ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:149/728)

Lody kokosowo – śmietankowe i owocowe z foremkami ZOKU 101

Dostałam ciekawe, urocze foremki do lodów marki ZOKU i chociaż pogoda zimowa nie zachęca do jedzenia lodów, to musiałam je wypróbować :). Przygotowałam proste, smaczne lody kokosowo – śmietankowe i jagodowo – malinowe, jak sorbet. Zamiast cukru użyłam syropu z agawy, ponieważ takie proste, domowe lody są z nim smaczniejsze. Część lodów zrobiłam również pół na pół; pół kokosowych i pół

Mała Cukierenka
Kawowy tort bezowy z granatem 155

masa 125 g serka mascarpone skórka otarta z 1 cytryny i sok 50 g cukru pudru do dekoracji 1 duży granat  strata gorzka czekolada (1-2 kostki) Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę, stopniowo dodajemy po jednej łyżce cukier puder, jak białka ładnie zaczną błyszczeć dodajemy ocet, mąkę kakao

Niezły Młynek
Sałatka z wędzonym kurczakiem + film 317

ciekawym pomysłem na domowe przyjęcia. Wędzony kurczak idealnie komponuje się z papryką, marynowaną cebulką, kukurydzą i serem fet a dodatek sosu majonezowo- jogurtowego sprawia że sałatka zyskuje bardzo ciekawy smak.   składniki na 4 porcje 250 g wędzonego kurczaka 250 g sera feta 1 czerwona papryka puszka kukurydzy 150 g marynowanych cebulek

Smakowite Dania
Quiche serowe z boczkiem 145

roztopionego masła 1 jajko szczypta soli masa 200 g wędzonego boczku 3 jajka 250 ml śmietany 30% 150 g sera cheddar  sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie  tutaj  Przygotowanie: Do miski odsypać pół szklanki mąki, dodać 0,5 szklanki ciepłego mleka, drożdży i 1 łyżkę cukru, zamieszać i odstawić

Niezły Młynek
Raw Food Janek Paszkowski - recenzja książki 178

potrafi zdziałać cuda i świetnie się po niej czuje. Nie przekonuje też, że trzeba w 100% na nią przejść i tylko tak jeść, ale że może być to ciekawe urozmaicenie naszego menu i że warto choć w części dań z niej korzystać, aby poczuć się lepiej. Kolejny rozdział to opis niektórych składników użytych w przepisach w książce. Pewnie

Parowar Faceta
Pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi 128

bardziej zwarty można dodać kaszę mannę. Przygotować swoje ulubione ciasto na pierogi . Można ulepić zwykłe pierogi lub uszka, jak nam wygodniej. Podawać skropione olejem lnianym . Bardzo smaczne i ciekawe bezmięsne pierogi. Połączenie kaszy gryczanej, grzybów, tymianku....warto spróbować. Takie pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, orzechami laskowymi, tymiankiem i oczywiście sosem sojowy Kikkoman ugotowaliśmy pod okiem Sebastiana Gołębiewskiego, podczas

królestwo garów
Płonący shot B52 222

Opis: Shot blue nut to bardzo ciekawe połączenie malibu z sokiem ananasowym oraz likierem blue curacao. Składniki: 1/3 Kahlua 1/3 Baileys 1/3 Triple Sec ( ja używam cointreau) Sposób wykonania: Na początek do naszego kieliszka nalewamy 1/3 likieru kawowego Kahlua Jako drugą warstwę naszego shota nalewamy 1/3 likieru irlandzkiego Baileys Ostatnia warstwa naszego shota to 1/3 likieru Triple

Drinkologia
„Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na jesień”, Beata Pawlikowska - recenzja 174

ciele. Po drugie – częściej gotuję zupy i dania jednogarnkowe, za którymi w innym okresie nieszczególnie przepadam. Kiedy sięgałam po jesienne przepisy z kuchni Beaty Pawlikowskiej liczyłam więc na ciekawe, zdrowe i warzywne propozycje z tych właśnie kręgów. I nie przeliczyłam się. W zgodzie z wyznawaną filozofią autorka proponuje czytelnikom wykorzystanie produktów sezonowych, najlepiej z ekologicznych upraw. Na dodatek

Życie zamknięte w smaku
ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY A'LA GROCHÓWKA 291

jest zdecydowanie lżejszą alternatywą dla ciężkiej, tradycyjnej grochówki. Dodatek wędzonych żeberek i majeranku sprawia, że jedząc zupę nie czujemy właściwie różnicy w porównaniu z grochówką. Jedynym minusem jest nieciekawy kolor zupy, taki trochę szaro-bury, ale zaręczam, że już po pierwszej łyżce zapominamy o kolorze, bo smak zupy jest przepyszny :)) Zupa gotuje się bardzo szybko, co jest

Walijskie Pichcenie
Koktajl szpinakowy z ananasem i kiwi 200

zdrowie :) 6 porcji Składniki:  1 duży ananas (obrany i z wyciętym środkiem) 3 kiwi 250 g świeżego szpinaku 200 ml mleka kokosowego 200 ml wody Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ananasa kroimy w dużą kostkę i blendulemy, dodajemy szpinak i kiwi, blendujemy dodajemy mleko kokosowe i wodę. Jeżeli chcecie możecie dodać miód do osłodzenia. Ja trafiłam

Niezły Młynek
Ziemniaczana sałatka po moskiewsku 139

Przygotowania do sałatki zajęły najwięcej czasu lecz sama końcówka to kilka minut i gotowe. Głównymi składnikami sałatki po moskiewsku to oczywiście ziemniaki i dla kontrastu ogórki konserwowe – ciekawe połączenie. Sałatka po ustawieniu na stole zniknęła w […] The post Ziemniaczana sałatka po moskiewsku appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Faszerowane pieczarki portobello 123

pieczarek portobello 100 g mięsa wołowego 1 dymka pęczek szczypiorki 1 chilli 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku  150 g sera cheddar 1 łyżka masła Ciekawe rozwiązania znajdziecie   tutaj  Przygotowanie: Pieczarki myjemy i osuszamy. Na patelni podsmażamy na maśle mięso, dodajemy posiekany czosnek, chilli i dymkę. Następnie dodajemy przecier i mieszamy. Wszystko przerzucamy

Niezły Młynek
Pasta z pieczonej papryki, sezamu i masła orzechowego 157

moim blogu znajdziecie ich ogromną ilość pod tymi linkami: pasty na kanapkę , smarowidła i kremy na słodko . Tym razem istotną rolę gra tu pieczona papryka i masło orzechowe. Ciekawe połączenie, prawda? Tylko spróbujcie! Ponadto świetnie sprawdza się jako sos do makaronu! :) Składniki: - 4 czerwone papryki - 2 kromki chleba (u mnie żytni, pokrojony w kostkę) - 2 łyżki sezamu

Be Fit Be Strong
Podróże kulinarne- kurczak po tajsku 157

papryki. Sztuka kulinarna Tajlandii kształtowała się pod wpływem kuchni chińskiej oraz indyjskiej, mimo to jest bardzo oryginalna dzięki użyciu własnych składników: mleczka kokosowego, trawy cytrynowej, imbiru, limonki. Co ciekawe, papryka została przywieziona z Portugalii. Kuchnia tajska jest bardzo zróżnicowana- od smaków delikatnie aromatycznych do piekielnie ostrych- niektóre z potraw należą do najostrzejszych na świecie. Jak dla mnie, ogromnym

Wrzosowa Polana
Potrawka z Cielęciny, czyli Cielęcina w Sosie Maślanym z Żółtkiem 144

pierwszy jadł cielęcinę. Mięso podałam z kaszą jaglaną i byłam pewna, że będzie kręcił nosem, a tu? Niespodzianka! Wszystko zjadł ze smakiem i nawet pochwalił kaszę, ciekawe na jak długo, bo dziecko mam "antykaszowe". Składniki dla 2 osób: 450 g cielęciny 3 średnie marchewki ok. 3 łyżki oleju (ja smażyłam na oleju z awokado) 2 łyżki mąki pszennej

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania