Opis: Shot blue nut to bardzo ciekawe połączenie malibu z sokiem ananasowym oraz likierem blue curacao. Składniki: 1/3 Kahlua 1/3 Baileys 1/3 Triple Sec ( ja używam cointreau) Sposób wykonania: Na początek do naszego kieliszka nalewamy 1/3 likieru kawowego Kahlua Jako drugą warstwę naszego shota nalewamy 1/3 likieru irlandzkiego Baileys Ostatnia warstwa naszego shota to 1/3 likieru Triple
Drinkologiaciele. Po drugie – częściej gotuję zupy i dania jednogarnkowe, za którymi w innym okresie nieszczególnie przepadam. Kiedy sięgałam po jesienne przepisy z kuchni Beaty Pawlikowskiej liczyłam więc na ciekawe, zdrowe i warzywne propozycje z tych właśnie kręgów. I nie przeliczyłam się. W zgodzie z wyznawaną filozofią autorka proponuje czytelnikom wykorzystanie produktów sezonowych, najlepiej z ekologicznych upraw. Na dodatek
Życie zamknięte w smakujest zdecydowanie lżejszą alternatywą dla ciężkiej, tradycyjnej grochówki. Dodatek wędzonych żeberek i majeranku sprawia, że jedząc zupę nie czujemy właściwie różnicy w porównaniu z grochówką. Jedynym minusem jest nieciekawy kolor zupy, taki trochę szaro-bury, ale zaręczam, że już po pierwszej łyżce zapominamy o kolorze, bo smak zupy jest przepyszny :)) Zupa gotuje się bardzo szybko, co jest
Walijskie Pichceniezdrowie :) 6 porcji Składniki: 1 duży ananas (obrany i z wyciętym środkiem) 3 kiwi 250 g świeżego szpinaku 200 ml mleka kokosowego 200 ml wody Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ananasa kroimy w dużą kostkę i blendulemy, dodajemy szpinak i kiwi, blendujemy dodajemy mleko kokosowe i wodę. Jeżeli chcecie możecie dodać miód do osłodzenia. Ja trafiłam
Niezły MłynekPrzygotowania do sałatki zajęły najwięcej czasu lecz sama końcówka to kilka minut i gotowe. Głównymi składnikami sałatki po moskiewsku to oczywiście ziemniaki i dla kontrastu ogórki konserwowe – ciekawe połączenie. Sałatka po ustawieniu na stole zniknęła w […] The post Ziemniaczana sałatka po moskiewsku appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekpieczarek portobello 100 g mięsa wołowego 1 dymka pęczek szczypiorki 1 chilli 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku 150 g sera cheddar 1 łyżka masła Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Pieczarki myjemy i osuszamy. Na patelni podsmażamy na maśle mięso, dodajemy posiekany czosnek, chilli i dymkę. Następnie dodajemy przecier i mieszamy. Wszystko przerzucamy
Niezły Młynekmoim blogu znajdziecie ich ogromną ilość pod tymi linkami: pasty na kanapkę , smarowidła i kremy na słodko . Tym razem istotną rolę gra tu pieczona papryka i masło orzechowe. Ciekawe połączenie, prawda? Tylko spróbujcie! Ponadto świetnie sprawdza się jako sos do makaronu! :) Składniki: - 4 czerwone papryki - 2 kromki chleba (u mnie żytni, pokrojony w kostkę) - 2 łyżki sezamu
Be Fit Be Strongpapryki. Sztuka kulinarna Tajlandii kształtowała się pod wpływem kuchni chińskiej oraz indyjskiej, mimo to jest bardzo oryginalna dzięki użyciu własnych składników: mleczka kokosowego, trawy cytrynowej, imbiru, limonki. Co ciekawe, papryka została przywieziona z Portugalii. Kuchnia tajska jest bardzo zróżnicowana- od smaków delikatnie aromatycznych do piekielnie ostrych- niektóre z potraw należą do najostrzejszych na świecie. Jak dla mnie, ogromnym
Wrzosowa Polanapierwszy jadł cielęcinę. Mięso podałam z kaszą jaglaną i byłam pewna, że będzie kręcił nosem, a tu? Niespodzianka! Wszystko zjadł ze smakiem i nawet pochwalił kaszę, ciekawe na jak długo, bo dziecko mam "antykaszowe". Składniki dla 2 osób: 450 g cielęciny 3 średnie marchewki ok. 3 łyżki oleju (ja smażyłam na oleju z awokado) 2 łyżki mąki pszennej
Blondynka Gotujedrinków Składniki: 1 duży ananas 150 ml mleka kokosowego 150 ml rumu 300 ml śmietana 30% 0,5 szklanki cukru pudru wiórki czekolady imbirowej do ozdoby Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Śmietanę ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier puder. Ananasa obieramy, wycinamy stwardniały środek i kroimy
Niezły Młynekbył dla mnie bardzo ciekawy, odkryłam kilka fajnych miejsc, przeprowadziłam się do Szczecina, który jeszcze cały czas poznaję, udało mi się trochę rozwinąć kulinarnie i nie tylko, zrealizowałam kilka ciekawych projektów, nauczyłam się piec serniki i chleb na zakwasie. Bardzo Wam za ten rok dziękuję, że byliście ze mną, śledziliście co działo się w mojej kuchni, że mi kibicowaliście
Smakowity Blog Kulinarnydojrzewającą i suszonymi pomidorami to idealna przystawka na karnawałowe przyjęcia lub zbliżający się Sylwester. Są łatwe do przygotowania i bardzo efektowne. Składniki możecie dobierać dowolnie, tworząc kolorowe i ciekawe kompozycje. Przepis pierwotnie ukazał się w naszym zimowym Magazynie Aromat. Oprócz niego zaprezentowałam jeszcze dwie inne przystawki, które z powodzeniem mogą znaleźć się na karnawałowym spotkaniu. U mnie
Pasja SmakuWłoch, ale zbliżając się do niego warto zwrócić uwagę na kościół di Santa Maria del Suffragio. Stanowiący zarówno na zewnątrz jak i w środku przykład architektury baroku mieści ciekawe figury proroków Dawida, Salomona, Izaaka i Daniela. Największą atrakcją placu jest Palazzo Comunale – charakterystyczna siedziba weneckich fundatorów, a następnie władz miejskich. Piazza del Popolo stanowi dogodne miejsce
Bon Ton Italiajakiegoś czasu zmierzam się z nimi i ich dekoracją ( wtedy tez żałuje, że nie jestem uzdolniona plastycznie). Kiedy przeglądam przepisy na torty każdy chce zrobić sa takie ciekawe. A jak już postawi się takie ciacho na stole to zawsze wzbudza on niesłychane emocje i każdy jest ciekaw jak smakuje. Postanowiłam z okazjii świąt zrobić tort makowy, połączyłam
Kubki smakudzisiejszą przekąskę chcę zaproponować babeczki ale tu niespodzianka wcale nie na słodko lecz na wytrawno ;). Długo szukałam czegoś fajnego i innego coś co będzie ciekawe dla oka i dla smaku. Powiem nieskromnie, że sama dobrałam składniki farszu i przyprawy wyszło obłędnie. Ot strzał w dziesiątkę. Goście będą zachwyceni a my spełnieni. Zapraszam... Stopień trudności - proste, ja robię
Kubki smaku