sobą w misce i odstawiamy na ok godzinę. Do podwojenia swojej objętości. Następnie wyrabiając ciasto podsypujemy je mąką i dodajemy sól. Ciasto nie powinno się lepić. Z gotowego ciasta formujemy babeczki i układamy na wyłożonej papierem blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok półtorej godziny. Do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni wkładamy a sam spód naczynie żaroodporne/ blaszkę wypełnioną szklanką(...)nasze burgery będą idealne :). Gotowe mięso dzielimy na 4- 6 części ( w zależności od tego jakiej wielkości chcemy uzyskać) i formujemy kotlety Mocno je dociskając ( ja użyłam pudełeczka po serku mascarpone. Wyłożyłam je folią, włożyłam mięso mocno docisnęłam i zawinęła w folię i wyjęłam gotowe kształtne burgery.). Średnica uformowanego mięsa musi być więkasz od średnicy bułki, poniewaz mięso pod wpływem
Malinowe Pocałunkidrzwiczek może sprawić, że beza zwilgotnieje i będzie miękka (fujka!). Beza z kremem mascarpone i malinami Składniki na 8-10 porcji: 6 białek ok. 2 szklanki cukru (ja użyłam drobnego) 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 200 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone ok. 200 g owoców (ja użyłam malin) opcjonalnie - przecier owocowy (ja użyłam przecieru(...)Następnie dodaj ubitą śmietankę i połącz dokładnie z serkiem. Beza z kremem i owocami - sposób przygotowania: Wystudzoną bezę przełóż na paterę, wypełnij kremem, polej przecierem (opcjonalnie) i posyp owocami. Udekoruj całość świeżymi listkami mięty. Jeden przepis to nie koniec możliwości! Zainspiruj się pomysłami na... ... krem! Krem nie musi być tylko mascarpone ze śmietanką - możesz nadać mu smak i kolor dodając
Gary Bez dnaMakaron ze szpinakiem, smaczne, zdrowe i szybkie danie. Do jego przygotowania nie potrzebujecie zbyt wiele czasu, pół godziny i macie smaczny i zdrowy posiłek, który z
To co lubię - gotuję i polecamZnakomity tort ajerkoniakowy , ale tylko dla dorosłych. Masa to śmietana kremówka ze sporą ilością ajerkoniaku (tak jak lubię ) z dodatkiem żelatyny, a wierzch i boki to
Oryginalny smakJeżeli nie macie pomysłu jak wykorzystać białka, które zostają nam po pączkach czy faworkach. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. Inspirację do tego przepisu znalazłam na
Passion of Cookingskładniki na spód sernika: 100 g herbatników kakaowych 40 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy by pomocy np. blendera, dodajemy do nich masło i mieszamy
Domowy Smak JedzeniaSłynny bezowy deser Pavlovej - beza wraz z owocami (zazwyczaj truskawkami, malinami, brzoskwiniami lub kiwi) i bitą śmietaną. Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Podobno
Mania Wypiekaniachwile ubijamy. Do masy jajecznej wsypujemy partiami przesiane mąki. Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka ustawiając piekarnik góra- dół. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty(...)kremu śmietanowego, mieszamy dokładnie do połączenia składników. Wtedy wyjdzie nam masa pomarańczowa. Składniki na krem śmietanowy: 500 gram mascarpone 600 ml śmietanki kremówki 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie kremu: W dużym naczyniu ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna gęstnieć dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Ubijamy, aż masa osiągnie zadowalającą nas konsystencję ale nie za długo. Gotowy krem śmietanowy przechowujemy w lodówce
