ciasto z połówkami jabłek - 591 przepisów (strona:13/40)

Szarlotka – pierwsze jabłka i pyszne ciacho 145

podziel na pół i rozwałkuj na dwa placki. Pierwszym plackiem wyklej dno i boki formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ułóż połówki jabłek gniazdkami do dołu, posyp cynamonem i przykryj szczelnie drugim plackiem. Nakłuj widelcem, posyp wierzch ciasta cukrem i wstaw do nagrzanego na 180ºC piekarnika. Piecz szarlotkę przez 45 minut na złoty kolor. Upieczoną szarlotkę, ostudź i podziel

codojedzenia
Francuskie mini szarlotki 236

łyżki cukru Pół łyżki przyprawy do szarlotki 4 jabłka Przygotowanie: 1.        Rozwinąć ciasto francuskie. Wyciąć z niego prostokąty mniej więcej 6x10cm 2.        Jabłka obrać, przekroić na połówki, pozbyć się pestek i zetrzeć na tarce, posłodzić, dodać przyprawę do szarlotki

Fabryka pomysłów
Ciasto ucierane ze śliwkami i jabłkami 205

pieczenia oraz przestudzoną margarynę. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm a na wierzchu układamy wypestkowane połówki śliwek oraz obrane kawałki jabłek. Składniki na kruszonkę łączymy, zagniatamy a następnie rozkruszamy na owocach. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 45 minut

Zainspirowana w kuchni
Tarta Tatin z jabłkami i solonym karmelem 176

wody 50 g masła 1 łyżeczka soli morskiej (lub do smaku) opakowanie ciasta francuskiego (moje miało 275 g) mąka do podsypania ciasta francuskiego ponadto: patelnia żeliwna 20-22 cm Przygotowanie: Jabłka obierz, przekrój na połówki i usuń z nich ogonki oraz gniazda nasienne. Na patelni żeliwnej (lub takiej, którą możesz włożyć do piekarnika) umieść cukier oraz wodę i podgrzewaj(...)się spieni), a następnie płatki soli morskiej i wymieszaj. Na patelni poukładaj ciasno połówki jabłek rozcięciem do góry (jabłka skurczą się w czasie pieczenia). Puste miejsca możesz wypełnić kawałkami jabłek, lub też od razu wszystkie jabłka pokroić na ósemki i nimi wypełnić ciasto patelnię. Połóż z powrotem patelnię na kuchence i podgrzewaj na małym ogniu przez

Chilli Czosnek i Oliwa
Francuska przystawka z buraczkami i śledzikiem 176

francuskiego. Całość tworzy niepowtarzalną przekąskę. 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie serka Apetina Pesto i Rukola 1 mały buraczek 1 słodkie jabłko sok z połówki cytryny 1 płat śledzia z oleju sól, pieprz, cukier 1 żółtko Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty o wymiarach ok. 7x7 cm. Z połowy powstałych  kwadratów wyciąć tzw. okienko, czyli mniejszy kwadrat o wymiarach(...)ciasto nie wyrośnie. Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok. 20 minut aż nabiorą złotego koloru. Wycięte okienka czyli małe kwadraciki, które nam się nie przydadzą też należy upiec i wykorzystać w inny dowolny sposób (najprościej jest je zjeść zaraz po upieczeniu). Buraczka należy upiec  w piekarniku do miękkości, następnie razem z jabłkiem zetrzeć na tarce

