Ciasto zrobiłam ze składników, które aktualnie miałam w domu :) Wyszło delikatne i nie za słodkie. Wykorzystałam truskawki i maliny zamrożone latem. Ciasto s makuje słońcem i wakacjami. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia i octu MASA SEROWA: 1 kg sera w wiaderku(...)agrestowej galaretki możemy użyć truskawkowej. Ja wykorzystałam takie jakie miałam. Jeśli mamy świeże owoce, galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Polecam również pyszne ciasto bez pieczenia z truskawkami i ciepłymi lodami KLIK
Pani na deserdodajemy masło , mieszamy. Następnie suche składniki wsypujemy do mokrych i niedokładnie mieszamy. Dorzucamy czekoladę i znów mieszamy. Do formy wkładamy papilotki , zapełniamy mniej więcej do połowy ciastem i kładziemy truskawkę do środka i kolejna warstwa ciasta. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 °C. Smacznego
Cukier&PuderDziś mam dla Was tak proste ciasto, że chyba już prościej się nie da - wystarczy wrzucić składniki do miski, wymieszać, dodać owoce i upiec. Ciasto wychodzi dość wilgotne i fantastycznie smakuje z sezonowymi owocami. Co ważne jest też stosunkowo tanie, a wszystkie potrzebne składniki powinniście mieć w domu, tylko wyjmijcie je wcześniej z lodówki, bo sekretem braku zakalca jest jednakowa(...)mąki pszennej szczypta soli ok 400 g truskawek lub innych sezonowych owoców Zaczynamy od rozpuszczenia masła, do jeszcze ciepłego dodajemy cukier (szybko się wtedy rozpuści) i mieszamy, następnie dodajemy jogurt i jajka i dokładnie razem wszystko mieszamy. Teraz wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól i mieszamy jeszcze raz. Gotowe ciasto wykładamy do formy do pieczenia (ja użyłam
Cynamonowe szczęściePamiętacie ten przepis? W tam roku pobił rekordy wyświetleń w czerwcu. Przepyszna propozycja. Tort na zimno z truskawkami. To ciasto kocha każdy. Tort przygotowuje na bazie jogurtu greckiego dzięki czemu nie jest tak bardzo kaloryczny, a zachowuje w sobie kremowość i subtelny smak. Tort na zimno z truskawkami to idealny pomysł na deser na długi weekend! Zapraszam! SKŁADNIKI: MASA
SMYKWKUCHNIrazem na truskawki i maliny. Do zrobienia ciasta użyłam miksera, dzięki czemu konsystencja po upieczeniu jest, moim skromnym zdaniem, delikatniejsza. Jeśli chcesz przygotować ciasto na maślance lub kefirze bez miksera, przepis znajdziesz tutaj . A jak zrobić ciasto maślankowe z owocami z użyciem miksera? O właśnie tak Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 3 jajka ¾ szklanki cukru 1 łyżka cukru(...)miękkiego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatam do konsystencji mokrego piasku. Dodatkowo potrzebuję 250 g ulubionych owoców (u mnie to pokrojone w kostkę truskawki i maliny) Na ciasto wykładam owoce, a następnie posypuję całość kruszonką. Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 45 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 160 stopni i piekę
Słodki sentymentrazem na truskawki i maliny. Do zrobienia ciasta użyłam miksera, dzięki czemu konsystencja po upieczeniu jest, moim skromnym zdaniem, delikatniejsza. Jeśli chcesz przygotować ciasto na maślance lub kefirze bez miksera, przepis znajdziesz tutaj . A jak zrobić ciasto maślankowe z owocami z użyciem miksera? O właśnie tak Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 3 jajka ¾ szklanki cukru 1 łyżka cukru(...)miękkiego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatam do konsystencji mokrego piasku. Dodatkowo potrzebuję 250 g ulubionych owoców (u mnie to pokrojone w kostkę truskawki i maliny) Na ciasto wykładam owoce, a następnie posypuję całość kruszonką. Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 45 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 160 stopni i piekę
Słodki sentymentTarta z truskawkami i czereśniami. „W prostocie siła” to wręcz idealny opis tego ciasta. Kruche ciasto z tym, co aktualnie najlepsze. Możecie użyć dowolnych owoców – za każdym razem będzie pysznie. U mnie w wersji z truskawkami, czereśniami i małym porzeczkowym akcentem. Więcej moich sezonowych przepisów klikając TUTAJ. Zapisz przepis The post Tarta z truskawkami i czereśniami first
