stanowią świetne towarzystwo dla naleśników. Maliny, truskawki, jabłka czy gruszki w postaci przetworów dostarczają witamin i antyoksydantów, a jednocześnie nadają naturalnej słodyczy dania. Przetwory te można stosować jako nadzienie, polewę lub dodatek do naleśników, aby zwiększyć ich wartość odżywczą. Owoce – są bogatym źródłem witamin i minerałów. Wybierz swoje ulubione. Może to być truskawka, malina, kiwi czy banan. Tutaj masz szerokie(...)smaczne? Klasyczne naleśniki niekoniecznie muszą być niezdrowe. Kluczem do smacznych i zdrowych naleśników jest ich przygotowanie. Oprócz wyboru odpowiednich dodatków warto zwrócić uwagę na sposób przygotowania naleśników: Cienkie ciasto. Wybierając cienkie placki naleśnikowe, ograniczamy ilość kalorii i tłuszczu w danym posiłku. Grube naleśniki mogą szybko stać się ciężkim i kalorycznym daniem. Mało tłuszczu. Naleśniki można smażyć na minimalnej
Via Gustospichlerz24.pl/ Tu znajdziecie konfitury, które nie tylko cieszą smakiem, ale też składem. Bez zbędnych dodatków. Pysznie i naprawdę owocowe A wybór smaków aż cieszy – od tradycyjnej z malin, truskawek, borówek czy owoców leśnych, aż po takie perełki jak konfitura z mango czy papai. Jeśli nie wiecie, który smak wybrać przejdźcie do zakładki Spichlerz w miniaturze . 40 g mini konfitury(...)wbijamy 2 jajka i wszystko mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę z sodą. Mieszamy składniki do powstania gęstej masy. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy olej. Łyżeczką do herbaty nabieramy ciasto i wykładamy je na rozgrzany olej. Podczas smażenia pączki rosną i nabierają ładniejszych kształtów. Pączki smażymy z obu stron na złoto. W trakcie smażenia powinny się same obracać, jeśli
Słodkie okruszkiPrzepis na placki marchewkowe Lubisz ciasto marchewkowe? Ja bardzo! W związku z tym, że na śniadanie nie wypada zajadać się ciastem, postanowiłem zrobić placki marchewkowe, inspirowane tym cudem. Przepis na marchewkowe placuszki jest bardzo prosty, a efekt końcowy powala. Nie spodziewałem się, że kiedykolwiek będę zajadał się marchewką na śniadanie 😅 Z czym podawać placki marchewkowe? U mnie był to wegański(...)mnie wylądowały na wierzchu placków, do dekoracji. Jeśli chcesz, możesz je również umieścić w masie dla placuszki. Przy okazji polecam ci również racuchy z bananami oraz racuchy z truskawkami . To również świetne pozycje na śniadanie lub słodki obiad. Zresztą na blogu jest jeszcze wiele innych przepisów godnych polecenia, więc zachęcam do przeszukiwania. Tymczasem przejdźmy do przepisu na dzisiejsze placki
Blendmanjedno z moich ulubionych letnich dań z dzieciństwa. Pamiętam, jak po całodziennej zabawie na świeżym powietrzu wracałam do domu, a mama serwowała mi puchate, mięciutkie bułeczki z sosem truskawkowym i serkiem waniliowym. Skąd pochodzi to danie? Pyzy drożdżowe są bez wątpienia potrawą charakterystyczną Wielkopolski. Ja sama po raz pierwszy jadłam je w Poznaniu, czyli mieście stołecznym tego regionu(...)zarówno na słodko (np. ze śmietaną, masłem i cukrem) jak i na wytrawnie (np. z sosem grzybowym). Przygotowanie jest bardzo proste, a składniki praktycznie takie jak na podstawowe ciasto drożdżowe. Jeśli chcemy, możemy je również nadziać jagodami, czekoladą czy marcepanem. Polecam! Poniżej przedstawiam Wam przepis na ryżowe pyzy na parze. *** RYŻOWE PYZY NA PARZE Składniki ciasta drożdżowego (A): 1 łyżeczka