Jadło i czytadło
Genialna bezglutenowa tarta jabłkowa 98

siekania. Ciasto bardzo spłaszczyć lub rozwałkować na średnicę około 20 cm, owinąć folią, włożyć do zamrażarki na 15 min. Wyjąć, rozwałkować na średnicę około 30 cm między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, z jednej strony papier odkleić, ciasto bardzo delikatnie obrócić (papier ma być teraz od góry), przenieść na formę, lekko docisnąć do formy, odkleić papier. Ciasto ponakuwać widelcem, dość(...)czasie piekarnik nagrzać do 180 st. Piec około 15 min. w nagrzanym piekarniku (do lekkiego zarumienienia). Przygotować jabłka. Jabłka umyć (obrać lub nie, jak wolicie, ja nie obierałam), przekroić na pół, wydrążyć gniazda. Każdą połówkę pokroić na 3 półksiężyce. Ciasto wyjąć z piekarnika, na spód równomiernie wysypać płatki owsiane, poukładać jabłka, oprószyć cynamonem, posypać żurawiną, wstawić

moj przepis na
Genialna bezglutenowa tarta jabłkowa 71

siekania. Ciasto bardzo spłaszczyć lub rozwałkować na średnicę około 20 cm, owinąć folią, włożyć do zamrażarki na 15 min. Wyjąć, rozwałkować na średnicę około 30 cm między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, z jednej strony papier odkleić, ciasto bardzo delikatnie obrócić (papier ma być teraz od góry), przenieść na formę, lekko docisnąć do formy, odkleić papier. Ciasto ponakuwać widelcem, dość(...)czasie piekarnik nagrzać do 180 st. Piec około 15 min. w nagrzanym piekarniku (do lekkiego zarumienienia). Przygotować jabłka. Jabłka umyć (obrać lub nie, jak wolicie, ja nie obierałam), przekroić na pół, wydrążyć gniazda. Każdą połówkę pokroić na 3 półksiężyce. Ciasto wyjąć z piekarnika, na spód równomiernie wysypać płatki owsiane, poukładać jabłka, oprószyć cynamonem, posypać żurawiną, wstawić

moj przepis na
Genialna bezglutenowa tarta jabłkowa 134

siekania. Ciasto bardzo spłaszczyć lub rozwałkować na średnicę około 20 cm, owinąć folią, włożyć do zamrażarki na 15 min. Wyjąć, rozwałkować na średnicę około 30 cm między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, z jednej strony papier odkleić, ciasto bardzo delikatnie obrócić (papier ma być teraz od góry), przenieść na formę, lekko docisnąć do formy, odkleić papier. Ciasto ponakuwać widelcem, dość(...)czasie piekarnik nagrzać do 180 st. Piec około 15 min. w nagrzanym piekarniku (do lekkiego zarumienienia). Przygotować jabłka. Jabłka umyć (obrać lub nie, jak wolicie, ja nie obierałam), przekroić na pół, wydrążyć gniazda. Każdą połówkę pokroić na 3 półksiężyce. Ciasto wyjąć z piekarnika, na spód równomiernie wysypać płatki owsiane, poukładać jabłka, oprószyć cynamonem, posypać żurawiną, wstawić

moj przepis na
Genialna bezglutenowa tarta jabłkowa 176

odkleić papier. Ciasto ponakuwać widelcem, dość obficie, z formą schować do zamrażarki (u mnie około 10-15 min) a w tym czasie piekarnik nagrzać do 180 st. Piec około 15 min. w nagrzanym piekarniku (do lekkiego zarumienienia). Przygotować jabłka. Jabłka umyć (obrać lub nie, jak wolicie, ja nie obierałam), przekroić na pół, wydrążyć gniazda. Każdą połówkę pokroić

moj przepis na
Jabłecznik z mrożoną cytryną 111

Podstawowy przepis na ciasto ucierane można modyfikować w różny sposób. Takie ciasto już bez owoców jest przepyszne. Dodając owoce do takiego ciasta wzbogacamy je o dodatkowe smaki. W moim ucieranym cieście oprócz jabłek jest mrożona cytryna zamiast mleka, które pojawia się w podstawowym przepisie, która nie dość, że rozluźniła ciasto to nadała mu wspaniałego smaku. Jabłecznik z mrożoną cytryną(...)większych jabłek,  1 zamrożona cytryna, 2 łyżki ekstraktu z wanilii. Przygotowanie 1. Użyłam ręcznego miksera. 2. Cytrynę najlepiej EKO lub niepryskaną myjemy, osuszamy i zamrażamy na dzień przed pieczeniem ciasta. 3. Dno foremki o rozmiarach 27x18 / prostokątna tortownica /, wykładamy papierem. 4. Jabłka obieramy, kroimy na pół wykrawamy gniazda nasienne i nacinamy wierzch jabłek w paski

Leśny Zakątek
Ciasto z jabłkami i orzechami. Ciasto wiewiórka 76

ciasto wiewiórka gdyż ma bardzo dużo orzechów, do tego jeszcze jabłka i cynamon, dodaję jeszcze łyżeczkę kakao. a przepis jest banalnie prosty. Jeśli szukasz innych przepisów z jabłkami to zerknij w linki poniżej: Kakaowe ciasto orkiszowe z jabłkami kruche babeczki z jabłkami kakaowy jabłecznik z budyniem pączki z jabłkami jabłka w cieście francuskim Ciasto(...)ciasto jest już gotowe. Nie polecam piec ciasto dłużej „dla tzw. pewności”, aby nie przesuszyć ciasta. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i zostawiamy na 5 minut, po tym czasie wyjmujemy ciasto. Ciasto wiewiórka przed podaniem oprószamy cukrem pudrem, albo smarujemy polewą z czekolady lub lukrujemy. Polecam też do dekoracji wykorzystać połówki orzechów . Moje rady: Do ciasta wiewiórka można dodać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szarlotka z karmelem 179

układamy na spodzie formy do pieczenia.  Jabłka myjemy przekrawamy na pół i obieram ze skórki usuwając jednocześnie środki. Gotowe połówki jabłek wypełniamy karmelem i układamy je w rzędach  na rozwałkowanym już cieście ułożonym w formie. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o takich samych wymiarach i układamy na wierzchu jabłek. Dobrze jest docisnąć brzegi ciasta

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasteczka pierożki 154

zagnieść z mąką. Żółtka rozmieszać ze śmietaną i połączyć z mąką i masłem. Włożyć do zamrażarki na ok. 1,5 - 2 godziny. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wycinać szklanką  kółka. Na połówkę ciastka kłaść kawałek jabłka (lub kilka drobnych kawałeczków - jabłek nie ścieramy tylko kroimy nożem), przykryć drugą połową i skleić jak pierogi. Piec ok. 25 minut

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto drwala 221

daktyli Ale-raj 100 g orzechów włoskich Polewa kokosowa: 80 g cukru trzcinowego 125 ml mleka 50 g kokosu 60 g masła Przygotowanie: Ciasto: Jabłka obrać i pokroić w kostkę, daktyle pokroić na połówki a orzechy trochę przesiekać nożem. Masło z cukrem, cukrem waniliowym i solą utrzeć mikserem do białości. Wbić jajko i chwilkę ucierać aż się połączy

Ala piecze i gotuje
Czekoladowo-jabłkowe ciasto z migdałami 151

jabłka czy banany a z innych owoców staram się rezygnować. Jabłka wykorzystuję do ciast ale także do surówek czy sałatek. Ciasto jabłkowo-czekoladowe upiekłam w ostatnią sobotę . Wyszło idealnie owocowe dzięki miękkim i jednocześnie soczystym jabłkom. Do tego ciasto było puszyste i podwójnie czekoladowe dzięki dodaniu kakao do ciata i dzięki polewie czekoladowej na cieście. Jeśli zdecydujecie(...)Ciasta Jabłkowego. 6 dużych jabłek 30 dkg mąki pszennej 5 jajek 25 dkg margaryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka kakao 2 łyżki mleka 25 dkg cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 5 łyżek wody 5 łyżek masła bez soli 5 łyżek kakao 5 łyżek cukru kryształu 5 łyżek płatków migdałowych Jak Upiec Ciasto Jabłkowe . Jabłka

mecooks

Proponowane wyszukiwania