jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – sernik tradycyjny – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka ciasto zebra Przygotowanie: 1 h 20 minut Składniki: – 5 jajek – 300 g drobnego cukru do wypieków
nietylkopasta.plgruszkami, jak już widzieliście kilka dni temu na moim Instagramie pokazywałam Wam, to ciacho. Chodziło za mną ucierane z gruszkami. Uwielbiam właśnie proste ciasta, z owocami tj. gruszki, jabłka, śliwki czy w sezonie truskawki, borówki, porzeczki czy rabarbar. To chyba moje ukochane smakołyki. Owoce lubię łączyć z ciastem ucieranym, to potrafię przygotować chyba na 100 różnych sposobów i zawsze
SMYKWKUCHNIGdy ujrzałam podobne serce na Pinterest od razu zapisałam je w notatniku, aby kiedyś je zrobić. Taka okazja nadarzyła się kilka tygodni temu
Słodki PomysłPrzepis na ciasto drożdżowe podpatrzyłam u Asi z Grunt to Przepis! . Co prawda Asia robiła z truskawkami i kruszonką ale bardzo zaciekawił mnie sam przepis na ciasto. Lekko go zmodyfikowałam. Zrobiłam go w formie na keks, początkowo myślałam, że to jednak zły pomysł, że wyleje się, ale ono urosło piękne ponad formę i świetnie utrzymało swoją strukturę
Życie zaczyna się w kuchnicukier i do buzi :) Ależ to było pyszne! No, ale ciasto... Razem z rabarbarem dostałam od bratowej przepis na ciasto z kruszonką. Ciasto pasuje do niemal wszystkich owoców, więc gdy już będą truskawki, to i w takiej formie się pojawi, a potem kolejne owoce sezonowe :) Składniki: ciasto: 5 żółtek 3 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki
dobra gospodyni dom wesołym czyniTruskawkowe szaleństwo. I płomienny romans z tofu, rozniecany pieprzem, obficie zakrapiany octem balsamicznym. A na to wszystko spokojnie zezwala zielona z zazdrości sałata. SAŁATKA Z
W kuchni Karmel-itkiCzas czytania: 2 min Błyskawiczny chleb żytni z pestkami dyni. Pieczywo wypiekane na bazie zakwasu potrzebuje zazwyczaj długiego czasu do przerobienia zaczynu. Chleb z dzisiejszego przepisu
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Kolejny przepis zrealizowany z listy oczekującej – gofry belgijskie. Gofry belgijskie różnią się znacznie od dobrze nam znanych klasycznych gofrów, którymi najczęściej
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Naleśniki bardzo często pojawiają się na naszym stole! Uwielbiane są przez tych małych i dużych zjadaczy, żeby urozmaicić ich skład, kombinuję z
SprawdzonaKuchnia.plbudynie śmietankowe (na ½ litra mleka) 2 łyżki cukru 1 laska wanilii cukier puder do oprószenia Nadzienie: 25 dag truskawek 25 dag rabarbaru 2-3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Ciasto: Na stolnicę lub do dużej michy wsypać mąkę pszenną wymieszaną z krupczatką, dodać pokrojone na kawałki zimnej margaryny palmy oraz proszek(...)jeszcze ciepły wylać na kruchy wylepiony spód. Wierzch wyrównać łyżką . Rabarbar umyć pokroić na kawałki, wymieszać z pokrojonymi na połówki truskawkami , oraz mąką ziemniaczaną i cukrem, wysypać owoce na budyń, na wierzch pokruszyć resztę schłodzonego ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175* i piec około 45-50 minut. Po upieczeniu studzić przy uchylonych drzwiczkach. Oprószyć cukrem pudrem
Wanilia i KardamonCzas czytania: 2 min W kalendarzu jeszcze zima, za oknem wiosna, a ja myślami jestem już przy lecie 🙂 Marzą mi się soczyste maliny, słodkie truskawki, pyszne borówki… na te świeże smakołyki trzeba będzie jeszcze trochę poczekać, ale od czego są zamrażarki?! Właśnie tam ukryłam odrobinę lata, więc będą dziś drożdżówki z malinami! Kwaśną nutę malin złamałam białą czekoladą, która(...)wspaniale do nich pasuje. Oczywiście na tym nie koniec, bo jest jeszcze chrupiąca i słodka kruszonka, która stawia kropkę nad „i”. Co do ciasta, to muszę przyznać, że jest rewelacyjne, pyszne, puszyste i bardzo proste. Ciasto można przygotować jedno lub dwufazowo, co to znaczy? Już wyjaśniam, jednofazowo – czyli wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera (do razu
SprawdzonaKuchnia.plPiecz gofry przez około 3 minuty. Po upieczeniu posyp gofry dodatkowo cukrem pudrem. Możesz także dodać inne składniki, które lubi dziecko, na przykład pokrojone truskawki, borówki lub trochę bitej śmietany. Ciasto marchewkowe Kolejnym lubianym deserem przez dzieci jest ciasto marchewkowe. Jest to zdrowa alternatywa dla ciast przygotowywanych z czekolady lub kakao. Do przygotowania ciasta marchewkowego potrzebne są następujące
Kuchcik gotujetortownicę o średnicy 26cm : ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1 słoiczek domowego dżemu truskawkowego [300ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany LUKIER: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 2-3 łyżki soku z cytryny(...)równe części, z każdej uformować wałek, następnie każdy rozwałkować na długie, prostokątne pasy. Wzdłuż długiego brzegu każdego pasa nałożyć dżem truskawkowy – musi być gęsty, dobrze odparowany z wody - i zrolować, tak aby otrzymać wałek z ciasta bogato nadziany. Dokładnie zlepić końce, by nadzienie się nie wydostało. Po wyrośnięciu Wałki ciasta ułożyć, w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, formując „ślimaka
Grunt to przepis!Ciasto na maślance ze śliwkami to kolejna odsłona tego pysznego i łatwego do zrobienia ciasta. Jeśli niezbyt dobrze czujecie się w temacie pieczenia ciast, ciasto na maślance przypadnie Wam do gustu. Nie trzeba mieć wagi i miksera, składniki można wymieszać nawet widelcem. Na wierzchu świetnie sprawdzą się każde owoce, w jesiennej wersji mogą to być śliwki lub jabłka, w wiosennej(...)truskawki, a w letniej maliny lub borówki. Ciasto jest bardzo lekkie, wilgotne, długo utrzymuje swoją świeżość, a owoce wymieszane z aromatycznymi przyprawami świetnie komponują się z maślano-migdałową kruszonką. Udostępnij Ciasto na maślance ze śliwkami – składniki 1 kg śliwek węgierek 2 łyżki cukru trzcinowego 1 / 2 łyżeczki cynamonu 1 / 4 łyżeczki kardamonu 1 / 4 łyżeczki imbiru Ciasto na maślance
niecodziennikparydobrane są do sezonu. Nie mamy żadnych wstępów, opowieści. Od razu przenosimy się do przepisów. Przeglądając zdjęcia mamy ochotę zjeść je wszystkie. Wiosna obfituje w ciasta radosne, lekkie, W lecie kuchnia pachnie truskawkami, malinami ,poziomkami aż w końcu jagodami. Jesienią nadal korzystamy z letnich owoców ale wprowadzamy już jabłka i dynię oraz śliwki. Zimą natomiast spiżarnie pełne
Radość kipiąca uśmiechem.