ciasto z truskawkami - 12428 przepisów (strona:83/829)

Ciasto z truskawkami i kruszonką 110

cieście mogę powiedzieć tylko jedno – HIT! Wiem, że nie ładnie się chwalić, ale przyjmijmy, że powtarzam tylko zasłyszane opinie :D. To ciasto, świeżutkie, zaraz po ostygnięciu, po prostu rozpływa się w ustach. Bardzo polecam smakoszom truskawek, tym bardziej, że sezon na nie zbliża się wielkimi krokami! 1 godzina 1 blaszka składniki: ciasto: 1 szklanka mąki 120 g masła łyżeczka proszku(...)jajka, dokładnie miksując. Następnie, używając już drewnianej łyżki, dodać do masy proszek do pieczenia i mąki. Dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć przygotowane ciasto. Na wierzchu poukładać pokrojone truskawki. Warto zwrócić uwagę aby znajdowały się one w jak najmniejszej odległości od siebie, im gęściej tym lepiej ☺ Masło na kruszonkę roztopić w garnuszku, odłożyć do wystygnięcia

Ania i Marcin gotują
Drożdżowy placek na zsiadłym mleku z truskawkami i kruszonką z semoliny 67

ciasto. Wydawać by się mogło, że ciasto drożdżowe na zsiadłym mleku to jakiś absurdalny pomysł tym bardziej, że innych płynów w cieście nie użyłam oprócz żółtek jaj. Nic mylnego. To ciasto jest świetne! Proste i niezbyt pracochłonne.  Kruszonka na bazie mąki z pszenicy Durum jest dużo delikatniejsza od mąki zwykłej i dodatkowo w pięknym żółtym kolorze. Składniki do ciasta(...)połączenia. Miskę z ciastem przykrywamy i pozostawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy stopniowo masło i za każdym dodaniem wyrabiamy dokładnie, aż  ciasto wchłonie masło. Ciasto po ostatecznym wyrobieniu będzie lśniące i elastyczne. Przykrywamy miskę ponownie i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Po wyrośnięciu ciasto rozprowadzamy w foremce wyłożonej papierem. Wciskamy truskawki w ciasto jedna obok

Leśny Zakątek
Truskawkowe oczko 130

Trochę przekorna nazwa na ciasto, które zostało upieczone na podstawie przepisu na popularne ciasto "oczy carycy". Zmiana polega natym, że zamiast biszkoptów są truskawki, jak na sezon truskawkowy przystało. Ciemne ciasto: 8 żółtek 2 białka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju rzepakowego(...)świeżych truskawek           Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Na jednym rozprowadzić krem, ułożyć połówki truskawek, zalać tężejącą galaretką, po czym przykryć drugą częścią ciasta. Schłodzić

Praktyczna pl
Murzynek z truskawkami i galaretką 161

pół. Masa ptasie mleczko -Galaretkę rozmieszać w 1 szklance wrzącej wody, Odstawić żeby ostygła i prawie zgęstniała. Śmietanę ubić na sztywno i powoli wlać gęstniejącą galaretkę, wymieszać. Truskawki rozłożyć na spodniej części ciasta, jagody rozrzucić. Zalać gęstniejącą masą śmietanowo-galaretkową. Wstawić do lodówki, żeby całkowicie zgęstniało. Drugą galaretkę rozmieszać w 1 szklance wrzącej wody. Odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia

Kuchnia Pokoleń
TRUSKAWKOWA ZEBRA NA ZIMNO - SERNIK 109

MASA SEROWA: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30% 1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 10 truskawek 3 łyżki żelatyny 100 ml wody DEKORACJA: truskawki galaretka truskawkowa Przygotowujemy spod ciasta: Palmę firmy Bielmar rozpuścić i ostudzić.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodać w małych porcjach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą(...)skończenia się oby mas serowych. Wyrównać ciasto łyżką. Wsadzić do lodówki na 1 godzinę.  Rozpuścić żelatynę wg przepisu na opakowaniu. Poczekać aż galaretka ostygnie. Na wierzch ciasta dodać truskawki. Zalać delikatnie galaretką. Wstawić na noc do lodówki

