kocham Hamburgery :), ale nie takie z sieciówek co ze zdrowym posiłkiem nie mają nic wspólnego. Jestem mięsożercą i tego nie da się ukryć. Ale mięso powinno być odpowiednio przygotowane i co najważniejsze wysokiej jakości. Dlatego do burgerów tylko mięso 100% wołowe (lub jeśli ktoś lubi wołowo - wieprzowe), bez ulepszaczy i wypełniaczy. Również ważne jest jego pochodzenie, sposób przechowywania oraz data(...)ważności. Pamiętajcie o tym, bo kiepskie mięso to nie tylko kiepski smak. A z innej bajki to ja burgery kocham w bułce (przepis na domowe bułki znajdziecie tutaj ), ale jeśli z jakiś powodów je jecie pieczywa to można ten składnik pominąć Domowe Burgery Wołowe Danie Dania główne Kuchnia Amerykańska Porcje 4 porcje Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania
Wypieki i RumieńceJest u nas ‘’Jego’’ deser czyli 3 gałki lodów bakaliowych zalanych właśnie tym mlekiem z tubki. *Ja poprosiłam o jedną gałkę.. Przesłodki, przesmaczny deser dla każdego łasucha.* Oprócz hamburgera i deseru mamy też ‘’Jego’’ przysmak - wołowinę w sosie seczuańskim, która jest tak ostra, że ja jej nie zjem, choć sama ją robię (śmiech). U nas i tak stopień ostrości(...)smażona. Nic nie robimy na zapas więc może trzeba czekać na to troszkę dłużej niż gdzie indziej. Jeżeli ktoś powie, ze nie chce danego mięsa z ryżem to dostanie z kaszą. Wszystko można zamówić w wersji mniej ostrej lub bardziej, wedle upodobań. Pan Zdzisław jadał głównie wołowinę, nie pił alkoholu. W menu jest też drink, oczywiście bezalkoholowy, czyli
Czarnawisienkałopatkę wielofunkcyjną z otwieraczem do kapsli, widelec, szczotkę do grilla, szczypce, szpikulce do szaszłyków (2 szt.) oraz widełki (8 szt.). Cena: 139 zł Gdzie kupić: www.ministerstwogadzetow.com Prasa do hamburgerów RED Prawie 18. proc. Polaków lubi burgery z grilla. To małe urządzenie ułatwi przygotowanie burgerów – mięsnych i warzywnych. Prasa składa się z wyjmowanego dna i pokrywki z przyciskiem. Dzięki temu(...)Obowiązkowy przyrząd grillowy dla jaroszy. Pra36 proc. Polaków lubi grillowane ryby. Pięciopozycyjna, odczepiana rączka zapewni komfort w czasie przygotowania ryb. Rusz można swobodnie obracać, a dzięki zaciskowi jedzenie nie wypadnie. Z jego pomocą przygotujemy także warzywa i mięso. Cena: 86 zł Gdzie kupić: amplant.pl Pojemnik próżniowy do marynowania VACU VIN Taki pojemnik przyda się nie tylko do przygotowania
My Chcemy JeśćDietetyczne burgery przyrządzone z mięsa indyczego to zdecydowanie zdrowsza wersja hamburgerów i dobra propozycja na szybki obiad.Składniki:6 bułek hamburgerowych np. z TEGO przepisu850 g mielonej piersi z indyka5 łyżek startego parmezanułyżka suszonych ziół prowansalskichsól, pieprz2 pomidory2 ogórki konserwowesałatasos barbecueDo mięsa dodać parmezan i zioła prowansalskie, doprawić pieprzem, solą i dokładnie wymieszać. Uformować sześć płaskich okrągłych placków(...)przez chwilę. Następnie ułożyć na każdej sałatę, 2 plastry pomidora, usmażonego burgera, sos barbecue i 2 plastry ogórka. Przykryć drugą połową bułki i podawać. Aby burger się nie rozpadł, można go "spiąć" wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków
wyzwania kuchennetylko morza, z jakich pozyskuje się wodę do produkcji soli zwanej potocznie ‘morską’, dają różne rodzaje soli, o różnym kolorze, fakturze i składzie chemicznym. Z jednego litra wody morskiej można uzyskać około 35g soli. Jedna z ostatnio ‘modnych’ soli – uznawana za najzdrowszą sól himalajska , pochodzi ze wschodniego pasa Karakorum z Pakistanu. Zbadano, że zawiera około 84 składniki mineralne(...)temperatury suszenia, bo spalicie czosnek. • SÓL Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM – do dań z ryb i owoców morza, idealna do ziemniaków smażonych i frytek, risotto. Świetna do jagnięciny i mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Myjemy dokładnie cytrynę najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się z owocu utrwalającego wosku, osuszamy. Odcinamy nożem lub zesterem samą skórkę, bez albedo. Skórkę mielimy
Karo in the Kitchenmałą kostkę i smażymy na patelni aż się zeszkli. Zeszkloną i lekko przestudzoną cebulę dodajemy do mięsa i całość mieszamy. Formujemy 5 kulek. Każdą kulkę spłaszczamy tak aby była wielkości naszej dłoni, upewniając się, że burger nie jest za cienki. Tak przygotowane hamburgery smażymy na 3 łyżkach oleju (bądź na kawałku papieru do pieczenia na suchej patelni - wersja FIT). Kotlety(...)zachowamy ich soczystość. Podczas ostatniej minuty smażenia kładziemy po plasterku sera na każdym kotlecie. Ogień zmniejszamy na najniższy i smażymy kotlety dodatkowe 2 minuty aż ser się roztopi. Można tez przykryć patelnie przykrywką, w ten sposób ser rozpuści się szybciej. Bułki do hamburgerów przepoławiamy i kładziemy obie połówki na brytfance środkową częścią bułki na wierz. Pieczemy w piekarniku przez
Klasyka Gotowaniahamburgerów 4 sztuki, mięso mielone wołowe 60 dag, jajka 1 sztuka "L", musztarda sarepska 2 łyżki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony - szczypta, sałata 4 liście, cebula 1 sztuka, pomidory 2 sztuki, majonez 4 łyżki, ser żółty 4 plastry, keczup - ile potrzeba mielone wołowe dokładnie wyrobić na kleistą masę z jajkiem, musztardą, kucharkiem ,pieprzem, uformować 4 hamburgery(...)cienko olejem i mocno rozgrzać, smażyć rumiane hamburgery, na koniec pod przykryciem na średnim ogniu dusić z 5 minut raz je obracając przekrojone bułki w piekarniku podpiec z 5 minut w 200 C na termoobiegu, ciepłe 4 połówki posmarować keczupem dodać sałatę, gorący hamburger, plaster sera, pomidory, cebulę, majonez, nakryć połówkami, można włożyć patyczki szaszłykowe, aby bułki się trzymały
W Mojej Kuchni LubięCzasami, choć na szczęście dość rzadko :), nachodzi nas wielka ochota udać się do jakiegoś fast food’u na tłuste hamburgery z mięsem niewiadomego pochodzenia i frytki smażone na starym oleju. Wczoraj również naszła nas taka ochota. Usiłowałyśmy ją stłumić w sobie... dość bezskutecznie. Dlatego też znalazłyśmy pośrednie rozwiązanie. Przyrządziłyśmy sobie w domu frytki z fishburgerem. Wprawdzie ze sztuczną bułką(...)ryby i sałaty:) Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 bułki 2 plasterki żółtego sera 2 liscie sałaty* 4 paluszki rybne majonez (lub ketchup według uznania :)) *można dorzucić wszelki ulubione warzywa np. pomidor lub ogórek Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celcjusza. Wkładamy paluszki rybne na 10 minut. W tym czasie myjemy sałatę i rozkrajamy bułki
Kolizje Smakówsosie pieczarkowym, ale pyszne są również w sosie koperkowym. Wczoraj były na obiad, a dzisiaj na śniadanie Monika robiła sobie hamburgery. Składniki na 6 porcji: Klopsiki • 750 g mięsa mielonego z indyka • 2 jajka • 2 kajzerki • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • bułka tarta(...)ciepłej wodzie, gdy zmiękną mocno odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. • Cebulę dodać do mięsa, wymieszać z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, bułką, solą, pieprzem i natką pietruszki. • Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać 2 łyżki bułki tartej. • Z masy mięsnej formować mokrymi rękoma okrągłe pulpeciki. Z tej porcji wychodzi
To co kochamsklepie, jeśli nie macie takiej możliwości można kupić gotowe wcześniej zmielone. Szalotkę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć. Mięso połączyć ze wszystkimi płynnymi składnikami marynaty i wyrabiać do momentu połączenia wszystkich składników. Na koniec dodać szalotkę i wymieszać. Możecie dowolnie modyfikować proporcje składników marynaty, tak by uzyskać pożądany smak. Gotowe mięso odstawić. 2. Cebulę pokroić w cienkie piórka(...)dusić do momentu aż alkohol odparuje, a całość przybierze konsystencję marmolady. Jeśli otrzymany chutney jest zbyt słodki, dodać sok z cytryny lub ocet balsamiczny. 3. Z mięsa uformować 4 duże płaskie hamburgery. Moje były grubości około 1,5 cm. Piec w grillu elektrycznym przez 3 min lub na patelni po 3 minuty z każdej strony. ( Im grubszy hamburger
DefinicjaSmakułyżeczka soli i pieprzu ( jeśli ktoś lubi pikantniejsze lub bardziej słone to można dodać więcej) - cebula średniej wielkości ( bardzo drobno posiekana, można zmielić ja w blenderze) Wszystkie składniki mieszamy w misce, z gotowego mięsa formujemy kulki i na torebce foliowej lub folii spożywczej rozwałkowujemy na bardzo cienkie kotlety 1 cm grubości. Gotowe kotlety wkładamy na foli lub torebkach(...)zalewie z pewnego dobrze znanego niemieckiego dyskontu i zamiast octu winnego dodałam pół łyżeczki tej zalewy z ogórków :) dodatkowo potrzebne będą: - ogórek konserwowy - sałata rzymska lub lodowa - bułki do hamburgerów - ser topiony w plastrach Cheddar sałatę kroimy w paski, a ogórki w plasterki. PRZYGOTOWANIE: Wyjmujemy nasze kotlety z zamrażalnika i smażymy na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu, kotlety same wytopią
Zainspiruj się kuchniąniż tak często używany na steki antrykot. Nie wiem nawet czy nie lepszy, bo moim zdaniem chyba bardziej wszechstronny. Bavette jak już napisałam można grillować w całości, smażyć w całości lub plastrach, piec. Idealne mięso do woka. Dobrze jej robi krótkie marynowanie – np. w marynacie na bazie oliwy i sosu Worchestershire czy sosu sojowego i octu balsamicznego. Do podania(...)minut, przewracamy na drugą stronę, włączamy termoobieg i jeszcze 15-20 minut pieczemy (sprawdzajcie, czy już miękkie w środku a z wierzchu chrupiące). Jako dodatek – to co pyszne w hamburgerach, czyli karmelizowana czerwona cebulka. Obieramy dużą cebulę, kroimy ją w równe, półcentymetrowe plastry. Na patelni rozgrzewamy olej – mniej więcej tyle, żeby sięgał do połowy wysokości plasterka. Wsypujemy pełną łyżkę cukru
Karo in the Kitchentutaj z cudownymi grubymi frytkami i ostatni przepis który zyskał ponad 2 000 wejść. Zawsze przygotowując hamburgera skupiałam się na składnikach, dzisiaj przyłożyłam się do samego mięsa - wyszło cudowne lekkie, puszyste i niesamowicie aromatyczne. Przepis na burgera podobno Jamiego. Polecam baaaaaardzo! Składniki: BURGER: 500g mięsa mielonego (w oryginalnym przepisie wołowe, ja wykorzystałam wołowo - wieprzowe) 1 duża czerwona cebula 2 łyżki(...)podsmażony boczek dużo sera sałata plaster pomidora ogórek duuuużo cebuli sos tatarski ketchup pikantny WERSJA DAMSKA: sałata 2 plastry pomidora ogórek troszkę dymki sos tatarski ketchup łagodny SOS TATARSKI (można przygotować własny, można skorzystać z już gotowego, ja zrobiłam własny): W proporcjach 1:1 siekamy drobno pieczarki marynowane, cebulę, ogórka konserwowego. Dodajemy śmietanę i majonez, doprawiamy. No dobra
Brzuszki Łakomczuszkipłatków kukurydzianych6 łyżek bułki tartej1,5 łyżki mąki pszennejbułki do hamburgerów (gotowe lub np. z tego przepisu)sałata lodowasos chilimąka jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mlekaolej do smażeniaKurczakburgery - Sposób przygotowania:Bułkę namaczamy w mleku przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie ją odsączamy. Umyte mięso mielimy wraz z czosnkiem, dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. Łączymy(...)przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia (z obu stron)**.Każdą bułkę przekrawamy wzdłuż. Na spód kładziemy usmażonego kurczaka, na niego dajemy poszatkowaną sałatę, polewamy sosem chili, a następnie przykrywamy górną częścią bułki.*gdy masa okaże sie "za rzadka" można dodać więcej bułki tartej**ważne aby nie "przesmażyć
Słodka Strona