ciasto ze śliwką - 5273 przepisów (strona:6/352)

Ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką 50

Ciasto na pożegnanie wakacji i powitanie przedszkola!Jutro debiut Hanutka, zaciśnięte kciuki mile widziane :))))Czytaj więcej »

bistro mama
Ciasto drożdżowe z śliwkami 116

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto drożdżowe z śliwkami z dodatkiem cynamonu i kruszonki. Miękkie, delikatne i wilgotne(...)środku. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z szklanką mleka. Z podanych proporcji wychodzi duża blacha ciasta.Przepis pochodzi z książki „Ewa gotuje”. Post Ciasto drożdżowe z śliwkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Kruche ciasto ze śliwkami z kruszonką 218

Tak soczyste  i slodkie owoce sa tylko jesienia.Dlatego wlasnie teraz jest najlepszy czas na pieczenie ciast z owocami.Z nimi,czy to beda gruszki,sliwki,czy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto czekoladowe ze śliwkami 130

Jesień to pora śliwek, oczywiście najlepszych polskich węgierek. Dlatego proponuje wam dzisiaj czekoladowe ciasto z zatopionymi w środku śliwkami. Szybki, prosty i pyszny deser i jesień nam już nie straszna. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasto śmietankowe ze śliwkami 130

kawy. Sezonowe owoce dopełnią całości , ale równie dobrze możemy tu wykorzystać mrożone czy z puszki. Składniki : Ciasto : 3 duże jajka 1 szklanka cukru cukier waniliowy 1 szklanka śmietany 18% 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju Ok 1 kg śliwek - umytych i wypestkowanych  Kruszonka : 1/4 kostki masłą 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru Wykonanie: Jajka(...)przesianą z proszkiem do pieczenia .  Na końcu wlać olej  i zmiksować. Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Na wierzchu poukładać połówki śliwek , skórką do dołu , nie wciskając ich mocno w ciasto. Składniki na kruszonką umieścić w misce i połączyć rozcierając pacami , aż powstanie grudkowata struktura,  Posypać śliwki . Piec ok 45 min w 170'C Smacznego

Malinowa Kawiarenka
Ciasto ucierane ze śliwkami 52

Pieczenie ciast, to moja specjalność   Ciasto ucierane ze śliwkami SKŁADNIKI: 3 szt jajka 10 dag masło 1 szkl mąka pszenna 3/4 szkl mąka ziemniaczana 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 szkl cukru 600 g śliwek cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Śliwki umyć, osączyć, wypestkować. Masło utrzeć z jajkami na puszystą masę. Następnie do masy przesiać wymieszane  obie mąki

Kuchnia Danusi
Ciasto jesienne ze śliwkami 86

Sezon na śliwki nadal trwa, dlatego ja zachęcam do przygotowania pysznego, śliwkowego ciasta z migdałami i dżemem. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu i ma jeszcze jedna zaletę, mianowicie znika ekspresowo. Polecam. Źródło Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 108

Dziś wersja tego najlepszego, bardzo maślanego jak mawia moja druga połowa. Piecze się go bardzo krótko, dlatego nie jest suchy, do tego duża ilość śliwek lub innych owoców również nadaje mu wilgotności. Dla wielbicieli przypieczonych ciast polecam dłuższy czas pieczenia. My uwielbiamy blade ciasta( ale bez zakalca) , podany czas jest idealny do wypieczenia tego placka. Ja piekę ten placek(...)masłem blaszkę, lekko wyrównać i ułożyć na nim wydrylowane, przekrojone na pół śliwki ( skórą do dołu). Z zimnego masła , ksylitolu i mąki zagnieść kruszonkę i wyłożyć ją na ułożone śliwki. Ciasto obficie posypać kruszonką i wstawić do zimnego piekarnika. Można jeszcze posypać płatkami migdałów. Piec ok.35 minut w temp.170*C góra-dół ( nie termoobieg - wówczas krócej) W przypadku gdy piekarnik

Smaczne Zdrowe
Pulchne ciasto ucierane ze śliwkami i kakao 94

Pyszne wilgotne ciasto z kakao i śliwkami  , które powstało na bazie tego ciasta. Długo zachowuje świeżość, co jest dla mnie wielką zaletą.Czas pieczenia:  50 min - 60 min                    Temperatura pieczenia:  180 °C          Wielkość formy :  Składniki 4 żółtka3/4 szklanki(...)wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy większą część ciasta białego a resztę mieszamy z kakao i wykładamy na ciasto białe. Posypujemy delikatnie mąką i układamy śliwki węgierki rozcięciem do góry., Wkładamy ciasto do piekarnika na ok 30 min, gdy będzie podpieczone wykładamy na wierzch piankę  ( Ubite na sztywno białka z cukrem , połączone z budyniem i olejem) posypujemy migdałami

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
CIASTO FRANCUSKIE ZE ŚLIWKĄ RENKLODĄ. 86

upiecz! Najszybszy i najpyszniejszy sposób na deser, niezapowiedzianych gości czy chociażby zaspokojenie ochoty na małe "co nieco". CIASTKA FRANCUSKIE Z RENKLODAMI. /własny;/ na 10 ciastek opakowanie ciasta francuskiego 10-20 śliwek renklod 1 jajko  łyżka mleka cukier  Śliwki myję, osuszam, przepoławiam i usuwam pestki. Ciasto francuskie kroję na 10 w miarę równych kwadratów.  Na każdym układam(...)połówki śliwek, zawijam w kopertę, czyli łączę ze sobą naprzeciwległe rogi ciasta. Zlepiam. Układam na papierze do pieczenia, smaruję roztrzepanym z mlekiem jajkiem, posypuję dodatkowo cukrem i wstawiam do piekarnika. Piekę około 12-17 minut w 200 stopniach, aż pięknie zbrązowieją. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Kruche ciasto z bezą i śliwkami 255

zastąpiłam śliwkami węgierkami, a owoce zamiast wymieszać z bezą po prostu ułożyłam na kruchym spodzie. Duet beza - śliwka ma moc :-). Kruche ciasto z bezą i śliwkami Składniki na ciasto: 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki(...)Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę, posypujemy tarta bułką, kardamonem i cynamonem . Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm.  Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki, kładziemy na ciasto przeciętą stroną do góry, posypujemy kokosem. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukier

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką 22

posiekane masło. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 2/3 do 1/3. Obie części wkładamy do zamrażalnik na 30 minut lub na dłużej do lodówki (ponad 1 godzina). Rozgrzewamy nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Większą część ciasta wyciągamy i wykładamy na spód formy (jeśli włożyliście ciasto do zamrażalnika należy je zetrzeć na tarce). Spód(...)chwilę włożymy do niego ciasto z resztą warstw. W tym czasie kroimy śliwki na pół i wyciągamy z nich pestki. Śliwki przekładamy do miski, posypujemy bułką tartą (ja dziś pominęłam) i cukrem wanilinowym (około 1-2 łyżeczek w zależności od słodkości śliwek). Śliwki wykładamy na podpieczony spód. Przygotowujemy piankę budyniową. 4 białka jaj ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Następnie

Słodkie okruszki
Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami 99

brioszki z kajmakiem i jabłkami   Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą   Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką   Szwedzkie bułeczki cynamonowe   Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami  Proporcje na formę o wymiarach 24 x 30 cm Czas przygotowania: 160 minut Składniki: 2 szklani mąki pszennej szczypta soli 1/4 szklanki cukru(...)omączony blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 24  x 30 cm. Ciasto przenosimy na wałku do formy i układamy na nim owoce, lekko je dociskając, śliwki układamy wycięciem do góry. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto posypujemy cynamonem, kardamonem i kruszonką. Pieczemy około 30 minut

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, płatkami migdałów i cytrynowym lukrem. 74

Przyszła taka pora roku, że należy piec ciasta z owocami. Tym razem w ruch poszły piękne śliwki. Ponieważ chciałam, aby ciasto było maxymalnie wilgotne wymyśliłam, że zrobię je na jogurcie. Poszperałam po przepisach i połączyłam dwa w jeden.Składniki:3 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru1/2 szklanki oleju2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru(...)skórka z 1 cytrynyJajka zmiksowałam z cukrem, potem dodałam stale miksując olej, jogurt, cytrynę i mąkę wymieszną z proszkiem i cukrem waniliowym. Jeszcze chwile pomieszałam i ciasto było gotowe. Czas wykonania: minuta osiem :)Śliwki pokroiłam na 4 (miałam bardzo duże) i obtoczyłam w mieszance cukru waniliowego, cynamonu i przyprawy do piernika. Ułożyłam na cieście. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego

Z butelką mleczka w tle