Kuchnia w oparach
ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką... 53

szczyptę soli, cukier wanilinowy, suche drożdże, wymieszać, wbić jajka, wlać ciepłe mleko i stopiony tłuszcz, hakiem robota wyrobić z 8 minut ciasto drożdżowe nie za rzadkie, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Truskawki obrać z szypułek, na durszlaku szybko opłukać zimną wodą, nożykiem odciąć miejsce po szypułkach, pokroić w talarki. Z podanych składników utrzeć(...)forma 34x20 cm) , do keksówek nałożyć wyrośnięte ciasto drożdżowe, rozsypać truskawki, przycisnąć w ciasto, posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku na 19C, grzanie góra/dół około 50 minut, w foremkach ciasto wystudzić - bardzo szybkie, proste, łatwe i bardzo smaczne ciasto drożdżowe z suchych drożdży, z truskawkami i kruszonką smakuje wybornie..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto biszkoptowe z truskawkami 477

delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 180 st.C około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Zimny przekroić na dwa blaty.   Składniki na masę piankową: 500 ml śmietanki 30%; 2 śmietany w proszku "Śnieżka"; 1 cukier waniliowy; 2 łyżki cukru; 3 serki homogenizowane waniliowe (3x125g); 3 galaretki truskawkowe; 0,5 szklanki zmiksowanych truskawek; 1 szklanka(...)lekko galaretki. Na końcu dodać pokrojone truskawki i delikatnie masę zamieszać. Gotowym kremem przełożyć biszkopt. Wierzch ciasta posmarować lekko kremem. Dodatkowo: truskawki do dekoracji; 1 galaretka truskawkowa; Wierzch ciasta udekorować truskawkami i polać tężejącą galaretką truskawkową. Moje uwagi: Biszkopta najlepiej jest upiec dzień wcześniej. Taki biszkopt łatwiej się nam przekroi następnego dnia

In my kitchen
Truskawkowiec 158

papierem do pieczenia przekładamy do keksówki, delikatnie dociskając boki i dno. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku.Truskawki miksujemy, gdy galaretka będzie już zimna dodajemy zmiksowane truskawki i mieszamy. Odstawiamy do stężenia. Tężejący mus wlewamy do ciasta, uważając by nie wylał się za biszkopt. Odstawiamy do całkowitego stężenia(...)Przy wyjmowaniu ciasta z keksówki dobrze jest przykryć je deseczką i przewrócić do góry dnem, najpierw wyjąć keksówkę, a potem delikatnie ściągnąć papier do pieczenia.   Ciasto dekorujemy cukrem pudrem, truskawkami i listkami świeżej mięty

Aga w kuchni
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym 99

smaku truskawek. Mus przygotowałam z truskawek mrożonych, a do miksowania przydał się mocny blender polskiego producenta KERNAU. Truskawki przed miksowaniem rozmroziłam, ale blender jest mocny, o mocy aż 800 W, więc myślę, że i z takimi by sobie poradził. Całościowo ciasto wyszło bardzo smaczne i gorąco je polecam. Ciasto czekoladowe: 125 g masła 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej(...)końcu dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy. Przelewamy na blaszkę (21x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 25-30 minut. Studzimy. Truskawki odstawiamy do rozmrożenia. Gdy to nastąpi skrapiamy je niewielką ilością soku z cytryny i miksujemy na mus. Następnie dodajemy cukier puder i podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia naczynie zdejmujemy z palnika

Smaki Na Talerzu
Ciasto truskawkowe/wiśniowe z pianką 130

dostałam od mojej sąsiadki Ani. To ciasto piekłam już go kilka razy i za każdym razem wychodzi przepyszne. Owoce można użyć różne. Tym razem w roli głównej truskawki. Składniki: Na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 25 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Składniki dokładnie zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części (większą(...)oleju Ubijamy pianę z białek i cukru. Następnie dodajemy budynie i na końcu olej. Dokładnie mieszamy, aby masa była jednolita. Dodatkowo: truskawki (niecały kilogram) Na ostudzony spód wylewamy masę, dodajemy owoce. Na wierch ścieramy na tartce resztę ciasta z zamrażalnika. Pieczemy 30 minut w temp.170st.C Bardzo smaczna wersja z wiśniami