Życie zaczyna się w kuchniwielkość M 1/3 szklanki maku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukier kryształ krem: 250 g serka mascarpone 600 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru płaskie konfitura żurawinowa: 450 g żurawiny świeżej 2 łyżki wina czerwonego 90 g cukru nasączenie: 1/2 cytryny 1/4 szklanki wiśniówki(...)mieszam delikatnie łyżką od spodu. Dobrze jest użyć drewnianej kopystki którą dokładnie to zrobimy. Formę o średnicy 23 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę około 45-50 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odwracam biszkopt na kratkę do góry dnem
wesoła kuchniawielkość M 1/3 szklanki maku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukier kryształ krem: 250 g serka mascarpone 600 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru płaskie konfitura żurawinowa: 450 g żurawiny świeżej 2 łyżki wina czerwonego 90 g cukru nasączenie: 1/2 cytryny 1/4 szklanki wiśniówki(...)mieszam delikatnie łyżką od spodu. Dobrze jest użyć drewnianej kopystki którą dokładnie to zrobimy. Formę o średnicy 23 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę około 45-50 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odwracam biszkopt na kratkę do góry dnem
wesoła kuchniaWuzetki które pamiętam z dzieciństwa to biszkopty przełożone bitą śmietaną. Ostatnimi czasy zaczęłam napotykać się na wuzetki z dodatkiem twarogu, mascarpone lub serka typu philadelphia. Musiałam więc wypróbować i ja. Zrobiłam z serkiem twarogowym z wiaderka i powiem Wam, że byłam pozytywnie zaskoczona. Wuzetka pyszna, więc szczerze polecam i zachęcam do upieczenia. Do wuzetki zrobiłam pyszną kawę Magnifico z ekspresu(...)łyżki cukru pudru Przygotowanie: Biszkopt: Podane składniki podzielić na pół i upiec dwa biszkopty. Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 25*36 cm wyłożoną
Ala piecze i gotujeWięcej inspiracji i wiedzy o pieczeniu na Instagramie! Krem pomarańczowy to połączenie pysznego curdu pomarańczowego z kremem śmietankowym. Intensywność smaku tego kremu zależy głównie od ilości
Słodki PomysłTorcik dzięki świeżym kwiatom wygląda pięknie i świetnie nadaje się na wyjątkowe okazje. Wbrew pozorom nie wymaga wielkich umiejętności cukierniczych. Jest naprawdę bardzo łatwy i
Smakołyki Asiłatwiej było z niego wyciąć kółka można go na 15-20 minut wstawić do zamrażalnika. mus wafelk owa straciatella : Wafelki siekamy bardzo drobno. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy. Serki mascarpone ubijamy na puszystą masę z cukrem oraz kawą cappuccino (proszek). Do masy dodajemy posiekane wafelki, ostudzoną żelatynę a na koniec odłożoną wcześniej ubitą śmietanę (3 łyżki które zostawiliśmy(...)bruzdy) Ozdabiamy według uznania. Wersja łatwiejsza: Z podanych składników można także zrobić deser w formie prostokątnej. Nie wycinamy z biszkoptu ani galaretki i musu krążków tylko składamy jak ciasto. Do formy w której piekliśmy biszkopt wlewamy na spód większą część musu z wafelkami , na nim układamy galaretkę kawową, potem mus czekoladowy,biszkopt a brzegi wypełniamy resztą musu
Bon appetit mon amieciasta. Nim się to uczyni należy rozpuścić łyżeczkę sody w łyżce octu jabłkowego i wymieszać z porcją ciasta. którą będzie się piekło pierwszą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut do suchego patyczka (nie będzie to całkiem suchy, ponieważ ciasto należy do tych "mokrych"). Wyjąć i początkowo studzić w formie, dopiero po dłużej chwili wyciągnąć i studzić(...)blaty jednocześnie. Gdy upieczone blaty stygną możemy zacząć robić masę do przekładania. Dobrze, gdy masło będzie miękkie wtedy łatwo utrzemy je na puszystą masę, z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serki i miksujemy na gładką masę. Przekładamy blat. Ja dodałam jeszcze trochę wiśni z konfitury i przykryłam drugim blatem. Całe ciasto również pokryłam serową maską. Dekoracja natomiast powstała z bitej
Karczma Honorietty