ciasto - 164325 przepisów (strona:5171/10955)

Pierogi z kaczką pieczoną i warzywami polane konfiturą z żurawin 229

marchewką i ziemniakami, a z czosnku wyciśnij miąższ. Cebulę podsmaż na odrobinie tłuszczu z kaczki na złoty kolor dodając liście laurowe. Dodaj do zmielonego miąższu i wymieszaj dokładnie wszystko. Ciasto na pierogi:  Zagotuj mleko z masłem, zalej mąkę i wymieszaj. Poczekaj aż ostygnie i dodaj jajko oraz szczyptę soli. Wyrób ciasto i zostaw pod przykryciem na 30 minut. Zagotuj(...)wodę, dodaj łyżkę soli ( 3 litry wody). Wałkuj ciasto partiami, wycinaj kółka i nakładaj farsz Ulep pierogi i gotuj około 2 minuty po wypłynięciu. Podawaj skropioną konfiturą z żurawiny, lekko posypane majerankiem LUB natką pietruszki. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Rolada szpinakowa z łososiem 374

masy z jajek i powoli razem wymieszać łyżką. Rozsmarować całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez 15 minut. Po upieczeniu ciasto szpinakowe odstawić do ostygnięcia. Serek, jogurt, koperek i skórkę z cytryny razem wymieszać doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodawać sok z cytry ostrożnie, aby serek nie był za kwaśny(...)ciasta ściągnąć papier do pieczenia, rozsmarować na cieście serek, na wierzch ułożyć plastry łososia.  Powoli zrolować. Po tym rolada jest gotowa do jedzenia, przechowywać w lodówce.  SMACZNEGO

Swojskie jedzonko
Ciasteczka z wróżbą - na Andrzejki 268

mąki pszennej 80 g cukru 2 jajka łyżka oleju łyżka wody kilka kropel aromatu waniliowego *dodatkowo: cienkie paseczki z wróżbami Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagniotłam gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkowałam cienko ciasto i okrągłą foremką (można również szklanką) wycinałam kółeczka. Na każdym kółeczku układałam złożoną wróżbę, zlepiałam ciasto tak, jak pierogi i delikatnie zginałam na środku (zbliżając "rogi" pierożka

Kulinarny Pamiętnik
Drożdżowa chałka 237

osobnej miski przełożyć żółtka i utrzeć je wraz z cukrem kryształem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę, utarte dodać do reszty składników. Na sam koniec dodać sól. Ciasto wyrabiać do czasu, aż będzie gładkie, błyszczące i łatwo będzie odchodziło od ręki. Gotowe przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić(...)części. Przygotować blaszkę i na niej zapleść warkocz. Ciasto pozostawić do podwojenia objętości. Gdy urośnie posmarować je białkiem, posypać kruszonką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25 minut. Kruszonka: łyżka masła łyżka mąki  łyżka cukru  Wykonanie: Składniki dokładnie połączyć i ucierać do czasu, aż mieszanka będzie się kruszyć.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
48 przepisów na Andrzejkowe party 2015 206

miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pieczone kasztany Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki(...)kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Selerowa sałatka z ananasem i szynką Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego

Moja smaczna kuchnia
Krokiety drobiowo-pieczarkowe 430

zmielony pieprz przyprawa: pomidory z czosnkiem i bazylią olej Wykonanie: Do miski wlewam mleko oraz wodę, wbijam jajka, wsypuję mąkę z solą, oraz olej. Dokładnie roztrzepujemy, aby powstało jednolite ciasto bez grudek. Na rozgrzanej patelni w niewielkiej ilości tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron na lekko rumiany kolor. Pozostawiam do ostudzenia. Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę obieramy

kgwjanczewo
Leniwe pierogi 244

cukru waniliowego ¾ szklanki mąki masło bułka tarta brązowy cukier wykonanie: Ser przepuścić przez praskę. Dodać żółtka, cukier waniliowy i mąkę (im mniej mąki, tym pulchniejsze wyjdą pierogi). Wymieszać, aż ciasto przestanie się kleić. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą serową. Na stolnicy rozrzucić mąkę, podzielić masę twarogową i formować ruloniki. Pokroić na mniejsze kawałki. Gotować we wrzącej wodzie

Ania i Marcin gotują
BEZGLUTENOWY CHLEBEK BANANOWY Z CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ 220

zdążyłam się związać z tym miejscem. Dlatego powracam. Powracamy - w duecie, ze zdwojona siłą.     Na co dzień działamy na http://karmel-itka.pl/ - zapraszam gorąco po pyszne przepisy na ciasta i desery dla alergików pokarmowych ( i nie tylko!). Tutaj z kolei królujemy na wytrawnie. Od następnego postu. Dziś po prostu chciałam się z Wami ponownie przywitać :)     Cały przepis

