truchtem... W końcu Agnieszka zdecydowała się na zrobienie by uszczęśliwić rodzinę. Tak w ogóle, to temat zaczął się po bułeczkach cebulowych, a przypomniało mi się przy okazji bułeczek z truskawkami, które wyglądały i robi się podobnie: https://youtu.be/hwu4iyckwwM 😃 👉Jak zrobić cebularze❓ Prawie tak samo jak bułeczki truskawkowe, a przynajmniej na pierwszy rzut(...)Zdejmujemy z ognia, delikatnie solimy, pieprzymy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie wody plus cukier. Wsypujemy mąkę, dodajemy sól i wlewając partiami wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wlewamy olej i wyrabiamy do momentu aż ciasto wchłonie cały olej. Całość dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i będzie odchodzić od ręki i od miski. Miskę
Dieta Rozdzielna i Zdrowieświeżych, albo suszonych owoców. Do kompotu można dodać również przyprawy, jak na przykład szczyptę cynamonu, imbiru, kardamonu, anyżu, goździków lub laskę wanilii. Kompot można przygotowywać z różnych owoców, jak truskawki, wiśnie, czereśnie, porzeczki, jagody, poziomki, borówki, morwy, maliny, winogrona, śliwki, jabłka, gruszki, rabarbar, a także z owoców cytrusowych. Wielu osobom smakuje kompot wieloowocowy. Gdzie pomieszane są ze sobą smaki(...)pikantnym obiedzie. Zaspakaja nasze zachcianki na węglowodany. Gdyż po głównym posiłku mamy zazwyczaj ochotę sięgnąć po coś słodkiego. Lepiej więc sięgnąć po niskokaloryczny kompot niż po kaloryczny kawałek ciasta. Kompot wspaniale zastępuje różne kaloryczne desery. Co jest z pożytkiem dla naszej masy ciała zwłaszcza wtedy, gdy dbamy o stałą wagę ciała, posiadamy nadwagę lub walczymy z otyłością. Artykuł Coś
ProstePesto.plchmurka, delikatny o nieskonczonych możliwościach. U mnie wersja na słono z ziołami i siemieniem lnianym. Można urozmaicać go odając do twarogu łososia wędzonego, groszek, szparagi. Lub na słodko z truskawkami. Polecam szczegolnie na sniadanie, gdyż robi się go szybko, zamin wstaną domownicy. „Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy(...)masy z żółtek, mleka i mąki po łyżce piany. Mieszaj na bardzo wolnych obrotach. Wysmaruj papier do pieczenia masłem. Weź dużą blachę i wyłóż ją papierem posmarowanym masłem. Wylej ciasto do formy i równomiernie rozsmaruj. Piecz w 200 stopniach 10-15 minut. Pozostaw do lekkiego wystygnięcia. Oderwij papier z omletu, rozprowadź twaróg wymieszany z ziołami, rzodkiewką
AZgotuj!truskawkami, ale świeże jagódki tak mnie zaczarowały, że nie mogłam się im oprzeć. I dobrze!!! Bo wyszły o niebo lepsze niż te z truskawkami (nie żebym miała coś do truskawek, ale jagody nadały tym babeczkom nowego wymiaru), bardzo soczyste, słodziutkie i przynajmniej widać kto podjadał je przed obiadem :) Polecam! Składniki na babeczki z jagodami na 12 sztuk (składniki muszą(...)dołeczek i wlewamy weń rozczyn, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5-10 minut, by podwoił objętość. Po tym czasie dodajemy resztę cukru, jajko, cukier waniliowy, sól i zagniatamy sprężyste ciasto. Po 5-7 minutach wyrabiania dodajemy letni tłuszcz i dalej wyrabiamy kolejne 3-4 minuty. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut, żeby wyrosło
Rozpustne gotowanieEgzotyczna panna cotta z musem z mango to wyjątkowo prosty i pyszny deser na zimno, który podbije Wasze serca i podniebienia. Składniki 750 ml mleka 2
Wasze PrzepisyPrzygotowując bezy z kremami śmietanowymi należy je spożyć zaraz po przygotowaniu, ponieważ beza się rozpuści, natomiast krem na bazie masła i czekolady sprawi, że taki tort
Jadło i czytadłoKremowy, zwarty, a równocześnie lekki i puszysty, nie za słodki, idealny… :) Jeżeli chcecie, to można zrobić ten sernik na spodzie biszkoptowym czy z ciastek, ja pominęłam
Kraina Miodem Płynącadziecka lubiłam jeść naleśniki, najbardziej smakowały mi z dżemem jabłkowym lub truskawkowym. I koniecznie musiały być domowe - koniecznie takie, jakie robiła moja Mama! Czyli pulchne, nie za suche, nie za tłuste, nie za słodkie - idealne :) wiele razy jadłam takie "restauracyjne" i - to nie to! Szybko nauczyłam się je przyrządzać tak samo, teraz często goszczą u mnie, ale nie tylko(...)może być potrzeba mniej lub ciut więcej), mieszamy delikatnie do połączenia, następnie ponownie miksujemy (jeśli od razu włączymy mikser mąka nam się rozpyli po kuchni:)). Na koniec dodajemy do ciasta 2 łyżki oleju - dzięki temu nie trzeba natłuszczać patelni, a naleśniki będą miękkie, lekko wilgotne i puszyste. Patelnię teflonową rozgrzewamy, za pomocą nabierki nalewamy porcję ciasta i obracając patelnią rozlewamy
Kolorowy Przepisownikmieć w kulinariach szczęście w nieszczęściu, ale mnie właśnie spotkało coś takiego z tym tortem. Wszystko wyszło mi idealnie, łącznie z dekoracją, ale w tym czasie robiłam jeszcze inne ciasto i włożyłam tort na chwilę do lodówki. Żeby było mi go łatwiej przełożyć na paterę, to ułożyłam go na papierze do pieczenia. Śpieszyłam się i nie pomyślałam, że może(...)był tort ;-) SKŁADNIKI NA BISZKOPT 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia NA KREMY I GALARETKĘ 1 kg truskawek mrożonych 2 galaretki truskawkowe 500 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 śmietan-fix 1 mały dżem truskawkowy 1 gorzka czekolada
Passions hobbies lifeTort bezowy z owocami, czyli przepyszny deser składający się z chrupiącej bezy, masy śmietankowej i świeżych owoców. Składniki oraz sposób przygotowania Przepis na bezę: 5 białek
Wasze Przepisyczekoladowej rolady . Tort jest wysoki. Jakby nie było to cztery placki przełożone kremem. Swobodnie można go podzielić na 20 kawałków. Do dekoracji użyłam naturalnych słodyczy typu migdały, orzechy, suszone truskawki i maliny w czekoladzie lub oblane karmelem. Z niecierpliwością czekałam na rozkrojenie tortu. Najlepiej kroić tort po schłodzeniu w lodówce. Krojenie tak dużego tortu wymaga taktyki. Najpierw kroję krąg(...)cały czas miksując. Ubijaj jeszcze przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodaj po jednym żółtku. Następnie dodaj obie mąki przesiane i delikatnie wymieszaj szpatułką. Przełóż ciasto do tortownicy, wygładź powierzchnię i piecz przez 30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij biszkopt z piekarnika, ostudź. Biszkopt po ostudzeniu przekrój na 2 placki. Krem maślany możesz zrobić
codojedzeniaShare Pinterest Print Domowy kisiel owocowy można przygotować z dowolnych owoców. Ja użyłam czereśni, jeżyn i borówek amerykańskich. Poza sezonem świetnie sprawdzą się owoce mrożone, więc
Oryginalny smakDrożdżówki to jedne z najpopularniejszych bułeczek. Dodatkowo można je zrobić w różnych wariantach, z rożnymi dodatkami. Agnieszka robiła już bułeczki drożdżowe z truskawkami, bułeczki drożdżowe z borówkami, bułeczki drożdżowe ze śliwkami, bułeczki drożdżowe z jabłkami, i jagodzianki. Dziś przyszedł czas na bułeczki drożdżowe z makiem. 👉Jak zrobić DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM(...)masła Przygotowanie: Drożdże plus cukier rozpuszczamy w kilku łyżkach letniej śmietanki. Dodajemy mąkę i małymi porcjami wlewamy letnią śmietankę cały czas wyrabiając ciasto, na koniec dodajemy roztopione masło (musi być letnie) i całość dobrze wyrabiamy ,aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie (podwoi swoją objętość) przystępujemy
Dieta Rozdzielna i Zdrowieekstra czekoladowe, przełamane kwaskową śliwką - w sam raz do kawy i do szkoły:) Polecam również inne przepisy na muffiny: Orzechowo-kakaowe muffinki Babeczki z sercem Malinowe babeczki Muffinki z truskawkami (najlepsze) Kokosowe muffinki z ananasem Babeczki ajerkoniakowe Bananowo-czekoladowe muffinki Muffinki cytrynowo-jagodowe Muffinki z porzeczkami Muffinki z rabarbarem (szybkie i bardzo miękkie ) Czekoladowe muffiny ze śliwkami i czekoladą(...)jednym naczyniu zmiksować jajka, cukier, olej, mleko, rum. Wsypać suche składniki i krótko zmiksować lub wymieszać rózgą, tylko do połączenia się składników (mogą pozostać drobne grudki). Dodać czekoladę, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć porcję ciasta, w cieście zanurzyć kawałki śliwek. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut
Obiad gotowyZielone smoothie ze szpinakiem to dietetyczny koktajl dostarczający nam niezbędnym mikro i makro- elementów. Szpinak jest bogaty zarówno w beta- karoten, potas i żelazo. Tym razem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wróciłam wczoraj z zakupów i zdałam sobie sprawę, że nie mam pomysłu na obiad dla męża, który mógłby zabrać ze sobą do pracy. Leczo miał dzisiaj
Mieszam w GarnkuPtasie mleczko To ptasie mleczko na pewno przypadnie do gustu osobom, które nie lubią zbyt słodki ciast. Idealne na lato, delikatne, lekko kwaskowate i smaczne :) Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo żółtka i cukier, na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie(...)pudru następnie dodajemy tężejącą galaretkę. Biszkopt smarujemy dżemem, następnie wylewamy masę piankową i schładzamy. Podobnie postępujemy z kolejnymi białkami i galaretkami. Na wierzchu można polać polewą czekoladową. Dodatkowo: dżem truskawkowy
Słodka Kraina Wypiekówklasyczny angielski deser. Serwowany tradycyjnie w Eton College podczas corocznego meczu krykieta z uczniami Harrow School. Tradycyjna wersja słodkiego bałaganu z Eton składa się tylko z trzech składników: truskawek, bez i bitej śmietany. Ten letni deser można przygotować z dowolnymi owocami. Świetnie sprawdzą się maliny, jagody, borówki czy jeżyny. Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje jakieś 10 minut. Proporcje(...)bezami i owoce. Dekorujemy listkami mięty. * Jak przygotować cukier z wanilią? Dobrej jakości cukier waniliowy można bez problemu zrobić domowym sposobem. Jest niesamowicie aromatyczny. Można go używać do ciast, deserów, jak również do kawy czy kubka ciepłego mleka. Składniki: 1 szklanka cukru 1 laska wanilii Przygotowanie: Cukier wsypujemy do szczelnego pojemnika. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, zeskrobujemy nasionka i mieszamy
Smakowity Blog KulinarnyŚwięta, Święta i po Świętach, tak to już jest. Po ciężkim jedzeniu nie mamy ochoty nawet patrzeć na jedzenie, dlatego wybrałam dla Was lekki, kolorowy
Takie tam pichceniebułeczki. Wyszły lepsze niż się spodziewałam, więc polecam każdemu :) Najlepsze są jeszcze ciepłe, z chrupiąca skórką i puszystym, dosyć ciężkim środkiem. Idealne z prawdziwym masełkiem, twarożkiem albo dżemem truskawkowym. Pzepis pochodzi z bloga Moje Wypieki , a podsunęła mi go moja Siostra, która wypieka te bułeczki co weekend. Składniki na 6 średnich bułek: Pół szklanki płatków owsianych górskich(...)blenderze). Do miski z zalanymi płatkami dodajemy zmielone siemię, rozpuszczone drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki i wyrabiamy aż powstanie miękkie, elastyczne, lekko kleiste ciasto. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy suchą sciereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość (ok 20-30 min). Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę, klepiemy dłonią
Zawsze głodna!