tojestpyszne.blogspot.com
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 538

pól, lasów i jezior. Jak małe dzieci, nie mogliśmy się doczekać obiadu, po którym gospodyni stawiała na stole wielką misę pysznych truskawek ze swojego pola lub częstowała nas ciastem drożdżowym z truskawkami i kruszonką. Mieliśmy to szczęście, że gospodarze przyjeżdżali sprzedawać swoje truskawki również do Trójmiasta, między innymi na nasze osiedle. Mogliśmy się cieszyć smakiem tych niezwykłych owoców prawie(...)mowy abyśmy kupili choinkę od kogoś innego, jak tylko od nich! Dziś właśnie zapraszam na sztandarowy wypiek kuchni kaszubskiej -  młodzowi kuch z kruszonką. Wykonany z lokalnych produktów. Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką młodzowi kuch tortownica 26 cm* 250 g truskawek przekrojonych na pół 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/2 szkl mleka 1/2 szkl cukru

Posadzone i zjedzone
placek drożdżowy z truskawkami i kokosem... 112

Wyrośnięte ciasto krótko wymieszać łyżką, formy jedna 30x25 cm i dwie 20x15 cm (mniejsze mąż do pracy zabiera) z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do form. Umyte, osuszone truskawki ułożyć na ciastach, posypać obficie wiórkami kokosowymi. Piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto w formach wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - placek drożdżowy(...)truskawkami jest pysznym ciastem do kawy, herbaty, mleka, najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu i jest zdrowszy dla żołądka..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto drożdżowe orkiszowo-jaglane z truskawkami i rabarbarem 156

Chociaż truskawki już dość trudno znaleźć w sprzedaży, jeszcze można na nie trafić na targach. U mnie trochę archiwalny przepis, bo ciasto pieczone jeszcze w środku sezonu(...)może komuś się przyda ;) Na rabarbar muszę znowu coś wymyślić, bo urósł w ogródku już dość spory i trzeba jakoś go wykorzystać :) Ciasto drożdżowe orkiszowo-jaglane z truskawkami i rabarbarem Ciasto: 500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki jaglanej 4 dag świeżych drożdży 50 g masła (lub pół na pół z olejem kokosowym) 300ml+3 łyżki mleka 50g+1 łyżeczka

FitKot
Poezja truskawkowa 307

kalendarzu mamy lato a dziś świętujemy Dzień Ojca. Z tej okazji zrobiłam przepyszne ciasto z truskawkami. Truskawki niestety już się kończą więc to jest moje takie słodkie pożegnanie z nimi.  biszkopt:  4 jajka  3/4 szkl. mąki tortowej  1 łyżka mąki ziemniaczanej   3/4 szkl. cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia      pianka(...)pokrojonymi truskawkami. Masę wylać na biszkopt i odstawić do stężenia. Galaretki krystaliczne rozpuścić w 750 ml wrzątku i odstawić do wystygnięcia. Na stężałej masie ułożyć połówki truskawek i zalać tężejącą galaretką krystaliczną. Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki

Kolorowa kuchnia Elki
Rustykalna tarta (galette) z truskawkami i rabarbarem 188

rabarbaru zamroziłam, aby "ożenić" go ze świeżymi truskawkami w nowej formie, właśnie francuskiego galette . Truskawki i rabarbar to według mnie jeden z bardziej zgranych duetów w świecie słodkości. Ciasto z samymi truskawkami jest trochę mdłe, te owoce potrzebuję "kopa" pochodzącego od kwaśnego rabarbaru. Ponadto truskawki dostępne pod koniec sezonu są tak ciapciowate, że nadają się jedynie do koktajlu, dżemu albo(...)cukru szczypta soli 150 g masła, zimnego 1 żółtko (białko zachować) 1-2 łyżki śmietany, jogurtu lub maślanki na nadzienie: 200 g truskawek, 200 g rabarbaru, 4 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, szczypta soli wykończenie ciasta: białko jajka, cukier do posypania Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj masło pokrojone na kawałki i ucieraj w dłoniach do powstania

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania