Po prostu pyszne! Dojrzałe kiwi jest bardzo słodkie, dzięki czemu całości nie dosładzałam jakoś specjalnie dużo. Nadało też lekko zielonkawego koloru. Deserki są szybkie i proste
Kolorowy PrzepisownikW ramach akcji kulinarnej Biało-czerowno na talerzu ogłoszonej na Durszlak.pl proponuję Wam dzisiaj pyszny deser malinowo-jogurtowy w barwach narodowych. Dla 4
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPo ciężkim dniu w pracy, miałam straszną ochotę na coś mega pysznego. Moje podniebienie, aż się prosiło o pyszny deser ;) Długo myślałam nad tym, co przygotować
The Sweet Damselszklanki cukru Biszkopt II (pieczony w małej blaszce) - 4 jajka - 3/4 szklanki maki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru Masa truskawkowa - 200g śmietanki kremówki 36% - 250g serka mascarpone - 1/2 szklanki cukru pudru - 20 dag truskawek - 2 śmietanfixy - 4g żelatyny rozpuszczonej we wrzątku Krem maślany - 200g masła w temperaturze pokojowej - 3/4 szklanki cukru pudru - sok z 1/2 cytryny(...)poprzek. W ten sam sposób pieczemy biszkopt II. Z niego będziemy wycinać kółka. Masa truskawkowa . Truskawki myjemy i miksujemy na gładka masę. Serek mascarpone miksujemy z cukrem i musem truskawkowym. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy śmietanfixy. Ubitą śmietanę dodajemy do masy truskawkowej. Delikatnie miksujemy. Do rozpuszczonej żelatyny
Pan i Pani Smith w kuchnipieczenia na biszkopt ciemny: 3 jajka 1/2 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jasną: 300 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 100 g gorzkiej czekolady puszka brzoskwiń 2 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny na masę ciemną: 350 ml kremówki 150 g czekolady deserowej dodatkowo: 3-4 łyżki konfitury truskawkowej syrop(...)posiekać na drobne kawałki. Brzoskwinie pokroić na drobne kawałeczki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i wymieszać z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i dodać do masy śmietanowej. Delikatnie wmieszać czekoladę i brzoskwinie. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać. Przykryć ciemnym biszkoptem zanim masa stężeje, w innym wypadku później ciasto będzie się rozwarstwiać. Przygotować masę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanki mąki pszennej 6 jajek 1 szklanka cukru 4 łyżeczki octu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju szczypta soli Masa: 400 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 300 g truskawek mrożonych 1/4 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Mus truskawkowy: 200 g truskawek 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki cukru pudru Poncz(...)sztywną masę. Następnie do ubitej śmietany dodajemy porcjami większą część musu truskawkowego. Delikatnie mieszamy łyżką. Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę mieszamy z serkiem mascarpone. Następnie masę śmietanową łączymy z masą serową. Delikatnie wszystko mieszamy. Poncz: Sok z cytryny wyciskamy i łączymy z wodą. Wykonanie tortu: Biszkopt kroimy na 4 krążki, staramy się
Kuchnia MagdaLenyciasteczek. Najlepiej wykładać je na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia/ po 4-5 sztuk na każdej. Jeden biskwit to około 2 pełne łyżki ciasta biszkoptowego. Wykładamy więc ciasto na blachę i rozprowadzamy delikatnie łyżką, nadając ciasteczkom okrągły kształt. Pieczemy w 180 stopniach zaledwie 6-8 minut (lub do lekkiego zarumienienia). Po upieczeniu delikatnie podważając szpatułką, zdejmujemy ciasteczka z blachy(...)ciastka są gorące, wówczas nie pękną nam przy składaniu). Gdy wszystkie ciasteczka nieco nam już przestygną rozpoczynamy przygotowanie kremu. Ubijamy w tym celu kremówkę wraz z cukrem pudrem oraz serkiem mascarpone aż do zgęstnienia. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy biszkoptowe omleciki. Do kremu wciskamy ulubione owoce, całość posypujemy cukrem pudrem
Smaki Na Talerzusmakował każdemu. Zapraszam!!! Składniki: Biszkopt: 7 jajek, 0,5 szkl mąki ziemniaczanej, ¾ szkl. cukru, 0,5 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao, Masa: 4 serki mascarpone ( po 250g każdy), 0,8 l śmietany 30%, 5 – 6 łyżek cukru pudru, 0,4 kg wiśni z kompotu lub mrożonych, Czekoladowa koronka: 2 gorzkie czekolady, Wykonanie: Mąkę(...)już biszkopt wystygnie przekrajamy go na 3 części. Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i cukier puder. Ubijamy na sztywną masę. Jak już masa jest gotowa oddzielamy od niej ¼ masy. Do reszty dodajemy odsączone wiśnie. Mieszamy. Masą z wiśniami przekładamy blaty ciasta. Wierzch i boki tortu smarujemy masą bez wiśni. Dokładnie wygładzamy. Odstawiamy do lodówki. W między
Passion of Cookingsernika. Tak przygotowany kokosowy spód wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i podpiekamy przez 10-15 minut . W między czasie do misy miksera wkładamy zmielony twaróg, mascarpone i serek homogenizowany - miksujemy całość przez chwilę do połączenia się składników. Następnie dodajemy ksylitol, syrop z agawy, ekstrakt z wanilii i śmietankę kremówkę. Miksujemy całość przez 1-2 minuty. Na koniec dodajemy(...)łyżce. Przy pomocy np. wykałaczki robimy wzorki na wierzchu sernika. Sernik przez pierwsze 15 minut pieczemy w 170 stopniach , a potem zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy ciasto jeszcze przez 75 minut . Upieczony sernik nie wyciągamy z piekarnika! To ważne! Kiedy minie czas pieczenia po prostu wyłączamy piekarnik i nie otwieramy drzwiczek. Niech nam sernik powolutku wystygnie w piekarniku
Plate of Joyciasto bez pieczenia. Tym razem spód z ciasteczek maślanych typu petitki. Kupiłam w Biedronce. Potem delikatna pianka ze śmietanki kremówki, mascarpone z dodatkiem galaretek i owoców. Całość posypana startą gorzką czekoladą. Polecam i udanego piątku Wam życzę :-) Blaszka: 25x25 cm Składniki spód: 250 g ciasteczek maślanych 100 g masła Składniki pianka: 600 ml śmietanki 36% lub 30% 250 g serka
kruche babeczkiplasterki. Polewamy sokiem z cytryny aby nie ciemniały. Banany układamy na ostudzonym spodzie, a następnie zalewamy masą serową. masa serowa: Serek mascarpone miksujemy z cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Oddzielnie ubijamy śmietanę. Delikatnie łączymy masę mascarpone z ubitą śmietaną. Na końcu dla koloru można dodać żółty barwnik spożywczy. (bez dodatku torcik będzie miał kolor biały) Gotową masę przelewamy(...)spód z bananami i odstawiamy do lodówki na noc. wierzch: Następnego dnia ubijamy śmietankę z cukrem i dekorujemy nią wierzch ciasta. Całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi
Bon appetit mon amieciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i ŚmietanFixem. Pod koniec ubijania dodajemy skórkę z limonki. Jeśli chcemy, żeby krem był bardzo stabilny albo nie chcemy używać utrwalaczy do bitej śmietany możemy wykorzystać serek mascarpone
Ciastkozercyciasto będzie złociste (trzeba pilnować, aby się nie przypaliło). Przed wyjęciem wystudzić w foremkach i delikatnie wyjmować- babeczki są bardzo kruchutkie! Masa na spód - kajmak mleko skondensowane słodzone (w zamkniętej puszce) wkładamy do garnka z wodą tak aby dokładnie przykrywało całą puszkę (nawet z małą rezerwą) i gotujemy przez ok 2,5 godziny. Czekoladowy krem z mascarpone 3/4 opakowania(...)serka mascarpone (ok. 270 g)150 g czekolady (może być mleczna, lub gorzka- jak lubicie) - ja użyłam gwiazdek Milky Way jeśli używacie mlecznej czekolady warto dodać czubatą łyżkę ciemnego kakao (lub więcej) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i delikatnie studzimy. Następnie wlewamy ją do miski z serkiem mascarpone i dokładnie mieszamy. Ewentualnie dodajemy kakao i mieszamy do uzyskania
Symfonia Smakówpatyczka.Po upieczeniu wykładamy do ostudzenia. Do mufinów dodałam masę marcepanową.Składniki:200 ml śmietany do ubijania200 gr serka mascarpone2 łyżki cukru pudru.Wykonaie:Ubijamy śmietanę, dodając cukier puder. Na koniec serek mascarpone. Masa po ubiciu powinna być sztywna. Rękawem cukierniczym udekorowałam marchewkowe ciasteczka.Z masy marcepanowej zrobiłam marchewki :)Gotowe :) Smacznego
Smaki Edytyproszku cappuccino o dowolnym smaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody 1 łyżka soku z cytryny Krem: 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki proszku cappuccino o dowolnym smaku Nasączenie: 3 łyżki likieru kawowego wymieszanego z 3 łyżkami wody lub 3 łyżki mocnej, posłodzonej kawy wymieszanej(...)składniki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką, do połączenia. Płaską blachę z wyposażenia piekarnika o wymiarach około 40 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć ciasto biszkoptowe, wyrównać. Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Podczas gdy rolada się piecze, na blacie rozłożyć czystą ściereczkę. Równomiernie oprószyć ją cukrem wanilinowym
Opowieści z piekarnikaśmietankę stopniowo dodajemy do miski z serkami mascarpone i łączymy w jednolitą masę. Ściętą żelatynę rozgrzewamy, żeby ponownie była płynna lecz nie gorąca pamiętajcie, że nie możecie jej zagotować. Musi się tylko rozpuścić inaczej straci swoje właściwości. Taką płynną żelatynę dodajemy do naszych malin i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy ciągle mieszając śmietankę z mascarpone i łączymy wszystko w jednolitą masę(...)Odstawiamy do momentu aż się zetnie. Wystudzonego biszkopta rozcinamy na pół, wyskrobujemy około 1 cm z wysokości środka ciasta i wypełniamy go kremem. Jeżeli boicie się że ciasto będzie suche możecie delikatnie nasączyć dolną warstwę ciasta herbatą malinową ze słodkim winem. Gotowego biszkopta pokrywamy resztą kremu który daliśmy do środka i przyozdabiamy świeżymi owocami oraz płatkami suszonej róży herbacianej
Kuba GotujeOrzeźwiający, przepyszny, kremowy sernik na zimno z kawałkami czekolady, puszystym biszkoptem i galaretką z kawałkami truskawek. Wyjątkowy smak, który urzeknie niejednego fana truskawek.Sernik przygotujemy jeszcze szybciej
Słodka Strona