ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:251/419)

Domowe chipsy jabłkowe 44

Polecam ten sposób, kompot jest klarowny w pięknym bursztynowym kolorze, jeśli jest to mieszanka większej ilości jabłek, odrobinę gruszek i śliwek. Taki kompot powinien stać minimum 2 godziny.    Owoce po kompocie można wykorzystać do zrobienia pasty do ciast, naleśników, placków, do kanapek, owsianki i co Wam przyjdzie jeszcze do głowy. Pomysłów może być o wiele więcej. Miksujemy owoce

Leśny Zakątek
Naleśniki ze szpinakiem i fetą 253

Naleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekane ciasto owsiankowe 149

cukrami i masłem na puszystą masę. Następnie dodajemy otartą z cytryny skórkę i wyciśnięty sok. Do masy dodajemy pokrojone śliwki, skórkę pomarańczową oraz płatki owsiane. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Gotowe ciasto przekładamy do małych naczynek i zapiekamy na złoty kolor

Zainspirowana w kuchni
Powidła z węgierek 126

roku robię powidła śliwkowe, uwielbiam je dodawać do ciast lub do naleśników. Domowe są najlepsze, nie wyobrażam sobie bez nich świątecznego piernika . Składniki: 3 kilogramy śliwek węgierek 0,5 kilograma cukru Sposób przygotowania: Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek.Przekładamy do garnka z grubym dnem,zasypujemy cukrem i smażymy 2 godziny ciągle mieszając,żeby się nie przypaliły.Przez kolejne

Bajeczna Kuchnia
Muffinki ze śliwkami 110

połączyć ze sobą. Następnie powoli wlać olej, mleko, dodać śmietanę i wbić jajka. Za pomocą miksera wszystkie składniki połączyć ze sobą. Śliwki przekroić na pół, pozbawić pestek i ponownie przeciąć na pół (tworząc ćwiartki). Przygotowane owoce dodać do ciasta. Za pomocą łyżki całość ze sobą wymieszać. Nakładać po 2 łyżki ciasta do jednej papilotki. Piec około 25-30 minut

Ugotować
KOMPOT ZE ŚLIWEK WĘGIEREK 131

zapasteryzowanych owoców mam kompot i owoce  do ciasta lub deserów.Dlatego Słoiki  wypełniam owocami po sam brzeg i zalewam słodkim , korzennym syropem. 2 kg.śliwek WĘGIEREK Syrop: ******************* 2 litry wody 0.5 kg.cukru trzcinowego 4 laski cynamonu 2łyżeczki gożdzików ************************************************** Śliwki umyć ,wydrylować.Słoiki umyć i wyparzyć.Śliwki gęsto ułożyć w słoikach.Ugotować syrop z podanych produktów. Zalać Śliwki.Zakręcić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Powidła śliwkowe z czekoladą do świątecznego piernika i nie tylko 154

owidła śliwkowe, niskosłodzone, znakomite do ciast, deserów, kanapek i mięsnych sosów. Powidła śliwkowe to także ważny składnik świątecznego piernika. W wersji podstawowej śliwki smażymy z cukrem, ale wystarczy do dojrzałych śliwek dodać gorzką czekoladę i cynamon żeby zupełnie zmienić ich oblicze. Nie wymagają długiego smażenia. Powidła śliwkowe z czekoladą znakomicie smakują na podpłomykach posypane nasionami chia. Czas przygotowania: Składniki

SzczyptaSmaQ
Proziaki 128

smaku i aromatyczną   f ocaccię z czarnuszką .   O d czasu do czasu skuszę się na dobrą drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką, ale musi być ze sprawdzonych źródeł. Najlepiej jednak kiedy jest to domowe ś liwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Od dawna "chodziły" za mną i wreszcie dzisiaj zrobiłam je po raz pierwszy, proziaki są przepyszne

Moja smaczna kuchnia
Ciastka owsiane 120

górskich 200 g mąki kukurydzianej 100 g cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka bakalie (rodzynki, posiekane orzechy, suszone śliwki…) Wykonanie: Suche składniki (płatki, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i bakalie) wymieszać. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Z ciasta formować niewielkie kulki, spłaszczyć je i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Aby ułatwić sobie lepienie ciastek, warto

Mama Gotuje
Czarno-białe ciasto z truskawkami i rabarbarem 146

lubię najbardziej. Żal nie kupić i nie zrobić z nich czegoś pysznego. Dlatego proponuje ekstra szybkie i ekstra proste dwukolorowe ciasto z owocami. Tak naprawdę możecie je zrobić z każdymi owocami jakie macie, nadadzą się wiśnie, czereśnie, śliwki, porzeczki, jagody. Każde się nadadzą i z każdymi smakuje pysznie. Zapraszam. Przepis koleżanki. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
DOMOWA MASA MAKOWA 168

orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek 100 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki masła około 1 szklanka miodu  2-3 łyżki brandy (opcjonalnie) DODATKOWO (przed samym pieczeniem wybranego ciasta): 5 białek ubitych na sztywną pianę na 500 g maku WYKONANIE

Słodko-Słony Świat Ilony
Buchty drożdżowe ze śliwkami 199

Domowa cookierenka Agi ") 50 g drożdży 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 100 g roztopionego masła 500 g mąki (ja dałam ok. 600 g) 3 jajka 16 niedużych śliwek  lukier lub cukier puder po upieczeniu   Najpierw przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki letniego mleka, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce(...)włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby podwoiło swoja objętość.   Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części. Z każdej z nich uformować płaski placuszek na środku którego należy położyć umytą i wydrążoną śliwkę, a brzegi placuszka zlepić ze sobą, tworząc zgrabną kulę ze śliwką w środku. Ulepione kule kłaść na wyłożonej papierem

Simply Food
Łatwe nocne ciasto drożdżowe z owocami 172

Rewelacyjne, puszyste i wilgotne ciasto   Składniki na ciasto jajka, 3 sztuki cukier, 1 szklanka mleko, 1 szklanka olej, 1 szklanka drożdże, 50g cukier waniliowy, 1 opakowanie mąka pszenna, 500g truskawki, około 300g śliwki, około 300g bułka tarta, kilka łyżek Składniki na posypkę mąka pszenna, 150g wiórki kokosowe, 50g cukier, 100g masło, 100g Przygotowanie W misce mieszamy widelcem jajka, cukier

Gotowanie moimi oczami
Kukurydziana tarta ze śliwkami 194

kubka cukru ok 6 śliwek 1 jajko Przygotowanie zaczynamy od przygotowania kruszonki – masło, mąkę oraz cukier. Wyrabiamy i dzielimy na 2 części (większą i mniejszą). Do większej dodajemy jajko i mieszamy po czym wyklejamy formę do tarty i pieczemy ok 15 minut w 170 stopniach aż spód będzie rumiany. Na przestudzone ciasto wykładamy cząstki owoców i posypujemy pozostałą kruszonką

Szybko Tanio Smacznie

Proponowane wyszukiwania