Tekst przeczytasz w 3 min Dziś ciasto dobre na każdą okazję! Ciasto cytrynowe z makiem pasuje na święta Bożego Narodzenia, jaki i Wielkanoc, jest to również
SprawdzonaKuchnia.plwyglądają zbyt rewelacyjnie, ale są naprawdę pyszne. Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1 jajko truskawki cukier Wykonanie: Truskawki opłukać, osuszyć i oczyścić z szypułek. Mąkę przesiać przez sito, dodać mleko, jajko i dokładnie wymieszać na jednolite ciasto, np mikserem. Dodać cukier i wymieszać (ilość cukru(...)zależy od własnych upodobań, ja daje 1 płaską łyżkę, jeżeli owoce są bardzo kwaśne to posypuje cukrem już upieczone racuszki). Dodać truskawki (ilość owoców też zależy od własnych upodobań. Ja daje dużo owoców dodając je partiami do ciasta w takiej ilości by ciasto oklejało owoce) i delikatnie wymieszać. Niewielkie racuszki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty
Mama GotujeLetnie ciasto z owocami Lato zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim pyszne, dojrzewające w słońcu soczyste owoce, którym w sezonie po prostu nie da się oprzeć. Maliny, truskawki, borówki, jeżyny, a wśród nich najwcześniejszy koleś - rabarbar to mistrzostwo jakie daje nam natura. Wykorzystajmy to mądrze, bądźmy z nią w zgodzie, a ta nie przestanie nam się odwdzięczać nigdy(...)owocami Ciasto z owocami Ciasto z rabarbarem - składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 180 g zimnego masła 2 jaja 1 szklanka jogurtu greckiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli Warstwa owocowa: 2 szklanki pokrojonego rabarbaru 3/4 szklanki cukru 1 szklanka pokrojonych truskawek 1 i 1/2 szklanki jeżyn lub malin
MamaOskarkaZapraszam na klasyczny torcik z bitą śmietaną, mascarpone i truskawkami, podany w małych, eleganckich i dostojnych porcyjkach. Babeczki upiekłam z ciasta biszkoptowego, wypełniłam kremem śmietanowym, którego smak i konsystencje podkreśliłam serkiem mascarpone. Biszkopciki są nasączone moim ulubionym sosem truskawkowym, idealnym w swej prostocie, gdyż tworzą go tylko truskawki, osłodzone odrobiną miodu. Babeczki może wymagają trochę pracy, ale są łatwe , przyjemne(...)będzie sztywna dodaję po jednym żółtku, miksuję na wolnych obrotach dosypuję przesianą mąkę i delikatnie mieszam łyżką. ciasto przekładam do papilotek, piekę 10 -12 minut. studzę w piekarnik przy otwartych drzwiczkach. SKŁADNIKI NA SOS TRUSKAWKOWY: 500 g. truskawek pokrojonych na kawałki 1 łyżka miodu WYKONANIE: na patelnie wykładam łyżkę miodu, wrzucam truskawki, smażę, aż truskawki
Upiecz sobie babeczkęwiem, że jeśli ciasto zbyt cienko rozwałkujemy, a dodamy zbyt dużo farszu może ono się rozrywać. Farsz z owoców – czasem lepiej dać mniej owoców np. truskawek, jagód, aby łatwiej było skleić brzegi ciasta. Miłego lepienia pierogów
Niebieski kubek z kawaminut- do momentu aż ciasto będzie złote. Smacznego:) P.S Oczywiście owoce Papai można zastąpić innymi:) Np. jabłkami, lub też na przykład kremem. Unikajcie jednak malin, czy truskawek, ponieważ mają zbyt dużo soku i ciasto się rozpłynie
Luźna KuchniaDrożdżowe, puszyste bułeczki z białym serem i truskawkami. Można użyć również jagód albo rodzynek. Porcja na dużą blachę (około 12 drożdżówek). Ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 300 ml mleka 100 g cukru 2 jajka 50 g masła 580 g mąki pszennej Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Masło rozpuścić i przestudzić. Masło i rozrobione drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz(...)jajko i 1 żółtko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 300 g truskawek Lukier: pół szklanki cukru pudru, 1,5 łyżki wody Twaróg zmiksować z jajkami, mąką, cukrem i ekstraktem z wanilii. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o dłuższym boku długości formy do pieczenia. Ułożyć masę
BullioDrożdżowe, puszyste bułeczki z białym serem i truskawkami. Można użyć również jagód albo rodzynek. Porcja na dużą blachę (około 12 drożdżówek). Ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 300 ml mleka 100 g cukru 2 jajka 50 g masła 580 g mąki pszennej Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Masło rozpuścić i przestudzić. Masło i rozrobione drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz(...)jajko i 1 żółtko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 300 g truskawek Lukier: pół szklanki cukru pudru, 1,5 łyżki wody Twaróg zmiksować z jajkami, mąką, cukrem i ekstraktem z wanilii. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o dłuższym boku długości formy do pieczenia. Ułożyć masę
BullioDrożdżowe, puszyste bułeczki z białym serem i truskawkami. Można użyć również jagód albo rodzynek. Porcja na dużą blachę (około 12 drożdżówek). Ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 300 ml mleka 100 g cukru 2 jajka 50 g masła 580 g mąki pszennej Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Masło rozpuścić i przestudzić. Masło i rozrobione drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz(...)jajko i 1 żółtko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 300 g truskawek Lukier: pół szklanki cukru pudru, 1,5 łyżki wody Twaróg zmiksować z jajkami, mąką, cukrem i ekstraktem z wanilii. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o dłuższym boku długości formy do pieczenia. Ułożyć masę
Bulliopieczenia. Na wierzchu poukładaj owoce wciskając je mocno w ciasto. Piecz w 180°C przez ok. 30 min do suchego patyczka. Wskazówki: Do tego ciasta najlepiej sprawdzą się lekko kwaśne owoce np.: jabłka, truskawki, maliny itp. Mogą być też owoce mrożone. Owoce należy mocno wcisnąć w ciasto, ponieważ jest ono gęste i owoce w trakcie pieczenia w nim nie utoną
Słodki Blogzalewamy 5 lyżkami galaretki i na chwile wstawiamy do lodówki (do ścięcia sie galaretki), następnie wykładamy resztę masy serowej. na wierzchu układamy połówki truskawek, zalewamy galaretką. wstawiamy do lodówki na ok 1,5-2 godz. gotowe ciasto dekorujemy np śmietaną
Camilla w kuchniKlasyczne kruche, lekko cynamonowe ciasto z dużą ilością kwaskowego, rabarbarowego nadzienia. Najpyszniejsze w towarzystwie lodów waniliowych lub truskawkowych. Jedno z moich ulubionych owocowych połączeń smakowych. Polecam! Ciasto: 300 g mąki pszennej zwykłej lub razowej 150 g masła 100 g cukru pudru 2 duże żółtka 1 łyżeczka cynamonu ewentualnie 1 łyżka zimnej wody Mąkę wrzucić do miski, dodać cukier puder
maniapieczeniaoszypułkować, pokroić w plasterki. Na dnie tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć biszkopty, na biszkopty wyłożyć odłożoną masę i wkoło tortownicy ułożyć plastry truskawek. Następnie kolejno po łyżce w koło wylewać masy do wyczerpania składników. Odstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia Danusipotrafili się wspiąć. Nie wyobrażam sobie, żeby moje dzieci nie poznały smaków mojego dzieciństwa. Sezonowych owoców, z których mama wyczarowywała nie tylko ciasta kruche i ucierane z prodiża, ale też letnie obiady na słodko. Ryż z truskawkami, makaron z serem i jagodami, knedle ze śliwkami. Bardzo, ale to bardzo mile wspominam pierogi z jabłkami. Jeszcze ich nie robiłam w moim(...)czasie myjemy owoce, oczyszczamy je z szypułek, jeśli owoce mają pestki – drylujemy. Owoce osuszamy na papierowym ręczniku. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko (ok. 2 mm). Wycinamy za pomocą foremki lub szklanki kółka. Nakładamy na środek owoce (np. całą średnią truskawkę lub pół truskawki i czereśnię lub dwie czereśnie) i dobrze zaklejamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut, licząc
bistro mamaCiacho wywołało odpowiedni efekt, a smak podobno przypadł do gustu nie tylko szacownemu jubilatowi, ale również gościom. Zresztą, czekolada i truskawki... Co tu się mogło nie udać...? Torcik dla wędkarza Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) ciasto czekoladowe: 1 jajko 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 25 g masła 15 g kakao 50 g mąki pszennej(...)rozpuszczenia. Przestudzić. Pozostałą kremówkę ubić na pół sztywno. Dodać czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką. Wylać na spód zamknięty w formie. Mus truskawkowy: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić na ćwiartki, przełożyć do garnka z wodą, wanilią i cukrem. Zagotować, zmniejszyć moc palnika i podgrzewać, aż owoce zaczną się rozpadać. Zmiksować blenderem na gładki mus, ewentualnie przetrzeć
Pożeraczka, czyli raz adobrze