ciasto z truskawkami - 13428 przepisów (strona:583/896)

domowy dżem truskawkowy 213

składniki: 700 g świeżych truskawek 100 g cukru wykonanie: Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy. Przekładamy do garnka najlepiej z grubym dnem, miksujemy blenderem. Dodajemy cukier i

Domowy Smak Jedzenia
Słodkie środy - Drożdżowe ślimaki z truskawkami 156

cudowny. Pamiętajmy, że nie tylko w dzień Dziecka nasze dzieci są dziećmi :) Drożdżowe ślimaki z truskawkami SKŁADNIKI : 500g maki pszennej typ 500 22g drożdży jajko 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli około 200ml gorącej wody dżem truskawkowy bądź konfitura do posmarowania olej do posmarowania ciasta cukier puder do oprószenia   PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mękę dodajemy cukier, jajko, sól, zalewamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
PÓŁKRUCHE CIASTO KAKAOWE Z OWOCAMI 201

Znane ciasto, które zawsze dobrze smakuje... Półkruche kakaowe ciasto ze śmietankową, budyniową pianką oraz owocami - tym razem u mnie borówki prosto z mojego ogródka 😉. Idealne na co dzień do kawy lub herbaty. Można go wykonać prawie z każdymi sezonowymi owocami, np. truskawkami, malinami, porzeczami, jagodami, borówkami, czereśniami...a najlepsze jest z miksem różnych owoców. Ma jedną wadę- za szybko znika(...)Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2:3, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do zamrażarki na co najmniej 30 min. Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy

Kuchnia MagdaLeny
PÓŁKRUCHE CIASTO KAKAOWE Z OWOCAMI 222

Znane ciasto, które zawsze dobrze smakuje... Półkruche kakaowe ciasto ze śmietankową, budyniową pianką oraz owocami - tym razem u mnie borówki prosto z mojego ogródka 😉. Idealne na co dzień do kawy lub herbaty. Można go wykonać prawie z każdymi sezonowymi owocami, np. truskawkami, malinami, porzeczami, jagodami, borówkami, czereśniami...a najlepsze jest z miksem różnych owoców. Ma jedną wadę- za szybko znika(...)Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2:3, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do zamrażarki na co najmniej 30 min. Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy

Kuchnia MagdaLeny
Zaczarowany ogród – pyszne ciasto bez pieczenia! 234

jest trudne w wykonaniu i nie wymaga pieczenia. Polecam!     Składniki: Spód ciasta: 250g kremu czekoladowego nutella 150g płatków kukurydzianych Pianka śmietankowa: 500ml śmietanki kremówki 1 przezroczysta galaretka 1 szklanka gorącej wody Dodatkowo: 4 galaretki w różnych kolorach świeże owoce- u mnie truskawki, borówki i winogrona       *** Trzy galaretki w różnych kolorach rozpuszczamy w osobnych naczyniach , każdą(...)wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę *** *** W międzyczasie przygotowujemy kolejną galaretkę (najlepiej w jasnym lub bezbarwnym kolorze), którą rozpuszczamy w wodzie według przepisu na opakowaniu. Na wierzchu ciasta układamy pozostałe kostki galaretki oraz pokrojone na kawałki świeże owoce *** *** Całość zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę *** *** Ciasto przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO ***     Polecam

Blog z Apetytem
Rolada z jabłkami, borówką i śmietaną 183

wyszła smaczna i szybko została spałaszowana. 600 g prażonych jabłek 300 g dżemu truskawkowego ( u mnie taki bez kawałków owoców ) 1,5 szk borówek amerykańskich ( po rozmrożeniu ) 1,5 szk śmietany słodkiej 30 % 1 śmietan fix odrobina czerwonego barwnika spożywczego 2 łyżki cukru kolorowa posypka do ciast Biszkopt : 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku

Ewa w kuchni
Truskawkowa Pianka 145

już tęsknie za latem, a Wy? Dlatego dziś myśl popłynie ku letnim wspomnieniom, gdy na straganach pyszniły się piękne, dorodne truskawki… Do tego ciacha użyjemy co prawda mrożonych, ale smak będzie iście letni. Delikatny biszkopt z kremem na bazie frużeliny truskawkowej i serka mascarpone plus orzeźwiająca truskawkowa galaretka- i lato już bliżej; ) Ciacho dla amatorów kremów bez dodatku masła(...)kieliszkiem dziurki ( powstałe biszkopty zachowujemy – będą potrzebne:) ).   Składniki na krem truskawkowy: 350 g truskawek mrożonych 2/3 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobiona w 2 łyżkach zimnej wody 4 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody ok. 400 g serka mascarpone schłodzonego Truskawki smażymy z cukrem, do jego rozpuszczenia. Blendujemy na gładko. Przekładamy do garnka, zagotowujemy i wlewamy

Domowe ciasta
Naleśniki z truskawkami i serkiem mascarpone 194

soli masło i olej do smażenia ½ szklanki cukru truskawki 150 g serka mascarpone Sposób przygotowania: W małym rondelku rozpuszczamy 60g masła i odstawiamy do ostudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy do tego dwa jajka, ostudzone masło, mleko oraz wodę. Mleka oraz wody możemy dodawać w innych ilościach, tak aby ciasto nie miało za rzadkiej konsystencji. Wszystkie składniki dokładnie

CookMag
Rolada z truskawkami, bitą śmietaną i mascarpone 181

łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej  1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 300ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 300g truskawek   mięta do dekoracji 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo żółtka. Dodajemy mąkę z proszkiem(...)ciastem kładziemy kuchenną ściereczkę i zwijamy ciasto w roladę jednocześnie odrywając papier. Ściereczka powinna zostać w środku rolady. Zostawiamy do ostygnięcia.  2.  Śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy mascarpone, delikatnie mieszamy uważając by masa się nie zwarzyła.  3. Roladę rozwijamy, nakładamy masę śmietanową i kawałki truskawek (kilka zostawiamy do dekoracji). Zwijamy w roladę

Szefowa kuchni
Mazurek królewski - na gotowanych żółtkach 188

wystygnie, nawet letnie może pęknąć. Składniki: (dwa ciasta) 370g masła w temperaturze pokojowej 370g mąki krupczatki 160g cukru pudru 120g migdałów w płatkach 6 ugotowanych żółtek 1 surowe żółtko skórka z jednej cytryny szczypta soli Lukier 1 białko 180g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo  dżem kiwi dżem truskawkowy dżem brzoskwiniowy masa orzechowa z puszki ( użyłam Helio

Gotowanie i blogowanie
Sernik z okienkiem na biszkopcie 174

Pyszne ciasto na każdą okazję.  Ten sernik jest ciastem pracochłonnym, ale warto go zrobić.  Przepis zaczerpnięty z bloga Dusiowa Kuchnia                            Sernik z okienkiem na biszkopcie Składniki  Biszkopt : jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 4 łyżki kakao -1 łyżki proszek do pieczenia - szczypta(...)łyżeczki woda gotowana - 1/4 szkl Dodatkowo : 2 galaretki truskawkowe 3 szkl gotowanej wody Przygotowanie : Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek, dodając cukier, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubić. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto do wysmarowania tłuszczem blachy o wymiarach

Kuchnia Danusi
Błyskawiczne ciasto z owocami 157

Błyskawiczne ciasto z owocami nie wymaga wiele nakładu pracy, ponadto przygotowujemy je ze składników, które zazwyczaj zawsze mamy w domu. Owoce, które wykorzystałam do przygotowania to maliny i jeżyny. Można je przygotować równie dobrze z brzoskwiniami, truskawkami, jagodami, jabłkami czy śliwkami. Składniki: 200 g masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru (160 g) szklanka mąki pszennej (200 g) 2 opakowania budyniu(...)jajka, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy suche składniki i całość dokładnie miksujemy. Blachę (moja ma wym. 24×27 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Na cieście układamy owoce, lekko je dociskając. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około godziny (do suchego patyczka). Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Błyskawiczne

e-PrzepisyKulinarne
Urodzinowe babeczki czekoladowe 404

różnie. Wszyscy są w rozjazdach i w rezultacie ustalenie jednego wspólnego terminu bywa skomplikowane. Tak więc czas jest wątpliwy - jedno co jest pewne, to to, że należy dostać dobre ciasto. To zadanie w tym roku przypadło mi. Czasem na dobre przepisy trafia się po prostu przez przypadek. Albo dlatego, że robi się przegląd lodówki i jest w niej coś(...)serek mascarpone. Najprostszym połączeniem byłoby zrobienie śmietankowego kremu, jednak w takie upały śmietankowe kremy nie najlepiej znoszą oczekiwanie na gości. Co z tego wyszło? Mocno czekoladowe babeczki :) z truskawkami. bo kto nie lubi truskawek?   Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki 5 łyżek cukru 5 łyżek kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki

Ciastkozercy
Naleśniki kokosowe z frużeliną truskawkową 163

kokosowego Frużelina truskawkowa 500 g truskawek 60 g cukru 1/2 soku z limonki 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej Dodatkowo chipsy kokosowe Naleśniki Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki(...)nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania. Ser Do sera dodajemy jogurt naturalny, cukier i ekstrakt kokosowy. Wiórki kokosowe rozdrabniamy przy pomocy blendera i dodajemy do sera. Mieszamy do połączenia się składników. Frużelina truskawkowa Truskawki myjemy, usuwamy szypułki

Wędrówki po kuchni
Mini-torciki z kremem śmietanowo-truskawkowym 141

cukru waniliowego 200 g truskawek zmiksowanych 1 łyżeczka cukru 6 truskawek (do dekoracji) Wykonanie: Biszkopt: Jajka z cukrem, szczyptą soli i ekstraktem z wanilii miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut. Po tym czasie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mąkę i masło. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 23x30 cm i pieczemy przez(...)garnku z niewielką ilością gotującej się wody). Zdejmujemy z ognia i nadal ubijamy, aż powstanie gęsta, sztywna piana. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier waniliowy. Truskawki miksujemy w blenderze. Przekładamy je na sitko i kilkukrotnie, delikatnie potrząsając pozbywamy się nadmiaru soku. Następnie przekładamy je do miseczki i dodajemy łyżeczkę cukru. Mieszamy. Truskawki dodajemy do ubitej śmietany. Mieszamy

MyCookBook.pl