W kuchni Karmel-itki
Żurawina, pomarańcze, owsianka w jednej, pysznej, Kalifornijskiej mufince 303

Połączyć mąkę owsianą ze pozostałymi składnikami (oprócz żurawiny) i dobrze zmiksować (konsystencja powinna być bardziej lepka niż płynna, jeśli jest za sucha można dodać nieco mleka sojowego) . Dodać do ciasta pokrojoną żurawinę i delikatnie wymieszać łyżką. Wypełnić ciastem foremki o wysokości ok. 3 cm, średnicy ok. 7.5 cm do ok. 0.5 cm poniżej brzegów. Rozgrzać piekarnik do temperatury

Jem więc Jestem
Dacquois orzechowe z cytrynowym kremem i borówkami amerykańskimi 249

piętno. Liczę, że rozumiecie. I, że będziecie korzystali ze zgromadzonych tu przepisów nawet, jeżeli nowe będą ukazywały się rzadko :) DACQUOIS ORZECHOWE Z CYTRYNOWYM KREMEM I BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI Składniki na ciasto (dacquois): - 6 białek - 150 gramów cukru (kryształ) - 100 gramów cukru pudru - 200 gramów orzechów laskowych - 100 gramów migdałów (płatków) Przygotowanie ciasta (dacquois): 150 gramów orzechów laskowych i 50 gramów migdałów(...)stopniowo dodając do nich cukier (kryształ). Orzechową mąkę łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy do tego ubite białka i mieszamy do połączenia składników, ale delikatnie i w jedną stronę. Wykładamy ciasto do dwóch identycznych form wyłożonych papierem do pieczenia. Wygładzamy. Jeden z krążków obsypujemy siekanymi orzechami i migdałami. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 30-35 minut. Studzimy. Składniki na krem

Życie zamknięte w smaku
Katarzynki w polewie czekoladowej 222

piernika. Dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę przesianą z sodą. Dodajemy rozkłócone jajko i masę miodową. Mikserem wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy je na 20 minut, aby nabrało odpowiedniej konsystencji.  Ciasto wykładamy na delikatnie omączony blat. Odkrawamy po kawałku i wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i przy pomocy

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasteczka z orzechami i migdałami 181

posmarowania migdały, orzechy, pestki dyni do dekoracji  Mąkę i cukier puder przesiać, dodać szczyptę soli, margarynę i posiekać. na koniec dodać żółtko i szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i udekorować orzechami

Smakołyki Asi
Pączki z nadzieniem z róży 186

puch..... I moje takie są! Po prostu doskonałe. Najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam. Polecam Wam ten przepis z całego serca! Sekretem dobrych pączków są dobre składniki i trochę cierpliwości (ciasto musi dobrze wyrosnąć!). Zastosujcie się do tych rad a też zostaniecie mistrzami wypiekania pączków :) Zatem do dzieła. A kto jeszcze nie jadł dziś pączka, proszę się częstować:))) 700g mąki pszennej + trochę(...)wymieszać łyżką. Jajka rozbełtać. Mleko podgrzać z masłem aby się rozpuściło. Do miski z suchymi składnikami wlać jajka, rum i ciepłe (nie gorące!) mleko z masłem. Wyrabiać ciasto ok 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Stolnicę lekko oprószyć mąką i zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 1-1,5 cm i szklanką wykrawać

Smakołyki Asi
Ciasteczka z czekoladą i orzechami 170

mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 125g margaryny jajko szczypta soli 2/3 tabliczki mlecznej czekolady garść siekanych orzechów włoskich Wszystkie suche składniki i zimną margarynę posiekać. Dodać jajko i zagniatać ciasto. Gdy ciasto będzie coraz bardziej zwarte wsypać posiekaną czekoladę i orzechy. Zagniatać aż otrzymamy gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy wałek grubości ok 5 cm. Kroimy na 1-centymetrowe plastry, które

Smakołyki Asi
Pierogi z młodą kapustą 190

potem, odsmażaliśmy je na kolację. Teraz jest podobnie ;) Podane z czerwonym barszczykiem będą pyszną propozycją obiadową. Pierogi podałam na głębokim talerzu Porcelana Bogucice "Antonio" , barszczyk w kubku "Filona" . Ciasto: 1 kg mąki 2 łyżki oleju jajko szczypta soli ok 1 szkl gorącej wody Farsz: 1 główka młodej kapusty 20 dag kiełbasy wiejskiej 3 łyżki oleju cebulka + szczypior sól, pieprz Farsz(...)przesmażyć pokrojoną w małą kostkę kiełbasę i cebulkę. Na koniec dodać pokrojony szczypior i całość połączyć z kapustą. Farsz przyprawić i smażyć jeszcze ok 20 minut. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto: Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować i pokroić w kwadraty lub wyciąć szklanką kółka. Nakładać farsz i zlepiać pierogi. Pierogi gotować ok 3 minut w dużej ilości lekko

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania