ciasto - 164325 przepisów (strona:4907/10955)

Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym 185

znajdziecie mnóstwo inspiracji na świąteczne dania oraz propozycje wyjątkowej zastawy stołowej, która będzie pięknie prezentowała się na świątecznych stołach . PIEROGI z MAKIEM i SOSEM POMARAŃCZOWYM Składniki: (24 szt.) pierogi: ciasto: 2 szkl mąki 3/4 szkl gorącej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 300 g masy makowej 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej sos: 3 łyżki cukru 1/2 szkl soku pomarańczowego(...)łyżeczka skórki otartej z pomarańczy Przygotowanie: pierogi: Z mąki,gorącej wody, oleju i szczypty soli zagniatamy ciasto na pierogi. Odrywamy po kawałku ciasta i wałkujemy, za pomocą szklanki wycinamy krążki, które będziemy nadziewać po 1 łyżeczce farszu makowego ze skórką pomarańczową. Krążki składamy na pół, zlepiamy i gotujemy we wrzątku z solą do momentu, aż wypłyną na powierzchnię

Bon appetit mon amie
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI 163

masło, przyprawę korzenną i cukier puder. Wszystko podgrzać do momentu, aż masło się rozpuści, dobrze wymieszać, wystudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, wbić jajko, wlać przestudzony płyn miodowy. Ciasto wymieszać dobrze drewnianą łyżką. Przełożyć do woreczka i włożyć do zamrażalnika na co najmniej godzinę. Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość około(...)Foremkami wykrawać ciastka. Postępować w ten sposób do wyczerpania ciasta. Pierniki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180'C przez 10 minut.  Pierniki zaraz po upieczeniu będą bardzo miękkie, przestudzone stwardnieją. Pierniki przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku. Jeśli macie ochotę dekorować pierniki to polecam przepis na lukier królewski ( przepis tutaj

Zrób to smacznie
Świąteczne wypieki w szwedzkim stylu 189

Zmiksuj masło z cukrem. Dodaj po kolei jajko, golden syrop, wodę i zmiksuj. W naczyniu wymieszaj mąkę z przyprawami, sodą i solą. Dodaj do maślanej masy i zmiksuj. Podziel ciasto na dwie części. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformuj 2 podłużne placki o grubości 3 mm. Zachowaj odstęp między plackami. Posyp placki perłowym cukrem. Wstaw ciasto do nagrzanego(...)180ºC i piecz przez 17 minut. Wyjmij ciasto i natychmiast pokrój na podłużne ciastka. Po ostygnięciu ciastka stają się kruche.   The post Świąteczne wypieki w szwedzkim stylu appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Paszteciki „bombki” z kapustą i grzybami (krucho-drożdżowe) 258

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Składniki na ok 30-35 sztuk, w zależności od wielkości foremki Ciasto: 125g masła ½ szklanki kwaśnej 18% śmietany 2 jajka 25g świeżych drożdży Ok 600g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Farsz: 35g suszonych grzybów 300g kiszonej kapusty(...)zbyt kwaśna, delikatnie spłukujemy pod zimną wodą i odciskamy. Na odrobinie oleju rumienimy posiekaną cebulę, następnie pokrojone grzyby i posiekaną kapustę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sposób przygotowania ciasta: Składniki (prócz masła) powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło oraz pozostałe składniki łącznie ze śmietaną. Wyrabiamy gładkie ciasto, tak by się nie kleiło

Kuchnia w czekoladzie
Ciasteczka Rozpuszczony Bałwanek 182

inspiracji na inne aromatyczne wypieki w sam raz na długie jesienne i zimowe popołudnia, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na klasyczne pierniczki , pierniczki na kubek , ciasto piernik czy mini domki z piernika . Do pochrupania w sam raz będą także ciasteczka imbirowe. Składniki na ciasteczka Składniki na lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru + kolorowe koraliki(...)dekoracji, barwniki spożywcze (opcjonalne), kakao Ciasteczka Rozpuszczony Bałwanek – jak to zrobić? Ciasto na ciasteczka przygotowujemy według przepisu . Rozwałkowujemy na stole na grubość kilku milimetrów, ja lubię używać do tego dwóch arkuszy papieru do pieczenia, dzięki temu nie trzeba dodawać zbyt dużo mąki, a ciasteczka wychodzą delikatne i kruche. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy duże kółka i przekładamy na blaszkę wyłożoną

Ciastkozercy
Najprostsze drożdżówki z dżemem 187

cukru (lub pół na pół cukru i erytrolu/ksylitolu) 6-8 g suszonych drożdży Dżem (u mnie malinowy) Przygotowanie: Mąkę mieszamy z drożdżami. Masło roztapiamy. Mieszamy wszystkie składniki (oprócz dżemu), ciasto powinno być elastyczne. Gdyby nie chciało się "robić" dodajcie więcej mąki lub mleka, ja musiałam tym razem sypnąć troszkę więcej mąki bo robiłam je na oko). Ciasto formujemy w kulkę(...)odkladamy na 1,5 h w ciepłe miejsce. Po upływie czasu ciasto ponownie zagniatamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wałkujemy (na dość gruby placek) i smarujemy dżemem (cienka warstwa). Zwijamy w rulonik. Kroimy na 6 grubych kawałków. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut. Ja dodatkowo drożdżówki posypałam cukrem kokosowym

Czarnawisienka
Świderki z ciasta francuskiego z szynką parmeńską i mozzarellą 216

prostu zjeść sobie tak jak u mnie. Rodzinka chciała coś dobrego do pochrupania, więc takie świderki im zafundowałam ;-) Polecam, są pyszne. Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (ja miałam xxl) 6 plasterków szynki parmeńskiej starta mozzarella dobrej jakości ketchup lub ajvar do posmarowania 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni funkcja termoobieg. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia(...)Ciasto francuskie rozkładamy na desce, smarujmy ajvarem lub ketchupem. Teraz na jednej (u mnie od góry) połowie w pionie układamy koło siebie plasterki szynki, następnie posypujemy je startą mozzarellą. 3. Teraz ciasto składamy (połową na której nie ma szynki przykrywamy tą połowę z szynką). Troszkę dociskamy. 4. Ostrym nożem kroimy około 2 cm paski. Każdy pasek bierzemy i w rękach

kruche babeczki
Ciasteczka twarogowe z cukrem 383

masła 200 g półtłustego twarogu 2 żółtka 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżki gęstej śmietany  ponadto: 1 szklanka cukru trzcinowego   Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i owinięte w folię spożywczą schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm posypać po całej powierzchni cukrem trzcinowym, cukier lekko wgnieść w ciasto. Foremką wycinać dowolne

Kolorowa kuchnia Elki
Ciastka na maśle orzechowym. 206

wykorzystać masło orzechowe. Będę do nich wracać bo są naprawdę smaczne. Masło orzechowe jest delikatnie wyczuwalne, ale nadaje ciastkom delikatności i kruchości. Trzeba uważać przy wałkowaniu i wykrawaniu bo ciasto jest bardzo delikatne. Składniki: 2 szklanki maki tortowej 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 5 łyżek masła orzechowego 1/2 kostki margaryny 1 łyżka gęstej śmietany(...)proszek do pieczenia wysypać na stolnicę i wymieszać. Dodać żółtka i masło orzechowe. Wyrobić ręka, powstanie nam kruszonka. Następnie dodać margarynę, wysiekać i dodać śmietanę. Zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce 2-3 godziny. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Następnie ciastka delikatnie przekładać na blaszkę wyłożoną papierem

Agusiowe smakołyki
Ciastka Oponki – kuchnia podkarpacka 249

łyżką cukru i mieszamy, aż zmienią postać na płynną. Dodajemy do nich śmietanę. Mąkę siekamy z masłem i margaryną. Dodajemy żółtka, śmietanę z drożdżami i cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto. Ciasta jest sporo, więc oddzielamy część na pierwszą partię ciastek, a resztę wkładamy do lodówki, żeby nie rosło. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm . Foremką wycinamy ciastka, a w każdym

Trzeci talerz
Orzechowe ciasto bez pieczenia 218

Witajcie! Spieszę do Was z kolejnym pysznym przepisem. Biorąc pod uwagę mój ostatni jesienno zimowy "niedoczas" postawiłam tym razem na ciasto bez pieczenia. Do zrobienia ciasta wykorzystałam  masę orzechową od Helio , herbatniki kakaowe od Cukry Nyskie , mascarpone i orzechy arachidowe. Szybki, prosty ale jakże smaczny deser do popołudniowej kawy. Składniki: 1 puszka 560 g masy orzechowej od Helio

Życie zaczyna się w kuchni
Pizzerinki z szynką parmeńską i rukolą 174

tradycyjną i niezastąpiona pizzę, jednak w wersji na raz. Goście byli zachwyceni, mam nadzieję, że Wam również posmakują Pizzerinki z szynką parmeńską i rukolą przepis dla 4 osób CIASTO 450 g mąki pszennej 125 ml ciepłej, przegotowanej wody łyżeczka soli szczypta cukru 50 g świeżych drożdży 30 g oregano 3 łyżki oliwy DODATKI sos pomidorowy szynka parmeńska rukola cebula(...)zaczyn odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie do miski przesiej mąkę, dodaj sól, oregano oraz wyrośnięte drożdże oraz wodę i oliwę z oliwek. Zagniataj gładkie, elastyczne ciasto. Gdy będzie już gotowe odstaw na ok. 1h w ciepłe miejsce. Gdy ciasto już wyrośnie, podziel je na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj i wycinaj koła o średnicy

365 dni dookoła kuchni
ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 183

Pyszna i prosta przekąska z ciasta francuskiego.Fajnie się prezentują i szybko znikają z talerza :). Można je jeść na ciepło i na zimno.  SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego keczup szynka lub kiełbasa żółty ser przyprawa do pizzy WYKONANIE Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy keczupem.Wzdłuż dłuższego boku układamy plastry szynki lub pokrojoną w plastry kiełbaskę.Na wędlinę układamy plastry sera

Mała w garnku miesza

Proponowane wyszukiwania