszy pomysł na danie z fileta kurczaka, soczyste, chrupiące roladki faszerowane pieczoną cukinią i szynką, przygotowane w formie szaszłyków. Obok tego dania nikt nie przejdzie obojętny, a goście będą zachwyceni. Spróbuj i przekonaj się sam. czytaj
Kulinarna ChwilaPrzepis cukinia Przepis cukinia z mięsem i ryżem smażona na patelni z sosem pomidorowym. Poste danie jednogarnkowe z cukinią i mięsnym nadzieniem. Jak zrobić cukinię z gołąbkowym nadzieniem? Przepis na cukinię z mięsem i ryżem jest prosty, a wykonanie szybkie. Bez piekarnika, bez jakiś urządzeń. Aby przygotować fajne i smaczne danie z cukinią wystarczy nóż, patelnia, mięso mielone, ryż, przecier(...)przyprawy. Jak zrobić cukinię z mięsem ? Cukinia smażona na patelni z sosem pomidorowym to przepis na cukinię z ryżem i mięsem. Pomysł na smaczny obiad. Cukinia co jeszcze można z niej zrobić? Przepis cukinia Cukinia jest warzywem bardzo uniwersalnym. Doskonale smakuje z każdym mięsem, a przepis cukinia z mięsem można także zrobić z piekarnika. Czy zrobimy cukinię nadziewaną kurczakiem, indykiem
Dieta moja pasjanowy produkt (w tym przypadku spirulina) lub chcę zrobić coś z niczego (diety eliminacyjne). Większość dań okazuje się sukcesem jednak niekiedy kończą się klęską. W tym wypadku faszerowana kuskusem cukinia. Dodatek spiruliny dodał jej rybiego posmaku a podprażone ziarna słonecznika chrupiącą konsystencję przez którą miało się wrażenie, że gryziesz ości... Porażka? Tak, jednak przełknęliśmy ja wspólnie. Chociaż nawet z ketchupem
wysmienityZapiekane pomidory z mozarellą to bardzo szybka przystawka na ciepło. Już nie musimy bać się niespodziewanej wizyty gości. Przystawka jest bardzo lekka i pożywna, zatem idealnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Faszerowane mięsem cukinie zaspokoją każdy, nawet największy głód. Przekonajcie się sami. Składniki: 3 średnie cukinie pół woreczka ryżu 30 dag mięsa mielonego z szynki 2 pomidory żółty ser sól, pieprz olej słodka i ostra papryka majeranek Przygotowanie: Cukinie myjemy, odcinamy końcówki, przekrawamy po długości na pół i wydrążamy środek. Następnie solimy i układamy na wysmarowanej
Krokusowy DomPomysł na śniadanie – jajecznica i szparagi to pożywne i bardzo smaczne danie, które możemy być świetnym pomysłem na weekendowe, późne śniadanie. Najlepiej jest je przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ten pomysł wielu z Was zszokuje, jednak część osób uważa go za pyszne danie śniadaniowe. Jajecznica z ketchupem, podana na chrupiącym toście to coś oryginalnego :) Sprawdźcie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!chwilę dusimy, wsypujemy kaszę i zalewamy białym winem. Przykrywamy i popijając resztę schłodzonego wina, wydrążamy przekrojoną na pół cukinię. Solimy ją i przez chwilę odpoczywamy. Odlewamy sok z cukinii i faszerujemy ją ugotowaną kaszą z kurkami. Posypujemy parmezanem i zapiekamy
Cytryna&Co.Polędwiczki wieprzowe w porach to wbrew pozorom bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Polędwiczka jest bardzo delikatnym mięsem więc musimy pamiętać aby w odpowiedni sposób je przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sezon cukiniowy trwa, więc warto z niego korzystać. U nas dzisiaj na obiad faszerowana kuskusem cukinia :) Składniki: - 3 małe cukinie - 100 g kuskusu - 1/2 l bulionu - 200 g pokrojonej mozzarelli - 6 pokrojonych w plasterki zielonych oliwek - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - kilka kropli tabasco i maggi do smaku Przygotowanie: Cukinie obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy. Kuskus zalewamy zagotowanym bulionem, dodajemy
Zainspirowana w kuchniMagda Co tak zjawiskowo prezentuje się na talerzu? Toż to przecudnej urody faszerowane okrągłe cukinie, które w smaku są jeszcze lepsze niż wyglądają. W środku znajdziemy mięsny farsz i ciągnące się wąsy z sera. Danie do całkowitego zjedzenia – tak pieczona cukinia jest soczysta, idealnie miękka a od środka przesiąknięta smakami z farszu. Każda cukinia to mała bomba smakowa. Składniki
Smaczna Stronamieć tutaj dla Was przepisy na grillowe smakołyki. Zaczynamy od czegoś nieco mniej typowego, bo bezmięsnego. A wiadomo, że grill to raczej bardziej z mięsem się kojarzy. Ale faszerowana grillowana cukinia jest tak dobra, że jednak warto o niej wspomnieć i zrobić jej trochę miejsca na grillu obok kiełbasy i karkówki. Ot, taka mała odmiana od tego co zwykle robimy
Marder&Marder ManufacturePomimo słabego lata cukinia rośnie w ogródku :) Cukinia niezwykle smaczna jest :) gdy dodamy to co lubimy :) Jak widać cukinię kroimy na małe wałki, wybieramy łyżeczką nasiona
chleba naszegoPrzygodę ze ślimaki zaczęłam od konkursu „ zerwane”, na który wysłałam przepis faszerowane kwiaty cukinii , zorganizowany w ramach Europejskiego Festiwalu Smaku . Nagrodą była wizyta na farmie ślimaków Snails Garden :), gdzie zobaczyłam jak przygotować ślimaki . 500 g ślimaków w skorupkach* 3 łyżki masła, 2 cebule, cukier, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżki posiekanego rozmarynu, 15 g grzybów suszonych, 250 ml kaszy pęczak
królestwo garów