bardzo łatwe Składniki ciasto 6 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych - zastąpiłam siekanymi migdałami 50 g posiekanych suszonych fig - użyłam siekanych daktyli 50 g żurawiny suszonj 50 g siekanej gorzkiej czekolady 50 g siekanej mlecznej czekolady - stanowczo stwierdzam, że 100 g gorzkiej czekolady stanowczo bardziej mi tu pasuje krem 250 g serka mascarpone 6 łyżek nutelli(...)mieszamy. Wykładamy do tortownicy/blachy wyłożonej papierem lub posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Według podstawowego przepisu pieczemy ok 1 h w 170 stopniach - mi się ciasto upiekło dużo szybciej ok 30 minut. Studzimy. Mieszamy serek z nutellą i alkoholem wykładamy na wierzch ciasta i dowolnie ozdabiamy - posypałam startą czekoladą. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnizamrozić, by zimą móc upiec ciacho z owocami lata Ciasto na upał idealne – bez pieczenia, bez jajek, bez żelatyny. Właściwie wystarczą trzy składniki. Składniki na krem : 200 g czarnych porzeczek + 50 g owoców dodatkowo do kremu 4 łyżki drobnego cukru około 150-200 ml wody 500 g serka mascarpone 150 g cukru pudru opakowanie biszkoptów ( ja użyłam okrągłych) Blacha(...)serek mascarpone oraz cukier puder zmiksować do połączenia składników. Partiami dodawać masę porzeczkową – po każdym dodaniu wymieszać lub zmiksować. Na koniec dodać porzeczki – wymieszać. Spód tortownicy posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć biszkopty, starć się ułożyć je dość ścisło. Na biszkopty ułożyć warstwę kremu. Następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i resztę kremu. Ciasto schłodzić
Niebieski kubek z kawajajka Dodatki: 1 ząbek czosnku 125 g serka mascarpone 1/2 słoiczka carpaccio z czarnej trufli w oliwie z oliwek (dostępne w sklepie Kuchnia Włoska ) 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Makaron: Do miski wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną i wbijamy jajka. Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby możemy(...)Danie: Ząbek czosnku obieramy i drobno siekamy. Carpaccio z czarnej trufli kroimy na drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Następnie dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z ugotowanym makaronem. Do dania dodajemy około 1/2 porcji pokrojonego carpaccio z czarnej trufli i mieszamy. Przyprawiamy
Kuchnia MagdaLenyjakimi dodatkami go połączycie. Ma konsystencję bardzo gęstego budyniu- zatem świetnie nadaje się do przekładania ciast i tortów, zwłaszcza tych czekoladowych SKŁADNIKI NA KREM BANANOWY: ( na 4 pucharki / miseczki lub do przełożenia 1 tortu) 250 ml. śmietany kremówki 36% 250 g. serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 2 duże banany Przygowowanie Kremu : Krem bananowy – Domowe Torty Obrane ze skórki
Domowe Tortyowoców (u mnie mieszanka firmy Helio : jabłka, gruszki, śliwki, daktyle, morele) 125 ml rumu 125 ml wody Krem: 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej) 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego) utrwalacz do śmietany 2 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki adwokatu (można pominąć) Dodatkowo: pierniczki lub ciastka korzenne do ozdoby Najlepiej rozpocząć najpierw od przygotowania owoców(...)dodajemy olej i przesuszone mleko z miodem. Całość dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki dokładnie mieszając ciasto. Na koniec do dobrze wymieszanego ciasta dodajemy namoczone w rumie z wodą owoce i po raz kolejny dokładnie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto przelewamy do foremek i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 160°C z termoobiegiem przez około
PatiGotujekremy, poniżej link do budyniowego. Składniki: 1 szklanka mąki 50 g masła 3/4 szklanki wody 3 jajka szczypta soli cytryna Składniki na krem: 300 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie słodsze kremy) + tabliczka gorzkiej czekolady na polewę Krem budyniowy Przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Ocieramy skórkę z jednej cytryny. Do garnka wlewamy(...)się od brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do przestudzenia. Do chłodnego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem (warto zrobić to w większej misce niż moja ;) ). Do wyciskania eklerków dobrze jest użyć tylki z dużym otworem – okrągłej lub w kształcie gwiazdki. Potrzebny będzie także porządny worek cukierniczy z grubego materiału. Do wyciskania tego ciasta nie nadają się woreczki
Ciastkozercyszpinakiem i serem feta a'la spanakopita podane z sosem czosnkowo-koperkowym🌱🇬🇷 czyli przepyszne ciasto francuskie wypełnione samym dobrem. Przepis dodany z okazji dzisiejszego #QUIZCZWARTEK (organizuję go na moim instagramie - czarna.wisienka ), którego tematyką jest KUCHNIA GRECKA. WSKAZÓWKI: Zamiast sera ricotta możesz użyć mascarpone lub serka białego, kanapkowego. Jeżeli nigdzie nie znalazłaś/eś świeżego szpinaku możesz użyć tego mrożonego. Jeżeli(...)Pozbawcie go łodyg, grubo poszatkujcie i wrzućcie do worka strunowego, a następnie do zamrażarki. Zamiast koperku możesz dodać świeżą miętę lub pietruszkę. Składniki na 1 blaszkę rożków: 350 g ciasta francuskiego (1 duże opakowanie) 300 g świeżego szpinaku 100 g sera feta 3 łyżki ricotty 2 ząbki czosnku 1 garść koperku 1 garść posiekanej cebuli dymki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Czarnawisienkaprzez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika upuszczamy je z wysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy na 3 blaty. składniki na krem: 750 g serka mascarpone 3 żółtka 150 ml śmietanki kremówki 30 % 100 g cukru pudru(...)wystudzonej masy jajecznej stopniowo dodajemy serek mascarpone, miksujemy chwilkę (aż składniki się połączą). Śmietankę ubijamy na sztywno z 1 łyżeczką cukru pudru, gdy będzie sztywna dodajemy do masy jajecznej i przy pomocy np. szpatułki delikatnie mieszamy. Pierwszy blat biszkoptu nasączmy, smarujemy 1/3 częścią masy, obficie oprószmy kakao, przykrywamy drugim blatem i powtarzamy czynności kończąc ciasto masą. Boki smarujemy odrobiną masy
Domowy Smak Jedzeniacałkowitego wystudzenia. składniki na masę lodową: 500 g serka mascarpone 130 g cukru pudru 1 laska wanilii wykonanie: Mascarpone miksujemy z cukrem i nasionkami z wanilii. Następnie masę przekładamy do wyłożoną folią spożywczą płaskiego, np. prostokątnego naczynia. Wkładamy do zamrażarki na 2 godz. Po czym wyciągamy i wykrawamy (tak jak z ciasta) 8 części. Ciastka przekładamy masą lodową i wkładamy
Domowy Smak JedzeniaPuszyste czekoladowe biszkopty, delikatny krem śmietankowy, chrupiące orzeszki i kajmak. Dla mnie bomba! To ciasto naprawdę na specjalne okazje :) Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao (płaskie) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 utrwalacz(...)krówki i batoniki Twix Biszkopt pieczemy według przepisu . Moje piekłam w 2 foremkach o średnicy 18 cm. W zależności od tego czy pieczecie biszkopt w 1 czy 2 foremkach ciasta będzie mniej lub więcej więc będzie potrzebowało mniej lub więcej czasu do całkowitego upieczenia – zawsze można sprawdzić drewanianym patyczkiem czy jest już gotowe – wkłuwając go w środek i patrząc
Ciastkozercypodzielić na dwie części. Większą część ciasta przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków. Piec przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa serowa: 850 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie lub twarogu sernikowego 250 g serka mascarpone 200 g drobnego cukru 50 g mąki ziemniaczanej 5 jajek 4 łyżki kawy rozpuszczalnej(...)dodać mascarpone, wymieszać. Następnie po trochu dodawać ser. Wlać wystudzoną kawę. Wsypać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu. Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem. Masę serową przełożyć do tortownicy. Piec około 1,5 godziny. Sernik powinien mieć ścięty, sprężysty wierzch. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Następnie wyjąć ciasto
maniapieczeniapodczas imprezy urodzinowej w niekorzystnym świetlne. Zapraszam;) Składniki: 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki łyżka octu łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 czekolady gorzkie 500 g serka mascarpone 500 ml kremówki 36% słoiczek powideł śliwkowych Do nasączenia: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Do otynkowania: 2 gorzkie czekolady, każda po 100 g 100 g śmietany kremówki Wykonanie(...)średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej przygotowane ciasto biszkoptowe. Biszkopt piec w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 3 blaty. Krem: Czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kremówkę wraz z serkiem mascarpone umieścić w misce miksera i miksować do czasu, aż krem będzie gęsty
Krakowskie smaki AniSernik na zimno z mascarpone i malinami. Inspiracja: Cukiernia Lidla. Składniki Spód: Ciasteczka owsiane z orzechami (np. Bonitki) ; 300g Masło 100g Masa serowa: Żelatyna 15g Woda
Kulinarne PrzebojeBiszkopt: 3 jajka 100g cukru 60g mąki pszennej 1 łyżka kakao Poncz do nasączenia: 100 ml wody 1 łyżka cukru pudru sok z 1/2 cytryny Krem: 250g serka mascarpone 330 ml śmietanki 30-36% 3 łyżki cukru pudru (płaskie) sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny Ponadto: około 40 okrągłych biszkoptów około 20 łyżeczek dżemu/konfitury (płaskich; u mnie(...)ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone - zmiksowanym ze skórką oraz sokiem z cytryny. Całość. Biszkopt nasączyć uprzednio przygotowanym ponczem i równomiernie wyłożyć na niego krem. Połowę biszkoptów posmarować dżemem oraz złożyć z resztą ciastek. Złożone ciasteczka ułożyć na kremie, a całość zalać tężejącą galaretką. Ciasto schłodzić w lodówce
Di gotujeżółtka jagody olej kokosowy KREM: 1 op. serka mascarpone 1/4 szk. śmietanki 30 % 1/2 szk. jagód 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżka rumu Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru i chwilę zaczekać aż podrosną, dodać resztę składników oprócz masła, dokładnie wyrobić na jednolitą masę, dodać masło, wyrobić, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formować kule i nakładać
harrisa