„Specjał z waflem” na Dzień Taty 133Dzień Taty już blisko, dlatego postanowiłam przygotować niespodziankę. W moim „ sentymentalnym zeszycie ” sprzed 30 lat znalazłam przepis na specjał z waflem – genialna nazwa! Jakbym miała do
Słodki sentyment
Brzoskwiniowa świeżość 152Brzoskwiniowa świeżość to deser idealny na upalne dni, ponieważ jest niezwykle lekki, owocowy, a przygotowanie zajmie zaledwie 30 minut . Czyli po prostu ideał. Jeśli jesteście miłośnikami
Słodki sentyment
Pudding ryżowo-truskawkowy 124Kiedy stragany i sklepy opanowują truskawki, trzeba koniecznie korzystać z tych pysznych owoców, które szybko się kończą, za szybko… Pudding ryżowo-truskawkowy to świetna opcja dla
Słodki sentyment
Szybki deser tiramisu bez jajek 160Zachciało mi się włoskich klimatów i smaków, dlatego powstał szybki deser tiramisu bez jajek. Taka uproszczona wersja pysznego włoskiego klasyka, lżejsza, szybsza i pyszniutka Do przygotowania
Słodki sentyment
Tort z czekoladą, orzechową bezą i musem owocowym 153Ostatnio zrobił się u mnie taki tort – z czekoladą, orzechową bezą i musem owocowym. Wszystkie smaki rewelacyjnie zagrały i efekt końcowy jest naprawdę godny polecenia. Jeśli
Słodki sentyment
Biszkopt z kremem rabarbarowym 163dodajemy kokos, smażymy na małym płomieniu do zrumienienia się kokosu cały czas mieszając. Uważajcie, ponieważ łatwo się przypala. Gotowy kokos odstawiamy do wystudzenia a następnie wykładamy go na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny żeby biszkopt zwilgotniał od kremu. Smacznego :)) rabarbar, wiórki kokosowe, kokos
Bułka z Chlebem
Mascarpone i borówki – duet idealny 147Masz ochotę na coś słodkiego i pysznego ale akurat wstąpił w Ciebie leń? I najlepiej gdyby wystarczyło pstryknąć palcami żeby na stole pojawiło się coś zjawiskowego
Słodki Blog
NIETYPOWE GOFRY NA SŁODKO 223proszku do pieczenia Wykonanie: *Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę. * Resztę składników mieszamy ze sobą, ubijamy mikserem. Dodajemy pianę , delikatnie mieszamy. * Nagrzewamy gofrownicę. Nalewamy porcjami ciasto, pieczemy ok 3-4 minut. *Gotowe gofry podajemy z ulubionymi dodatkami. Często spotykam się ze stwierdzeniami, że gofry nie są chrupkie, że szybko stają się gumowe, że trudno(...)pozwala w szybki sposób uzyskać puszyste, chrupiące ( nawet po kilku godzinach) gofry. Dodatkowym plusem tej gofrownicy jest fakt iż powłoka na którą wylewamy ciasto została pokryta greblonem- zapobiega on przywieraniu. Po zakończonej pracy nie ma konieczności mycia urządzenia, wystarczy tylko przetrzeć kratkę ściereczką. Prawda, że dziecinnie proste? Plusem tego urządzenia jest również możliwość opieczenia w nim mięsa
Z Majeczką w kuchni
Sernik z chałwą 235Lubicie chałwę? Jeżeli tak to podsyłam Wam super przepis na sernik z chałwą. Udekorowany możecie wykorzystać jako tort :) Składniki: spód 200 g ciemnych herbatników 150 g
Niezły Młynek
PUSZYSTY SERNIK NA JOGURTACH GRECKICH 1253pianę dodajemy szklankę cukru i dodajemy do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy. Dno blachy wykładamy herbatnikami lub krakersami i na nie wylewamy masę jogurtową. Piekarnik nagrzewamy do 180C,wstawiamy ciasto i pieczemy godzinę bez termoobiegu.Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku do przestygnięcia.Na koniec posypujemy cukrem pudrem SMACZNEGO
Mała w garnku miesza
Czekoladowe muffiny z dynią (Muffin di zucca e cioccolato) 189wodą i olejem, dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu składników stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Na sam koniec dodajemy kropelki czekoladowe. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremek na muffiny. Muffiny pieczemy ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone babeczki odstawiamy do wystygnięcia. **** PREPARAZIONE Riscaldate
La grande e la piccola cuoca
Sakiewki z truskawką 152Sakiewki z truskawką CIASTO kostka margaryny 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% DODATKOWO 30 dag truskawek puder do posypania Mąkę z margaryną posiekać nożem, dodać cukier puder, żółtka, oraz śmietanę. Wyrobić dość wolne ciasto. Następnie go rozwałkować i radełkiem kroić paski, które później przecinać na nieduże prostokąty. Na każdym prostokącie nakładać truskawkę
Gotuję Testuję
Rogaliki z dżemem wiśniowym 196Rogaliki z dżemem wiśniowym CIASTO szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 2 łyżki śmietany 1 żółtko 1/2 szklanki cukru pudru mały słoiczek dżemu wiśniowego cukier puder do posypania Mąkę przesiać, dodać margarynę, żółtko, cukier puder, oraz śmietanę. Zagnieść dosyć wolne ciasto. Następnie go rozwałkować dosyć cienko. Radełkiem kroić po skosie dosyć długie trójkąty. Na każdy trójkąt nakładać po trochu dżemu
Gotuję Testuję
Tort Bezowy z Figami 216mikserem. Bezę z małym wgłębieniem położyć na paterze i wyłożyć na nią połowę kremu, wyrównać. Jedną figę pokroić na kawałeczki (tą która nie była zapiekana) i posypać nią wierzch ciasta. Deser nakryć drugą bezą i lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i ułożyć na nim podpieczone połówki fig. Tort posypać odrobiną startej skórki pomarańczowej. Do naczynia żaroodpornego, w którym
Mała Cukierenka
Placki z gruszką 145posiekanych daktyli lub garstka rodzynek 2 łyżki oleju kokosowego roztopionego + odrobina do smażenia 2 duże gruszki Jak zrobić placki z gruszką: Do miski wrzucamy składniki, miksujemy mikserem na gładkie ciasto – powinno być gęściejsze niż na naleśniki, ale nadal lekko lejące. Dodajemy posiekane daktyle i gruszkę pokrojoną w małe plasterki. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją niewielką ilością oleju kokosowego. Łyżką wylewamy(...)rozgrzana patelnię porcje ciasta, smażymy na złoto z obu stron. Artykuł Placki z gruszką pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakuje