Puszyste i niesamowicie smaczne ciasto z chrupiącą kruszonką ! Doskonałe do popołudniowej herbaty czy kawy SKŁADNIKI: 350 g mąki (najlepiej typ 450/500) 1 szklanka maślanki 3 jajka 1/2 szkl. oleju 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 450-500 g truskawek Kruszonka: 80 g masła 100 g mąki 100 g cukru SPOSÓB WYKONANIA: 1. Przygotowujemy(...)przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy partiami do masy cały czas miksując. 4. Ciasto przelewamy na blaszkę natłuszczoną i wyłożoną papierem. 5. Na wierzchu układamy kawałki truskawek. 6. Całość posypujemy kruszonką 7. Ciasto pieczemy
Marcepanowa kuchniaBardzo łatwe i szybkie ciasto to musi być stefanka bez pieczenia Tym razem przepis pochodzi ze starego zeszytu, ale nie mojej Mamy, tylko Mamy Pani Ewy. Dziękuję za podzielenie się takim skarbem, a Was zapraszam po przepis Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 1 litr mleka 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 250 g masła 2 łyżki kakao(...)ciasto do wystygnięcia, a następnie do lodówki na kilka godzin. Teraz mogę przygotować polewę. Składniki na polewę: 100 ml śmietanki 30% 90 g czekolady 1 łyżka miodu Przygotowanie: Śmietankę podgrzewam, aż będzie gorąca i wrzucam do niej czekoladę i miód. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści i mieszam do połączenia się składników. Ciasto przystrajam dowolnie. U mnie to liofilizowane truskawki
Słodki sentymentBardzo łatwe i szybkie ciasto to musi być stefanka bez pieczenia Tym razem przepis pochodzi ze starego zeszytu, ale nie mojej Mamy, tylko Mamy Pani Ewy. Dziękuję za podzielenie się takim skarbem, a Was zapraszam po przepis Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 1 litr mleka 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 250 g masła 2 łyżki kakao(...)ciasto do wystygnięcia, a następnie do lodówki na kilka godzin. Teraz mogę przygotować polewę. Składniki na polewę: 100 ml śmietanki 30% 90 g czekolady 1 łyżka miodu Przygotowanie: Śmietankę podgrzewam, aż będzie gorąca i wrzucam do niej czekoladę i miód. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści i mieszam do połączenia się składników. Ciasto przystrajam dowolnie. U mnie to liofilizowane truskawki
Słodki sentymentwykładam drugą kulę ciasta . W miarę równo wylepiam całe dno i dodatkowo nakłuwam widelcem. Blachy z ciastem nie chowam do lodówki, gdyż zawiera proszek do pieczenia (półkruche ciasto). Gdybym nie dała proszku do pieczenia, to musiałabym schować blachę z ciastem do lodówki na 30 minut . Dzięki temu, że dodaję proszek do pieczenia, ciasto po upieczeniu jest delikatne i aksamitnie miękkie(...)Kawałki śliwek wykładam jedna przy drugiej na spodzie ciasta. Układam skórką do dołu, aby podczas pieczenia sok nie spływał zbytnio na ciasto . Z lodówki lub zamrażalki wyjmuję drugą część kruchego ciasta . Ścieram na grubych oczkach tarki i rozrzucam równomiernie po powierzchni śliwek. Krok 3. Piekę ciasto ze śliwkami i kruszonką Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką wstawiam do piekarnika nagrzanego
Ania gotujezawierają sporo cukru. Spód ciasta to gotowe gofry - pomysł podsunęła mi moja mama, natomiast na samym wierzchu znajduje się mus truskawkowy przygotowany ze zblendowanych świeżych truskawek z dodatkiem sypkiej galaretki truskawkowej. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i składa się z niewielu składników - jedynie: serki homogenizowane, galaretki, truskawki oraz gofry. Do tego jest to deser bez pieczenia, podawany
Kuchnia MagdaLenydrożdże suche 1 opakowanie, sól - szczypta, skórka z cytryny 1 łyżka, truskawki 1/2 kg, kruszonka - ile potrzeba do misy robota wsypać mąkę, roztrzepane widelcem jajka, stopione letnie masło, letnie mleko, cukier, sól, skórkę z cytryny, suche drożdże i hakiem wszystko wyrabiać z 10 minut ciasto zostawić w misie przykryte do wyrośnięcia(...)godzinę ciasto wyrośnięte ponownie hakiem wyrobić ale tylko chwilę ok. pół minuty 22 cm dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i po równo dodać ciasta do każdej keksówki powciskać umyte, osuszone truskawki KRUSZONKA: 10 dag masła, 10 dag mąki krupczatki, 10 dag cukru wyrobić na dość sypką kruszonkę i posypać nią ciasta ciasto piec w 200C około 40 minut - ciasto
W Mojej Kuchni Lubiętwarogu śmietankowego MU! 2 jaja 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego 100 ml mleka 2 garści lifolizowanych truskawek krem serowy: 250 g twarogu śmietankowego MU! 250 ml śmietanki 36% MU! 1/2 szklanki cukru pudru Ciasto z białą czekoladą i kremem serowym - przygotowanie: Na początku przygotowujemy ciasto. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, solą i białą czekoladą. Następnie studzimy(...)się składników. Następnie całość podgrzewamy, często mieszając, do momentu aż całość zacznie lekko bulgotać. Na koniec dodajemy budyń rozprowadzony w mleku oraz truskawki i ponownie zagotowujemy, cały czas mieszając. Gorącą masę wlewamy na blat ciasta umieszczonego w zamkniętej tortownicy i przykrywamy drugim blatem. Całość należy bardzo dobrze schłodzić, najlepiej przez całą noc. Ostatnim etapem jest przygotowanie kremu serowo - śmietankowego
MamaOskarkaKakaowy biszkopt, masa truskawkowa, truskawki i galaretka także truskawkowa :) Bardzo truskawkowe ciasto :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa: 200 g śmietany 30% 250 g serka mascarpone 300 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania
Na Ciasteczkowych PapierachDziś u mnie propozycja na szybkie i bardzo łatwe ciasto z malinami. W oryginale z truskawkami na kefirze, u mnie maliny i ser twarogowy, nie miałam wyboru gdy otworzyłam lodówkę, ale jest pysznie! Polecam ciasto nie tylko na weekend Jest PYSZNIE – parzcie kawy, zapraszajcie znajomych i częstujcie się smacznym ciastem na weekend Składniki: 3 jajka(...)pieczenie ok. 50 min. Piekarnik rozgrzewam do temp. 180 C, truskawki kroimy na niezbyt duże kawałki. U mnie mrożone maliny, bez uprzedniego rozmrażania. Jajka z cukrem ubijam na puszystą masę. Dodaję resztę składników, miksuję do uzyskania jednolitego ciasta. Będzie ono nieco gęste. Blachę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto wyrównując na wierzchu. Posypuję bułką tartą, dzięki czemu w ciasto
Zasmakuj KuchniDziś u mnie propozycja na szybkie i bardzo łatwe ciasto z malinami. W oryginale z truskawkami na kefirze, u mnie maliny i ser twarogowy, nie miałam wyboru gdy otworzyłam lodówkę, ale jest pysznie! Polecam ciasto nie tylko na weekend Jest PYSZNIE – parzcie kawy, zapraszajcie znajomych i częstujcie się smacznym ciastem na weekend Składniki: 3 jajka(...)pieczenie ok. 50 min. Piekarnik rozgrzewam do temp. 180 C, truskawki kroimy na niezbyt duże kawałki. U mnie mrożone maliny, bez uprzedniego rozmrażania. Jajka z cukrem ubijam na puszystą masę. Dodaję resztę składników, miksuję do uzyskania jednolitego ciasta. Będzie ono nieco gęste. Blachę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto wyrównując na wierzchu. Posypuję bułką tartą, dzięki czemu w ciasto
Zasmakuj Kuchniciasto z mąki bezglutenowej wyszło doprawdy przesmaczne! Składniki (na blachę 25 cm x 25 cm) 1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/ i 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 2 łyżki kwaśnych powideł 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru szczypta cynamonu szczypta soli kilogram truskawek cukier(...)mleko mieszam. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, cukier i sól mieszam w drugiej misce. Składniki mokre dodaję do suchych i mieszam krótko ale dokładnie. Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki myję, kroję na pół i układam na wierzchu ciasta. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 65- 70 minut, do suchego patyczka. Ciasto studzę
Mango Papajaktoś lubi murzynka, to pokocha to ciasto. Mocno czekoladowe, idealnie wilgotne, z truskawkami, które doskonale w nim pasują. Aż trudno się oprzeć by nie sięgnąć po kolejny kawałek :-) SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 200 g cukru trzcinowego 170 ml oleju rzepakowego 100 ml maślanki lub jogurtu naturalnego 300 g mąki pszennej tortowej 40 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)maślankę. Krótko zmiksować, po czym wsypać składniki sypkie i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Na koniec dodać truskawki, wymieszać szpatułką, przelać do formy i włożyć do piekarnika. Piec na środkowej półce piekarnika 30 minut. Ostudzone ciasto posypać przez sitko cukrem pudrem
Passions hobbies lifeszpinaku nie lubią, on tylko nadaje temu ciastu pięknego koloru (jego intensywność zależy od tego czy użyjecie mrożonego, czy świeżego) a w smaku pozostaje niewyczuwalny, a najlepszym dowodem na to jest, że mój osobisty Mąż, które je wszystko po za szpinakiem właśnie, zjadł kilka porcji tego pysznego ciasta. Ciasto szpinakowe: 3 jajka, temp. pokojowa 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka(...)odstawiamy do napęcznienia. Po ok 10 minutach rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do truskawek dodajemy sok z cytryny, cukier i blendujemy na mus. Do rozpuszczonej dodajemy 2-3 łyżki musu truskawkowego mieszamy do połączenia, a następnie całość przelewamy do reszty musu i mieszamy. Truskawki wykładamy na ostudzone ciasto szpinakowe, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Bita śmietana 500 ml śmietany
Cynamonowe szczęścieSmak mojego dzieciństwa to pampuchy z jagodami, oczywiście robię je w każdym sezonie jagodowym. Dziś przedstawiam wersję z truskawkami i zapewniam Was,że smakują również wybornie. Ciasto: 500 g mąki 250 ml ciepłego mleka 40 g drożdży 3 łyżki cukru 2 jajka 3 łyżki stopionego masła szczypta soli(...)minut do wyrośnięcia. Nadzienie: 2 szkl. pokrojonych na ćwiartki truskawek 2- 3 łyżki cukru 1 łyżka bułki tartej Pokrojone truskawki mieszamy z cukrem i bułką tartą. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na płat o grubości 1 cm. Okrągłą foremką wycinamy kółka,lekko rozciągamy,nakładamy łyżkę nadzienia,zlepiamy i formujemy w dłoniach kulkę. Kulki układamy na oprószonej
Kolorowa kuchnia Elkiswój kształt. Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika. Pieczemy 15 minut, zdejmujemy z ciasta papier z fasolą i pieczemy jeszcze około 10 minut aż do zarumienienia. Tarta jest gotowa do napełniania. nadzienie: Robimy galaretkę w nieco mniejszej ilości wody. Odstawiamy do ostygnięcia.Truskawki myjemy, obieramy ze szypułek i kroimy w plasterki lub połówki. Tartę posypujemy niewielką ilością
Humanistka w kuchni