kolendrą. Smacznego :) Czas przygotowania: 90 minut Porcje: 20 pierożków Składniki: Ciasto 500 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 lub mąki pszennej, 250 ml wody, 80 ml oliwy lub oleju, 20 g drożdży, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru. Farsz 250 g twarogu półtłustego, 50 g serka mascarpone, 150 g dyni (polecam Hokkaido), 100 g wędzonego łososia, 2 duże pomidory(...)gęstego jogurtu, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce, 2 łyżki posiekanej kolendry lub mięty, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Ciasto Drożdże i cukier rozrobić w letniej wodzie, dodać sól i oliwę, wymieszać, dodać do mąki i wyrobić ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta na pizzę). Uformować kulę, przełożyć do miski, odstawić
SzczyptaSmaQI znów tarta, tym razem na słodko z kremem z serka mascarpone i śmietany z dużą ilością borówek i malin. Na spód wykorzystałam herbatniki, dzięki czemu
Moja kraina smakówSzybki torcik bez pieczenia z mascarpone i malinami. Składniki: 500 gram serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 2 śmietan-fixy Masa malinowa: 500 gram
Bajeczna KuchniaInspirowany sernikiem i wiosennym, zielonym czasem w przyrodzie, stąd zielony dodatek w postaci orzeźwiającej limonki. Kruchy, pyszny spód i rześkie, serowe nadzienie. Pokruszona beza zdobi bardzo naturalnie wyglądający wierzch ciasta. Jestem po swojemu dumna z tego wypieku, gdyż było on, oczywiście, eksperymentem. Nie do końca byłam pewna, czy limonka i jej obecny w masie miąższ smakowo zgra się z całością(...)stole! Składniki kruchy spód 160 g mąki pszennej tortowej 120 g zimnego masła 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej masa serowa 300 g serka typu Philadelphia 150 g serka mascarpone 2 łyżki śmietanki 30% 1 limonka (sok i miąższ bez osłonki) 3 łyżki miodu lawendowego 1/3 szklanki cukru pudru pokruszona beza Wykonanie 1 Zagniatamy składniki na kruchy
Raj dla Podniebieniamasło pokrojone na kawałki i rozcieramy je w palcach razem z mąką. Białko lekko ubijamy, mieszamy z miodem i serkiem mascarpone. Mieszaninę dodajemy do mąki i zagniatamy, aż składniki się połączą. Dosypujemy żurawinę z orzechami i jeszcze raz zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, następnie na podsypanej mąką stolnicy placek o średnicy około 20 cm. Kroimy na 8 kawałków (jak pizzę
Tajemnice Smakuokoło 23 cm. Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżki gorzkiego kakao Masa czekoladowa: Serek mascarpone i śmietanka powinny być schłodzone. 200 g gorzkiej czekolady 500 g serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 500 ml śmietanki 30 - 36% Wiśnie w alkoholu(...)kakao - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około 0,5 metra i pozostawiamy do wystygnięcia. Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy, aby lekko przestygła. Serek mascarpone miksujemy z 3 łyżkami cukru
W kuchni Katiełyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki rodzynek Krem400 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej4 łyżki masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru pudru1 łyżeczka cukru z prawdziwą waniliąDo dekoracjikandyzowane plasterki pomarańczyczekoladowa posypka Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta delikatnie mieszając. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem(...)pieczenia tortownicy o średnicy 27 cm. Pieczemy około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Odstawiamy do przestygnięcia.W misce ucieramy masło z cukrem na puch, następnie dodajemy po łyżce serka. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.Ciasto przecinamy na pół, dolną cześć smarujemy masą, układamy na to drugą część ciasta i smarujemy kremem wierzch i boki
Kulinarne przygody Gatitymasła 1 jajko 1 łyżka ekstraktu z wanilii / cukru wanilinowego szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 30-36% 1-2 łyżki cukru pudru 1 łyżka ekstraktu z wanilii / cukru wanilinowego Przygotowanie: Ciasto: Z wyżej wymienionych składników szybko zagnieść ciasto, podzielić na 4 części i wstawić do lodówki
Malinowo w kuchniodstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie się ścinać dodajemy wydrylowane wiśnie. Ciasto bez bezy umieszczamy w foremce, na które wykładamy równomiernie tężejącą galaretę z wiśniami. Całość wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia. składniki na krem śmietankowy: 400 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone ziarenka z 1/2 laski wanilii 4 – 5 łyżek cukru pudru (więcej lub mniej
Domowy Smak Jedzeniaciasto, które świetnie się prezentuje. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 70 g cukru 35 g maku 70 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na warstwę wiśniową: 500 g wydrylowanych wiśni 2 galaretki wiśniowe 700 ml wody Na warstwę śmietankową: 500 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g serka mascarpone(...)lodówki. Warstwa śmietankowa: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone, śmietan-fixy i krótko zmiksować do połączenia składników. Gotowy krem wyłożyć na stężałej galaretce i wyrównać. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać górę ciasta. Na każdym kawałku położyć wiśnię do dekoracji
Passions hobbies lifemieszamy drewnianą łyżką i wylewamy na dużą blachę i pieczemy temp 180 st. gdy ciasto jest już upieczone i zimne przekroić go na 2 części masa składniki 500 ml mascarpone 500ml śmietany 36 procentowej 3 lyżki cukru pudru przygotowanie śmietanę ubijamy a potem dodajemy serek i cukier puder ubijamy na jednolitą masę potrzebne jeszcze składniki ok kg bananów 1 cytryna
Moje WyrobyCiasto, które przygotowałam na urodziny Mamy, wielbicielki kawy i kawowych wypieków ;) Tortowe, o delikatnym kawowym smaku. Z kremem na bazie mascarpone i kremówki, na czekoladowym biszkopcie. Nie za słodkie, puszyste i wilgotne. Bardzo ładnie wygląda na stole. Ostatnio trochę mniej mnie na blogu, ale już się poprawiam ;) Czas zajmowały mi plany aranżacji mieszkania, o radę poprosiłam specjalistów z http://www.ardeko.pl(...)kakao i kawą, dokładnie połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Wystudzić i przekroić na 2 części. Masa kawowa: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany 36% 2 opakowania śmietan-fixu 60 g kawy rozpuszczalnej w proszku 3-4 łyżki cukru pudru
Domowa cukiernia Ewyciasto czekoladowo-wiśniowe Czekoladowy biszkopt: 6 jajek w rozmiarze L 3 / 4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 1 / 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Wiśnie w galaretce: 400 g wiśni 4 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe 750 ml wrzącej wody Krem z mascarpone: 250 g serka mascarpone(...)wiśnie puszczą sok i zrobią się miękkie. Wiśnie przełożyć na sitko, odcisnąć sok, zachować go do zrobienia ponczu. Krem z mascarpone: Do miski miksera wlać śmietankę kremówkę, dodać serek mascarpone i cukier. Miksować, zaczynając od niskich obrotów, do uzyskania puszystej konsystencji kremu. Poncz wiśniowy: Sok z gotowania wiśni wymieszać z wódką. Wykonanie Na dnie blachy ułożyć pierwszy biszkopt, obficie skropić
niecodziennikparycytryny skórka z cytryny Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego + woda z cytryną lub wytrawne białe wino na poncz, dowolne owoce do dekoracji (u mnie borówki, maliny, granat), dżem malinowy do przełożenia ciasta Szpinak myjemy, osuszamy na ręczniku i miksujemy. W takim blenderze jak mój trzeba
Ciastkozercymalinowe galaretki 3,5 szklanki wrzącej wody Krem: 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki żelatyny od Cykoria 3 łyżki cukru pudru 500 ml śmietanki 30% cukier wanilinowy Beza: 3/4 szklanki cukru 3 -białka jaj 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50 g płatków migdałów Przygotowanie: Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesypać do miski. Następnie dodać pokrojone zimne masło
Kuchnia Danusi