delikatny krem śmietankowy, a do tego wszystkiego doda powidła śliwkowe i krem korzenny speculoos, który nadaje ciastu świątecznego charakteru. Do tego wszystkiego jest jeszcze przysłowiowa kropka nad w postaci lekko chrupiących płatków migdałowych. Po prostu niebo w gębie! Składniki: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru herbatniki ( ja zużyłam 4,5 opakowania 100 g) krem(...)internecie na ten krem widziałam co najmniej kilka) i posypujemy całość płatkami migdałowymi. By krem się ładnie rozsmarowywał wstawcie go ze słoikiem do ciepłej wody na kilka minut. Gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, by krem zgęstniał herbatniki nieco zmiękły. Smacznego
Cynamonowe szczęściedodajemy do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy np. plastikowej szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i przecinamy na dwa krążki. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 galaretka(...)sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy. Do rozmiksowanego serka dodajemy ubitą śmietankę z galaretko i chwilkę miksujemy, dosłownie tylko do połączenia się składników. W tortownicy umieszczamy jeden z krążków ciasta. Truskawki przecinamy wzdłuż i układamy na cieście w koło obręczy przecięciem na zewnątrz. Wykładamy cały krem. Na masie umieszczamy drugi blat, lekko dociskamy, polewamy polewą czekoladową dekorujemy truskawkami i listkami mięty
Domowy Smak Jedzeniabiałego 8 g cukru waniliowego ok. 45 ml oleju rzepakowego lub innego rafinowanego 70 g mąki bezglutenowej lub zwykłej pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% ok 200 g miękkich owoców - najlepsze truskawki, jagody lub borówki 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka owocowa - najlepiej o smaku owoców, których będziemy(...)momencie, kiedy będzie zimna ale jeszcze nie tężeje można zacząć dalej preparować masę. Do wysokiej miski wlać śmietanę, dodać cukier puder i ubić całość na sztywno. Następnie dodawać partiami serek mascarpone i dalej ubijać. Potem dodać owoce i zmiksować całość na najwyższych obrotach - część owoców powinna się rozpaść. Jeśli używacie truskawek dobrze jest je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki
Ze smakiem bez glutenudrobnego cukru- 3 jajka- 230g jogurtu naturalnego- mała łyżeczka kakao- esencja waniliowa- barwnik czerwony- 2 łyżeczki octu- 1 i ½ łyżeczki sody- ½ łyżeczki soliSkładniki na masę:- 250ml śmietany kremówki- 250g serka mascarpone- 2 łyżki cukru pudru- barwnik Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Szykujemy foremki, wykładamy papilotkami. Mąkę przesiewamy z kakao i solą. Rozcieramy robotem masło. Dodajemy partiami cukier i ucieramy(...)połączenia składników. Ciasto wlewamy do ¾ wysokości foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki są upieczone. Odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Gdy babeczki ostygną dekorujemy je masą przygotowaną ze śmietany i mascarpone. Składniki muszą być zimne (śmietana i mascarpone) Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, delikatnie mieszamy. Odkładamy
mojewypiekiinietylkodelektować. Składniki na kruche ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 250 g masła lub margaryny, zimnej 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa wiśniowa: 2 galaretki wiśniowe 400 g wydrylowanych wiśni 800 ml gorącej wody Krem śmietankowy: 330 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza: 5 białek(...)stolnicę, dodać pokrojone w kawałeczki zimne masło i szybko posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i szybko wyrobić jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Formę o wymiarach 24×24 cm (najlepiej z prostopadłymi brzegami) wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na dno formy i piec w temp. 160ºC przez ok. 35 min. Wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę
Świat Ciastamigdały, cukier oraz posiekane masło. Wbić jajko, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować na kształt koła i wylepić dno oraz do połowy brzegi tortownicy o śr. 24cm. Nakłuć widelcem. Masa serowa: 500g białego sera półtłustego, 250g serka mascarpone, 1/2 laski wanilii, 2 łyżki mąki pszennej(...)sernika i mas serowych (użyłam Kamis). Ser zmielić, dodać mascarpone, nasiona wanilii. Wbić jajka, dodać oby dwie mąki, przyprawę do sernika oraz śmietanę. Zmiksować na gładką masę. Na cieście rozsmarować mus z truskawek. Następnie wylać masę serową. Piec około 60 minut w temp. 175st. Ostudzić. Wierzch: 1/2 szklanki musu z truskawek, 20g gorzkiej czekolady, 20g białej
Z miłości do słodkościpyszne, wilgotne i bardzo proste w przyrządzeniu ciasto jabłkowo- waniliowe. Piekłam takie ciasto z owocami leśnymi, z ananasem, z gruszkami i za każdym razem wychodzi smaczne ciacho, które bardzo szybko znika ze stołu. Spróbujcie Składniki: – 4 jajka – 120g drobnego cukru – 250g serka mascarpone – 250g mąki pszennej – 3 jabłka średniej wielkości (około 400g) – 16g proszku(...)ekstrakt z wanilii i wszystko dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, wymieszać. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, dodać do ciasta i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut ( ja piekłam 40 minut
Smaki Arminekolejny super przepis ze starego zeszytu mojej mamy. Kiedy zrobiłam to ciasto po raz pierwszy znajomi się zachwycali. Teraz piekę je na wszystkie rodzinne imprezy - tak wszystkim smakuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: BISZKOPT: 3 jajka 1/3 szklanki cukru pudru 0.5 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia KREM RÓŻOWY: 2 kisiele żurawinowe 2 galaretki (ja dałam brzoskwiniowe(...)WIERZCH: 330 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier puder i dalej miksuj aż do rozpuszczenia cukru; 2. Wlej żółtka i miksuj aż do połączenia składników; 3. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj ciasto drewnianą łyżką - dokładnie, ale delikatnie; (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Prosty przepis naręcznie. Wstawić do nagrzanego piekarnika(170 st) i piec 45 min. Gdy ciasto wystygnie przekrawamy na pół. Krem truskawkowy: 700 g truskawek 2 sereki mascarpone 1/2 szklanki cukru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody 1/2 l śmietanki 30% 1 łyżka cukru Miksujemy truskawki dodajemy serki, cukier i dalej miksujemy. Do gorącej wody dajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego(...)dokładnie mieszamy i wylewamy połowę kremu na biszkopt, wstawiamy na chwilę do lodówki, przykrywamy drugim biszkoptem i wlewamy resztę kremu. Ubijamy śmietanę z cukrem i smarujemy boki i wierzch ciasta. Dekorujemy truskawkami
harrisapieczenia 1 łyżka kakao Masa budyniowa waniliowa: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 1/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 2 łyżki cukru waniliowego 250 g serka mascarpone Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 opakowanie galaretki agrestowej 1 opakowanie galaretki jagodowo - jeżynowej 3 x po 200 ml gorącej wody 2 wafelki Grześki Przygotowanie: Biszkopt ciemny(...)gładkiego kremu. Na koniec dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Masę waniliową podzielić na 2 części. Do 3/4 masy dodać kolorową galaretkę i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać, natomiast pozostały krem pozostawić sam. Wafelki Grześki - 2 wafelki za pomocą widelca drobno pokruszyć. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód
Ciastka - domowe słodkościswoim składzie masę budyniową, z której ja zrezygnowałam, przygotowując swoją wersję tego wypieku. W moim rodzynkowcu znajdziecie pyszny, lekki krem kawowy powstały na bazie ubitej śmietanki i serka mascarpone.Wierzch rodzynkowca to polewa czekoladowa z dużą zawartością namoczonych w wódce rodzynek. Ponieważ nie przepadamy za zbyt słodkimi polewami, do jej przygotowania wykorzystałam czekoladę deserową, która nadała całości mocno wytrawny smak(...)oddały swój smak i aromat.Cóż więcej mogę dodać? Rodzynkowiec to smaczne i ładnie prezentujące się ciasto, więc warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie. I od razu dodam, że nie jestem wielką fanką ani rodzynek, ani czystej wódki, za to w poniższym cieście żaden z tych składników mi nie przeszkadzał, a wręcz bardzo smakował.Przepis w niezmienionych proporcjach można
Smakołyki Berenikipudru Składniki (na masę serową): 500 gramów serka mascarpone 1/2 litra śmietany kremówki 36% 4 łyżeczki żelatyny 1 szklanka cukru pudru 1/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody Składniki (do Tiramisu): 1 opakowanie biszkoptów do Tiramisu 1/3 szklanki rumu lub amaretto 1/3 szklanki kawy rozpuszczalnej (posłodzonej) dobrej jakości gorzkie, ciemne kakao Wykonanie: Formę do ciasta wyłóż od spodu papierem do pieczenia. Herbatniki
Garniec Magalieprzygotowaniu sernik zachwyci kubki smakowe wszystkim miłośnikom deserów z serkiem mascarpone. składniki na tortownicę 23 cm 300 g ciastek zbożowych ( np. Bonitki ) 70 g masła 500 g serka mascarpone 350 ml śmietanki 30 % 1/4 szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki żelatyny 50 dag truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej przepis Ciastka zbożowe miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji bułki tartej(...)łyżką lekko dociskając. Tak przygotowany spód ciasta wstawiamy na pół godziny do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w sześciu łyżkach gorącej wody a następnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy. Rozpuszczoną i chłodną żelatynę
Smakowite Daniaprzepysznie! Spróbuj śmiało! Początek jesieni trzeba zacząć słodko. A co trzeba przygotować do brownie? Składniki ciasto czekoladowe 100 g dobrej gorzkiej czekolady 3 jajka 60 g masła (może być także solone) 60-70 g cukru trzcinowego (a najlepiej muscavado) krem 125 g serka mascarpone 3 łyżki śmietanki 36% kilka kropel esencji waniliowej kilka kropel soku z cytryny 2 płaskie łyżki(...)masą czekoladową za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Staramy się mieszać powoli i w jedną stronę. Formę do pieczenia (16lub 18cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę na brownie. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy przez ok. 35-45 min. Upieczone ciasto odstawiamy do przestudzenia, a w tym czasie przygotowujemy krem. Tak naprawdę krem możemy przygotować bez pomocy
Raj dla Podniebieniałyżeczki cukru 3 łyżki serka mascarpone Przygotowanie: Przygotowanie pysznego śniadania zaczynamy od masy na placki. W miseczce ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy kaszę, proszek oraz jogurt naturalny. Masa powinna być mocno gęsta. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką porcje placków (formujemy płaskość za pomocą łyżki). Uwaga! Przy wyłożeniu każdego placka łyżkę należy zamoczyć w wodzie, aby ciasto do niej nie przywierało(...)Dusimy co jakiś czas mieszając, aż do puszczenia soków (możemy je delikatnie rozgnieść). Do przygotowania sosu, możemy użyć surowych jak i mrożonych owoców. Kiedy owoce będą już gotowe, dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Placki wykładamy na talerzyk i polewamy gorącym sosem borówkowych. Smacznego
ChilliJemy