Pogotujmy.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proponuję Wam najlepszy przepis na pyszne drożdżówki z truskawkami. Powiem szczerze ,że z tego przepisu smakują cudownie. Puszyste i wilgotne, zachęcają smakiem od pierwszego kęsa, a na dodatek ta smaczna maślana kruszonka. Serdecznie polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdżówki z truskawkami- składniki: CIASTO DROŻDŻOWE: 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant 125 ml mleka 50g drobnego(...)przestudzone masło. Jeszcze dalej wyrabiamy 5 minut. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto powinno dwukrotnie powiększyć objętość. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drobno posiekane masło, cukier i wszystko razem rozcieramy ,aż powstaną drobne okruszki. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę poprószoną mąką i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Przygotowaną
Olcia gotuje!lata w słoiczku Zaletą tego deserku jest to, że panuje w nim całkowita dowolność. Ja użyłam biszkopt cytrynowy, ale możesz skorzystać z kruszonych ciasteczek, z granoli, z ciasta czekoladowego. Ja wykorzystałam truskawki, ale możesz użyć innych owoców, które lubisz U mnie góra to płatki migdałów i czekolada, a możesz wykorzystać to, co masz w domu – świeże owoce, wiórki kokosowe, orzechy(...)biszkopt cytrynowy , który przygotowałam z połowy porcji) 250 g truskawek 100 ml śmietanki 30% 125 g ricotty 4-5 łyżek słodzonego mleka skondensowanego (w zależności, jak słodkie są truskawki – dopasuj słodkość do swoich preferencji ) 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody, mieszam i odstawiam do napęcznienia. Truskawki blenduję, dodaję do nich mleko skondensowane i ricottę i miksuję
Słodki sentymentlata w słoiczku Zaletą tego deserku jest to, że panuje w nim całkowita dowolność. Ja użyłam biszkopt cytrynowy, ale możesz skorzystać z kruszonych ciasteczek, z granoli, z ciasta czekoladowego. Ja wykorzystałam truskawki, ale możesz użyć innych owoców, które lubisz U mnie góra to płatki migdałów i czekolada, a możesz wykorzystać to, co masz w domu – świeże owoce, wiórki kokosowe, orzechy(...)biszkopt cytrynowy , który przygotowałam z połowy porcji) 250 g truskawek 100 ml śmietanki 30% 125 g ricotty 4-5 łyżek słodzonego mleka skondensowanego (w zależności, jak słodkie są truskawki – dopasuj słodkość do swoich preferencji ) 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody, mieszam i odstawiam do napęcznienia. Truskawki blenduję, dodaję do nich mleko skondensowane i ricottę i miksuję
Słodki sentymentmnie dzisiaj truskawkowo. Pyszne letnie danie, proste i jakie dobre:) składniki: ciasto 350 g mąki pszennej 200 ml wrzącej wody 2 łyżki margaryny 1 jajko szczypta soli truskawki - średniej wielkości ok 25-30 szt cukier do obtoczenia truskawek 200 ml jogurtu cukier waniliowy ok 2-3 łyżek Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i schłodzić. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać(...)miski, wymieszać ze szczyptą soli i jajkiem. W goracej wodzie rozpuścić margarynę i dodać do mąki, wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Truskawki umyć i lekko osuszyć, obtoczyć w cukrze. Następnie ciasto rozwałkować i wykrawać koła ( ja użyłam kubka o średnicy 8cm i zrobiłam małe pierożki z jedną truskawką w środku
Monia miesza i gotujebardzo dziękuję. Zapraszam na bardzo smaczny torcik szpiankowy z masą śmietanową i truskawkami. Moja rodzina nie przepada za szpinakiem, ale w trociku jest on nie wyczuwalny, po torciku nie zostało nawet okruszka tak bardzo im smakował, nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia w przekroju. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 6 jajek 1 op. mrożonego(...)wciskając je do środka. Przykrywamy biszkoptem lekko go dociskając, wierzch smarujemy połową masy śmietanowej, pozostałą część przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy boki ciasta. Pozostałą część ciasta szpinakowego kruszymy, posypujemy wierzch, układamy truskawki. Torcik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Bajeczna KuchniaMiękkie, ucierane ciasto do kawki. Żadnych polew, mas wewnątrz, na wierzchu. Śmietankowe wnętrze z delikatnym akcentem kakaowym. Przywołuje wspomnienia smaku tradycyjnej, ucieranej babcinej babki piaskowej. Jeśli nie posiadacie w domu zapasów owoców, albo potrzebujecie detoksu od sezonowych ciast z truskawkami, rabarbarem, jabłkami pod kruszonką i lukrem - zróbcie ten oto placek. Składniki: (w temperaturze pokojowej) 300 gram mąki pszennej 1 opakowanie(...)mąką. Na cieście, zaczynając od środka wyciskamy z woreczka kakaowe ciasto - malując ślimaczka. Później, od środka ślimaka do krawędzi formy, przeciągamy trzonkiem łyżki lub patyczkiem, tworząc promienie, by wzór przypominał rozetkę, pajęczynkę. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 - 50 minut. Mocno się rumieni i wyrasta z małą górką. Smak ciasta, w zasadzie bardzo