Poranek na słodkoTym razem rowerowo-urlopowe plany zawiodły nas na Lubelszczyznę. Spędziliśmy tu pełne dwa tygodnie – oczywiście większość na rowerze Bo kiedy pogoda sprzyja, w pracy wzięty urlop
Słodki sentymentTym razem rowerowo-urlopowe plany zawiodły nas na Lubelszczyznę. Spędziliśmy tu pełne dwa tygodnie – oczywiście większość na rowerze Bo kiedy pogoda sprzyja, w pracy wzięty urlop
Słodki sentymentZapraszam na delikatne placki na kefirze. Takie kefirowe placki, możecie jeść same lub dorzucić do środka np. jabłka. Dobrze komponują się również z truskawkowym sosikiem, dżemem
Mieszam w GarnkuCześć! Podobno słowo "chia" pochodzi z języka Majów i oznacza "silny". Uważano, że spożywanie nasion dostarcza energii potrzebnej podczas wypraw. Z nasion chia wytwarzano mąkę
Pieprzyć z FantazjąPięknie rosnący, puszysty biszkopt bez cukru i glutenu. Można przygotować z niego pyszny tort, ponieważ w smaku nie różni się od tradycyjnego biszkoptu. Można także przygotować
Mienta blogLato w pełni, no dobra wiosna ale bardzo ciepła ;) w sam raz na to majówkowe słoneczko mam dla Was uroczy, kolorowy deser. Bardzo prosty w przygotowaniu
Życie zaczyna się w kuchniPytacie w mailach o frużelinę truskawkową, z którą podałam pancakesy. Wprawdzie odpisuję, że przygotowuje się ją prawie identycznie, jak tę o smaku jagodowym, ale wolicie mieć
W mojej kuchniNie bez powodu Tort Pavlova robi taką ” furorę „. Kto raz spróbował , ten już chyba nigdy więcej nie przejdzie obojętnie wobec tej słodkości. Jak wiemy
Ostra na SłodkoDzień dobry! Kto ma urodziny w czasie lata, ten wie, że nie ma nic lepszego niż tort urodzinowy z letnimi owocami! Jak pewnie część z Was
Pora coś zjeśćwinne w smaku jabłka. Usmażone jabłka odstawiamy do wystygnięcia a w międzyczasie zabieramy się za robienie ciasta. W mleku rozpuszczamy drożdże z mąką, odstawiamy do wyrośnięcia po czym łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy, wypełniamy jabłkami i formujemy w roladę. Drożdżówkę pozostawiamy do wyrośnięcia, po czym pieczemy i studzimy. Najlepiej(...)wyrabiać ciasto przez 10 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką, po czym odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny bądź do momentu, w którym podwoi ono swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny , lekko odgazować a następnie podsypać mąką pszenną i rozwałkować na placek o wielkości 30 na 35 centymetra. Na cieście wyłożyć smażone jabłka
MeCookspestek dyni 50 gram nasion słonecznika 50 gram orzechów włoskich 1 łyżka siemienia lnianego 2 - 3 łyżki mąki kokosowej kilka plasterków suszonego jabłka pół świeżej figi 2 duże truskawki kilka malin kilka jagód świeża melisa jadalne kwiaty (u mnie begonie) dwa orzechy włoskie kilka ziarenek granatu Wykonanie: Nasiona chia należy dokładnie wymieszać z mlekiem kokosowym i odstawić(...)lepiej go wcześniej namoczyć). Do powstałej w ten sposób lepkiej mazi, dosypujemy zrobioną przed chwilą mąkę z orzechów i nasion i dokładnie wyrabiam, aż składniki się połączą. Powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji plasteliny. Jeśli masa wydaje się Wam zbyt miękka, należy dodać jeszcze trochę sypkich składników, lub łyżkę mąki kokosowej. Tak przygotowane ciasto wykładamy na matę sylikonową, przykrywamy folią spożywczą
Quinoa Raz!