Kronika PiekarnikaKruche babeczki z domowym budyniem i truskawkami są jednym moich najbardziej ulubionych deserów! Idealnie kruche, maślane ciasto wypełnione domowym budyniem i świeżymi truskawkami jest połączeniem, obok którego nie można przejść obojętnie. Z podanego przepisu wychodzi około 16 pysznych babeczek. Te kruche babeczki z domowym budyniem i truskawkami możecie podać z dowolnymi owocami – świetnie sprawdzą się tutaj ... Artykuł
Pogotujmy.plciasto, któremu nie sposób się oprzeć. Puszyste ciasto czekoladowe połączone z delikatnym budyniowym kremem z dodatkiem serka mascarpone. I oczywiście lekko cierpkie czereśnie podkreślające słodycz ciasta. To nasz ulubiony przepis na ciasto czereśniowe, który doskonale sprawdza się zarówno w sezonie jak i poza nim. Ciasto możesz przygotować również z czereśni z kompotu lub czereśni mrożonych. Do ciasta z czereśniami naszym(...)kruche ciasto z czereśniami (także z kompotu) oraz ciasto drożdżowe z czereśniami. Coraz bardziej popularne są są też ciasta czereśniowe na zimno. Przepis na takie ciasto również niebawem ukaże się na Naszym Blogu Kulinarnym. Ciasto z czereśniami przepis z pewnością dla wszystkich, którzy lubią letnie, orzeźwiające ciasta owocowe. Poznaj naszą propozycję na pyszne ciasto jogurtowe z truskawkami . Zobacz również przepis
Kuchnia Na WypasieKlasyczne ciasto bez pieczenia. Lekkie, pyszne i proste do zrobienia. Składniki (22x22cm lub tortownica max 26cm): 1kg sera wiaderkowego na sernik 3 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru pudru ok 500 g truskawek biszkopty okrągłe lub podłużne Sposób wykonania: 1. Formę wyłożyć dokładnie folią spożywczą. 2. Dwie galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ser przełożyć
Kuchnia domowa Anicałym dniu naszło mnie jeszcze na upieczenie ciasta. Właśnie czekam aż piekarnik zasygnalizuje koniec, by wyciągnąć kruche ciasto z truskawkami z piekarnika, ale Wam jeśli nie macie owoców, podrzucam przepis na deser, który nie wymaga pieczenia, owoców i wymyślnych składników. Słodkie, smaczne i znikające z patery w błyskawicznym tempie- ciasto na wzór 3 bita, którego tak uwielbiacie. Sprawdźcie koniecznie
Kuchnia w czekoladzieWitam Kochani Truskawkowych wypieków ciąg dalszy-dziś przepis na niezawodne ciasto z kremem,truskawkami i galaretką-można by rzec klasyk :P Polecam idealne ciasto na ciepłe letnie dni SKŁADNIKI *Duża tortownica 24cm BISZKOPT 4 jajka 0,5 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia KREM 2,5 szkl mleka (szkl 250ml(...)zgęstnienia mieszając .Studzimy .masło ucieramy na puch (temp pokojowa) i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu . Krem dajemy na biszkopt,wykładamy na niego pokrojone truskawki i całość zalewamy tężejącą galaretką (galaretkę przygotowujemy w 400ml wody) Ciasto wstawiamy na noc do lodówki i gotowe :) Polecam jest wspaniałe i można je przygotować z innymi owocami :) SMACZNEGO :) PS Uwielbiam kaktusy,mam małą kolekcję
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwyjątkowo do tego ściany przesiąknięte domową miłością. Kompot co gasił pragnienie i przez okno wpadające słoneczne promienie. To mamy oczy, które pełne troski spoglądają gdy świeże mleko i ciasto z truskawkami zjadamy. To zapach rozgrzanego słońcem, topniejącego asfaltu, w którym “maczało się” palce – to dopiero była zabawa! Wielu z nas zapachy dzieciństwa kojarzą się w szczególności z babcią
Wędrówki po kuchniNajlepsza do domowych gofrów, naleśników czy też innych deserów. Sprawdzi się jako dodatek do wszelkiego rodzaju ciast czekoladowych - truskawki idealnie się z nimi komponują! Do zrobienia domowej frużeliny warto użyć zapasów mrożonych owoców :) Składniki: 2 szklanki mrożonych truskawek 2 łyżki ciepłej wody 3 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody Truskawki zasypać cukrem i zalać ciepłą
Chocolate Muffin Blogwodą zamiast tradycyjnych kostek lodu, dorzućcie odrobinę świeżej mięty. Zdziwicie się jak fajnie smakuje taki napój :) Wypieki i desery z owocami to latem podstawa. Królują drożdżowe ciasta obficie okraszone truskawkami, czereśniami, malinami. Rogaliki z ciasta francuskiego kuszą delikatnością i wspaniałym zapachem. Galaretki, bite śmietany i jogurty - wszędzie owoce. Kolorowo, pachnąco i smacznie :) Zapraszam do stołu
Codzienna kuchnia niecodzienna